Összes cikk

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

1 - 6 / 22 bejegyzés

12 mágikus éjszaka

A régi hagyományokban volt egy időszak, amikor folyamatosan füstöltek. Ez december 24 éjféltől január 5 éjfélig ( vízkeresztig, vagy a háromkirályok ünnepéig ) tartott. Régen még tudták az emberek, hogy ez a tizenkét éjszaka energetikailag az év egyik leggazdagabb időszaka. Ezért ilyenkor nem dolgoztak, és nem is kezdtek bele semmi új dologba, hanem megpihentek és elmélyültek.

Kifüstölték a házakat, az istállókat, hogy megtisztítsák azokat az év közben felhalmozódott negatív energiáktól. Ez az időszak olyan, mintha a Föld egy picit visszatartaná a lélegzetét, és egy rövid időre fellibbenhet a fátyol a túlvilág felé.

A 12 éjszaka megfeleltethető az év 12 hónapjának ( pl. december 24-25 – január, december 25-26- február ) és a 12 asztrológai jegynek, valamint az általuk képviselt archetípusnak. Az elmélyülés célja többféle lehet: végig menve a 12 napon dolgozhatunk az általuk képviselt archetípusok energiáival, így integrálva magunkba az összeset és válva ezáltal teljessé. Lehetőségünk van arra is, hogy az elkövetkező évet tudatosan irányítsuk azáltal, hogy ezeken a napokon tudatos cselekvésekkel, rituálékkal az általunk szándékozott energiákkal töltjük föl az előttünk álló év megfelelő hónapjait, valamint figyelhetünk a jelekre, történésekre, melyek előrevetíthetik az elkövetkező év adott hónapjának feladatait.

Ne felejtsük azonban el, hogy semmi nincs előre determinálva, szabad akaratunknál fogva bármikor változtathatunk sorsunkon, a jelek csak jelzésként szolgálnak ! A 12 mágikus éjszakához tartozó füstölőkeverék a tömjénen túl tradicionálisan 9 gyógynövényt tartalmaz: az árnika, az orbáncfű, a fekete üröm, a cickafark, az ökörfarkkóró, a fehér üröm, a borsmenta, a kamilla, és az ezerjófű a tömjénnel szinergiát alkotva tisztítja meg a megfáradt energiákat, helyet adva az újnak, miközben védelmet biztosít és áldást ad.

Yule - téli napforduló - December 21.

A téli napforduló december 21-e környékére esik, mikor is a leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal. Ezt a természeti eseményt, amikor is a megszülető FÉNY győzedelmeskedik a SÖTÉTSÉG felett. Ez ténylegesen csak december 24-én történik meg, mert innentől rövidülnek az éjszakák, nem véletlenül teszik Jézus születését erre az időpontra.

A legtöbb régi hagyományban megünnepelték, ez volt az ókori Mezopotámiában Marduk ünnepe, a keltáknál YULE, az ókori Rómában a Saturnalia, vagy a Mithrász ünnepe, a zsidóknál a Hanuka, a keresztényeknél pedig a Karácsony és Jézus születésének szimbolikájában él tovább.

A FÉNY megszületését támogatandó gyakran gyújtottak tüzeket ilyenkor az emberek, melybe jelképesen beledobták és elégették az év terheit, és természetesen füstöltek is, akár csak az ezt követő 12 mágikus éjszakán. A kereszténység előtti időkben tehát a 12 mágikus éjszaka a téli napfordulóval kezdődött, ami a holdév vége, és a szoláris év végével ért véget, később ez tevődött át a Karácsony és a Vízkereszt közötti időszakra.

A TÉLI NAPFORDULÓHOZ illő füstölőanyagok a következők: tömjén, mirha, vörös szantálfa, benzoe, sztórax, fagyöngy, cédrusfa, a megszólítani kívánt minőségek pedig a BIZALOM, HIT, OPTIMIZMUS, BÖLCSESSÉG, PIHENÉS, ÉRZELMEK. Ha pedig kész keveréket szeretnénk füstölni, akkor jó választás lehet valamelyik NAP keverék, AZ ERŐ FORRÁSA, CSAKRAKEVERÉK 1-3-7.

Samhain - Ősök napja, November 1.

Az évkör október 31-november 1-re eső ünnepét is sokféleképpen hívják a különböző hagyományokban ( Mindenszentek - kereszténység, Küszöb ünnep, Ősök napja - magyar hagyományok, Samhain - kelta tradíció ), ami viszont közös mindegyikben, az az ősökről való megemlékezés, a tiszteletadás, a szellemvilággal való kapcsolat, a halállal és ezáltal saját múlandóságunkkal való szembesülés.

Ilyenkor a következő kérdéseken érdemes elgondolkodnunk:

 1. Mit jelent számomra a halál ?
 2. Miben támogathatnak engem az őseim, mire lehetek büszke, mi az, amit érdemes
  továbbvinnem ?
 3. Ki az az ősök közül, akivel még meg kell békélnem ? Kinek és mit kell ahhoz megbocsátanom,
  hogy szabad lehessek ?
 4. Melyek a legsötétebb és legnegatívabb érzéseim, és hogyan tudom őket integrálni az életembe
  ?
 5. Melyek azok a régi terhek, amelyeket el kell engednem a továbblépéshez ?
 6. Minek kell bennem meghalnia ahhoz, hogy helyet teremtsen az újnak ?

Természetesen ezt a folyamatot is tudjuk segíteni füstöléssel, pl. a következő füstölőanyagokkal: fenyőgyanta, angelikagyökér, tuja, fagyöngy, levendula, nyírfakéreg, fűzfakéreg, fehérüröm, bodzalevél, vagy akár a copal negro önmagában. Ha pedig előre elkészített keveréket szeretnénk füstölni, akkor jó választás lehet az ELENGEDÉS, a HÁLA, vagy a MEGTISZTULÁS.

Mabon - őszi napéjegyenlőség - Szeptember 21.

Az őszi napéjegyenlőség  szeptember 21-22-re esik, és vele beköszönt a meteorológiai ősz, valamint belépünk a Mérleg havába. Ez az Évkör 6. ünnepe, mikor egy rövid időre ismét egyenlőek a nappalok és az éjszakák, a természet erői harmóniában kiegyenlítődnek. Őseinknél ez az aratás, a betakarítás és szüret ideje volt, mikor is hálát adtak a rengeteg élelemért, melyet a Földtől kaptak, és elkezdtek fölkészülni a sötét, hideg téli időszakra.

Az ünneplések a napéjegyenlőség napján kezdődtek és rendszerint az azt követő teliholdig tartottak. Táncoltak, ünnepeltek,  terményáldozatot mutattak be, ehhez köthető a nálunk az utóbbi időben ismét népszerű Szent Mihály napi ünnepség is. A Mérleg hava kiegyenlítődést és harmóniát hoz, feltéve, ha követve a természet ritmusát rendet rakunk magunkban és magunk körül.

Érdemes ilyenkor a következő kérdéseken elgondolkodni: 

 1. Miért lehetek hálás az életemben ?
 2. Életem melyik területén vagyok ( vagy sem ) egyensúlyban ?
 3. Egyensúlyban van-e az életemben az adás és az elfogadás ?
 4. Mi történt velem az elmúlt évben ? Milyen tanulságokat vontam le belőle ?
 5. Hogyan tudok fölkészülni az előttem álló hideg hónapokra ? Milyen dolgokat tudok elengedni,
  melyek nem segítik az életem ? Melyek azok, amik erősítenek engem ?

Az ősz füstölőanyagai melegséget, örömet sugároznak, hogy energiájukban megpihenve felkészülhessünk az előttünk álló télre. Ilyen anyagok pl. benzoe, mirha, sztórax, tömjén, szantálfa, tölgyfakéreg, rozmaring, boróka, fahéj. Ha nem szeretnénk bajlódni a keveréssel, bátran tegyük fel az ŐSZI FUVALLATOT, vagy az EGYENSÚLYT és a HARMÓNIÁT :-)

Aromandise - A jól-lét forrása

A dél-francia partok ölelésében találjuk Európa első számú természetes füstölőpálcika gyártóját, az Aromandise-t, ahol elképzelik és életre hívják azokat az etikus termékeket, melyek a jólétünk és élettereink minőségét emelik teljes potenciáljukkal. Mint mondják, „A teljes élet a képzelet, a Lélek és az öt érzékszerv harmóniájából fakad.”

Michel és Yumi Pryet-et, alapítókat, a hagyományos etnikai kultúrák inspirálják. A jól-létet, egész-séget és életmódot, mind holisztikus nézőpontból közelítik, mely, amennyire globális, annyira harmonikus is. Csodálják a természetet és a növényvilág gazdagságát. Világ szinten munkálkodnak a környezeti értékek megóvásáért. Kiemelt fontosságúnak tartják, hogy partnereik és vásárlóik figyelmét felhívják az egyéni döntések, fogyasztási szokások és termelési eljárások hatására.

Többek között ez a hozzáállás is érződik prémium minőségű füstölőszereiken, melyek nemcsak jól-létünk minőségét emelik, hanem otthonunk hangulatához is ugyanúgy hozzájárulnak, mint a háttérzene vagy a hangulatvilágítás. Az általuk forgalomba kerülő termékek minőségét folyamatosan javítják, egyre inkább összhangba kerülnek a környezetbarát irányvonalakkal.

A gyártás minden lépésekor nagy óvatossággal és tisztelettel járnak el, hogy az illatok valódi minőségét megóvják. Támogatják a kulturális sokszínűség, gazdag hagyományokkal rendelkező területek fenntartását és megóvását. A természetes füstölőpálcikáik különböznek a piaci forgalomban megtalálható szagosított pálcáktól, melyek 95 %-a folyékony szintetikus parfümbe és illatanyagba mártott szénalapú pálcika. Ezzel szemben prémium füstölőpálcikáikat kizárólag természetes alapanyagok felhasználásával készítik. Ezt a csomagoláson megtalálható minősítések is tanúsítják, például a „100% Natural”, mely megerősíti a szintetikus anyagoktól mentes termékösszetételt, az „IFRA” (Nemzetközi Illat Szövetség) mely garantálja a termék biztonságos használatát a fogyasztó számára, az I.C.E.A. független minősítési csoport, mely rendszeres időközönként kromatográfiai vizsgálattal ellenőrzi a természetes összetevők valós jelenlétét és a szintetikus anyagok hiányát.

Az évek során összegyűjtött tapasztalataikat minden további nélkül megosztják partnereikkel, hiszen egyik céljuk, hogy felnyissák a nagyközönség szemét a tiszta füstölőpálcikák áldásos és a szintetikus szagosított pálcikák káros hatásaira. Partnereikkel a világ minden táján (Európa, India, Japán) az egyenlőség jegyében dolgoznak együtt. Ezen túl pedig olyan helyi kezdeményezéseket is támogatnak, mint az indiai Naturveda, mely helyi embereknek nyújt oktatást és biztos munkahelyet, a Dr. Dolkar klinika Új-Delhi-ben vagy a Hérault, ami a szakmaibeliek visszaintegrálásáért tevékenykedik.

A természet melletti komoly elköteleződésük tevékenységük minden területén megnyilvánul. A gyártás egésze alatt, a kutatás és gyártás körülményeit illetően (nincs állatokon történő tesztelés vagy természetromboló tevékenység), a választott szállítási módokat illetően a hajózás az egyetlen, ami szóba jöhet. A termékek csomagolásakor az Eco Design a követendő példa, csakis oldószer mentes festékanyagot és újrahasznosított kartont használnak a termék csomagolása és a szállítás során is.

Lammas - Bőség ünnepe - Augusztus 1.

A nyári napforduló és az őszi napéjegyenlőség között félúton találjuk az augusztus 1-re eső BŐSÉG ÜNNEP-et, melyet a kelták LUGNASAD-nak hívtak, ami nagyjából azt jelenti, hogy ('A FÉNY ESKÜVŐJE'). Ezen a napon a betakarított termést ünnepelték, a megtermett gabonákat, gyümölcsöket, zöldséget, mindent, amit a föld adott, és azt a munkát is, mellyel megtermelték. Ez a bőség, a túláradó energiák ünnepe, hiszen ezt az időszakot még az oroszlán és azon keresztül a NAP uralja.

Az ünnep másik oldala viszont az elmúlás, hiszen ahhoz, hogy betakarítsuk a gabonát, amely a túlélésünket biztosítja, azt le is kell vágni, tehát a növényt "megöljük", hogy mi élhessünk. Így szimbolizálja az ünnep, hogy nincs élet halál nélkül. Figyelmeztet arra, hogy meg kell találnunk azt a helyes időpontot, amikor az általunk elvetett magokból kikelt termést learathatjuk, és a folyamat során kiválogatjuk azt, amire szükségünk van ( élelem, vetőmag ), a többitől pedig búcsút veszünk ( ez már a SZŰZ minősége ).

Ezáltal egyben a számvetés időszaka is: mit vetettünk és mit arattunk, mit kell elhagynunk, elengednünk, mit kell továbbvinnünk.

Füstöléshez jó választás lehet a SIKER, a HÁLA, A TŰZ és FÖLD elem valamint a FÖLDANYA
keverékek

1 - 6 / 22 bejegyzés