Blog címkék: tradíció

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 2 / 2 bejegyzés

Holisztikus megtisztulás a nagyböjt időszakában

Hamvazószerdával belépünk egy közel hathetes időszakba, ami a teljes megtisztulást célozza. Ez a dátum, kb. a 4. század óta rögzült a köztudatban. Miért is esik pont szerdára? Hagyományok szerint Húsvét vasárnapjától 6 hetet vissza számolva ( 6 x 7 = 42 ), a kieső nem böjti napnak számító vasárnapokat levonva ( 36 nap ), majd hozzáadva 4 napot, hogy meglegyen a 40 nap (szombat-péntek-csütörtök-szerda). Így esik közel 1600 éve szerdai napra a 40 napos böjt kezdete.

Hamvazószerda egyetlen liturgikus kelléke a hamu, mely az előző évi virágvasárnap elégetett barkából való. Az ősi hagyományok szerint ezt a hamut szórták fejükre a vétkeiket Hamvazószerdán kinyilvánító emberek ( hamvazkodás ). Ezzel a tettel adózva megtisztulási szándékuk előtt. A mai korban ezt a homlokra hamuval rajzolt kereszt szimbolizálja. A hamu jelentését kiegészíti a tűz transzformáló minősége is, mely a megtisztulást és újjászületést szimbolizálja, ezzel is utalva a böjt lényegére, mely lényünk legteljesebb megtisztulását jelenti.

Napjainkra a böjt teljes lényünket megtisztító folyamata leszűkült az anyagi szintekre, így leginkább és leggyakrabban csak az étrendre korlátozódik.

Jézus szavait idézve: “Ti is értelem nélkül vagytok-é még? Mégsem értitek-é, hogy minden, ami a szájon bemegy, a gyomorba jut, és az árnyékszékbe vettetik? Amik pedig a szájból jőnek ki, a szívből származnak, és azok fertőztetik meg az embert.” Ez a megnyilvánulás is tükrözi, hogy az étel fontossága el van túlozva, ezáltal eltolódik a böjt valódi fókusza a belső, lelki és szellemi munkáról, mely önvizsgálatra, önértékelésre és tudatos változtatásra invitál bennünket. A böjtölés akaratunk próbára tétele, mely a test és lélek egységének megerősítését is szolgálja.

Ősi hagyományok, melyek napjainkban is élnek

Te is észrevetted, korunk azon sajátosságát, hogy mindenre evidenciát keresünk, biztosak akarunk lenni mindenben ? A Palo Santo fája ez alól is kivételt képez, alig található a jelen kor szigorú követelményeit kielégítő kutatást róla. Érdekesség képpen, a fahéj illóolajáról közel 2000 kutatás áll rendelkezésre. Ezzel szemben a Palo Santo-ról mindösszesen 6 !, melyek az alkalmazott kutatási módszerek miatt veszítenek relevanciájukból (pl.: egyik sem tartalmaz klinikai teszteket) (Merry C., Healthy but Smart weboldal, 2018)

A Palo Santo fájáról kevés információ áll rendelkezésünkre, azonban az ismeretes, hogy a Csendes-óceán térségében 10 000 évvel ezelőtt létezett civilizáció természet közeli módon, azzal összhangban, meglehetősen spirituális közegben élt és működött. A fa gyantájának hasznosítására vonatkozó forrásokból egyedül Augustin de Zarate feljegyzéseire hagyatkozhatunk: „A tengerparti őslakosok a templomokban és otthonaikban szent füstölőnek használták. A sámánok a gyanta olaját egyfajta útravalóként a halottak szájába csorgatták, hogy a rossz szagú túlvilágban segítsék őket.” Aromatika magazin 2015. 2.3.

A Palo Santo szent fája már ősidők óta a dél-amerikai indián gyógyítók egyik fő füstölőanyaga. A sámánisztikus hagyományokban a növények szelleméhez kapcsolódnak a gyógyítók, és az így létrejövő csatornán keresztül engedik a növény lényét, hogy az elvégezze a gyógyítást, fizikai, érzelmi és szellemi szinteken. A Palo Santo fa legismertebb minősége, amiért annyira közkedvelt lett napjainkra, az a tisztítás. A fát meggyújtva, az abból felszálló fehér füst által felszabadított aromás gyanta és a fa szelleme végzi el a tisztító, gyógyító folyamatokat. Alkalmazásának csak fantáziánk szab határt, aurát, teret, tárgyakat, kristályokat, embereket is tisztíthatunk vele. Az energetikai tértisztítás egyik alapvető kelléke.

Egy eddig még kevésbé ismert tényt is fontos kiemelni a Palo Santo-ról. Az intenzív tisztító minőségéért szeretjük és tiszteljük annyira, azonban ehhez egy másik értékes tulajdonság is kapcsolódik. Legtöbbször egy növényt használunk tisztításra, majd egy másikat, hogy a megtisztított teret feltöltsük egy új minőséggel. Ezzel szemben a Palo Santo nem csak tisztítja az energiateret, hanem pozitív energiát bevonzó tulajdonságát is hasznosíthatjuk a tisztítással egy időben.

Szerző: Papp Csilla és Molnár Enikő Dorottya

1 - 2 / 2 bejegyzés