Cikkek / médiamegjelenések

Összegyűjtöttük az online és offline média világában megjelent cikkeinket, írásainkat. Folyamatosan bővülő tartalommal, érdekesebbnél érdekesebb tartalommal. 

1 - 14 / 14 bejegyzés

Éltető ruházatunk - Spirit of Om

Harmóniában és energikusan a ruházatunk segítségével

Napjainkban egyre tudatosabbá válunk a táplálkozásunkra, környezetünkre. De vajon van elég figyelmünk a ruháinkra? Tudjuk hol, hogyan készül, milyen alapanyagokból? Nos, általában nem, pedig, ma már létezik a ruházatfiziológia tudománya is, amely a ruházat és az emberi életfunkciók összefüggéseinek kutatásával foglalkozik. A témában végzett kutatások célja, hogy egy-egy ruhadarab a mindenkori tevékenységnek legmegfelelőbb mikroklímát tudja biztosítani testünk számára. Mivel kifejezett funkcióval bírnak a ruháink, így a viselési körülmények alapvetően meghatározzák, mikor milyen ruha viselése optimális.

Alapvető elvárás, hogy szép, kényelmes, praktikus, jól és könnyen tisztán tartható legyen a ruházatunk, de fontos élettani hatása is van, a fizikai és biokémiai kölcsönhatásokból eredő következményeknek is pozitívnak kell(ene) tennie, ezekkel foglalkozik a ruházatfiziológia.


Fejlődő világunkban vannak már olyan gyártók, ahol a bio és környezetvédelem szavak nem csak marketingfogás, hanem a cég mindennapjait is átható vezérfonalak, valós mögöttes tartalommal. Ilyen a Spirit of Om, GOTS minősítéssel rendelkező gyártó, mely garantálja a fogyasztók számára, hogy valóban organikus, bio alapanyagból készülő ruhákat kapjanak. S mivel a minőség nem csak külső elvárás, hanem cégfilozófia, nagy hangsúlyt fektetnek a mindennapok harmoniájára és a pozitív légkörre. Mind a munkahelyeken, mind a teljes gyártási folyamat során ügyelnek a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a testi-lelki egészség meglétére.

Kezdjük az alapoktól… A fenntarthatóság és a természet-közeliség jegyében gyártott ruhák alapanyagául szolgáló pamutot már a termesztés során ily módon kezelik, és aratják le. Az így termesztett bio minősített pamut nem csak tapintásra és érzetre más, de növényvédő- és vegyszerektől, rovarirtóktól, krómtól, nehézfémtől és formaldehidtől mentes marad a gyártási folyamat egésze alatt. A kelmék színezése, festése is előre átgondolt, jól megtervezett környezetbarát módon zajlik, minimális vízfogyasztással, digitális nyomással és csakis hitelesített, nem-mérgező és környezetbarát festékekkel történik. Mindezek mellett gazdaságilag is korrekt, mind az alkalmazott munkaerő, mind a vásárlók felé. A manapság jellemző fast-fashion erőltetett menetben váltott kollekcióival szemben a Spirit of Om ruhatárába évente kerülnek időtálló megjelenésű és minőségű darabok. Nincs fogyasztást növelő akciózás, csakis a már kifutó, mérethiányos sorozatok utolsó darabjai kerülnek leértékelésre!


A test-lélek-szellem egységét szem előtt tartva a színek hangulatjavító hatását tovább támogatja a különböző féldrágakövek (rózsakvarc, ametiszt, turmalin), a pozitív megerősítések, az emelő szimbólumok tudatos alkalmazása. Az emberi test eredendően rendelkezik a regenerálódás képességével, viszont a környezeti hatások, mint az elektroszmog, mentális stressz gyengítik ezt. A Spirit of Om termékei finom bioenergetikai rezgésük révén hozzásegíthetik a testet, hogy ismét ragyogóbb, energetikailag teljesebb, életerősebb lehessen. 

Mindennek fényében érdemes átgondolni, mit viselünk nap mint nap, mi hogyan hat ránk, s miért van az, hogy a hangulatunkhoz öltözünk. A ruháink nemcsak befedik a testünket, hanem hatnak is ránk, hatnak az egészségünkre, a lelkünkre.

TAVASZI MEGÚJULÁS TÉRTISZTÍTÁSSAL

A tavasz időszaka, mikor a természet új életre kel, kiemelten szól az embereknél is a megújulásról, az újrakezdésről. Ekkorra esik a Húsvétot megelőző 6 hetes böjt, mely kiváló időszak fizikai szinteken a testünket elnehezítő salakanyagok kitisztítására, lelki-szellemi szinteken pedig a bennünket már nem szolgáló érzelmek, gondolatok, hitrendszerek elengedésére. De nemcsak testünknek, lelkünknek és szellemünknek van szüksége a tisztulásra és az elengedésre, hanem a bennünket körülvevő kisebb-nagyobb térnek is, legyen az lakás, iroda vagy kert.

harmonikus családEzért vágunk bele tudatosan vagy tudattalanul a tavaszi nagytakarításba, rendrakásba, szortírozásba és lomtalanításba, melynek végeztével legalább annyira megkönnyebbülünk, mint amikor böjtölünk.  

Van azonban a megtisztulásnak egy olyan aspektusa, melyről a mai rohanó nyugati világunkban sokan megfeledkeznek, ez pedig a „láthatatlan” szintek energetikai tisztítása, a tértisztítás. Nem volt ez mindig így, és a világ nagy részében manapság is természetes tevékenység a bennünket körülvevő tér energetikai tisztítása füstölés segítségével.

 A füstölés, mint a tradicionális növényhasználat egyik legősibb ága, egyidős az emberiséggel, Fehér Zsálya füstölőazóta füstölünk, amióta tüzet rakunk, hiszen a fa eltüzelése maga is füstölés, bár a füstölésen leginkább a különféle gyógy- és fűszernövények tűz általi elhamvasztását értjük. Az emberek hamar felfedezték, és megtapasztalták, hogy az elfüstölt növényeknek nemcsak illata van, hanem különféle egyéb jótékony hatása is, mely általában „nem kézzel fogható”, hiszen ezzel a módszerrel elsősorban a lelki-szellemi szintekre hatunk. A füstölés hagyományát és tudását minden ősi kultúrában nagyra becsülték, legyen az az ókori Egyiptom, Babilónia, Görögország, a Római birodalom, India vagy Kína vagy akár az őslakos indiánok az amerikai kontinensen (maják, aztékok stb.).
A füstölésnek - ennek az ősi módszernek - nagyon sok alkalmazási területe van, a legfontosabb és a leginkább hozzákötött mégis az energetikai tisztítás. Ebben az esetben olyan növényeket füstölünk, melyeknek tisztító hatása van. Ilyen például a keresztény kultúrkörben is jól ismert tömjén gyanta, az orvosi zsálya, a feketeüröm, a boróka valamint az utóbbi időben az amerikai kontinensről átkerült és gyorsan közkedveltté vált palo santo fa és a fehér zsálya.

 

Tértisztítást a füstölés többféle formájával is végezhetünk (például 100% tiszta füstölőpálcikával, palo santo fadarabbal vagy fehér zsálya köteggel), de a leggyakrabban mégis a klasszikus faszenes füstölést használjuk, hiszen ennek a legnagyobb a füstje és a legerősebb az energetikai hatása. Ez utóbbihoz érdemes olyan edényt használnunk, mely könnyen és jól mozgatható, például fa nyéllel rendelkezik (hogy ne melegedjen át), vagy lengethető mint a templomból ismert tömjénező edények. A faszén, melyre a természetes füstölőszer kerül, a vízipipa boltokból már jól ismert öngyulladós faszénkorong, melynek meggyújtása és átizzása 3-4 percet vesz igénybe. A füst és az energiák tereléséhez pedig érdemes madártollakból készült legyezőt használnunk. Az energetikai tértisztítás egy rituálé, azaz egy konkrét szándékkal véghezvitt „mágikus”, teremtő cselekedet, ezért fontos, hogy szánjunk rá mindig kellő időt (ne csak úgy kutyafuttában végezzük), amikor is teljes figyelmünket ennek szenteljük. Ez egy kisebb lakás esetén minimum fél óra, családi háznál, ahol kert is van, akár 1-2 óra is lehet. Segíti a jelenlétet, ha egyedül vagyunk otthon, az esetlegesen jelen lévő háziállatok reakcióit pedig figyeljük, ők még érzékenyebben reagálnak erre, mint mi emberek. A tisztításnál ugyanis a bejárattól indulunk, és az óramutató járásával ellentétesen járjuk körbe a lakást-házat, a pincétől a padlásig, az egyik helyiségből a másikba, végén pedig alaposan kiszellőztetünk.

 

Tértisztítást nem kell túl gyakran végeznünk otthon, elég évente 2-4 alkalommal, rendszerint évszakváltáskor, amikor is a nagyobb takarításokat is végezzük, kivéve ha valami rendkívüli eset történik (betegség, veszekedés, halál), illetve ha mi magunk érezzük ennek szükségét azáltal, hogy minden különleges ok nélkül rosszul érezzük magunkat a térben. A tértisztítás után a legtöbb ember pozitív érzéseket és változásokat tapasztal: „felkönnyül” a tér, mozgásba lendülnek az energiák, több az öröm és felszabadultság, kevesebb a feszültség és a veszekedés, beindulnak a rég áhított változások.

Szerző: Papp Csilla          

SZÚNYOGRIASZTÁS TERMÉSZETESEN

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban. A kertben vagy teraszon üldögélés, sütögetés szépségét gyakran beárnyékolják a szúnyogok, rovarok, bogarak, távol tartásukra pedig általában a boltokban leggyakrabban elérhető teljesen szintetikus spirálokat és gyertyákat használjuk, pedig erre is létezik 100% természetes és tiszta alternatíva.

S hogy ez miért lehet probléma? Mert még kültéren is belélegezzük a füstöt - hiszen viszonylag közel kell elhelyezni őket – és a füst összetevői a tüdőn keresztül a véráramba kerülnek. Ezért aztán egyáltalán nem mindegy itt sem, hogy mit és hogyan füstölünk.

A leghatékonyabb védelmet a faszenes füstölés adja, mert ez füstöl a legintenzívebben, és mert az erős füst önmagában is távol tartó erő. Ha pedig a faszénen olyan természetes növényi részeket ( gyantákat, szárítmányokat ) füstölünk el, melyek illatát nem szeretik a kis betolakodók, akkor a füst erejét még meg is többszörözhetjük. Ilyen például a gyanták közül a tömjén, a fenyőgyanta és guggul, a növényi szárítmányok közül pedig az ánizsmag, a levendulavirág, az indiai citromfű, a rozmaring, a zsálya, a boróka ( fa, bogyó és hajtás ), a bazsalikom, a szegfűszeg, a tuja, a vadkakukkfű.

Az egyik legegyszerűbb megoldás azonban, ha darált kávét vagy kávézaccot füstölünk faszénen, vagy egy aludobozban önmagában meggyújtva.

Ezekből a növényekből az izzó fára vagy faszénre is dobhatunk a sütögetés végeztével, így nem csak kellemes illatban lesz részünk, hanem garantáltan szúnyogmentesen élvezhetjük a sütögetés utáni borozgatást a hamvadó parázs mellett. Kész füstölőkeverék is kapható SZÚNYOGRIASZTÓ néven.

Aki mégis maradna a „kényelmesebb” megoldás mellett, annak is van miből választania, hiszen  több gyártó is kínál már 100% tiszta szúnyogriasztó füstölőpálcikákat, kúpokat és spirálokat, melyek teljesen természetes összetevőkből állnak – mint például szantálfa, tölgyfa és babérlevél őrlemény -, és rendszerint citronella illóolajat is tartalmaznak. Ez utóbbi szintén 100% természetes és semmi esetre sem szintetikus. 

Ezek közül a spirál füstöl a legintenzívebben, illetve a nagyobb ( mintegy 50 cm hosszú ) és vastagabb, kifejezetten kültérre készült füstölőpálcikák.


 Ha valaki a füstölés helyett mégis inkább a gyertyára szavazna, akkor közülük is elérhető már szójaviaszból és valódi, 100% természetes illóolajokkal készült változat.

Szerző: Papp Csilla 

A gyógyulás támogatása füstöléssel

A természetes füstölést, mint a hagyományos fitoterápia egyik ágát - a teák, borogatások, balzsamok és tinktúrák mellett - évezredek óta használják az emberek gyógyulásának elősegítésére. Legyen az fájó reumatikus végtag, húzódás, zúzódás, ekcéma vagy lázas betegség, a manapság jobban ismert és használt fitoterápiás praktikák mellett még rendszeresen meg is füstölték a fájó testrészt egy megfelelő növénnyel vagy füstölőkeverékkel

Ez a fizikai szintű alkalmazás mostanra a nyugati fitoterápiából szinte teljesen kiveszett, de a hagyományos kínai orvoslás ma is használja a moxázás, vagyis  melegítéses, égetéses gyógymód formájában.

Füstölés a gyógyulásért 

A füstölést leginkább a következő módokon használhatjuk a gyógyulás támogatására:

 • Életterünk levegőjét fertőtleníthetjük tömjén és borókabogyó keverékével, fehér zsályával, palo santoval, kámforral, de füstölhetünk a kórokozók elpusztítására 100% tiszta, jó minőségű füstölőpálcikát is, mely fertőtlenítő hatású növényekből készül.
 • Mivel a betegség általában sok félelemmel és negatív gondolattal jár együtt, érdemes megfelelő füstölővel teret is tisztítani - ezek a tisztító növények és keverékek fizikai szinten fertőtlenítenek is - hogy az így „felkönnyült” tér a gyógyulás felé vezessen.
 • Megfelelő növényekkel javíthatjuk a beteg hangulatát, oldhatjuk az ilyenkor gyakran fellépő depresszív gondolatokat: például egy vidám narancsos füstölőkeverékkel vagy pálcikával, a bátrabbak pedig füstölhetnek masztix gyantát, kamillát, körömvirágot, orbáncfüvet és angelikagyökeret, melyek szinte meghívják a napsugarat a szobába, és elűzik a búskomorságot.
 • A betegség során megcsappanó életerőt és lendületet pedig mirhával, fenyőgyantával, cédrussal, kakukkfűvel és rozmaringgal tudjuk „visszacsalogatni”. Ezek közül a cédrus vagy a fenyő pálcika formájában is elérhető, a többi növényt leginkább rácsos edényen ajánlott füstölni.
 • A fizikai szinten immunerősítő növényekből - mint például a cistus és az echinacea - ha éppen tea formájában fogyasztjuk őket, nem pedig valamilyen kivonatként, akkor tehetünk belőlük a füstölőrácsra is egy kis gyanta ( pl. kopál, dammar vagy tömjén ) kíséretében. Füstölve a lelki-szellemi ellenállóképességet erősítik.
 • A mirha és a vetiver abban tud segíteni, hogy egy ilyen sokszor nehéz helyzetben ne veszítsük el a talajt a lábunk alól,
 • Míg a levendula azon túl, hogy segít az ellazulásban, kitisztítja a körbe-körbe kavargó gondolatokat.
 • A sokak által közkedvelt szantálfa pedig visszahozza a harmóniát és békét a háborgó hétköznapokba, hogy a középpontunkba visszakerülve ismét optimistán nézzünk előre.

 aromandise narancs pálcika

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezekkel a hatásokkal csak abban az esetben számolhatunk, ha 100% tiszta és természetes növényi részeket füstölünk, legyen az rácsos edényen, faszénen elfüstölt füstölőszer, pálcika vagy füstölőkúp. Beltéren - hacsak nem teret tisztítunk - nem ajánlatos faszénen füstölni, ezért inkább a rácsos edény használata valamint a füstölőpálcikák javasoltak. Ez utóbbiak közül a japán pálcikák különösen jók lehetnek, hiszen minimális füsttel égnek - sőt léteznek teljesen füstmentesen izzók is - ezek különösen abban az esetben lehetnek hasznosak, ha a légtérben füstérzékelő vagy légzési problémával küzdő beteg van. Ha pedig füstölünk, akkor legalább naponta egyszer szellőztessünk is.

Szerző: Papp Csilla

 füstölés rácsosedényen

Az élet napos oldala – avagy jókedvre hangolás természetes füstöléssel

Az elmúlt 1 év bezártsága erőteljesen rányomja a bélyegét az emberek hangulatára, sokan rosszkedvűek, vagy akár depressziósak is, de általános lett a félelem és a bizalmatlanság is, ami nem meglepő, látva a kialakult pandémiás szituációt.

Ha magán a helyzeten azonnal nem is, de a hozzá való viszonyunkon tudunk változtatni, és ebben a természetes füstölőszerek - a növényi gyanták és szárítmányok – rengeteget tudnak segíteni.

S hogy ez miért fontos? Mert a jókedvű, pozitív gondolkodású ember könnyebben viseli az élet megpróbáltatásait, immunrendszere is erősebb, kevésbé fogékony a betegségekre, és könnyebben - gyorsabban is gyógyul – ezt már az orvosok is látják egy ideje.
Minden növénynek megvan a maga „szuperképessége”, vagy akár több is, amivel támogatni tud bennünket, embereket, így nem meglepő módon ehhez a témához is több olyan növényt találhatunk, melyek segíthetnek ebben az áthangolásban, akár természetes füstölőszerként rácsos vagy faszenes edényen, illetve pálcika formájában, ha ez utóbbi is 100% természetes és tiszta.
Érdemes először ún. tisztító növényeket füstölni – például tömjént, kopált, orvosi vagy fehér zsályát, palo santot, levendulát ( esetleg pici kámfort ) - vagy akár magunkat és a teret energetikailag megtisztítani.
A tisztító növények füstje mintegy magába szippantja a sok-sok negatív gondolatot és érzelmet, és az ezt követő szellőztetéskor egyszerűen kiviszi a lakóterünkből.

Az így megtisztult ( és egyben fertőtlenített ) térben már bátran füstölhetjük a jókedvre és pozitivitásra hangoló növényeinket:

 • a gyanták közül például valamelyik világos vagy aranysárga tömjént, a masztixot, a borostyánt és az aranykopált, vagy akár valamelyik benzoét, ők már gyönyörű sárgás színűkkel is jókedvre derítenek, hát még az illatukkal
 • a szárítmányok közül a klasszikus fitoterápiából ismert orbáncfűnek közismerten hangulatjavító hatása van füstölve is, akárcsak a sok-sok gyönyörű napsárga virágnak: körömvirág, napraforgóvirág, árnikavirág
 • természetesen a narancshéj sem maradhat el, hiszen életörömre hangol
 • a kevésbé ismert örvénygyökér pedig elűzi a búskomorságot
 • az észak-amerikai indián tradícióból ismert édesfű ( hivatalos nevén illatos szentperje ) szintén nagyon jó hangulatjavító, harmonizáló, illata szinte mindenkinek tetszik, akárcsak a sztóraxé, mely utóbbit szintén nyugodtan füstölhetjük
 • a kardamom exotikus – fűszeres illata megnyugtatja az idegeket, mosolyt csal az arcunkra, és mintegy szárnyra kelti lelkünket
 • a pacsuli nagyon jól oldja a félelmeket, míg a mirha és a vetiver segít, hogy biztonságban érezzük magunkat.

A fentebb említett növények többsége pálcika formájában is elérhető, ez alól csak a különlegesebb gyanták, mint a masztix és az aranykopál kivételek.

Mindig figyeljünk a füstölők minőségére, mert ezek a jótékony hatások csak a valódi növényekből készült 100% tiszta füstölők esetében működnek!

Szerző: Papp Csilla 


Stresszmentes karácsony?

Közeleg a karácsony, de a külső nyomás, csak fokozódik? Nehéz az ünnepre, a családra hangolódás? Nem, hogy a szeretteink vágyát, de olykor a saját belső hangunkat is nehéz meghallani ebben a rohanásban? Többünknél egybe olvad a munka és az otthon tere, időnként még a tanítás terhe is a mi vállunkat nyomja.

Mi lenne, ha segítségül hívnánk őseink kissé feledésbe merült praktikáját, hogy megálljt parancsoljunk cikázó gondolatainknak, és úrrá legyünk az utóbbi idők egyre nagyobb bizonytalanságából fakadó félelmeinken?
Gyújtsunk tehát egy természetes füstölőt, nem is akármilyet, a legtermészetesebbet, ami csak létezik: mégpedig a modern kor emberének készült rácsos füstölőedényen.

Önmagában a gyertya (tűz) gyújtás is kizökkent egy kicsit, az ember tudattalanul is más hangulatba kerül tőle, de ha még valódi hatóanyagokat tartalmazó növényi részeket is füstölünk a tűz melegén, egy jól megválasztott füstölővel biztos a hatás. A tűz látványa, az illatok hatása a tudatalattinkra, a növényből felszabaduló erő képes átsegíteni minket a nehéz időkön.
A biztonságot adó mirha például segít, hogy két lábbal álljunk a földön, és ne görcsöljünk annyit a hétköznapok kihívásain, a balzsamos sztórax pedig elsimítja lelkünk viharait. Ahány növény, annyiféle hatás, annyiféle segítség lehetősége számunkra. S hogy mi mutatja az irányt ? Természetesen az orrunk ! Aminek jól esik az illata, azt válasszuk, arra van szükségünk.


Ha otthon dolgozunk, jó, ha valahogyan el tudjuk választani a munkát a családi élettől, a családi életet az énidőtől. Mindannyiunknak szüksége van egy kis befelé figyelésre, hogy azt követően befogadóak lehessünk a többiekre. Ha tudom, hogy én hogy vagyok, képes leszek tisztábban rálátni a körülöttem lévő világra. Egy igazi, jól megválasztott, jó minőségű füstölő minőséget tud hozzáadni a mindennapi élethez, segít kiszakadni a hétköznapi forgatagból. Legyen ez egy prémium füstölőpálcika, egy növényekből álló keverék. Hetente néhány alkalommal, vagy akár naponta megajándékozhatjuk magunkat pár perccel míg élvezzük a tűz látványát (ha rácsosedényt választunk), vagy csak leülünk és hagyjuk, hogy a kedvenc füstölőpálcikánk illatába burkolózva pihenhessen meg egy kicsit a testünk, lelkünk és szellemünk egyaránt.

A füstre, intenzív illatokra érzékenyeknek a kifinomult, füstmentesen izzó japán típusú füstölőpálcikák adhatják meg ezt az élményt, hisz aki szenzitív az illatokra valószínűleg a világra is nyitottabban, fokozottabban reagál, nekik még inkább javasolt a rendszeres megpihenés, megállás, hogy azt követően újult erővel, őszinte mosollyal tudjanak ismét „csatasorba” állni.
Adjunk lehetőséget önmagunknak, a nyugalomnak! Olykor 5-10 perc elvonulás, pár pillanatra lehunyt szemmel csak befelé figyelés vagy, egy mély szippantás a kedvenc illatunkból is elég, hogy megváltozzon a világunk, és nagyszerű legyen a hangulatunk!

Szerző: Papp Csilla 


Illatosan tiszta levegőt!

Olyan furcsa időket élünk, mikor a légtér fertőtlenítése alapszükséglet. A tiszta, kórokozóktól mentes levegő lakásunk szobáiban elengedhetetlenné vált, és nem csak a már megszokott téli vírusok, mint az influenza, hanem a mindennapjainkat átszövő vírus miatt is.

2020-ban és idén is rengeteget vagyunk otthon, a négy fal között. Bele sem gondolunk, hogy az egyik legszennyezettebb levegő, melyet belélegzünk, az a saját otthonunk levegője.

- A belterek légterei a kutatások szerint szennyezettebbek mint a nagyvárosok levegője. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a levegőben jelen lévő szennyező anyagok, - oldószer maradványok, főzés, takarítás közben keletkezett vegyi-, és biológiai anyagok, különböző mikroorganizmusok, melyek hatással vannak egészségünkre. A „beteg épület szindróma” tünetegyüttes létét a WHO már 1986 óta elismeri. A NASA kutatása szerint ez ellen a leghatékonyabban a gyakori szellőztetéssel és a zöld szobanövényekkel harcolhatunk, melyek megkötik a szennyező anyagokat.

De mi a helyzet a kórokozókkal és a vírusokkal, mint amilyen a covid-19 is, melyek éppen a szellőztetéssel vagy ruháinkkal juthatnak be otthonainkba?


A füstölés egy olyan ősi, ám hatékony módszer, melynek segítségével kellemes, ugyanakkor tudatos módon teremthetünk tiszta és egészséges levegőt az otthonainkban. A régiek csak úgy, mint napjainkban a különféle illatos gyantákat füstölték leginkább, ilyen a tömjén, a mirha vagy a fenyőgyanta. Bizonyára sokan hallották már a mondást: „menekül mint ördög a tömjénfüsttől”. Régen ugyanis a betegségeket az ördögtől valónak tartották, mivel ennek egyik ellenszere annak füstje volt. Azóta már a tudomány is bizonyította eleink „igazát”, miszerint a balzsamfafélék családjába tartozó tömjén gyanta balzsamos illatú füstje, erős fertőtlenítő és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, s tény a vírus- és baktériumölő hatása is.

Manapság az aromaterápia a reneszánszát éli, az illóolajok valóban csodálatos esszenciák. Ám érdekes tény, hogy az illóolajok párologtatásánál a prémium minőségű, természetes füstölőanyagok füstölése hatékonyabb módszer a levegő fertőtlenítésére. Egy igen friss, 2018-as tanulmány szerint a tömjén (Boswellia carterii) füstölésekor a levegő légterében jelenlévő baktériumok száma 91,43 %-kal csökkent, míg a tömjén illóolaj párologtatásakor ugyanez a szám „csupán” 67,5% volt.

Ha valóban prémium, természetes füstölőszereket alkalmazunk, úgy nem csupán jó illatot varázsolunk az otthonainkba, de egészségesebb környezetet is biztosítunk a családunknak. Legfontosabb azonban, hogy hozzáértő szaküzletből szerezzük be a magas minőségű füstölőanyagokat, hiszen csak a valóban természetes, jó minőségű növényi részek képesek a levegő fertőtlenítésére! 
forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29530608/

ŐSZI BEKUCKÓZÁS – AVAGY HOGYAN TEHETJÜK OTTHONOSSÁ ÉLETTERÜNKET FÜSTÖLŐKKEL

A meteorológiai ősz kezdetével, a rövidülő nappalokkal általában hidegebb, nyirkosabb idő is köszönt ránk, melynek eredményeképpen egyre több időt töltünk a négy fal között, az otthonunkban. Jól esik készíteni egy forró teát, bekuckózni, olvasni, zenét hallgatni vagy beszélgetni, és ha mindezek mellé még egy jól megválasztott illatot is varázsolunk magunk köré, akkor még akár az örömteli nyári napokat is megidézhetjük általa.

Hiszen az illatok – legyen az illóolaj vagy füstölő – bizonyítottan segítenek emlékezni, valamint
jótékonyan befolyásolják érzelmi és mentális állapotunkat, feltéve persze ha 100% tiszta és természetes verziót választunk, ami valljuk be, manapság nem túl könnyű, hiszen akármerre nézünk, szinte csak szintetikus és mesterséges illatokkal találkozunk.
Léteznek azonban 100% tiszta, gyógynövényekből és fűszerekből készült füstölőpálcikák, melyek
hatékonyan segíthetnek abban, hogy életterünk meghitté, otthonossá és örömtelivé váljon.

Ilyen például a francia Aromandise cég fahéj-méz-édeskömény kreációja, ahol a fahéj lágy tüze táplálja életkedvünket, a méz és az édeskömény pedig megédesíti napjainkat.

Hasonlóan izgalmas az indiai citromfű – benzoé pálcika is, ahol az előbbi egy klasszikus hangulatjavító, utóbbi pedig egy igazi léleksimogató illat, amitől garantáltan visszatér az életkedvünk.

Ezek a mesterien kreált japán típusú pálcikák diszkrét illatuk és minimális füstképződésük által lágyan és finoman töltik meg a teret, így még a füstölőktől elzárkózó emberek szívét is képesek meglágyítani, orrukat pedig becserkészni.

Indiai típusú pálcikákból – melyek az előzőekben említett japán pálcikáknál mindig nagyobb füsttel és intenzívebb illattal égnek - választhatunk egy valódi kardamommal készültet, mely meghívja az életörömöt a nappalinkba, vagy egy harmóniát és békét hozó szantálfásat.
Aki pedig a füstölés legkreatívabb módja mellett teszi le a voksát, az finom teakeverékéből nem csak a bögréjébe tesz, hanem a rácsos füstölőedényére is. Persze ez esetben a növények alá érdemes egy kis gyantát is tenni, mely egyrészt segít abban, hogy a növények ne égjenek meg a rácson, másrészt pedig maga is illatozik és segít a megfelelő hangulat kialakításában.

Ilyen gyanta például a korábban már említett léleksimogató benzoé, az örömöt hozó opoponax, vagy a nyár gyümölcsösségét megidéző mandulafagyanta. A manapság is igen közkedvelt sztórax - mely egyébként az Ókor egyik legkeresettebb füstölőszere volt - önmagában is feltehető a füstölőedényre, az így felszálló különleges,balzsamos illat elsimítja a gondokat,
megnyitja a szívünket, és egy valódi meghitt, otthonos teret varázsol körénk.

Szerző: Papp Csilla 

STRESSZMENTESEN A HÉTKÖZNAPOKBAN – TERMÉSZETES FÜSTÖLŐKKEL

Az őszi napok beköszöntével – amikor az iskola is elkezdődik - az élet visszakerül a régi kerékvágásba, ami általában együtt jár a hétköznapi rohanással, a folyamatos sietséggel, a véget nem érő feladathalmazokkal, és az azon járó agyalással, hogy mit kell még elintéznünk, vagy hogy időben odaérünk-e valahova.

Magát a stresszt igazából nem a sok feladat okozza, hanem az azon való folyamatos agyalás, az ebből fakadó félelmek, a rendszeres újratervezés – ez utóbbiból az elmúlt másfél évben bőven kijutott mindenkinek.

Ha azonban képesek vagyunk egy ellazultabb állapotból működni, akkor képesek vagyunk a feladatok között priorizálni – mert nem igaz, hogy mindegyik egyformán fontos – és akkor tényleg csak azokat végezzük el, amelyek valóban fontosak, és akkor, amikor annak itt van az ideje.

Ezt hívják a modernkori kutatások FLOW állapotnak.

A természetes növényi füstölők abban tudnak segíteni, hogy akár már reggel ebbe az ellazultabb, mégis koncentrált állapotba bele tudjunk kerülni,vagy ha a nap folyamán kibillennénk, akkor visszakerülhessünk, este pedig az összes napi stressztől teljesen megszabadulva tudjunk lepihenni aludni.
Ez utóbbi különösen fontos – hiszen kutatások igazolják, de egy okosóra is megmutatja a tulajdonosának – hogy a stresszt nem lehet kialudni, a stresszt csak elengedni lehet, s lehetőleg még lefekvés előtt, hogy valóban pihentető alvásban legyen részünk.
Sporttal, meditációval, zenével, kreatív tevékenységekkel, és természetesen jól megválasztott füstölőkkel. 
A természetes füstölőknek megvan az az előnye, hogy igen gyorsan „hatnak” - percek alatt képesek bennünket lenyugtatni, áthangolni – míg a fentebb említett más tevékenységeknél ehhez jóval több időre van szükségünk – még meditációnál is.
Ami pedig szintén a füstölők malmára hajtja a vizet az illóolajokkal szemben az az a tapasztalat, hogy erőteljesebben működnek mentális szinteken, és így jobban és könnyebben segítenek az „agyalós” embereknek.

Reggeli napindító füstöléshez kiváló lehet a citrusos omani tömjén, vagy a kámforos illatú mexikói copal blanco gyantája, és elég csak benyúlni az otthoni fűszerek közé, és némi rozmaringot, kakukkfüvet, mentát adni hozzá. A gyakrabban füstölők bővíthetik ezt a „Jó reggelt” keveréket a fényhozó angelikagyökérrel vagy a jókedvre hangoló örvénygyökérrel, a nagyon elszántak pedig némi valódi kámforral. Ez utóbbi garantáltan elűzi a hosszú éjszaka fáradtságát.
Ezt a keveréket könnyedén füstölhetjük rácsos edényen a konyhában, míg elkortyoljuk a reggeli kávénkat / teánkat, vagy elkészítjük a reggelit.
Füstölőpálcikák közül az Aromandise Herbosense családjából az Eukaliptusz-szegfűszeg is jó választás lehet napindításra.
Otthon vagy az irodában egy ellazultabb állapot fenntartásában vagy az ehhez való visszarendeződésben a szantálfa, aloéfa füstölőpálcikák tudnak nagy segítséget nyújtani, de csak akkor, ha 100% természetesek és tiszták.
Nem árt ezen a fronton is ébernek lenni, nem minden az, ami látszik, a papír pedig sok mindent elbír.
Hazaérkezés után a bátrabb, bevállalósabb és eltökéltebb füstölő használóknak érdemes magukat körbefüstölve – pl. a közismert kaliforniai fehér zsályával - letenni a napi terheket, ez jól érezhetően azonnali megkönnyebbülést hoz.
Esti füstölésnél pedig használhatjuk az ősi Egyiptomból ránk maradt KYPHI keveréket : már több ezer évvel ezelőtt is ezzel űzték el a nap gondjait – az elbeszélések szerint minden este ezt az édes-balzsamos illatú keveréket füstölték az otthonaikban az emberek.
16 különleges összetevőből – pl. méz, mazsola, vörösbor, aloéfa – álló receptúráját az Ebers papiruszok őrizték meg az utókornak.

Szerző: Papp Csilla 


 

Immunrendszerünk támogatása füstöléssel?

Az első pillanatban talán furcsán hangzik a kérdés, hiszen az immunerősítéssel kapcsolatban szinte mindenkinek első körben a vitaminok, étrendkiegészítők és egyéb szájon át bevehető gyógykivonatok, vagy gyógyteák jutnak az eszébe.

És igen, valóban , ezek a szerek nagyon hasznosak tudnak lenni, de ma már az orvostudomány is tisztában van azzal, hogy immunrendszerünk állapota és ezáltal a betegségekre való fogékonyságunk alapvetően függ lelki-szellemi állapotunktól ( is ).

Attól, hogy érzelmileg és mentálisan mennyire vagyunk „középen”, mennyire vagyunk erősek, stabilak, határozottak és magabiztosak.

Hiszen ahogy Louis Pasteur is mondta: "Csak a táptalaj számít nem a kórokozó"

A tiszta és 100% természetes növények füstölése képes a negatív lelki és szellemi minőségeket kitisztítani, valamint a pozitív minőségeket meghívni, „betölteni”.

Úgy működik ez, mint a zene: körbeölel, átjár és áthangol bennünket az illat.

 Ezek egyike, a valódi cédrus (atlaszcédrus vagy himalájai cédrus) fája vagy gyantája például abban tud segíteni, hogy a „viharos”  időkben (is) stabilak tudjunk maradni, és megőrizzük az életbe és önmagunkba vetett hitünket. Az Ókor egyik legismertebb füstölőszereként az összes akkori kultúrában nagyra becsülték: Mezopotámiában éves szinten több tonnányit füstöltek el belőle, de Salamon király híres templomának belsejét is cédrusfával borították. Cédrusfához manapság is még viszonylag könnyen hozzá lehet jutni, hogy faszénen vagy rácsos edényen füstöljük, a gyantájához sajnos már jóval kevésbé, ezért a szintén erőt és stabilitást adó fenyőgyanták (például a zengő cédrus néven elhíresült szibériai cirbolyafenyő) egyikével érdemes füstölni.

A pálcikákat előnyben részesítők pedig az Aromandise Herbosense szériájában találhatnak maguknak egy 100% természetes megoldást.

A honos gyógynövények közül a kakukkfű füstölve a teájához és az illóolajához hasonlóan bár jól tisztítja a légutakat, a valódi kiválósága azonban abban rejlik, hogy képes az ÉN-erőt támogatni, az önértékelésünket és az önmagunkba vetett bizalmat erősíteni.

TIPP: füstöljük tisztán rácson vagy faszénen (esetleg egy pici kopál gyantát tegyünk alá), és ütögessük gyengéden a mellkasunkon a csecsemőmirigyet - ez segíthet, hogy szervezetünk öngyógyító folyamatai beinduljanak.

  Az orvosi zsálya, vagy ahogyan a rómaiak nevezték  „herba sacra” - mint a hosszú élet növénye füstölve az életerőt képes erősíteni, akárcsak a rozmaring. Ezek pálcika formájában ugyan nem elérhetők, de egy kis eltökéltséggel mi magunk is köthetünk belőlük nyáron növényi köteget, melyet alapos szárítás után ilyenkor az őszi-téli időszakban rácsos edény vagy faszén használata nélkül is füstölhetünk. Hiszen a jól kiszárított köteg az egyik végén meggyújtva könnyedén végig ég. 

A magyar szóhasználatban negatív illatjelzőként elhíresült pacsuli bár égövünkön nem honos, mégis régóta ismert és használt növény: egy kis mirhával együtt füstölve csodálatosan oldja a félelmeket, hogy rá tudjuk magunkat bízni az élet áramlására, és ráadásul mindkettő elérhető már 100% természetes füstölőpálcika formájában is (Aromandise, Fiore D'Oriente).

 

A mindennapi stressz is gyengíti immunrendszerünket, ezért érdemes esténként egy jól megválasztott füstölővel kitisztítani, feloldani, ahogyan tették ezt már évezredekkel ezelőtt is Egyiptomban: a 16 különleges összetevőből álló Kyphi  keverék kisimítja a nap gondjait, hogy valóban pihentető álomba tudjunk merülni. 


Szerző: Papp Csilla 

Lélekemelő illatok Advent idején

Az Adventi készülődés, várakozás már lényegében november elején, a Mindenszentek után elindul: az emberek szembesülve az élet múlandóságával óhatatlanul jobban befelé fordulnak, és az egyre rövidülő nappalok is inkább az otthoni bekuckózásnak kedveznek. Az Advent szó maga várakozást jelent, készülődést az eljövendő ünnepre: egy belső utazást, találkozást lelkünk hangjával. Az elmélyülésben a valódi illatok segíthetnek jobban, melyek közvetlenül lelkünket szólítják meg.
Ha csak egyetlen füstölőszert lehetne ehhez az időszakhoz rendelni, akkor kétségkívül a mirha lenne az. A mirha nehéz, súlyos, kesernyés, fanyar illatával és energiájával maga a megtestesült Föld, a befogadó és körbeölelő női minőség: ahol megpihenhetünk, biztonságban lehetünk, gyógyulhatunk, változhatunk. Sokan tudják, hogy az Ókorban a tömjén drágább volt az aranynál. Azt azonban már jóval kevesebben, hogy a mirha még a tömjénnél is drágább volt. A tiszta növényi gyanta fanyar illata sokakat elriaszthat, ezért érdemes valamennyit a lelket balzsamozó sztóraxból hozzátenni a rácsos edényre, de némi fahéjjal, narancshéjjal, vörös szantálfával, szegfűszeggel vagy kardamommal igazi fűszeres illatú adventi keveréket kapunk. 


Ha pedig kicsit édesebbre vágyunk, akkor válasszuk a sima mirha helyett annak édes változatát, a kevesek által ismert opoponaxot, mely az örömöt képes meghívni az életünkbe. A pálcikákat előnyben részesítők már 100% tisztaságú mirha pálcikákat is találhatnak, akár az Aromandise, akár a Fiore D'Oriente választékában, az opoponaxot azonban csak természetes füstölőszerként érhetjük el.

A sztórax mellett a másik fontos "léleksimogató" gyanta a benzoé, mely szintén csodálatosan gyógyítja a lélek sebeit. Ezért aztán nem hiányozhat az adventi-karácsonyi időszak füstölős kelléktárából sem, de természetesen nem csak ekkor használható. Illata nagyon erős és intenzív, ezért önmagában ritkán füstöljük, cserébe viszont hálásan nyújtja jellegzetes édes-vaníliás aromáját füstölőpálcikáknak, keverékeknek. Belőle is találhatunk már 100% tisztaságú pálcikás verziót. 

A nagy téli klasszikus fahéj és narancs sem hiányozhat az adventi-karácsonyi időszak füstölős kelléktárából, sőt ez utóbbit már mi magunk is „legyárthatjuk”, ha a kezeletlen bionarancs héját otthon megszárítjuk, és feldaraboljuk.

A fűszerként oly ismert fahéj illata melegséget közvetít, füstölve nyitja a szívet, ellazít, és megnyugtatja az idegeket. Így teremtve mintegy helyet a narancs által közvetített életörömnek, melynek ilyenkor gyakran híján vagyunk már. Ami pedig egységbe rendezi, az a szeretetet és megbékélést hozó rózsa. Az örök női minőség. A rózsa titka abban rejlik, hogy támogatja, és segíti az az önszeretetet, hiszen, csak akkor vagyunk képesek másokat is szeretni, feltételek nélkül elfogadni, ha magunkat szeretjük. Önmagunk szeretete elhozza számunkra a másokkal való megbékélést, az ítélkezéstől való megszabadulást, a valódi együttérzést. Önmagunkkal és a világgal. Mert akkor béke lesz a szívünkben, és béke lesz kívül is. És akkor az út végén ránk váró karácsonyt valóban a szeretet és az összetartozás ünnepeként tudjuk megélni.

Az illatok varázslatos ereje a szerelemben

Február a szerelem, a párkapcsolatok, a házasságok hónapja, a tavasz közeledtével az érzéseink még erősebbé válnak. A szerelem, az érzelmek elmélyülésében a valódi illatok segíthetnek jobban, melyek közvetlenül szívünket és lelkünket szólítják meg. Az illatok az életünkben nagy szerepet játszanak, egy kellemes emléket évek múltán is vissza tudnak idézni, sőt a történelem során számtalanszor nagy hangsúlyt fektettek csodálatos erejének. 

Sokan ismerik a szépséges Belaki történetét a Bibliából, aki elindulván hazájából, a gazdag és virágzó Sábai királyságból - mely az Arab-félsziget déli részén, a mai Oman és Jemen területén feküdt - gazdag rakománnyal érkezett Jeruzsálembe, az Ókori Kelet bölcs királyához, Salamonhoz:

"Megérkezett Jeruzsálembe igen tekintélyes kísérettel és tevékkel, amelyek balzsamot, igen sok aranyat és drágakövet hoztak. Elment Salamonhoz, és beszélt vele mindenről, amit kigondolt. Azután adott a királynak százhúsz talentum aranyat, igen sok balzsamot és drágakövet. Soha sem hoztak annyi balzsamot, mint amennyit Sába királynője adott Salamon királynak." (Királyok 1. könyve).

Belakiról feljegyezték, hogy nemcsak szép, de nagyon okos is volt, aki jól ismerte az illatok titkát, és ezt a tudását bizonyára Salamon udvarában is bevetette. A többi pedig már történelem, a valaha létezett egyik legszebb szerelmi történet, és az általa ihletett egyik legszebb szerelmi vers, az Énekek Éneke, melyet állítólag Salamon írt Sába királynőjének.

De mit is vitt Belaki Salamonnak és pontosan miért?

Vélhetően illatos tömjént, fanyar mirhát, édes opoponaxot, balzsamos sztóraxot, különleges illatos növényeket és fűszereket, melyek az Ókorban még az aranynál is drágábbak voltak - a Sábai királyság pedig bővelkedett bennük - ebből fakadt gazdagságuk. De nem csak kereskedtek velük, hanem azt is tudták, hogyan használják őket - ez a tudás segített Belakinak, hogy a bölcs Salamon királyt maga mellé állítsa - ezzel biztosítva karavánjainak szabad útját, mert hogy ez volt a valódi célja.


A növényeket ősidők óta használják az emberek csábításra, az érzékiség fokozására sokféle formában: talizmánként, főzetként, illatos balzsamként, illóolajként vagy füstölőként. A Belaki által vitt sztórax (balzsam) ma is az egyik leggyakrabban használt afrodiziáló gyanta, jellegzetes édes-balzsamos illata szinte mindenkit elvarázsol. Kinyitja a szívet, elsimítja a gondokat, balzsamozza a lelket, akárcsak a vele rokon benzoé.
- Az opoponax - amely a mirha édes változata - édes-fűszeres illata tágítja az érzékelést, ezért gyakran találkozunk vele szerelmi keverékekben, akárcsak a mágikus illatú labdanummal, melyet füstölve az ókori krétai nők ruhájukat, a belőle készült balzsammal pedig keblüket illatosították, hogy vonzóak és ellenállhatatlanok legyenek. És tették ezt minden áldott nap.
Akkoriban a női lakóterek, hálószobák szinte elképzelhetetlenek voltak illatok nélkül: tömjén, mirha, cassia (fahéjvirág), ámbra - manapság ezt már a növényi ambrettával helyettesítjük - rózsa, jázmin: a jó illatok a ház urát is elvarázsolni voltak hivatottak.
Más földrészeken, más kultúrákban természetesen más növényeket használtak: az amerikai kontinensen ilyen volt például a guajakfa, a kakaóbabhéj, a muira puama (potenciafa) vagy a damiana, ez utóbbit a mai napig is előszeretettel keverik a koktélokba a karibi térségben és Mexikóban.

S hogy kis hazánkban mit használhattak az asszonyok? Erről a fennmaradt népdalok árulkodnak:

„Hej, tulipán, tulipán, teljes szegfű, szarkaláb, tele kertem zsályával, szerelemnek lángjával. Nyisd ki rózsám kapudat, hadd kerüljem váradat, rózsafának illatja, az én szívem biztatja.”A szerelmet hozó, vágyfokozó füstölőkeverékekben, pálcikákban tehát ezekkel a növényekkel találkozhatunk, melyek közül manapság az egyik legkedveltebb az ambrózia. Édes-balzsamos illata mindenkit elvarázsol, kinyitja a szívet, ellazít, és felemel. Füstölőpálcika és szív formájában is elérhető - ez utóbbit rácsos edényen vagy faszénen füstölhetjük.

 

TAVASZI MEGÚJULÁS FÜSTÖLÉSSEL

A tavasz időszaka, mikor a természet új életre kel, kiemelten szól az embereknél is a megújulásról, az újrakezdésről. Ekkorra esik a Húsvétot megelőző 6 hetes böjt, mely fizikai szinteken a testünket elnehezítő salakanyagok kitisztításáról szól, lelki-szellemi szinteken pedig a bennünket már nem szolgáló érzelmek, gondolatok, hitrendszerek elengedéséről.
De nemcsak testünknek, lelkünknek és szellemünknek van szüksége a tisztulásra és az elengedésre, hanem a bennünket körülvevő kisebb-nagyobb térnek is, legyen az lakás, iroda vagy kert.

Ezért vágunk bele tudatosan vagy tudattalanul a tavaszi nagytakarításba, rendrakásba, szortírozásba és lomtalanításba, melynek végeztével legalább annyira megkönnyebbülünk, mint amikor böjtölünk. Hála Istennek egyre többen ismerik fel, hogy a „láthatatlan” szintek tisztítása legalább annyira fontos, mint a láthatóké, és egészítik ki a böjtöt és a lomtalanítást energetikai tértisztítással valamint auratisztítással, melyet ősidők óta füstöléssel végeznek.
A füstölés - mint a tradícionális növényhasználat egyik legősibb ága - egyidős az emberiséggel: a különféle gyógy- és fűszernövények tűz általi elhamvasztása során felszabaduló illatok és energiák különféle jótékony hatásait hamar felfedezték őseink.
Hagyományát és tudását minden ősi kultúrában nagyra becsülték, legyen az az ókori Egyiptom,
Babilónia, Görögország, a Római birodalom, India vagy Kína, vagy akár az őslakos indiánok az amerikai kontinensen ( maják, aztékok stb. ), de lovon vándorló őseink életének is szerves részét képezte a füstölés. 
A füstölés legfontosabb alkalmazási területe a korábban már említett energetikai tisztítás - legyen ez auránk vagy a minket körülvevő élettér kitisztítása. Ezekben az esetekben olyan növényeket füstölünk, melyeknek erőteljes tisztító hatása van: ilyen például a keresztény kultúrkörben is jól ismert tömjén gyanta, az orvosi zsálya, a feketeüröm, a levendulavirág, a boróka, valamint az utóbbi időben az amerikai kontinensről átkerült és gyorsan közkedveltté vált palo santo fa és a fehér zsálya. Ez utóbbit a
leggyakrabban ún. növényi köteg – smudge - formájában használjuk.

A füstölést a legtöbben a pálcika és kúp formában ismerik és gyakorolják – sajnos rendszerint nagyrészt szintetikus pálcikákkal és kúpokkal - hiszen a forgalomban lévő füstölők nagyjából 90%-a ilyen. Ezen részben vagy egészben szintetikus összetevőket tartalmazó füstölők teljesen alkalmatlanok energetikai tisztításra, ez utóbbihoz ugyanis a valódi növények erejére van szükségünk. S bár manapság már több ilyen 100% természetes füstölőpálca elérhető, auratisztítást és tértisztítást mégsem velük, hanem a lehető legtermészetesebb módon füstölve végezzük: faszénkorongon füstölőkeveréket égetve vagy palo santo fát vagy fehér zsálya köteget meggyújtva.
Így a lehető legnagyobb a füst és ezáltal a legerősebb az energetikai hatás.
Auratisztításnál önmagunkat füstöljük körbe tetőtől – talpig, míg a tértisztításnál a lakásunkban, házunkban, munkahelyünkön vagy akár a kertünkben megyünk körbe a pincétől a padlásig, de egy alapos külső-belső takarítás után autónk is hálás lesz egy kis energetikai simogatásért. 
Auratisztítást a 6 hetes böjti időszakban akár minden nap is végezhetünk, a tértisztítás azonban elég egyszer végezni - lehetőleg a fogyó hold idején - mely még jobban segíti a tisztulást és az elengedést. Garantáltan minden esetben érezni fogjuk a változást: a tisztaság és a könnyedség érzését magunkban és magunk körül. Mozgásba lendülnek az energiák, több lesz az öröm és felszabadultság, kevesebb a feszültség és a veszekedés, beindulnak a rég áhított változások. És még talán az autónkat is elkerülik a balesetek...

A belső béke támogatása füstöléssel

„ Te magad légy a változás, amit a világban látni szeretnél” - így szól Mahatma Gandhi egyik híres mondása, melyet megvalósítva békés / erőszakmentes eszközökkel érte el, hogy India független állammá váljon.

Ennek analógiáján a mostani háborús, vészterhes időszakban több mint aktuális, hogy a békét először önmagunkban, belül találjuk meg, hogy utána kívül is megvalósulhasson.

A belső béke állapotának elérésében – mely a meditáció egyik célja is – ősidők óta a füstölők segítenek.

A valódi növényi részek ( gyanták, gyökerek, levelek, virágok, termések ) különböző formában elfüstölve – megfelelő növényválasztás és kombináció esetén – hathatósan képesek segíteni, hogy elcsendesedjünk, lenyugodjunk, elengedjük a napi stresszt és a félelmeket, és ezáltal megtaláljuk a belső békénket. Még akár meditáció nélkül is, de természetesen a rendszeres relaxáció és/ vagy meditáció jelentősen növeli a „hatékonyságot”.

Az egyik ilyen növény, melyet ősidők óta füstölnek a belső béke elérése érdekében, a valódi fehér szantálfa ( santalum album ). Jellegzetes édeskés illata ellazítja a testet-lelket-szellemet, és segít a belső középpont megtalálásában. Nem véletlenül használják évezredek óta Keleten a meditáció kísérésére.

Leggyakrabban pálcika formájában füstölik, de természetesen kapható vágott formában is, melyet füstölőrácsos edényre vagy faszénre helyezhetünk.

A valódi fehér szantál nem olcsó mulatság – szakrális voltánál fogva soha nem is volt az – ezért sajnos a forgalomban lévő, olcsóbb árkategóriájú szantálfa füstölők egyáltalán nem tartalmazzák, hanem helyette szintetikus aromával vannak átitatva, ezért hiába is várnánk tőlük azt a csodás hatást, amiért Keleten oly nagy becsben tartják. Hiszen jótékony hatása csak a 100% természetes, jó minőségű növényi füstölőknek van.

Tibetben a fehér szantált gyakran kombinálják a Bibliában is többször említett nárd / nárdus gyökérrel, mely a mi macskagyökerünkkel rokon, de nyugtató hatása jóval erősebb.

A keresztény kultúrkör füstölőinél maradva a tömjén és a mirha ( az Ég és a Föld szimbolikájaként ) együtt füstölve szintén erőteljes kiegyensúlyozó, középpontba helyező hatással bír, hiszen a tömjén igen jó stresszoldó, a mirha pedig kiválóan oldja a félelmeket.

Az ókori Mezopotámiában és Közel-Keleten a libanoni cédrus töltötte be ezt az erőt adó, középpontba helyező és belső békét hozó szerepet. Babilonban tonnaszámra füstölték, aminek nyomán az eredeti lelőhelyén ma már csak nyomokban fellelhető. Füstölőszerként manapság még korlátozottan elérhető, de Atlaszcédrus változatából jó minőségű pálcikát találhatunk a francia Aromandise cég 100% természetes Herbosense füstölőcsaládjában.

A belső békéhez vezető királyi út pedig nem más, mint a füstölőszerek királya: az aloéfa vagy sasfa, melyet az arabok oudh-nak hívnak, a japánoknál pedig jinkoh a neve.

Évezredek óta ő a világ legdrágább füstölőanyaga – jóval drágább az aranynál is – egyrészt mert még a szantálnál is nehezebb hozzájutni, másrészt pedig a hatása még a szantálnál is jóval erősebb.

Jellegzetes édes-fanyar-fűszeres illatából elég néhány mély szippantás, és szinte azonnal a belső középpontunkba kerülünk.

Keleten azt tartják, hogy az aloéfa / sasfa / oudh segítségével könnyebben jutunk transz és más tudatállapotokba, valamint a legmagasabb tudatossági szintekre.

Ahogy a mondás tartja: " A szantálfa a kezdők illata, a sasfa pedig a beavatottak gyémántja. "

Nálunk leginkább pálcika formában érhető el, de az olcsóbb árkategóriában – és itt még az 1.000 Ft/ doboz is olcsónak minősül – szintén fennáll a veszély, hogy a termék részben vagy egészben szintetikus aromát tartalmaz.

Valódi és jó minőségű forgácsaihoz nehéz hozzájutni: az utóbbi években a fehér szantálhoz hasonlóan Indonéziában kezdték el ellenőrzött körülmények között termeszteni, és innen csak engedélyek és tanúsítványok birtokában lehet kihozni.

Az aloéfa valódi szerelmeseit azonban senki és semmi nem tántoríthatja el attól, hogy a híres japán KOH-DO füstölőszertartás útját járják: itt a faforgácsokat rituális keretek között kíméletesen füstölik el egy speciális faszénen.

1 - 14 / 14 bejegyzés