Blog címkék

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 6 / 101 bejegyzés

Fehér zsálya levelek minőségi különbségei

???? Jól megfigyelhető tendencia, hogy évről-évre egyre nehezebb jó minőségű kaliforniai fehér zsályához ( Salvia apiana ) hozzájutni, különösen levelekhez, de a kötegekhez is. Ami 10 évvel ezelőtt alap volt, azt ma már szinte levadászni is lehetetlen. ( A Palo Santo-nál hasonló a probléma ).

???? Ez nyilván a megnövekedett kereslettel hozható összefüggésbe, és azzal, hogy az emberek egyre többet egyre kevesebbért szeretnének megvásárolni. Ez pedig előbb vagy utóbb a minőség rovására megy.

???? S hogy miért fontos a jó minőség ? Mert sokkal erősebb a finomenergetikai hatása. Nyilván, ha fizikai szinten vizsgálnánk, akkor valószínűleg magasabb lenne a hatóanyag tartalma, különösen az illóolaj tartalma.

???? S hogy honnan látszik a különség ? A jó minőségű fehér zsálya levelei szépek, nagyok, gondosan vannak szárítva, fehéren-ezüstösen csillognak, erős intenzív illatuk van.

???? A rossz minőségű zsálya inkább sötétszürkés színű, gyűrötten szárított levelekkel és szinte alig van illata.

???? Mi már egy ideje a Jiri & Friends-től szerezzük be a fehér zsályát is, mert ők különösen figyelnek arra, hogy megfelelő helyről jó minőséget vásároljanak. Hiszen ez az alapja a további fehér zsályából készült termékeknek: tértisztító sprayknek, térparfümnek, szappannak. És hát amilyen a kiindulás, olyan a végtermék. Ahogyan a magyar mondja: szarból várat építeni nem lehet. Hozzátenném, hogy megfelelően aurát és teret tisztítani sem...

???? A legutóbbi 2 szállítmányunk szívet melengetően jó minőségű volt - 1. osztályú, nem is átlagos -, a régi szép időket idézte????

???? A jövőben nálunk ez lesz az alap. Ami nem ilyen minőségű, azt 2. osztályúként, kedvezményesebb áron adjuk, bár szívem szerint nem is árulnám.

???? De sajnos nem mindig kapjuk ezt a minőséget ( mert ha a Jiri-nél elfogyott, akkor kénytelen vagyok máshonnan vásárolni - amit általában mindig megbánok ), és akkor az a minimum, hogy ezt megfelelően kommunikáljuk.

???? Természetesen a jobb minőség árban valamivel drágább, de nem annyival, mint amennyivel jobb.

???? Befotóztam mindkét dobozt, remélem, hogy kinagyítva jól látszódik a különbség, sajnos az illatintenzitás eltérése nem megy a fotókon.

???? De az azért beszédes, hogy amikor az egyik doboz kinyitottuk, a tér szinte azonnal megtelt a zsálya jellegzetes illatával, míg a másik esetben még közelre hajolva is alig éreztük, holott 1 kg-nyi zsálya van 1 dobozban...

???? Én személy szerint a jobb minőségű zsálya illatát nem csak sokkal intenzívebbnek, hanem selymesebbnek, lágyabbnak is érzékelem, míg a rossz minőségű zsálya illata sokkal gyengébb, mégis szúrósabb. Nem csodálom, hogy sokan emiatt ( is ) elfordulnak a fehér zsályától.

SZANTÁLFA VAGY PALO SANTO - EZ ITT A KÉRDÉS

???? Gyakran keresnek nálunk "SZANTÁLFÁT", amire ha jobban rákérdezünk, akkor igen gyorsan kiderül, hogy igazából PALO SANTO-ról van szó.

???? Ez utóbbinak ugyanis sok elnevezése forog közszájon, ilyen például a "szent fa - holywood" vagy Szent Pál fája, de sokan szantálfának is hívják, ami ugyan botanikalilag nem állja meg a helyét, de ha azt nézzük, hogy a PALO SANTO hasonló kiemelt helyet foglal el Dél-Amerikában mint a FEHÉR SZANTÁLFA Indiában, akkor akár még érthető is a keveredés.

???? A két fa azonban egyáltalán semmilyen növénytani rokonságban nem áll egymással - ez a latin nevükből egyértelműen kiderül - s ahogyan a fotón is látszik, kinézetük is eléggé eltérő, az illatukról nem is beszélve.

???? Mindkét növény és illat igen ikonikus és jellegzetes - aki egyszer szagolta őket, biztosan nem felejti el - bár valódi fehér szantáfához jó minőségben igen nehéz mostanában hozzájutni, ezért rengeteg a hamisítvány.

???? Nálunk biztosan valódit kapsz: a képen látható Mysore minőségű 30 grammos darab ( nagyobbik fa ) ára mintegy 12.000 Ft !

???? Ehhez képest a PALO SANTO szinte fillérekbe kerül, de ha ilyen tempóban folyik a kitermelése, akkor ott is rövidesen jelentős áremelkedés várható.

???? Ha többet szeretnél tudni róluk, akkor a PALO SANTO-ról tavaly ősszel volt egy hosszabb cikksorozat, a SZANTÁLFÁRÓL pedig idén tavasszal, ha esetleg lemaradtál róla, visszakeresheted őket a blogban:
???? Bármelyiket is választod, érdemes figyelni arra, hogy valódit vegyél - különösen a szantál esetében - valamint a minőségre is, mert ez utóbbi nagyban befolyásolja a növény hatásának intenzitását.

???? Használd őket szeretettel és mértékkel, és adj hálát a Földanyának a kincseiért????

Mi a különbség a FIORE D'ORIENTE 2 féle PALO SANTO pálcikája között ?

???? Többen joggal vetették fel a kérdést, hogy miért van a FIORE D'ORIENTE választékában 2 féle PALO SANTO füstölőpálcika, és hogy mi a különbség közöttük - azon kívül, hogy a MISZTIKUS INDIA széria valamivel olcsóbb - 1 doboz / 10 db 1.990 Ft.
???? Halkan jegyzem meg, hogy szantálfából 3 féle van :-)
???? Abban ugyanis megegyeznek, hogy mindkét pálcika 100% természetes és tiszta, ez a FIORE D'ORIENTE-nél alap.
???? Nos, ahogyan arról már korábban is írtam, a MARCO POLO széria minden tagja ECOCERT minősítésű, ami azt jelenti, hogy minden összetevőjük bevizsgált, minősített és biztonsági adatlappal is rendelkezik. Ez jelenleg a világon egyedülálló !
???? A minőségnek és a minősítésnek pedig ára van, ezért többe is kerül: 1 doboz / 10 db - 2.190 Ft.
???? Ezen kívül a MARCO POLO szériába nem tesznek illóolajat, és ezen PALO SANTO pálcika masalája nem tartalmaz mézet sem, tehát teljesen VEGÁN.
???? Míg a MISZTIKUS INDIA PALO SANTO-ja egy tradícionális, ősi MÉZ-es masala receptúrára épül, mely illóolajat is tartalmaz, ami szintén 100% tiszta és természetes.
???? Ez sajnos nem magától értetődő, mert a boltokban elérhető indiai füstülőpálcikák többsége ( kb. 99%-a ) szintetikus illatolajjal készül, sőt a pálcika alap is részben vagy egészben szintetikus.

ISPALLA PALO SANTO füstölők Peruból

???? A PALO SANTO most már világszerte igen közkedvelt füstölőszer, és a leggyakrabban a maga natúr formájában füstölik, ami valljuk be kissé macerásabb, mint meggyújtani egy füstölőpálcikát.
???? Igazából a természetes füstölés bármelyik formája macerásabb, mint egy füstölőpálcika, talán ezért is van, hogy a pálcikák továbbra is igen közkedveltek.
???? Meg hát vannak olyan helyzetek, amikor tényleg a pálcika a legcélszerűbb füstölési mód.
???? Akárhogyan is van, a PALO SANTO népszerűségének növekedésével egyre több PALO SANTO füstölőpálcika jelent meg a kínálatban, melyek nagy többsége sajnos részben vagy egészben szintetikus.
???? A 100% tisztaságú, Indiában készülő pálcikákkal ( pl. FIORE, HOLY SMOKES ) pedig az a "baj", hogy a masala technológiából fakadóan max. 30% PALO SANTO a tartalmuk, és ez érződik is illaton, hiszen nem "hozzák" azt az intenzív PALO SANTO illatot, amit az ember a fa füstöléséből már jól ismer.
???? Ezért örültünk, hogy a kevés meglévő prémium PALO SANTO pálcikánk mellé megérkeztek ezek a perui kézműves manufaktúrában készülő füstölők, melyek minden várakozásunkat messze felülmúlták.
???? A többes szám szándékos, mert a sima PALO SANTO mellett érkezett még PALO SANTO-KOPÁL és PALO SANTO-MIRHA pálcika is, és további fajták érkezését is várjuk.
???? Mindegyik pálcika 100% természetes és tiszta ( a SERFOR minősítés szinte magától értetődő ), világosan kikommunikált összetevőkből készül ( PALO SANTO faőrlemény, fagyanta, illóolaj és cukor kötőanyagnak ), az illatuk pedig egyenesen mennyei.
???? Kifinomult, balzsamos és tiszta illat, mely önmagában mutatja a minőséget, és az általa közvetített energiát.
???? Ár - érték arányban is igen kedvező, a 10 db pálcika ára 1.291 Ft, és egy darab kb. 30 percig ég, ami pont elegendő egy füstölésre.
???? És még a csomagolásra is figyeltek ????

???? A PALO SANTO / KOPÁL pálcikánál a PALO SANTO-hoz perui sötét kopál gyantát ( SAUMERIO ) kevernek, így adva újabb dimenziókat és további energiákat és illatokat az alap füstölőhöz.
???? A sötét kopál illatban egy meleg, édeskés-balzsamos lágyságot hoz, energiában pedig erősíti a PALO SANTO megnyugtató, stresszoldó minőségét.
???? Kiválóan alkalmas ezért esti füstöléshez, de a sötét kopál transzformációs minősége miatt akár szertartásokhoz, rituálékhoz is.
???? A PALO SANTO / MIRHA pálcikánál a PALO SANTO-hoz perui mirha gyantát kevernek, így adva újabb dimenziókat és további energiákat és illatokat az alap füstölőhöz.
???? A perui mirháról azt érdemes tudni, hogy botanikailag nem mirha, azaz nem commiphora - hiszen a tömjénhez hasonlóan mirha sincs az amerikai kontinensen - de az ottani őslakosok megtalálták azokat a növényeket, melyek ezeket a minőségeket képviselik.
???? A tömjén helyett kopál gyantát füstölnek, míg a mirha helyett a perui mirhának nevezett ( nyilván az őslakosok másképp hívják ) növény - ami vélhetően egy szömörce fajta - gyantáját, mely hasonló szellemi energetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a mirha.
???? Illata valamivel édesebb, lágyabb, nem olyan fanyar mint a valódi mirháé, ezért tőlünk is sokan inkább azt viszik a boltban a klasszikus mirha helyett - mert ez a gyanta a kopálokhoz hasonlóan külön is kapható.
???? A Palo Santoval együtt füstölve támogatja és erősíti a Palo Santo stresszoldó, megnyugtató minőségét és behoz egy meleg, földelő energiát.

Mitől különleges az Aromandise Summer Collection ?

???? Bár több gyártónak van 1-1 füstölőpálcikája szúnyogriasztáshoz, de az AROMANDISE egy egész termékcsaládot fejlesztett ki erre a célra, ez pedig a SUMMER COLLECTION ????
???? A SUMMER COLLECTION füstölői Dél-Indiában készülnek a Naturvéda céggel együttműködve, az ősi ayurvéda irányelvei alapján.
???? 100% természetes és tiszta összetevőkből állnak ( beleértve a felhasznált illóolajokat is ), mely ICEA által tanúsított.
???? A gyártó NATURVÉDA pedig az IFAT ( International Fair Trade Accociation ) tagja, így a gyártás is ennek megfelelően zajlik: ami megfelelő munkakörülményeket, etikus bérezést és a gyermekmunka mellőzését is jelenti.
???? A felhasznált illóolajok, mint a geránium, citronella, indiai citromfű, vetiver, levendula, citrom, eukaliptusz és kámfor nemcsak az apró betolakodókat tartják távol, hanem kellemes friss illatot és érzetet is biztosítanak, így a füstölők légfrissítőnek is kiválóak.
???? A termékcsalád többféle tagja arra hivatott, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt:
- a beltéri pálcika kevesebb füsttel és rövidebb idei ég: 40 percig ( darabonként )
- a kültéri pálcika ezzel szemben nagyobb füsttel és jóval hosszabb ideig ég, mintegy 2,5 óráig darabonként
- a füstölőkúp is használható beltéren és kültéren egyaránt, a beltéri pálcikához hasonlóan 1 kúp 40 percig ég, és a csomagolásban egy tartó is helyett kapott, hogy ne kelljen azon aggódnunk, hogy hova tesszük.
- a füstölőspirált inkább kültérre ajánljuk, ahol darabonként 7 óráig biztosítja a szúnyogmentes nyugalmat. A doboz itt is rejt egy egyszerűbb tartót, de ha számít az esztétika, akkor nagyon ötletes állatos spiráltartókat vásárolhatunk hozzá, így dobva fel a kerti asztal hangulatát
- ha pedig egyáltalán nem szeretnénk füstölni, akkor egyszerűen csak gyújtsuk meg a valódi illóolajokkal dúsított, és a termékcsalád többi tagjától eltérőn Dél-Franciaországban készült - illatos szójagyertyát.

Szúnyogriasztás természetesen

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban. A kertben vagy teraszon üldögélés, sütögetés szépségét gyakran beárnyékolják a szúnyogok, rovarok, bogarak, távol tartásukra pedig általában a boltokban leggyakrabban elérhető teljesen szintetikus spirálokat és gyertyákat használjuk, pedig erre is létezik 100% természetes és tiszta alternatíva.

S hogy ez miért lehet probléma ? Mert még kültéren is belélegezzük a füstöt - hiszen viszonylag közel kell elhelyezni őket – és a füst összetevői a tüdőn keresztül a véráramba kerülnek. Ezért aztán egyáltalán nem mindegy itt sem, hogy mit és hogyan füstölünk.

A leghatékonyabb védelmet a faszenes füstölés adja, mert ez füstöl a legintenzívebben, és mert az erős füst önmagában is távol tartó erő. Ha pedig a faszénen olyan természetes növényi részeket ( gyantákat, szárítmányokat ) füstölünk el, melyek illatát nem szeretik a kis betolakodók, akkor a füst erejét még meg is többszörözhetjük. Ilyen például a gyanták közül a tömjén, a fenyőgyanta és guggul, a növényi szárítmányok közül pedig az ánizsmag, a levendulavirág, az indiai citromfű, a rozmaring, a zsálya, a boróka ( fa, bogyó és hajtás ), a bazsalikom, a szegfűszeg, a tuja, a vadkakukkfű, az eukaliptusz ( fa és levél ), fekete és fehérüröm, citromhéj.

Az egyik legegyszerűbb megoldás azonban, ha darált kávét vagy kávézaccot füstölünk faszénen, vagy egy aludobozban önmagában meggyújtva.

Ezekből a növényekből az izzó fára vagy faszénre is dobhatunk a sütögetés végeztével, így nem csak kellemes illatban lesz részünk, hanem garantáltan szúnyogmentesen élvezhetjük a sütögetés utáni borozgatást a hamvadó parázs mellett. Kész füstölőkeverék is kapható SZÚNYOGRIASZTÓ néven.

Aki mégis maradna a „kényelmesebb” megoldás mellett, annak is van miből választania, hiszen több gyártó is kínál már 100% tiszta szúnyogriasztó termékeket:

Az AROMANDISE-nál erre a célra készült a teljes SUMMER kollekció citronella és geránium illóolajjal - vastagabb és hosszabb kültéri füstölőpálca, beltéri füstölőpálca, füstölőspirál és kúp, valamint a 100% természetes és vegán szójagyertya.

A bolti kedvenc nálunk a FIORE D'ORIENTE NEEM-CITRONELLA mézes masalával készült füstölőpálcikája, ami nem csak jól füstöl ( ami fontos tényező a szúnyogok távol tartására ) hanem mennyei balzsamos illata betölti és frissíti a levegőt is. Beltéren így légfrissítőnek is kiváló.

a HOLY SMOKES -nál található 100% természetes füstölőspirál akár 24 órán keresztül is biztosítja a szúnyogmentességet, és a citronella illóolajon kívül olyan természetes öszetevőket tartalmaz, mint a valódi fehér szantálfa, tölgyfa és babérlevél őrleménye.

1 - 6 / 101 bejegyzés