Összes kategória

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

1 - 6 / 7 bejegyzés

Energetikai tértisztítás növényei

Természetanya sok csodával, gyógyító növénnyel látott el minket, melyek gyógyhatásukat tekintve igen széles spektrumot fednek le. Néhányat közülük használhatunk tértisztításra is. A füsttel történő tértisztításhoz leginkább az eszközt nem igénylő anyagokat, amilyenek például a Palo Santo fája és a Fehér Zsályából készült kötegek, és a természetes füstölőanyagok faszénen történő füstölését ajánljuk, melynél az intenzív füst a tértisztítás egy újabb dimenzióját nyitja meg előttünk.

A három leggyakrabban használt füstölőanyag a Tűz elemű Tömjén és Palo Santo, melyek a tűz intenzitásával és erejével végzik el az energetikai szintek tisztítását ( az öt elem tanításait figyelembevéve ). Talán ismerősen cseng “menekül, mint ördög a tömjénfüsttől”, nem véletlen ez a népi közmondás, hűen tükrözi a tömjén füstölésekor felszabaduló transzformáló energiákat. A fehér zsálya, észak-amerikai tradíciók legfőbb füstölőanyaga, az előbbiektől eltérően Víz elemű, mely az érzelmek szintjéhez köthető elem. Senkit ne tévesszen meg a növényekhez rendelt elem, ez a tisztítás finomenergetikai minőségét, szintjét jelöli, mintsem megkülönböztetné azokat erősségük szerint, “egyik jobb, mint a másik”.

A tértisztító szentháromságon kívül további növények támogató energiáit is meginvitálhatjuk. A kopál az amerikai őslakosoknak olyan, mint kultúránkban a tömjén, tisztító és felemelő. A mágikus titokzatos sárkányvér gyanta leggyakrabban más anyaggal keverve, negatív energiákat semlegesítő és védelmező energiájával egészíti ki a tértisztítást. A borókát, a sárkányvérhez hasonlóan, a védelmező energiák behívásáért adjuk a növényi gyantákhoz, bogyóját általában tömjénnel, míg hajtását inkább a fehér zsályával szokták együtt füstölni,

Tértisztítás során is érdemes harmonizáló és kiegyensúlyozó növényekkel gazdagítani a tisztító keveréket. A levendula amellett, hogy csendesítő és nyugtató illatával lágyítja a tömjének karakteres jegyeit, harmonizáló minőségével támogatja a tisztítás folyamatát.  

A cédrust a fehér zsálya női párjának tartják, ezért a két növényt együtt füstölve támogathatjuk a férfi-női energiák egyensúlyát és a tér harmóniáját is.

 

Az energetikai tértisztításhoz leggyakrabban használt 3 füstölőanyaga a TÖMJÉN, a FEHÉR ZSÁLYA és a PALO SANTO.

  • Tömjén: az európai, az ázsiai és afrikai hagyományok egyik legrégebbi és legszakrálisabb füstölőanyaga, melynek ára nem véletlenül vetekedett az aranyéval. Sok fajtája van, melyek illata eltérő ugyan ( kezdve a nehéz, testes fűszeres indiai tömjéntől, egészen a könnyed, légies és citrusos omani tömjénig ), de tisztító hatásuk egyformán erőteljes. A TÖMJÉN-t a TŰZ elemhez rendelik, tisztító és transzformáló hatása ennek megfelelően igen erőteljes.Nem véletlenül van az a magyar mondás, miszerint "menekül, mint ördög a tömjénfüsttől", hiszen tisztító energiája elbánik még a legnagyobb kihívást jelentő diszharmonikus energiákkal is ( testetlenek ). Füstölőanyagként megosztja az embereket, valaki vagy nagyon szereti, vagy pedig ki nem állhatja az illatát. Füstölhetjük faszénen vagy füstölőrácsos edényen, de létezik pálcika, kúp és spirál formájában is, ahol jó esetben a valódi tömjén mellé még valódi illóolajat is kevernek.

  • Fehér zsálya: a zsálya is az egyik legősibb tisztításra használt füstölőanyag, de az utóbbi években Európában igen elterjedt az észak-amerikai változatának a FEHÉR ZSÁLYÁ-nak a használata, mivel ennek a fajtának sokkal erősebb, jellegzetesebb illata van, és sokkal erősebb tisztító hatást is tulajdonítanak neki. Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy míg az európai zsálya levegő elemhez tartozó növény, addig a FEHÉR ZSÁLYA a VÍZ elemhez van rendelve, ennél fogva tisztító hatásukban mindenképpen eltérőek, de nem gondolom, hogy rangsorolni kellene közöttük. A FEHÉR ZSÁLYÁT tértisztításnál gyakran füstöljük kötegként ( sokféle méretben kapható ), de kisebb tisztításhoz elegendő 1-1 levél elfüstölése is. Vágott és leveles verzióját füstölhetjük faszénen vagy rácsos edényen is, ilyenkor érdemes alá tenni egy kevés gyantát, általában valamelyik világos kopált javasoljuk hozzá ( pl. perui kopál ). Kapható belőle jó minőségű pálcika és kúp is ( nem a 200 Ft-os kategória ! ) valamint térparfüm.
  • Palo Santo: a közép- és dél-amerikai indián sámánok szent fája, mely az utóbbi években itthon is egyre ismertebb és kedvelt füstölőanyag lett. Jellegzetes, édeskés, fűszeres illata szinte mindenkinek tetszik, és tisztító hatására sem lehet panaszunk, hiszen a PALO SANTO a tömjénhez hasonlóan a TŰZ elem erejével tisztít. Tértisztításkor a fát meggyújtjuk és folyamatos mozgatás mellett izzásban tartjuk, úgy megyünk körbe a térben. A fából kinyert gyantát vagy a vágott formáját rácson vagy faszénen is füstölhetjük, ilyenkor érdemes alá tenni valamilyen tisztító gyantát, például tömjént vagy perui kopált. de kínálatunkban jó minőségű füstölőpálcikák és kúpok is megtalálhatók. Ha pedig valamilyen ok folytán nem tudunk füstölni, akkor használhatjuk a PALO SANTO sprayt a tér tisztítására, energetizálására.

A tértisztító szentháromságon kívül további növények támogató energiáit is meginvitálhatjuk.

  • Világos kopál: ami nálunk a tömjén, az az amerikai őslakosoknál a kopál. Tehát a szent tisztító és felemelő gyanta. Annak is főként a világos változatait ( perui kopál, copal blanco ) használják tértisztításkor, és gyakran füstölik a fehér zsályával vagy a palo santoval együtt.
  • Sárkányvér: Ezt a titokzatos, mágikus füstölőanyagot régóta használják a negatív energiák semlegesítésére, jól támogatja a tömjén tisztító és világosító hatását, és erőteljes védelmet épít.
  • Kámfor: A kámfor jellegzetesen friss illatát szinte mindenki ismeri, erőteljes a tisztító hatása, elűzi a negatív energiákat és kristálytiszta rezgéssel tölti meg a teret. Önmagában is használhatjuk, sokszor még füstölni sem kell, hiszen szoba hőmérsékleten is hamar "elillan, mint a kámfor". De leggyakrabban tisztító keverékek összetevőjeként találkozhatunk vele.
  • Levendula: füstölhetjük együtt tömjénnel vagy fehér zsályával is, azon túl, hogy lágyítja az illatukat, segít, hogy a megtisztult tér harmóniába kerüljön.
  • Cédrus: mivel ezt a fehér zsálya női párjának tartják, ezért gyakran füstölik az indiánok vele együtt, így hozva létre a férfi-női energiák egyensúlyát, a tér harmóniáját.
  • Boróka: a sárkányvérhez hasonlóan a védelmező energiák behívásáért füstöljük,bogyóját általában tömjénnel, míg hajtását inkább a fehér zsályával szokták együtt füstölni, szerepe.

Miért és mikor van szükség energetikai tértisztásra

Lassan elfogadottá válik az a tény, hogy minden, ami bennünket körülvesz, az más-más rezgésszintű energiából alakul ki, folyamatos rezgésben, változásban van. Ahogy az emberi testet energiamezejét aurának hívjuk, ugyanígy van saját energiatere háziállatainknak, otthonunknak és minden, minket körülvevő tárgynak. Az energiaáramlás kölcsönös közöttünk és a külvilág között, így oda vissza hatásban élünk. Például otthonunkban megjelenő rendetlenség, az gyakran a bennünk megválaszolatlanul maradt fájdalmas kérdésekről tereli el figyelmünket. Valamiért a fizikai cselekedeteket egyértelműnek vesszük, hiszen szemmel látható, azonban azt, hogy megjelenő érzéseink is hasonlóan erős lenyomatot  hagynak a minket körülvevő térben, ha szemmel csak néhányan látják is, ugyanolyan érvényű. Mindenki a világban így működik, így hát együtt tetremtjük a körülöttünk lévő világot.


Sok ember érzékeny arra, hogy az őket körül vevő térben milyen energiák vannak ( harmonikus vagy diszharmonikus ), és ahol sokat veszekednek, sok a negatív gondolat és érzés, ott általában nem érzik túl jól magukat. Ez akkor is előfordulhat, ha mi magunk lettünk valamiért dühösek vagy szomorúak. 
Mit tehetünk ilyenkor, hiszen érzéseinken keresztül már kiküldtük a térbe az energiacsomagot ?
Tudatosak leszünk és kitisztítjuk.


Tehetjük ezt szimplán szellemi úton, de ősidők óta a füstölést és a növények energiáját hívják ilyenkor segítségül az emberek.
 

Vegyük sorra, milyen esetekben lehet szükség energetikai tértisztításra!

  • Új otthonunkba költözés előtt, első napokban: Ilyenkor a szokásos takarítás és "tisztasági" festés mellett mindenféleképpen végezzünk energetikai tértisztítást is, hogy az előttünk ott lakók energetikai lenyomatától megszabaduljunk. Különösen fontos ez régi épületek esetében, ahol előttünk akár sok generáció is lakott. Ha nagyobb felújítást végzünk, akkor a felújítás előtt és után is érdemes elvégezni a tisztítást. Ha új ingatlant veszünk, érdemes azt is tisztázni, ha lehetőségünk nyílik rá, hogy korábban mire használták a területet, milyen események történtek ott, esetleges haláleset, öngyilkosság, válás stb. Ennek fényében cselekedjünk mi magunk vagy kérjünk szakavatott segítséget
  • Ha új irodába, munkahelyre megyünk: Mivel itt is épületekről és ingatlanokról van szó, mindenféleképpen érdemes megtisztítanunk magunk körül a teret, ha másképp nem, akkor tértisztító sprayvel ( pl. mert füstérzékelő van )
  • Utazáskor szállásunkat: Hiszen az ott megforduló emberek igen nagy száma ki tudja milyen energia kavalkádot hagy hátra, amibe mi nyitottan, pihenésre (vagy munkára) készen merülünk bele.
  • Évszakváltáskor esedékes nagytakarítás után: Azért, hogy a látható fizikai szint változásai, tisztulása mellett a finomenergetikai szintek is kitisztuljanak, így téve teljessé a rendet.
  • Ha bárhol, bármikor “itt ragadt” testetlen energiáját érzékeljük: Ezek olyan lelkek, akik a haláluk után nem tudták elhagyni a Föld rezgéstartományát, mert valami miatt erős érzelmi kötődésük van, ez pedig sem nekik sem nekünk nem jó. Elvezetésükhöz a füstölésen túl szükség lehet szellemi technikákra is, ilyet a legtöbb régi gyógyító / szellemi hagyomány ismer és használ.
  • Bárhol és bármikor egy nagyobb veszekedés vagy vita után
  • Betegség, depresszió, rossz hangulat esetén, már amikor felüti fejét, így felgyorsítható a diszharmonikus energiák távozása, hamarabb elmúlik
  • Gyógyító térben (természetgyógyász, jógastudió, orvosi rendelő): ideális esetben minden egyes kliens előtt és után érdemes kitisztítani az energiákat. Ha erre nem lenne kapacitásunk, napi vagy heti szintű karbantartás is sokat segíthet
  • Bármilyen nagy forgalmú térben: például iskola, szálloda, orvosi rendelő, hivatalok - ez persze manapság egyáltalán nem szokás, pedig az ott megforduló rengeteg ember igen változatos és hektikus energetikai lenyomatot hagy.

Hogyan tisztítsuk füstölőrácsunkat!?

A természetes füstölőanyagok füstölőrácsos edényen történő füstölésének egyetlen "piszkos munka" része, az a füstölőrács tisztítása. Leginkább a gyanták illetve a gyantásabb füstölőkeverékek azok, melyeknek használata után szembesülhetünk azzal, hogy rácsunk eltömődött vagy vastag anyagréteg olvadt a finom fém hálóba.

Egy egy rács több éven át használható, ha rendszeresen rászánunk pár percet a megfelelő tisztítására! Szükséged lesz egy csipeszre vagy fogóra és bármilyen nyílt lángra.

Hogy ez hogyan is zajlik?!

Minden rács mellé ajándékba kapsz egy kis fém kefét, mellyel a szárazabb keverékek maradékát le tudod söpörni. Miután a rácsba ragadt anyagot a kefével már nem érdemes és nem is lehet eltávolítani, fogjuk meg egy csipesszel a rácsot (vagy fogóval, csak ne a puszta kezeddel) és nyílt lángba tartva ( ez lehet szakács fáklya, vihar gyújtó, öngyújtó vagy gyertya lángja - legerősebbtől a gyengébbik felé sorolva őket ) hagyjuk, hogy az anyag lángra lobbanjon. IA lángtól ne ijedjünk meg, anyag mennyiségtől függően eltarthat 1,5-2 percig is a telejs kiégés. Miután elaludt a kiégő anyag lángja, a maradék kormot a kis kefe segítségével söpörjük ki. És készen is vagyunk.

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyakran kell ezt megismételni!?

Ez függ attól, hogy melyik füstölőanyagot részesítjük előnyben (füstölőkeverék, tömjénkeverék vagy tiszta gyanta) és milyen gyakran váltogatjuk a füstölőanyagot a rácson! Tapasztalataink szerint kb. 3-5 füstölés után érdemes megcsinálni a tisztítást.

Füstölőrács tisztítása

Hogyan füstöljünk faszénen!

Ez a módszer a keresztény szertartásoknál a legelterjedtebb - mert szinte nincs ember, akinek legalább egyszer ne lógattak volna tömjénnel teli füstölőedényt az orra alá. Sajnos sokan ennek köszönhetően irtózva menekülnek, ha a tömjén szóba kerül. 
Kérlek, ezeket a régi emlékeket, élményeket és előítéleteket most hagyd figyelmen kívül. Egyrészről az egyházak általában saját keverékeket használnak, amik kizárólag az ott beavatottak számára elérhető és így minőségéről sem tudunk többet, másrészről, a tömjén is egy növény fajta, hasonlóan a rózsákhoz, ahány alfaj, annyi illatkarakterrel találkozhatunk, a könnyed felemelő citrusos Al-Hojari-tól egészen a testesebb, fűszeresebb Indiai tömjénig. Bátran szánj rá időt, hogy jobban megismerd ezt az isteni anyagot.

Mire is lesz szükségünk a faszenes füstöléshez?! Egy faszenes edényre és alátétre, hőelvezetés céljából homokra vagy sóra, faszénre és egy csipeszre, amivel megtudjuk fogni a szénpogácsát, mikor nyílt lánggal begyújtjuk és végül adagolókanálra és a kívánt anyagra .

Egy tűzálló edénybe tegyük bele a homokot, melynek az a szerepe, hogy így a faszén szépen megtartja a parazsát, illetve a hő egyenletesen eloszlik, és mivel közvetlenül nem érintkezik a faszén az edénnyel, ezért nem okoz elszíneződést sem és csökkentjük edényünk elpattanásának esélyét is (ha porcelánból vagy kerámiából készült edényünket használjuk).

Amennyiben a kényelmes öngyulladós faszén mellett döntöttünk, figyeljünk a begyújtási folyamatra, mert előfordulhat, hogy a faszén úgy gyullad meg, mint a tűzijáték. És mivel a füstje sem igazán kellemes, ezért javasolt a faszén begyújtását a szabadban ( kertben, teraszon ) elvégezni. A begyújtási folyamat úgy történik, hogy a csipesszel megfogott faszenet egy gyertya vagy az öngyújtó lángja fölé tartjuk, és látni fogjuk, hogy a faszén egy kis részen szikrával elkezd reagálni, amely lassan tovaterjed. Ekkor tegyük a faszenet élére állítva a homokba, és hagyjuk, hogy a levegő és a szél elvégezze a többi munkát. Természetesen tarthatjuk a faszenet végig a csipesszel is.

Nem öngyulladós faszén esetén sokkal több időre és türelemre van szükségünk, hogy a szén teljesen átizzon, viszont nem is fogjuk érezni az öngyulladást segítő vegyi anyag illatát, és természetesen be sem lélegezzük. Lehet már olyan öngyulladós faszenet is kapni, melyben egy természetes anyag segíti a faszén könnyebb meggyúlását.

Mikorr faszenünkön megjelenik egy hamvas szürke hamuréteg, az jelzi, hogy az intenzív hő lecsendesedett (továbbra is több száz fokon izzik), ráhelyezhetjük a homok vagy só rétegre és rátehetjük a füstölőanyagot. Mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy a faszén gyakran túl magas hőfokkal ég, ezért gyakran folyamodunk olyan praktikákhoz, melyekkel igyekszünk mérsékelni a leadott hőt:

  • rászórhatunk pici homokot
  • rászórhatunk kevés sót
  • tehetünk rá kicsi hőálló kerémialapkát

A homokkal való beszórásnak még az is az előnye, hogy ha másik füstölőanyagot szeretnénk rátenni, akkor egy hőálló kanál segítségével egyszeűen csak lekaparjuk a homokot a füstölőanyaggal együtt és rátesszük a másikat.

Hogyan füstölj faszénen!?

Hogyan válassz faszenet?!

A korábban említett használati praktikákon túlmenően a faszén mérete lehet még mérvadó, 27 mm-től egészen 50 mm-ig terjedő méret meghatározza az égési időt, ami kb  20 perctől egészen egy óráig eltarthat.

Hogyan füstöljünk rácsos edényen?!

A hagyományos faszenes füstölés modern, kisebb légterű helyiségekben is könnyedén megvalósítható megoldása a füstölőrácsos edény, alkalmazása nagyban megkönnyíti és élvezetessé teszi a füstölést. A füstölőrács használatával nem éri olyan intenzív hőhatás az elfüstölni vágyott alapanyagokat, így azok nem csak megperzselődnek, megégnek, hanem az egyenletes hő hatására illatuk kibomlik, kivirágzik, és hosszabban érződik, mint a faszénen való füstölés esetében. Ehhez az újfajta füstöléshez egy füstölőrácsos edényre vagy egy meglévő aromalámpára van csak szükségünk, melynek levehető a tálkája, és a helyére a füstölőrács (rozsdamentes acél vagy réz) kerül. Lakásunk, kezelő helyiségünk vagy irodánk (ha minden körülmény megfelelő) ékköve lesz az általunk kiválasztott egyedi rácsos edény, találsz zsírkőből, rézből vagy magyar keramikus által kézzel készített gyönyörő edényeket, amik mind ideálisan vannak kiképezve a füstöléshez.
Szükséged lehet még adagolókanálra, nagy fém kefére, edény alátétre, mécsesre, csipeszre és mécsesalátétre.

Az edényben füstölőrács alá elhelyezzük a meggyújtott teamécsest, majd pedig a rácsra tesszük a füstölnivalót, mely lehet önmagában tiszta, natúr gyanta ( pl. tömjén vagy mirha ), vagy egy előre elkészített keverék. Egy füstölés alkalmával 1-2 adagolókanálnyi (mokkáskanálnyi) anyagot tegyünk a rácsra. A legideálisabb, ha a teamécses lángja és a füstölőrács között kb. 8-9 cm a távolság, ez elég hőt biztosít a növények elfüstöléséhez, illatanyagaik kíméletesen jutnak a légbe, továbbá a füstölőrács használatával kevesebb füst keletkezik, így nem hat zavarólag egy kisebb légtérben sem.

Fontos megemlíteni és kiemelni a teamécses szerepét a füstölés során! Tapasztalataink alapján, minden gyertyának egyénisége van, más hővel, más intenzitással égnek. Így előfordulhat, hogy adott gyertya percek alatt megperzseli a rácson lévő anyagot, míg a következő be sem indítja a füstölést. Ha túl erősnek ítéljük gyertyánkat, oltsuk el és vágjuk vissza a kanócot, a kisebb láng moderáltabb hőleadást eredményez. Abban az esetben, ha pár perc elteltével sem indul be a füstölés, emeljük meg a teamécsest egy erre a célra kialakított kerámia koronggal vagy bármilyen hőálló, nem éghető koronggal, légy kreatív (mi már használtunk befőttes üveg kupaktól elkezdve másik mécses táljkájáig sok mindent), a lényeg, hogy csökkentsük a láng és az anyag közti távolságot.

A rácson elhelyezett anyagok égési ideje függ a mécses erősségétől, attól, hogy a választott füstölőanyag milyen arányban tartalmaz gyantát ( minél magasabb a gyanta tartalma, annál hosszabb a füstölési ideje, ebből következik, minél kevesebb gyantát látunk vagy teszünk keverékünkbe, annál gyorsabban elfüstöl ).

A füstölőrácsos edényhez használt füstölőanyagok teljesen természetesek, semmilyen mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak !

Füstölőrácsos edény használata

Mit füstölhetünk? 1. rész - Növényi gyanták

A természetes füstölőanyagok egyik fajtája és a keverékek egyik összetevője a növényi gyanta, mint például a tömjén, a mirha, a kopál vagy a fenyőgyanta. Nagyon sok fajtája létezik, csak tömjénből találhatunk vagy 20-30 félét. Mindegyiknek más az illata és természetesen más hatással is van ránk, hiszen más információt közvetít felénk.

Közös tulajdonságuk, hogy egy fa vagy cserje "izzadja" ki magából, hogy a kérgén keletkező véletlen vagy szándékos sérülést begyógyítsa. Ha van kertünk és gyümölcsfánk, akkor azon is láthatunk ilyen gyantacseppeket. A növényi gyantákat évezredek óta használják az emberek, nemcsak füstölésre, hanem belsőleg gyógyításra is( pl. a tömjénnek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van, a sandaraknak görcsoldó, a guggulnak összehúzó és tisztító ), akárcsak a gyógynövényeket. Külsőleg is használták őket pl. krémekbe, balzsamokba, de a bútorkészítésben is régóta segíti a mesteremberek munkáját ( pl. dammar, masztix, sandarak, sárkányvér ).

A legtöbb gyantát magában is füstölhetjük, ekkor érezzük igazán az eredeti, tiszta illatukat, de némelyek nagyon megfolyhatnak ( pl. masztix, benzoe, elemi ), ezért füstölőrácsos edény használata esetén ilyenkor érdemes kicsi alufóliát tenni alájuk, vagy növényi szárítmányokkal együtt füstölni, ilyenkor a növény jótékonyan felissza a gyantát, ami pedig megvédi a növényt a megégéstől. A megfelelően összeállított keverékekben a gyanták és a növények egymás hatását kiegészítik és erősítik, így alkotva szinergiát és létrehozva egy új, magasabb szellemi, energetikai minőséget.

1 - 6 / 7 bejegyzés