Blog címkék: tértisztítás

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 6 / 21 bejegyzés

Aromafume - régi tradíció új köntösben

???? Az AROMAFUME egy indiai családi vállalkozás, mely 5 generáció óta, 1907-től kezdve foglalkozik aromás nyersanyagokkal, olajokkal és füstölőkkel.
???? Etikájuk, értékeik és a minőség iránti elkötelezettségük kiállta az idő próbáját, és segített nekik a vállalkozás bővítésében és korszerűsítésében, abban a formában, amelyben ma is működnek.
???? Útjuk az illóoolaj lepárlás művészetével és a természetes aromás világgal a jemeni Aden városában kezdődött, amely az akkori Brit gyarmatbirodalom kereskedelmi útvonalának nagyon fontos kikötője volt.
???? Őseik itt egzotikus fűszerekkel, illatos fákkal és aromás gyantákkal és növényekkel kereskedtek, az évek során pedig saját recepteket és keverékeket fejlesztettek ki annak érdekében, hogy ők maguk és mások is élvezhessék ezeket az illatokat otthonukban.
???? A mostani generáció újragondolta az illatok és a természetes anyagok keverésének régi művészetét, és piacra dobták a tömjén alapú füstölőbriketteket, mely az arab bakhoorok indiai adaptációja.
Aromafume fehér zsálya brikett égetővel
???? Az AROMAFUME más gyártóktól eltérően ( akik féltőn vigyázzák füstölőik receptúráját ) teljesen publikussá teszi brikettjeinek összetételét, mely a klasszikus illatpiramis elvén alapul.
???? Ezek az illatbrikettek természetes növényi részekből ( gyanták, szárítmányok ) és illóolajokból készülnek, állatkísérlet mentesen, FAIR TRADE díjazás mellett. A gyártásuk során semmilyen módon nem károsítják a környezetet.
???? Illatuk jellegzetes, híven tükrözi az indiai illatvilágot ???? Ez azt is jelenti, hogy például egy fehér zsálya vagy palo santo brikett inkább csak halványan emlékeztet az eredeti növény illatára, mert sok más összetevőt is kevernek még hozzá. Helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy palo santot is tartalmaz. ????
Aromafume royal sandal brikett illatpiramis
???? Ahogyan a képen is látható, többféle lehetőségünk van ezeknek az aromás briketteknek a füstölésére:
???? használhatjuk a gyártó által kifejezetten hozzájuk készült rézlapkás füstölőedényen, ebben az esetben egy darab brikett "füstölési" ideje kb. 45-60 perc. A füstölést azért tettem idéző jelbe, mert igazából nem füstölni fog, csak illatozni.
???? füstölhetjük őket klasszikusan faszénen, ebben az esetben lesz füstképződés, de az időtartam jóval rövidebb, mintegy 5 perc, de légtértől és egyéni igénytől függően elég lehet egy brikett a légtér illatosítására. Ha kevésnek éreznénk, akkor feltehetünk még egy brikettet a még izzó faszénre.
???? harmadik lehetőségként füstölhetjük őket az arab régióban az ottani bakhoorokhoz használt elektromos füstölőedényekkel ( nekünk még nincs ilyenünk ), ez esetben szintén 5-7 perc lesz a füstölési idő
???? de a briketteket negyedik lehetőségként füstölőrácsos edényre is tehetjük, ez esetben szintén 45-60 perc illatozással számolhatunk.
Aromafume brikett füstölési módok
???? Az AROMAFUME a különféle füstölő briketteken kívül még tér- és auratisztító spray-ket, térparfümöket ( nag champa ), illóolajokat és különféle aromás olajokat ( 7 csakrához ) gyárt, mi közülük csak a tértisztító spray-ket forgalmazzuk.
???? A brikettekhez hasonlóan ezek a spray-k ( palo santo, fehér zsálya, fehér zsálya-rózsa, fehér zsálya-levendula ) is az indiai ízlésvilág szerint kialakított kompozíciók, melyek bár az energetizálás végett kristályesszenciát is tartalmaznak, illatuk mégis kevéssé emlékeztet a tiszta a fehér zsálya, palo santo, rózsa vagy levendula illatára, viszont teljesen alkoholmentesek.
???? Ha a teljesen tiszta növény illatára és energiájára vágysz, akkor a Jiri&Friends tértisztító spray-it válaszd, ez utóbbiak viszont alkoholt is tartalmaznak.
Aromafume Palo Santo tértisztító spray

PALO SANTO és a Tűz óceánja

????A Palo Santo-t nem véletlenül hívják "Szent fának", nagyon erőteljes és méltóságteljes füstölőanyag, melyet ezért leggyakrabban önmagában füstölünk.
????Keverékekben ( vagy legalábbis finom és harmonikus keverékekben ) ritkán találkozhatunk vele, mert igen nehéz olyan kompozíciót összehozni, melybe bele tud simulni. De hogyan is várhatnánk el ezt egy királytól ?????
????Vannak azonban kivételek, ezek egyike a TŰZ ÓCEÁNJA, ahol a Napkirály Palo Santo örömtáncot jár a tömjének királynőjével, a mennyei AL-HOJARI-val.
????S hogy mi születik a világ legfinomabb tömjénjének, az AL-HOJARINAK és a dél-amerikai indián sámánok szent fájának, a PALO-SANTO-nak a nászából ? Mi történik, amikor ez a két csodálatos TŰZ elemű, külön-külön is igen erőteljes anyag keveredik, összeolvad és átlényegül ?
????Egy elsöprő erejű tisztító és transzformáló füstölőkeverék:
a TŰZ ÓCEÁNJA.
????Egy valódi SÁRKÁNY energia. Mégpedig TŰZSÁRKÁNY????
Ha úgy érzed, használd:
A keverékről ennél bővebben egy korábbi blogbejegyzésben olvashatsz:

PALO SANTO és a légfertőtlenítés

????Mint arról már korábban is írtam a tömjén és a fehér zsálya kapcsán, a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy az évezredek óta energetikai tisztításra használt anyagok fizikális szinten kiváló fertőtlenítő ( antibakteriális, antivirális és pesticid ) hatással bírnak, nincs ez másképp a Palo Santoval sem.
????Bár a Palo Santoval kapcsolatban még kevés a klinikai vizsgálat, de számos népgyógyászati tapasztalat támasztja alá jótékony hatását, erről az
Aromatika magazinból megosztott Palo Santo cikkben ( lásd korábbi FB poszt ) részletesen olvashattok.
???? Ebből viszont az következik, hogy a Palo Santoval energetikailag megtisztított légtér fizikális szinten fertőtlenítve lesz, ami ugye manapság igen aktuális.
????Mivel a tömjén esetében végeztek arra vonatkozó vizsgálatot, hogy mi a hatékonyabb, az illóolaj vagy a füstölés légfertőtlenítés szempontjából, ahol a füstölés jóval hatékonyabbnak bizonyult ( 91,43% a 67,5°% szemben ), ezt valószínűsíthetjük a Palo Santo esetében is.
???? Ezek a kutatások csak alátámasztják és megerősítik az emberek évezredes hagyományait, miszerint a füstölést előszeretettel használták légfertőtlenítésre ( is ). A közösségi terekben rendszeresen és folyamatosan füstöltek.
????Persze, ha nincs lehetőségünk valahol füstölni, akkor marad az illóolaj és a térparfüm.
????És természetes alapanyagokból, mert ezeket a jótékony fizikai és finomenergetikai hatásokat csak a valódi ( és jó minőségű ) növények közvetítik, a szintetikumok nem.
???? Szóval füstöltél már ma ?????
Fotó: Flickr / Canacol

PALO SANTO a népgyógyászatban

A Palo Santonak füstölőszerként kitüntetett szerepe van a dél-amerikai hagyományokban, már az inkák is az istenekkel való kommunikáció elősegítésére használták. Ezen kívül természetesen a energetikai aura és tértisztítás is kiemelt "hatásterület" volt.
A Palo Santo-t azonban, sok más növényhez hasonlóan nemcsak füstölőszerként használták, a dél-amerikai népgyógyászat különféle módokon és széles skálában vetette be:
???? alkoholos kivonatával a reumatikus izületeket kenték be, hogy csökkentsék a gyulladást és a fájdalmakat
???? kérgéből izzasztó főzetet készítettek
???? gyantájából fájdalomcsillapító balzsam készült
De a következő betegségeknél is sikerrel alkalmazták és használják még ma is:
???? megfázás, influenza
???? asztma, allergia
???? fejfájás
???? fájdalomcsillapítás
???? stresszoldás
???? félelem és depressziós állapotok
Európában jellemzően csak füstölőszerként és illóolajként van forgalomban.
Szerző: Papp Csilla

Agua de Florida - Florida víz - Florida water

Bár Peruban készül ez az ikonikus „illat”, mégis elmondható, hogy egész Dél-Amerikát átjárja ennek a térparfümnek a jellegzetes citrusos-narancsos illata, mely az elmúlt években nem csak itthon, hanem egész Európában közkedvelt lett, miután az ide érkező dél-amerikai sámánok megismertették az emberekkel.

Ők ugyanis előszeretettel használják ezt a permetet: ezzel nyitják meg majd zárják be szertartásaikat, a szertartás közben vagy egy gyógyítás során pedig aurát és teret tisztítanak vele.

Ezen nem csodálkozhatunk, hiszen a benne lévő illóolajok révén illata felfrissít, életre kelt, javítja a hangulatot, a jelenbe hoz és központosít.

Európai emberként mi leginkább ezt látjuk, de Dél-Amerikában még ennél is jobban elterjedt a használata: az átlagemberek is gyakran hívják segítségül különféle élethelyzetekben. például az ottani édesanyák gyakran tesznek belőle 2-3 cseppet gyermekük halántékára, mert azt tartják róla, hogy elűzi a rossz álmokat és távol tartja a gonosz szellemeket.

És hogy milyen összetevők teszik ennyire különlegessé ezt a térpermetet ? Alapillatként felfedezhető benne a pézsma, az ámbra és  benzoé, de használatakor mégis a citrusos illatjegyek dominálnak: a bergamott, a citrom, a szegfűszeg, a fahéj, a levendula, a rózsa, és narancsvirág illóolaja, már amennyiben hinni lehet az interneten keringő információknak, de a valódi Agua de Florida azaz Florida víz összetétele titkos.

Viszont nem Peruban találták fel, még ha manapság oda is kötődik.

A FLORIDA WATER nevű kölnit ugyanis egy Robert I. Murray nevű parfümőr mutatta be New Yorkban 1808-ban, és válaszként készült az Európában akkor hódító Eau de Cologne-ra, azaz a Kölnisch Wasser-re, amely uniszex illatként igen gyorsan közkedvelt lett Amerikában, mert megfelelt az akkoriban hódító viktoriánus erkölcsnek.

És hogy hogyan lett egy New York-i parfümőr kölnijéből a dél-amerikai sámánok szakrális illata ?

Nos erre vonatkozóan nem találtam információkat. Ami viszont biztos, hogy az eredeti márkatulajdonosi felirattal kerül forgalomba: Murray & Lanman, ahogy annak idején Észak-Amerikában is, ahol az 1880-1890-es években a világ leghíresebb kölnijeként hirdették.

Amennyiben a sámánisztikus tradícióhoz kötődve tisztításra, energetizálásra szeretnéd használni, egy szórófejes adagoló segítségével fújhatod az aurádba, a körülötted lévő térbe, de egy tálba is helyezheted némi kámforral vegyítve, ez utóbbi esetben folyamatosan fog illatozni, de akár egy bambuszpálcikás üveget is feltölthetsz vele.

Napi összehangoló tipp: fehér zsálya - cédrus

Az észak-amerikai indiánok egyik ikonikus füstölős kombinációja ez a keverék, melyet kicsi világos kopállal rácson vagy faszénen is füstölhetünk, de leggyakrabban mégis kötegben használjuk.

Aki olvasta korábban a fehér zsálya – sárkányvér bejegyzést, az átugorhatja a következő pár sort :-)

----> A kaliforniai fehér zsálya ( Salvia apiana ), az észak-amerikai indiánok egyik legszentebb és leggyakrabban használt füstölőszere Európában is igen közkedvelt lett az utóbbi években. Bár fanyar illata a tömjénéhez hasonlóan igen megosztó ( azaz valaki vagy szereti, vagy ki nem állhatja ), tisztító hatása megkérdőjelezhetetlen.


----> Mivel víz elemű növényről van szó, ezért erőteljesen dolgozik és tisztít érzelmi szinteken, de ami még talán ennél is fontosabb ajándék / üzenet / mágikus hatás, hogy kitisztítva a „zavaró érzelmeket”, ahogy a buddhisták nevezik őket, segít, hogy középre kerülve, egy semleges ( isteni ) nézőpontból hozhassuk meg döntéseinket. Felismerve, hogy melyek az igazán fontos dolgok az életben/életünkben vagy éppen az adott helyzetben.

S hogy mit tud ehhez hozzáadni a cédrushajtás, ami igazából nem is cédrus ?

----> Nos, a kaliforniai gyantás ciprus ( calocedrus decurrens ), mert hogy jelen esetben erről a csodás aromás fáról van szó, erőteljes feminin energiát képvisel ( FÖLD minőséggel ), meleg, balzsamos-fűszeres illata ellazít, hamonizál. Az indiánok úgy tartják, hogy a cédrus a fehér zsálya női párja, tehát együtt füstölve őket kiegyensúlyozhatjuk bennünk és körülöttünk a yin-yang, azaz férfi-női energiákat, ami segít a középre kerülésben. Ezért aztán az indiánoknál az izzasztókunyhó szertartások elmaradhatatlan kelléke. További mágikus képessége, hogy képes a 4 elemet egyensúlyba hozni, valamint összekötni a test-lélek-szellem hármasságot bennünk, hogy kapcsolódhassunk belső erőnkhöz.

1 - 6 / 21 bejegyzés