Összes cikk

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

1 - 6 / 30 bejegyzés

ISPALLA - a perui gyöngyszem

Az ISPALLA egy perui kézműves manufaktúra, mely elkötelezett módon gyárt prémium minőségű, 100% természetes összetevőkből álló PALO SANTO füstölőpálcikákat.

Hitvallásuk ( a weboldalukról fordítva ):

???? Az ISPALLA akkor született, amikor rájöttünk, hogy a legtöbb ( Palo Santo ) füstölő - melyet meditációhoz, rituáléhoz vagy aromaterápiásan használnak - minőségi színvonala egyáltalán nem az, amire az embereknek szükségük van.
???? Ezekben a termékekben Palo Santo füstölőt általában vegyi anyagokkal keverik össze, amely által elveszíti lényegét és hatását a testre, a lélekre és a szellemre.
???? Ezért hoztuk létre az ISPALLA -t, hogy minden Palo Santo szerelmesnek felajánlhassuk egy 100% -ban természetes alapanyagokból készült füstölőt, amelyet kézzel készítetenek a Piura száraz erdőiből gyűjtött fáiból.
???? Ezt követően jött az a további ötlet, hogy Palo Santo füstölőket gyantával egészítjük ki, hogy energetikai hatásában sokkal erősebb legyen, így támogatva a rituálékat és meditációs /relaxációs élményeket / tapasztalásokat.
???? Így születettek meg a Palo Santo-Copal és a Palo Santo-Mirha pálcikák.
???? Valószínűleg a jövőben további "illatokat" is fogunk készíteni, miközben fenntartjuk, hogy csakis 100% természetes füstölőt készítünk.
???? Mi egy perui márka vagyunk, amely megpróbálja megváltoztatni a Palo Santo "érzékelését" a világban, miközben együttműködünk a itthoni közösséggel annak biztosítása érdekében, hogy minden általunk forgalmazott termék fenntartható forrásból származzon, és az ökoszisztéma ne sérüljön a kitermelés során.
???? Küldetésünk, hogy a perui gyógynövények és fák előnyeit világszerte elismerjék, és tökéletesen képesek legyünk prémium, kézzel készített és környezetbarát kivitelű termékeket biztosítani.
???? Bemutatkozó videójukat itt nézheted meg:
???? Az ISPALLA füstölőket pedig itt találod:

Illatosan tiszta levegőt!

Olyan furcsa időket élünk, mikor a légtér fertőtlenítése alapszükséglet. A tiszta, kórokozóktól mentes levegő lakásunk szobáiban elengedhetetlenné vált, és nem csak a már megszokott téli vírusok, mint az influenza, hanem a mindennapjainkat átszövő vírus miatt is. Papp Csilla, a füstölés egyik hazai szakértője részletezi, miért szükséges a levegő fertőtlenítése?! És vajon a manapság trendi illóolajok vagy inkább a füstölés az, ami hatásosabb? Mindenre fény derül!

Szobáink beteg levegője

2020-ban és idén is rengeteget vagyunk otthon, a négy fal között. Bele sem gondolunk, hogy az egyik legszennyezettebb levegő, melyet belélegzünk, az a saját otthonunk levegője.

- A belterek légterei a kutatások szerint szennyezettebbek mint a nagyvárosok levegője. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a levegőben jelen lévő szennyező anyagok, - oldószer maradványok, főzés, takarítás közben keletkezett vegyi-, és biológiai anyagok, különböző mikroorganizmusok, melyek hatással vannak egészségünkre. A „beteg épület szindróma” tünetegyüttes létét a WHO már 1986 óta elismeri. A NASA kutatása szerint ez ellen a leghatékonyabban a gyakori szellőztetéssel és a zöld szobanövényekkel harcolhatunk, melyek megkötik a szennyező anyagokat.

De mi a helyzet a kórokozókkal és a vírusokkal, mint amilyen a covid-19 is, melyek éppen a szellőztetéssel vagy ruháinkkal juthatnak be otthonainkba?


Balzsamos illatú füstje fertőtleníti a levegőt

- A füstölés egy olyan ősi, ám hatékony módszer, melynek segítségével kellemes, ugyanakkor tudatos módon teremthetünk tiszta és egészséges levegőt az otthonainkban. A régiek csak úgy, mint napjainkban a különféle illatos gyantákat füstölték leginkább, ilyen a tömjén, a mirha vagy a fenyőgyanta. Bizonyára sokan hallották már a mondást: „menekül mint ördög a tömjénfüsttől”. Régen ugyanis a betegségeket az ördögtől valónak tartották, mivel ennek egyik ellenszere annak füstje volt. Azóta már a tudomány is bizonyította eleink „igazát”, miszerint a balzsamfafélék családjába tartozó tömjén gyanta balzsamos illatú füstje, erős fertőtlenítő és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, s tény a vírus- és baktériumölő hatása is - mondta Papp Csilla.

Illóolaj vagy füstölés?

Manapság az aromaterápia a reneszánszát éli, az illóolajok valóban csodálatos esszenciák. Ám érdekes tény, hogy az illóolajok párologtatásánál a prémium minőségű, természetes füstölőanyagok füstölése hatékonyabb módszer a levegő fertőtlenítésére. Egy igen friss, 2018-as tanulmány szerint a tömjén (Boswellia carterii) füstölésekor a levegő légterében jelenlévő baktériumok száma 91,43 %-kal csökkent, míg a tömjén illóolaj párologtatásakor ugyanez a szám „csupán” 67,5% volt.

Ha valóban prémium, természetes füstölőszereket alkalmazunk, úgy nem csupán jó illatot varázsolunk az otthonainkba, de egészségesebb környezetet is biztosítunk a családunknak. Legfontosabb azonban, hogy hozzáértő szaküzletből szerezzük be a magas minőségű füstölőanyagokat, hiszen csak a valóban természetes, jó minőségű növényi részek képesek a levegő fertőtlenítésére! A FloraSense valódi növényi füstölőszereket nyújt azoknak, akiknek számít a minőség, a biztos forrás és a megbízhatóság.


Forrás:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29530608/( A riport online jelent meg.) 

 

Stresszmentes karácsony?

Közeleg a karácsony, de a külső nyomás, csak fokozódik? Nehéz az ünnepre, a családra hangolódás? Nem, hogy a szeretteink vágyát, de olykor a saját belső hangunkat is nehéz meghallani ebben a rohanásban? Többünknél egybe olvad a munka és az otthon tere, időnként még a tanítás terhe is a mi vállunkat nyomja.

Mi lenne, ha segítségül hívnánk őseink kissé feledésbe merült praktikáját, hogy megálljt parancsoljunk cikázó gondolatainknak, és úrrá legyünk az utóbbi idők egyre nagyobb bizonytalanságából fakadó félelmeinken ?
Gyújtsunk tehát egy természetes füstölőt, nem is akármilyet, a legtermészetesebbet, ami csak létezik: mégpedig a modern kor emberének készült rácsos füstölőedényen.


Önmagában a gyertya (tűz) gyújtás is kizökkent egy kicsit, az ember tudattalanul is más hangulatba kerül tőle, de ha még valódi hatóanyagokat tartalmazó növényi részeket is füstölünk a tűz melegén, egy jól megválasztott füstölővel biztos a hatás. A tűz látványa, az illatok hatása a tudatalattinkra, a növényből felszabaduló erő képes átsegíteni minket a nehéz időkön.
A biztonságot adó mirha például segít, hogy két lábbal álljunk a földön, és ne görcsöljünk annyit a hétköznapok kihívásain, a balzsamos sztórax pedig elsimítja lelkünk viharait. Ahány növény, annyiféle hatás, annyiféle segítség lehetősége számunkra. S hogy mi mutatja az irányt ? Természetesen az orrunk ! Aminek jól esik az illata, azt válasszuk, arra van szükségünk.


Ha otthon dolgozunk, jó, ha valahogyan el tudjuk választani a munkát a családi élettől, a családi életet az énidőtől. Mindannyiunknak szüksége van egy kis befelé figyelésre, hogy azt követően befogadóak lehessünk a többiekre. Ha tudom, hogy én hogy vagyok, képes leszek tisztábban rálátni a körülöttem lévő világra. Egy igazi, jól megválasztott, jó minőségű füstölő minőséget tud hozzáadni a mindennapi élethez, segít kiszakadni a hétköznapi forgatagból. Legyen ez egy prémium füstölőpálcika, egy növényekből álló keverék. Hetente néhány alkalommal, vagy akár naponta megajándékozhatjuk magunkat pár perccel míg élvezzük a tűz látványát (ha rácsosedényt választunk), vagy csak leülünk és hagyjuk, hogy a kedvenc füstölőpálcikánk illatába burkolózva pihenhessen meg egy kicsit a testünk, lelkünk és szellemünk egyaránt.
A füstre, intenzív illatokra érzékenyeknek a kifinomult, füstmentesen izzó japán típusú füstölőpálcikák adhatják meg ezt az élményt, hisz aki szenzitív az illatokra valószínűleg a világra is nyitottabban, fokozottabban reagál, nekik még inkább javasolt a rendszeres megpihenés, megállás, hogy azt követően újult erővel, őszinte mosollyal tudjanak ismét „csatasorba” állni.
Adjunk lehetőséget önmagunknak, a nyugalomnak! Olykor 5-10 perc elvonulás, pár pillanatra lehunyt szemmel csak befelé figyelés vagy, egy mély szippantás a kedvenc illatunkból is elég, hogy megváltozzon a világunk, és nagyszerű legyen a hangulatunk!

Az élet napos oldala – avagy jókedvre hangolás természetes füstöléssel

Az elmúlt 1 év bezártsága erőteljesen rányomja a bélyegét az emberek hangulatára, sokan rosszkedvűek, vagy akár depressziósak is, de általános lett a félelem és a bizalmatlanság is, ami nem meglepő, látva a kialakult pandémiás szituációt.

Ha magán a helyzeten azonnal nem is, de a hozzá való viszonyunkon tudunk változtatni, és ebben a természetes füstölőszerek - a növényi gyanták és szárítmányok – rengeteget tudnak segíteni.

S hogy ez miért fontos ? Mert a jókedvű, pozitív gondolkodású ember könnyebben viseli az élet megpróbáltatásait, immunrendszere is erősebb, kevésbé fogékony a betegségekre, és könnyebben - gyorsabban is gyógyul – ezt már az orvosok is látják egy ideje.

Minden növénynek megvan a maga „szuperképessége”, vagy akár több is, amivel támogatni tud bennünket, embereket, így nem meglepő módon ehhez a témához is több olyan növényt találhatunk, melyek segíthetnek ebben az áthangolásban, akár természetes füstölőszerként rácsos vagy faszenes edényen, illetve pálcika formájában, ha ez utóbbi is 100% természetes és tiszta.

Érdemes először ún. tisztító növényeket füstölni – például tömjént, kopált, orvosi vagy fehér zsályát, palo santot, levendulát ( esetleg pici kámfort ) - vagy akár magunkat és a teret energetikailag megtisztítani.

A tisztító növények füstje mintegy magába szippantja a sok-sok negatív gondolatot és érzelmet, és az ezt követő szellőztetéskor egyszerűen kiviszi a lakóterünkből.

Az így megtisztult ( és egyben fertőtlenített ) térben már bátran füstölhetjük a jókedvre és pozitivitásra hangoló növényeinket:

 • a gyanták közül például valamelyik világos vagy aranysárga tömjént, a masztixot, a borostyánt és az aranykopált, vagy akár valamelyik benzoét, ők már gyönyörű sárgás színűkkel is jókedvre derítenek, hát még az illatukkal
 • a szárítmányok közül a klasszikus fitoterápiából ismert orbáncfűnek közismerten hangulatjavító hatása van füstölve is, akárcsak a sok-sok gyönyörű napsárga virágnak: körömvirág, napraforgóvirág, árnikavirág
 • természetesen a narancshéj sem maradhat el, hiszen életörömre hangol
 • a kevésbé ismert örvénygyökér pedig elűzi a búskomorságot
 • az észak-amerikai indián tradícióból ismert édesfű ( hivatalos nevén illatos szentperje ) szintén nagyon jó hangulatjavító, harmonizáló, illata szinte mindenkinek tetszik, akárcsak a sztóraxé, mely utóbbit szintén nyugodtan füstölhetjük
 • a kardamom exotikus – fűszeres illata megnyugtatja az idegeket, mosolyt csal az arcunkra, és mintegy szárnyra kelti lelkünket
 • a pacsuli nagyon jól oldja a félelmeket, míg a mirha és a vetiver segít, hogy biztonságban érezzük magunkat.

A fentebb említett növények többsége pálcika formájában is elérhető, ez alól csak a különlegesebb gyanták, mint a masztix és az aranykopál kivételek.

Mindig figyeljünk a füstölők minőségére, mert ezek a jótékony hatások csak a valódi növényekből készült 100% tiszta füstölők esetében működnek !

 

 

A gyógyulás támogatása füstöléssel

A természetes füstölést, mint a hagyományos fitoterápia egyik ágát - a teák, borogatások, balzsamok és tinktúrák mellett - évezredek óta használják az emberek gyógyulásának elősegítésére. Legyen az fájó reumatikus végtag, húzódás, zúzódás, ekcéma vagy lázas betegség, a manapság jobban ismert és használt fitoterápiás praktikák mellett még rendszeresen meg is füstölték a fájó testrészt egy megfelelő növénnyel vagy füstölőkeverékkel. Papp Csilla, a füstölés egyik hazai szakértője elárulja, milyen módon alkalmazhatjuk a gyógyulás támogatására a füstölést.

 

Ez a fizikai szintű alkalmazás mostanra a nyugati fitoterápiából szinte teljesen kiveszett, de a hagyományos kínai orvoslás ma is használja a moxázás, vagyis  melegítéses, égetéses gyógymód formájában.

Füstölés a gyógyulásért 

Papp Csilla a FloraSense, a természetes füstölőszerek szakboltjának tulajdonosa részletezi, hogy a füstölést leginkább a következő módokon használhatjuk a gyógyulás támogatására:

 • Életterünk levegőjét fertőtleníthetjük tömjén és borókabogyó keverékével, fehér zsályával, palo santoval, kámforral, de füstölhetünk a kórokozók elpusztítására 100% tiszta, jó minőségű füstölőpálcikát is, mely fertőtlenítő hatású növényekből készül.
 • Mivel a betegség általában sok félelemmel és negatív gondolattal jár együtt, érdemes megfelelő füstölővel teret is tisztítani - ezek a tisztító növények és keverékek fizikai szinten fertőtlenítenek is - hogy az így „felkönnyült” tér a gyógyulás felé vezessen.
 • Megfelelő növényekkel javíthatjuk a beteg hangulatát, oldhatjuk az ilyenkor gyakran fellépő depresszív gondolatokat: például egy vidám narancsos füstölőkeverékkel vagy pálcikával, a bátrabbak pedig füstölhetnek masztix gyantát, kamillát, körömvirágot, orbáncfüvet és angelikagyökeret, melyek szinte meghívják a napsugarat a szobába, és elűzik a búskomorságot.
 • A betegség során megcsappanó életerőt és lendületet pedig mirhával, fenyőgyantával, cédrussal, kakukkfűvel és rozmaringgal tudjuk „visszacsalogatni”. Ezek közül a cédrus vagy a fenyő pálcika formájában is elérhető, a többi növényt leginkább rácsos edényen ajánlott füstölni.
 • A fizikai szinten immunerősítő növényekből - mint például a cistus és az echinacea - ha éppen tea formájában fogyasztjuk őket, nem pedig valamilyen kivonatként, akkor tehetünk belőlük a füstölőrácsra is egy kis gyanta ( pl. kopál, dammar vagy tömjén ) kíséretében. Füstölve a lelki-szellemi ellenállóképességet erősítik.
 • A mirha és a vetiver abban tud segíteni, hogy egy ilyen sokszor nehéz helyzetben ne veszítsük el a talajt a lábunk alól,
 • Míg a levendula azon túl, hogy segít az ellazulásban, kitisztítja a körbe-körbe kavargó gondolatokat.
 • A sokak által közkedvelt szantálfa pedig visszahozza a harmóniát és békét a háborgó hétköznapokba, hogy a középpontunkba visszakerülve ismét optimistán nézzünk előre.

 aromandise narancs pálcika

- Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezekkel a hatásokkal csak abban az esetben számolhatunk, ha 100% tiszta és természetes növényi részeket füstölünk, legyen az rácsos edényen, faszénen elfüstölt füstölőszer, pálcika vagy füstölőkúp. Beltéren - hacsak nem teret tisztítunk - nem ajánlatos faszénen füstölni, ezért inkább a rácsos edény használata valamint a füstölőpálcikák javasoltak. Ez utóbbiak közül a japán pálcikák különösen jók lehetnek, hiszen minimális füsttel égnek - sőt léteznek teljesen füstmentesen izzók is - ezek különösen abban az esetben lehetnek hasznosak, ha a légtérben füstérzékelő vagy légzési problémával küzdő beteg van. Ha pedig füstölünk, akkor legalább naponta egyszer szellőztessünk is.

 füstölés rácsosedényen

A FloraSense valódi növényi füstölőszereket nyújt azoknak, akiknek számít a minőség, a biztos forrás és a megbízhatóság.

Tértisztítás okosan, mit, miért, hogyan

Tértisztítás okosan, mit, miért, hogyan

Ősi tradíciók élik reneszánszukat, hódítanak az illóolajok, a lakásparfümök, a füstölők, és ezzel együtt a hozzájuk köthető hagyományok, rítusok, és szertartások is újjáélednek. Lássuk csak milyen növények füstölése tisztíthatja meg a teret, és miért van erre szükség?

Körbefüstölnek

A mai napig Észak-Afrikában, ha ellátogatunk egy beduin törzshöz csak azután engednek belépni a sátrukba, ha körbefüstöltek, és a Távol-keleten sem ismeretlen ez a szokás. A magyarázat egyszerű, a gyógynövények füstje ugyanis az ember ruháján lévő kórokozókat elpusztíthatja, ám ezen túlmenően az embert körülvevő energetikai teret is semlegesíti.

harmonikus család

Idegen gondolat- és érzelem foszlányok

Amikor belépünk egy hotelszobába, ahol előttünk nagyon sokféle ember járt, majdnem mindenki kivétel nélkül először az ablakhoz lép és szellőztetni kezd. Nem csak azért, mert állott a levegő. Valahogy tudat alatti, ősi tudás ez. Szavunk is van rá, „érezni a levegőben a feszültséget”. Éppen ezért, ezeket az adott helyiségben „ottfelejtett” gondolat- és érzelem foszlányokat ki kell szellőztetni. „Ám amikor a szellőztetés nem elég, akkor ezeket a negatív rezgéseket, minket nem szolgáló gondolatfoszlányokat, - ahogyan a porcicákat is kitakarítjuk -, úgy ezeket is semlegesíthetjük, mégpedig az illatos füst erejével. Érdemes egy költözés, nagy veszekedés, bánat után is megtisztítani a teret energetikailag, hiszen ahogy tiszta lakásban, úgy tiszta légtérben is egyszerűbb és könnyebb az élet.” – mondja Papp Csilla a Florasense, a természetes füstölőszerek szakboltjának tulajdonosa.

Zsálya, boróka, tömjén, palo santo

A légtér megtisztítására különféle kontinenseken, kultúrákban más-más gyógynövény füstjét alkalmazták. „Éppen azt a növényét, mely az adott helyen elérhető volt. Az arab világban a tömjént, Észak-Amerikában a fehér zsályát, Dél-Amerikában a palo santot, és Európában a borókát, a fenyőt, vagy éppen az orvosi zsályát.” – folytatja Csilla. Fontos hangsúlyozni, hogy csak a lekövethető forrásból származó valóban természetes növényi füstölőszerek tudják a teret megtisztítani (Florasense a természetes füstölés szakértője). A szintetikus illóolajokkal átitatott filléres füstölőpálcikák erre alkalmatlanok.

Fehér Zsálya füstölő

Menetrend

Miután meggyújtottuk a füstölőt, hordozzuk azt körbe a lakásban a bejárati ajtótól kezdve, háttal annak, a falak jobb oldalán haladva. Ameddig tudunk, nyújtózzunk kezünkben a füstölővel felfelé a falak mentén és hagyjuk, hogy a levegőt beterítse a gomolygó füst. Ne siessünk! Mindig a jobb oldalon haladjunk, ha ajtó nyílik, járjunk körbe abban a helyiségben is, majd folyatassuk az utunkat tovább, amíg vissza nem érünk a bejárati ajtóhoz. Érdemes tértisztításkor a szekrények ajtaját is kinyitni, a fiókokat kihúzni. Végezetül egy nagy szellőztetésre van már csak szükségünk.


A tértisztítást egy kis rituálé keretein belül is elvégezhetjük gyertyát gyújtva, meditálva, áldást kérve, majd a folyamat végén hálát és köszönetet mondva.                                                                               

             Papp Csilla
 a füstölés egyik hazai szakértője
         Papp Csilla

1 - 6 / 30 bejegyzés