Blog címkék: tértisztítás

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 6 / 16 bejegyzés

Napi összehangoló tipp: fehér zsálya - cédrus

Az észak-amerikai indiánok egyik ikonikus füstölős kombinációja ez a keverék, melyet kicsi világos kopállal rácson vagy faszénen is füstölhetünk, de leggyakrabban mégis kötegben használjuk.

Aki olvasta korábban a fehér zsálya – sárkányvér bejegyzést, az átugorhatja a következő pár sort :-)

----> A kaliforniai fehér zsálya ( Salvia apiana ), az észak-amerikai indiánok egyik legszentebb és leggyakrabban használt füstölőszere Európában is igen közkedvelt lett az utóbbi években. Bár fanyar illata a tömjénéhez hasonlóan igen megosztó ( azaz valaki vagy szereti, vagy ki nem állhatja ), tisztító hatása megkérdőjelezhetetlen.


----> Mivel víz elemű növényről van szó, ezért erőteljesen dolgozik és tisztít érzelmi szinteken, de ami még talán ennél is fontosabb ajándék / üzenet / mágikus hatás, hogy kitisztítva a „zavaró érzelmeket”, ahogy a buddhisták nevezik őket, segít, hogy középre kerülve, egy semleges ( isteni ) nézőpontból hozhassuk meg döntéseinket. Felismerve, hogy melyek az igazán fontos dolgok az életben/életünkben vagy éppen az adott helyzetben.

S hogy mit tud ehhez hozzáadni a cédrushajtás, ami igazából nem is cédrus ?

----> Nos, a kaliforniai gyantás ciprus ( calocedrus decurrens ), mert hogy jelen esetben erről a csodás aromás fáról van szó, erőteljes feminin energiát képvisel ( FÖLD minőséggel ), meleg, balzsamos-fűszeres illata ellazít, hamonizál. Az indiánok úgy tartják, hogy a cédrus a fehér zsálya női párja, tehát együtt füstölve őket kiegyensúlyozhatjuk bennünk és körülöttünk a yin-yang, azaz férfi-női energiákat, ami segít a középre kerülésben. Ezért aztán az indiánoknál az izzasztókunyhó szertartások elmaradhatatlan kelléke. További mágikus képessége, hogy képes a 4 elemet egyensúlyba hozni, valamint összekötni a test-lélek-szellem hármasságot bennünk, hogy kapcsolódhassunk belső erőnkhöz.

Zsálya vagy nem zsálya, ez itt a kérdés

Szerettem volna kitenni még egy tisztító tippet a fehér zsálya – sivatagi zsálya köteg bemutatásával, ami rögtön felvetette azt a problémát, amivel a boltban gyakran szembesülünk, ez pedig a nem tudatos növényismeret és növényhasználat.

Ugyanis gyakran tapasztaljuk, hogy bejön valaki a boltba, és kér valamit, mert olvasták valahol, vagy ajánlotta valaki és ezért füstölni szeretné.

Ilyen például az amerikai sivatagi zsálya ( leginkább kötegben ), angol nevén Desert sage, latin nevén artemisia tridentata. Ez utóbbiból kiderül – bár ha a kötegben jobban megnézi valaki, aki ismeri a növényeket, akkor látja is, hogy nem zsályáról van szó – hanem egy ürömfajtáról, amely a mi honos feketeürmönkhöz hasonló. És egy ürömnek egész más kinézete, illata, hatása, feladata, szellemisége, üzenete van, mint egy zsályának, legyen az a fizikai, lelki vagy szellemi szint.

Míg füstölve a zsálya egyik legfontosabb aspektusa a tisztítás, addig az ürömé a transzformáció, az átalakulás.

Kötegben együtt füstölve tehát nagyon jól kiegészítik egymást, csak legyünk tudatában annak, hogy nem 2 fajta zsályát füstölünk, hanem egy zsályát és egy ürmöt.

Ha gyógyító vagy mágikus munkát végzünk, elengedhetetlen ezen különbségek ismerete, és az arra való éberség, hogy mit is vásárolunk / használunk voltaképpen.

Mi éppen ezért a boltban nagyon figyelünk arra, hogy minden növénynél és gyantánál rajta legyen a latin név a csomagoláson, és az is legyen benne, ami rá van írva, akárcsak a gyógyteáknál vagy a jó minőségű illóolajoknál.

A sivatagi zsályánál a félrevezető névhasználat a helytelen angol névből eredeztethető, ahonnan tükörfordítással vette át nagyon sok másik nyelv, így a magyar de akár a német is.

Hasonló problémával találkozunk cédrus fronton, de erről majd egy másik írásban lesz szó.

A képen jól látható a két növény közötti különbség, még ha nem is ízlelhető, szagolható.

Napi tisztító tipp: fehér zsálya levendula

A fehér zsályát és a levendulát rácsos edényen is füstölhetjük együtt, akár úgyis, hogy nem kerül alájuk gyanta. Kipróbáltan nagyon finom kombináció.
Aki olvasta a a fehér zsálya – sárkányvér bejegyzést, az átugorhatja a következő pár sort 
A kaliforniai fehér zsálya ( Salvia apiana ), az észak-amerikai indiánok egyik legszentebb és leggyakrabban használt füstölőszere Európában is igen közkedvelt lett az utóbbi években. Bár fanyar illata a tömjénéhez hasonlóan igen megosztó ( azaz valaki vagy szereti, vagy ki nem állhatja ), tisztító hatása megkérdőjelezhetetlen. Mivel víz elemű növényről van szó, ezért erőteljesen dolgozik és tisztít érzelmi szinteken, de ami még talán ennél is fontosabb ajándék / üzenet / mágikus hatás, hogy kitisztítva a „zavaró érzelmeket”, ahogy a buddhisták nevezik őket, segít, hogy középre kerülve, egy semleges ( isteni ) nézőpontból hozhassuk meg döntéseinket. Felismerve, hogy melyek az igazán fontos dolgok az életben/életünkben vagy éppen az adott helyzetben.
S hogy mit tud ehhez hozzáadni a levendula ?
Hát finom illatot mindenképpen  Azaz képes annyira lágyítani a fehér zsálya illatát, hogy az sokkal több ember számára befogadható legyen. Főleg füstölőrácsos edénynél van lehetőségünk beállítani a két növény arányát úgy, hogy olyan ember is tudja füstölni, aki a fehér zsályát önmagában nehezen viselni. Ez nem azt jelenti, hogy magunkra vagy másokra kényszerítjük. Csak olyan mennyiségben és olyan kombinációban kezdjük el használni, ahogy az még éppen befogadható legyen. Így szép lassan az esetleges ellenállások is képesek feloldódni.
Ezen túlmenően ennek a gyönyörű kékes-lilás színű, jellegzetes illatú virágnak – melyet viszont szinte mindenki szeret - mágikus hatása abban rejlik, hogy legalább annyira jól tisztítja és központosítja a gondolati / mentális szinteket, mint a fehér zsálya az érzelmieket.
Egy csodálatos VÍZ-VÍZ kombináció a teljes tisztuláshoz, és tisztánlátáshoz, valamint a bölcs döntések meghozatalához a továbblépés érdekében 

Napi tisztító tipp: Al Hojari tömjén + Palo Santo

Ez nem egy ősi, klasszikus keverék, hiszen a PALO SANTO, a dél-amerikai sámánok szent fája csak az utóbbi néhány évtizedben lett Európában ismert és elismert növény.
Hihetetlenül nagy sikertörténet az övé, hiszen igen rövid idő alatt meghódította az európai emberek szívét, mert ellentétben a tömjénnel vagy a fehér zsályával, szinte kivétel nélkül mindenkinek tetszik jellegzetes édes-fűszeres illata, és ez azt is jelenti, hogy befogadható számukra az általa közvetített energia.
És hogy miben áll a Palo Santo varázslata ? Abban, hogy ez a NAP minőségű gyönyörű, aranysárga „fadarab” a maga igen tüzes módján szinte játszi könnyedséggel tisztítja ki a haragot, a stresszt és a többi negatív érzelmet a szívtérből, hogy helyét a nyugalom, a béke és az öröm foglalhassa el. Ahogy dél-amerikai sámánok tartják: elűzi és távol tartja a rossz szellemeket és bevonzza a jókat 
A légiesen könnyed, citrusos illatú omani AL-HOJARI-t pedig évezredek óta a világ egyik legfinomabb tömjénjének tartják, mely régen drágább volt az aranynál is. Ő maga a nagybetűs TÖMJÉN, ahogy a neve is mutatja Boswellia SACRA. A szent tömjén, melyet Jézushoz is vittek. A tömjének között is az egyik LEG-LEG-LEG ( a másik az aranyszínű szomáliai Maydi ). Egy igazi fényhozó, isteni minőséget közvetítő anyag.
S mi születik a világ legfinomabb tömjénjének, az AL-HOJARINAK és a dél-amerikai indián sámánok szent fájának, a PALO-SANTO-nak a nászából ? Mi történik, amikor ez a két csodálatos TŰZ elemű, külön-külön is igen erőteljes anyag keveredik, összeolvad és átlényegül ? Egy elsöprő erejű tisztító és transzformáló füstölőkeverék, a TŰZ ÓCEÁNJA.
Aminek nem mellesleg isteni illata is van 

Napi tisztító tipp: fehér zsálya + sárkányvér

Bár a két füstölőszert akár rácson vagy faszénen is füstölhetnénk együtt, mégis ez a sárkányvér gyantába mártott fehér zsálya köteg forma terjedt el legjobban. Talán azért, mert így a legpraktikusabb, hiszen önmagában is könnyen füstölhető.
A köteg alapját adó kaliforniai fehér zsálya ( salvia apiana ), az észak-amerikai indiánok egyik legszentebb és leggyakrabban használt füstölőszere Európában is igen közkedvelt lett az utóbbi években. Bár fanyar illata a tömjénéhez hasonlóan igen megosztó ( azaz valaki vagy szereti, vagy ki nem állhatja ), tisztító hatása megkérdőjelezhetetlen. Mivel víz elemű növényről van szó, ezért erőteljesen dolgozik és tisztít érzelmi szinteken, de ami még talán ennél is fontosabb ajándék / üzenet / mágikus hatás, hogy kitisztítva a „zavaró érzelmeket”, ahogy a buddhisták nevezik őket, segít, hogy középre kerülve, egy semleges ( isteni ) nézőpontból hozhassuk meg döntéseinket. Felismerve, hogy melyek az igazán fontos dolgok az életben/életünkben vagy éppen az adott helyzetben.
A sárkányvér gyanta ( Daemonorops draco ) színe jelzi, hogy a szóban forgó füstölőszer tüzes, marsikus energiát hordoz, bár a gyanta enyhén fanyar illata nem túl erőteljes. Nem is az illatáért füstölik már évezredek óta, hanem az olyan mágikus hatásáért, mint például az erő, a sebezhetetlenség, a bátorság, tettrekészség, a teremtőerő, ez utóbbi miatt nemcsak a tisztító, védelmező, hanem a szerelmi keverékek elmaradhatatlan összetevője is.
Ebben a különleges kombinációban a TŰZ ÉS VÍZ egyesül dinamikus egyensúlyban 

Napi tisztító tipp: tömjén+boróka

A tömjén - boróka kombinációt ( fa, bogyó, hajtásvég ) ősidők óta használják mind energetikai tisztításra mind pedig fertőtlenítésre, ezzel a lehetőséggel manapság is érdemes élni.
De mit ajándékoznak nekünk füstöléskor a növények ezen túl ?
A tömjénről, mint az egyik legszakrálisabb anyagról, köteteket lehetne írni, de röviden a hívószavai: tisztítani, teret nyitni, megnyitni, megnyílni a magasabb tudatosság felé, Segít, hogy egy magasabb, isteni nézőpontból tekintsünk rá a jelenlegi helyzetre, oldódjon a stressz, a félelem, és megláthassuk a nehéz helyzetben is az isteni megoldást. Ha egy szóval kellene leírni a tömjént, akkor ő maga az ÉG.
S mit ad a boróka, melyet Egyiptomtól, a Himaláján át az összes sámánisztikus tradíció is szent növényként tisztelt ? Nyugalmat, erőt, hitet és bizalmat. És ezáltal védelmet is. Nem is akármilyet, istenit. S mivel tűz elemű növény, és azon belül is sok marsikus energiát hordoz, segít mozgásba lendülni, mutatja az ( isteni ) utat a változásban. Éberré és ráhangolódóvá tesz, a jelenbe hoz és megújítja az életerő energiát.
Ha hagyjuk. Ha hajlandóak vagyunk megnyílni erre a dimenzióra is.
A döntés mint mindig, most is a mi kezünkben van 

1 - 6 / 16 bejegyzés