A növényi készítményeknél, legyen az akár tea, tinktúra, illóolaj vagy füstölő, nagyon fontos az alapanyag minősége.
A szakrális anyagoknál, mint amilyen a fehér szantálfa is, pedig még annál is fontosabb
A valódi, jó minőségű fehér szantált a fa aromás gesztjéből nyerik, mely leghamarabb 5-10 év után kezd "kifejlődni" a fa belsejében, és minél idősebb, annál nagyobb és annál több aromás olajat tartalmaz.
Ennek megfelelően a fehér szantálfa minősége is széles határok között mozoghat, kezdve a szintetikus aromával átitatott hamisítványtól ( mi is belefutottunk már ilyenbe ) a prémium minőségű MYSORE -ig vagy MYSORE QUALITY-ig.
Ez utóbbi azt jelenti, hogy vagy közvetlenül Indiából érkezik ( ami igen ritka ), vagy nem Indiából jön, de mégis olyan a minősége. Ezt a minőségi kategóriát is megtalálhatjátok már nálunk, mely annyira finom, hogy csak üveg csomagolásban tesszük elérhetővé.
A MYSORE minőség egy külön alfaját jelöli az amúgy is különleges Santalum album fának, melynek barnább a törzse, kisebbek a levelei, és kevesebb helyen marad meg, mint a többi társa, mert jóval érzékenyebb a talajviszonyokra, és a klimatikus körülményekre.
Cserébe viszont a 40 éves fák gesztje sokkal több olajat tartalmaz, így sokkal illatosabb-aromásabb lesz, ezért hívják MYSORE minőségnek.
Nálunk jelenleg a következő minőségi kategóriák elérhetők:
Santalum spicatum Ausztráliából - illata és intenzitása hasonló az alacsony olajtartalmú santalum album-hoz.
Santalum album alacsony olajtartalommal Indonéziából: ez fiatal ( 5-15 éves ) fák gesztjének aprítéka, finom, de nem túl intenzív illattal.
Santalum album magas olajtartalommal Indonéziából: ez idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, nagyon finom, intenzív illattal.
Santalum album MYSORE minőség Indonéziából: ez is idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, különösen finom és még intenzívebb illattal.
Santalum album MYSORE Indiából: ez is idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, különösen finom és a legintenzívebb illattal.
Hányféle szantálfa létezik ? A kérdés jogos, és azzal folytatnám, hogy szantálfa-e egyáltalán ?
Ezekbe a fránya botanikai dolgokba mindig belebotlunk, amikor növényekkel foglalkozunk
Márpedig muszáj ránézni erre is, hogy tudjuk, egyáltalán milyen hatásra számíthatunk, hiszen minden növénycsaládnak megvan a maga jellegzetes hatása, a "küldetése", amiért itt van a Földön.
Visszatérve a szantálfára 3 fő csoportot különbözetünk meg:
Fehér szantálfa ( vagy kelet-indiai szantál ) - ide tartozik az Indiában őshonos santalum album ( a legfinomabb ), a hawaii santalum paniculatum és az ausztrál santalum spicatum
Ezek valódi szantál fajok és közvetítik szantál különleges minőségét, a cikksorozat további részében ezekről, ezen belül is a santalum albumról fogok bővebben írni.
Vörös szantálfa - Pterocarpus santalinus, mely csak a hétköznapi nevében szantál, igazából a pillangósvirágúak családjába tartozik, és mint ilyen a rózsafához áll közel.
Nyugat-indiai szantálfa - amyris balsamifera, ami a karibi szigetek hegyvidékén honos, és botanikailag szintén nem szantál.
Ahogy az előző bejegyzésben is már említettem, Indiában a fehér szantálfa már az 1970-es években védetté lett nyilvánítva, ezért kitermelését államilag szabályozták, ami azt is jelentette, hogy jóval kevesebb jutott a nemzetközi piacra, az is jórészt sajnos fekete kereskedelmen keresztül, ami azon kívül, hogy egyáltalán nem etikus ( hiszen illegálisan, rablógazdálkodás keretében vágják ki a fákat ), de az árat is nagyon felhajtotta.
Mivel a szantálfa ősidők óta keresett termék nem csak Indiában, ezért sok embert arra sarkallt, hogy új utakat keressen, mely biztosítja a jó minőségű és ellenőrzött gazdálkodást, a fenntarthatóságot és az elfogadható árat.
Ez a törekvés szantálfa ültetvények formájában kelt életre Indonéziában és Ausztráliában, ahol mind a Santalum spicatum, mind pedig az aromásabb Santalum album fajt is tudatosan termeszteni kezdték, mégpedig úgy, hogy az ottani kormányok támogatják és szabályozzák a telepítést és a kitermelést.
Erről olvashattatok bővebben az AROMATIKA magazin 5.4.-es, 2018 téli számában.
A nálunk készleten lévő Santalum spicatum és a most beérkezett Santalum album is ilyen ültetvényről származik.
Minden kultúrának megvoltak és megvannak ma is azok az ún. ikonikus növényei, melyek mélyen integrálódtak az ottani emberek életébe, sokszor és sokféleképpen használva őket. Ehhez persze az is kell, hogy az adott növény ott honos legyen
Ilyen volt az ókori Babilonban és Közel-Keleten a libanoni cédrus, Krétán a labdanum, Egyiptomban a tömjén és a mirha, Tibetben a szálafa, Indiában pedig a fehér szantálfa, vagy egyszerűen csak szantál.
Amikor szantálról írnak, vagy beszélnek - márpedig ilyet sokat találhatunk több száz vagy ezer év előttről a különféle szankszrit iratokban, mint pl. a Nirukta - akkor az alatt mindig a fehér szantálfát értik, mely elkísérte és kíséri még ma is az ottani emberek életét a születéstől kezdve egészen a halálig.
A Gangesznél történő hamvasztások során például gyakran tesznek a halott mellé ebből a drága aromás fából, hogy segítsen a léleknek egy magasabb szinten újjászületnie.
De a hétköznapi élet minden területén is napi szinten használják az ottani emberek, legyen az füstölő, gyógyszer, kozmetikum ( púder, olaj ), parfüm vagy afrodiziákum. Nem telhet el nap szantál nélkül
A szantál szinte eggyé vált Indiával és az ottani emberekkel, és az egyik legszebb ajándék, amit India a világnak valaha adott.
Ennek persze sajnos az lett az eredménye, hogy növekvő keresletet kielégítendő a túlzott kitermelés szinte a kihalás szélére juttatta ezt a fafajt is a tradícionális élőhelyein: Mysore és Karnataka környékén, ezért az indiai kormány védetté nyilvánította és korlátozta a kitermelést és a kivitelt.
Világszinten azonban nincs még védetté nyilvánítva, és mivel a kereslet nemhogy csökken, hanem inkább növekszik az utóbbi évtizedekben, ezért új utakat keresnek ennek a kielégítésére.
De erről a következő posztban olvashatsz.
fotó: Simon / pixabay
Hozzászólások
SPIRIT OF OM AKCIÓ: 30-50%
A kinti tulajdonosváltozás miatt teljesen megújul a választék, ezért
2024. április 1-től a készletünk erejéig
szinte minden termék AKCIÓS / KIFUTÓ áron érhető el.
Aromandise
Aromandise - A jólét forrása!
A dél-francia partok ölelésében találjuk Európa első számú természetes füstölőpálcika gyártóját, az AROMANDISE-t, ahol elképzelik és életre hívják azokat az etikus termékeket, melyek a jólétünk és élettereink minőségét emelik teljes potenciáljukkal. Mint mondják, „A teljes élet a képzelet, a Lélek és az öt érzékszerv harmóniájából fakad.”
Michel és Yumi Pryet-et, alapítókat, a hagyományos etnikai kultúrák inspirálják. A jól-létet, egész-séget és életmódot, mind holisztikus nézőpontból közelítik, mely, amennyire globális, annyira harmonikus is. Csodálják a természetet és a növényvilág gazdagságát. Világ szinten munkálkodnak a környezeti értékek megóvásáért. Kiemelt fontosságúnak tartják, hogy partnereik és vásárlóik figyelmét felhívják az egyéni döntések, fogyasztási szokások és termelési eljárások hatására.
Többek között ez a hozzáállás is érződik prémium minőségű füstölőszereiken, melyek nemcsak jól-létünk minőségét emelik, hanem otthonunk hangulatához is ugyanúgy hozzájárulnak, mint a háttérzene vagy a hangulatvilágítás. Az általuk forgalomba kerülő termékek minőségét folyamatosan javítják, egyre inkább összhangba kerülnek a környezetbarát irányvonalakkal.
A gyártás minden lépésekor nagy óvatossággal és tisztelettel járnak el, hogy az illatok valódi minőségét megóvják. Támogatják a kulturális sokszínűség, gazdag hagyományokkal rendelkező területek fenntartását és megóvását. A természetes füstölőpálcikáik különböznek a piaci forgalomban megtalálható szagosított pálcáktól, melyek 95 %-a folyékony szintetikus parfümbe és illatanyagba mártott szénalapú pálcika. Ezzel szemben prémium füstölőpálcikáikat kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készítik. Ezt a csomagoláson megtalálható minősítések is tanúsítják, például a „100% Natural”, mely megerősíti a szintetikus anyagoktól mentes termékösszetételt, az „IFRA” (Nemzetközi Illat Szövetség) mely garantálja a termék biztonságos használatát a fogyasztó számára, az I.C.E.A. független minősítési csoport, mely rendszeres időközönként kromatográfiai vizsgálattal ellenőrzi a természetes összetevők valós jelenlétét és a szintetikus anyagok hiányát.
Az évek során összegyűjtött tapasztalataikat minden további nélkül megosztják partnereikkel, hiszen egyik céljuk, hogy felnyissák a nagyközönség szemét a tiszta füstölőpálcikák áldásos és a szintetikus szagosított pálcikák káros hatásaira. Partnereikkel a világ minden táján (Európa, India, Japán) az egyenlőség jegyében dolgoznak együtt. Ezen túl pedig olyan helyi kezdeményezéseket is támogatnak, mint az indiai Naturveda, mely helyi embereknek nyújt oktatást és biztos munkahelyet, a Dr. Dolkar klinika Új-Delhi-ben vagy a Hérault, ami a szakmaibeliek visszaintegrálásáért tevékenykedik.
A természet melletti komoly elköteleződésük tevékenységük minden területén megnyilvánul. A gyártás egésze alatt, a kutatás és gyártás körülményeit illetően (nincs állatokon történő tesztelés vagy természetromboló tevékenység), a választott szállítási módokat illetően a hajózás az egyetlen, ami szóba jöhet. A termékek csomagolásakor az Eco Design a követendő példa, csakis oldószer mentes festékanyagot és újrahasznosított kartont használnak a termék csomagolása és a szállítás során is.
Fiore d'Oriente
A füstölőket a kezdetek óta használják az imádság, jóga, meditáció, tisztítás/tisztulás és rituálék során helytől, időtől és filozófiától függetlenül. Egy füstölőpálcika eszközünk lehet ahhoz, hogy kapcsolódjunk Énünkhöz, isteni mivoltunkhoz, gondolatban szeretteinkhez és egy felajánlásis Istennek. A füstölőpálcika egy integrált része tapasztalatainknak így muszály, hogy tiszta legyen!
A Fiore d’Oriente –ét 1988-ban alapította Riccardo indiai családok egy csoportjával közösen, azért, hogy a legjobb füstölőket gyártsák és vásárlóikat csakis a legfrissebb és legtisztább termékekkel lássák el. Füstölőpálcikáik kézzel készülnek, 1,6 – 1,8 gramm súlyúak és kb. 65-80 percig füstölnek.
A füstölőpálcikák békét és nyugalmat hoznak életünkbe, ha békésen és higgadtan készülnek a legmagasabb minőségű alapanyagokból. A Balgalore-ban, Indiában, található laboratóriumuk felelőssége, hogy a kiváló alapanyagokat kiválogassák, melyekből később a Masala keverékek készülnek a füstölőpálcikákhoz.
Masalájukat mézzel, ritka fák porával, illóolajjal, fűszerekkel és prémium növényi gyantákkal készítik annak érdekében, hogy egy tapintásra puha és enyhén ragadós, különleges illatot árasztó különleges minőségű pálcika kerüljön ki a szorgos kezek alól. Csakis természetes alapanyagokkal dolgoznak, kémiai illatanyagok és ásványi olajok nélkül. Masalájuk egy több mint 400 éves titkos receptúrát követ, melyben az ősi védikus tanítások szerint figyelembe veszik a Hold fázisokat, a Nap és más bolgyók pályáját, és más ősi titkokat.
A Masala egy élő keverék így az előállítás során gondoskodással és nyugalommal kell vele bánni. A hozzávalókat titokban adagolják meghatározott időpontokban. A masalát agyagedényben készítik el és tárolják, körülbelül 15 napba telik, mire a bambuszpálcikákra sodorható állagúvá érik a keverék.
Az elkészült füstölőpálcikák szárítása további 7 napot igényel, mialatt a pálcikákat folyamatosan forgatják a megfelelő szikkadás érdekében. Ez az egyik legfontosabb lépés a tartós illatmegőrzésének érdekében, mely időjárástól függően, meleg vagy hűvös és nyirkos, 1 -2 hétig is eltarthat. A szikkadást követően a pálcikákat azonnal aromatartó csomagba teszik, hogy megőrizzék frissességüket. Így fordulhat elő, hogy a megvásárolt pálcikán még puha a masala!
A füstölőpálcikák egy héten belül érkeznek csomagolásra olaszországi műhelyükbe, hogy mindig friss áru álljon rendelkezésükre! Érdekességként megmutatjuk, hogy honnan szerzik be a különleges minőségű alapanyagokat, kattints ide!
Ősi formulákat és receptúrákat használnak, mindamellett, hogy folyamatosan keresik és kísérleteznek az új illatkombinációkkal és vibráló aromákkal. Igyekeznek ötvözni a hagyományokat az új kikísérletezett ötletekkel, miközben hűen őrzik az ősi alapelveket.
Hozzászólások