Összes cikk

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

7 - 12 / 41 bejegyzés

STRESSZMENTESEN A HÉTKÖZNAPOKBAN – TERMÉSZETES FÜSTÖLŐKKEL

Az őszi napok beköszöntével – amikor az iskola is elkezdődik - az élet visszakerül a régi kerékvágásba, ami általában együtt jár a hétköznapi rohanással, a folyamatos sietséggel, a véget nem érő feladathalmazokkal, és az azon járó agyalással, hogy mit kell még elintéznünk, vagy hogy időben odaérünk-e valahova.

Magát a stresszt igazából nem a sok feladat okozza, hanem az azon való folyamatos agyalás, az ebből fakadó félelmek, a rendszeres újratervezés – ez utóbbiból az elmúlt másfél évben bőven kijutott mindenkinek.

Ha azonban képesek vagyunk egy ellazultabb állapotból működni, akkor képesek vagyunk a feladatok között priorizálni – mert nem igaz, hogy mindegyik egyformán fontos – és akkor tényleg csak azokat végezzük el, amelyek valóban fontosak, és akkor, amikor annak itt van az ideje.

Ezt hívják a modernkori kutatások FLOW állapotnak.

A természetes növényi füstölők abban tudnak segíteni, hogy akár már reggel ebbe az ellazultabb, mégis koncentrált állapotba bele tudjunk kerülni,vagy ha a nap folyamán kibillennénk, akkor visszakerülhessünk, este pedig az összes napi stressztől teljesen megszabadulva tudjunk lepihenni aludni.
Ez utóbbi különösen fontos – hiszen kutatások igazolják, de egy okosóra is megmutatja a tulajdonosának – hogy a stresszt nem lehet kialudni, a stresszt csak elengedni lehet, s lehetőleg még lefekvés előtt, hogy valóban pihentető alvásban legyen részünk.
Sporttal, meditációval, zenével, kreatív tevékenységekkel, és természetesen jól megválasztott füstölőkkel. 
A természetes füstölőknek megvan az az előnye, hogy igen gyorsan „hatnak” - percek alatt képesek bennünket lenyugtatni, áthangolni – míg a fentebb említett más tevékenységeknél ehhez jóval több időre van szükségünk – még meditációnál is.
Ami pedig szintén a füstölők malmára hajtja a vizet az illóolajokkal szemben az az a tapasztalat, hogy erőteljesebben működnek mentális szinteken, és így jobban és könnyebben segítenek az „agyalós” embereknek.

Reggeli napindító füstöléshez kiváló lehet a citrusos omani tömjén, vagy a kámforos illatú mexikói copal blanco gyantája, és elég csak benyúlni az otthoni fűszerek közé, és némi rozmaringot, kakukkfüvet, mentát adni hozzá. A gyakrabban füstölők bővíthetik ezt a „Jó reggelt” keveréket a fényhozó angelikagyökérrel vagy a jókedvre hangoló örvénygyökérrel, a nagyon elszántak pedig némi valódi kámforral. Ez utóbbi garantáltan elűzi a hosszú éjszaka fáradtságát.
Ezt a keveréket könnyedén füstölhetjük rácsos edényen a konyhában, míg elkortyoljuk a reggeli kávénkat / teánkat, vagy elkészítjük a reggelit.
Füstölőpálcikák közül az Aromandise Herbosense családjából az Eukaliptusz-szegfűszeg is jó választás lehet napindításra.
Otthon vagy az irodában egy ellazultabb állapot fenntartásában vagy az ehhez való visszarendeződésben a szantálfa, aloéfa füstölőpálcikák tudnak nagy segítséget nyújtani, de csak akkor, ha 100% természetesek és tiszták.
Nem árt ezen a fronton is ébernek lenni, nem minden az, ami látszik, a papír pedig sok mindent elbír.
Hazaérkezés után a bátrabb, bevállalósabb és eltökéltebb füstölő használóknak érdemes magukat körbefüstölve – pl. a közismert kaliforniai fehér zsályával - letenni a napi terheket, ez jól érezhetően azonnali megkönnyebbülést hoz.
Esti füstölésnél pedig használhatjuk az ősi Egyiptomból ránk maradt KYPHI keveréket : már több ezer évvel ezelőtt is ezzel űzték el a nap gondjait – az elbeszélések szerint minden este ezt az édes-balzsamos illatú keveréket füstölték az otthonaikban az emberek.
16 különleges összetevőből – pl. méz, mazsola, vörösbor, aloéfa – álló receptúráját az Ebers papiruszok őrizték meg az utókornak.

Szerző: Papp Csilla 


 

Teomati, a szent kopál füstölőpálcika

Teomati (Náhuatl): „A szent vagy isteni dolgokkal foglalkozni”

Teomati Sacred Copal története. Adrián, az alapító hagyományokat ismerő és gyakorló családban nőtt fel, így a mexikói kopál tisztító és védő hatásait, tanításait az anyatejjel szívta magába. Szenvedélye, hogy utazásai során szeretettel ossza meg a szent füstöt és annak gyógyító hatásait.

A hagyományos tanítások ismerete és az alkímiai csodák ezt a vágyat valóra váltották, hiszen a kopálgyantát kézzel lehetett rúdformába sodorni anélkül, hogy minősége és jótékony tulajdonságai elvesznének. A család segítségével Teomati füstölőpálcái a közeli baráti körökön túl kezdtek szélesebb körben is elterjedni, hogy a távolabbi közösségek is élvezni tudják áldásos gyógyító, tisztító hatásait.

Teomati kopal iránti szeretetét különösen az amerikai kontinens eredeti hagyományai és azok zavaros időkre vonatkozó alapvető tanításai ihlették.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy a kopált több ezer éven keresztül következetesen használták a mezoamerikai rituálékban, szertartásokban és különféle felajánlásokban.

Valahányszor kopált égetnek el vagy Teomati füstölőt gyújtanak meg – akár egy szent szertartás, akár egy szívből jövő imádság vagy egy központosító pillanat során – a fehér füst tovább viszi nem csak a jelen pillanat energáit, de a múlt, a földi hagyományok gyógyító útmutatásait és védelmező áldásait is.

Ezt az impulzust követve a Teomati elkötelezte magát, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a kopál előnyeit, hogy segítsen bárki számára elérhetővé tenni a pihentető, tisztító és újrakapcsolódási élményt a Nagy Misztériummal.

Testet és elmét megnyugtató és tisztító, világokat összekötő, fátylak elvékonyodása, szívébresztő, imát kísérő, tiszta szándékok védelme. Használja a kopál fehér füstjét az ellazulásra, megtisztításra és szakrális tér -kialakítására, vagy kontemplatív gyakorlatának támogatására.Tapasztalja meg a Nagy Misztérium jelenlétét a Teomati Sacred Copal segítségével.Wanchako Palo Santo

A Wanchako egy családi vállalkozás, amely PERU-ban található, Huanchacóban, Trujillóban, Peru északi partvidékén, közel ahhoz a területhez, amely a varázslatos és misztikus Palo Santo fa elsődleges élőhelye. A terveinket környéki innovatív kézművesek készítik, amelyek ökológiai termékeket fejlesztenek.

wanchako csapat
Társaságunk 15 évvel ezelőtt kezdett a Palo Santo fából és helyi magvakból kézműves termékeket készíteni. ( karkötők, nyakláncok, fülbevalók, gyöngyök, füstölők). Mai napig is 100%-ban természetes anyagokból készülnek a füstölők, elsősorban Palo Santo fából és külön féle andoki gyógynövényekből, mint például az eukaliptusz, muna, kakukkfű, rozmaring, kis rozmaring, babérlevél, wiracoa, wallpa chaqui, piyacuya stb. és helyi növényi gyantákból.

  

Küldetésünk:
Legfőbb célunk, hogy megtanítsuk a világnak, hogy lehetséges úgy megosztani a szent Palo Santo fa és a helyi gyógynövények áldását, hogy közben a természet se sérüljön. A természet és embertársak szempontjából is etikus gazdálkodást folytatunk 100%-ban vegyi anyagoktól mentesen, gazdaságilag is korrekt módon.

Szorosan együttműködünk a perui mezőgazdasági minisztériummal (SERFOR). Amely szervezet jogilag is védi a Palo Santo fákat és ellenőrzi azok fenntartható felhasználását. Palo Santo fa ültetvényünkön folyamatosan tápláljuk és támogatjuk a születő fácskákat, gondosan őrizve vegyszermentes fejlődésüket és életüket.
A válogatott Palo Santo faanyagok a Piura Peru mezőkről származnak, melyet a SERFOR szervezet felügyelt és tanúsított, ahol most erdőfelújítást végzünk, a palo santo fákat csak akkor lehet jól használni, ha az öreg Palo Santo fák ágai maguktól leestek és legalább 3-4 évig a földön maradtak, ily módon a rátelepedő különböző gomba fajok révén lassan alakulnak ki jótékony tulajdonságait. Így igazán magas minőségű szép kézműves termékek készülhetnek, amelyek színe és illata végtelenül kifinomult és harmonikus. Az ilyen magas minőségű fa alapanyagból készítjük a füstölőinket is nagyon jó, pihentető és tisztító illattal.

 

ELSŐ PALO SANTO ÓVODÁNK: 2018 októberétől tudatosan vállaltuk a felelősséget a palo santo fa felhasználásával kapcsolatban, látva annak veszélyeztetettségét. Az első palo santo óvoda Serranban, az Este Poblado Center a Morropon tartomány Salitral kerületében, Piura régióban található (2 óra a fővárosból Piura). A felelős gondozó a terepen élő ember, Reynaldo Huancas Julca mezőgazdasági technikus, 1000 kis palo santo ágat ültettünk. 2019 májusában egy magánterületen újra telepítjük a cseperedő 700 kis növényt. Itt kapcsolódva a palo santo szelleméhez, és megköszönve az első óvoda kidolgozásának lehetőségét.

  

 

A Palo Santo összetétele és tulajdonságai.

Számtalan előnye van számunkra a Palo Santo-nak. Ez a gyógyító fa magával ragadta a spanyolokat a honfoglalás során, és még ma, évvel később is csodálkozunk. Hihetetlen módon a fa minden részét használják ilyen vagy olyan módon, semmi sem salakanyag, éppen ellenkezőleg.

A fa a Bursera Graveolens nevet kapta, tudományos név, ami azt jelenti, hogy "zsák tele olajjal". A vizsgálatok kimutatták, hogy kémiai összetételükben influenza elemek (alfa-pinén), antiszeptikumok (Terminate-4-OL), nyugtatók (Carvone, amely egyben rovarirtó szer) és vírusellenes (szeszkviterpén) anyagok is találhatóak. Ezért az mondják róla, hogy természetes gyógyszer.

De ez még nem minden, a már említett hatóanyagok mellett van egy, amely kiemelkedik a többi közül. A limonene, akinek a fa rostjaiban való jelenléte, vizsgálatok szerint 62,88% -a segíthet megelőzni a gyomor, a máj, az emlő és a bőr daganatait, mindezt fizikai és lelki tisztító tulajdonságainak részeként.

A hagyomány szerint az ókorban a sámánok és a gyógyítók már ismerték a Palo Santo gyógyászati ​​előnyeit, és okosan használták olyan betegségek enyhítésére, mint az influenza, allergia, fejfájás és a csontok sérüléseire, elváltozásaira.

Korábban az őshonos kultúrák rusztikus módon használták fel a fát. Ma sokkal esztétikusabban készül a Palo Santo füstölő, amely meggyújtva olyan füstöt eredményez, amely megtisztítja a környezetet a baktériumoktól, kórokozóktól, gonosz szellemektől, rossz hangulatoktól és más negatív erőktől.
A Palo Santo lényegében a fájdalomcsillapításért felelős guayaheretico-sav. Ez az emberi endokrin rendszerre is hat, elősegítve bizonyos hormonok, például a dopamin és az endorfinok szekrécióját, lehetővé téve a depresszió kezelésének problémáit, a magány érzését, a stresszt és más problémákat feloldva. A fent említettek alapján esélyt kell adnunk a Palo Santo-nak, semmit sem veszítünk azzal, ha kipróbáljuk ezt a természetes gyógymódot.


Rene Gonzalez Dowling - vezérigazgató

ŐSZI BEKUCKÓZÁS – AVAGY HOGYAN TEHETJÜK OTTHONOSSÁ ÉLETTERÜNKET FÜSTÖLŐKKEL

A meteorológiai ősz kezdetével, a rövidülő nappalokkal általában hidegebb, nyirkosabb idő is köszönt ránk, melynek eredményeképpen egyre több időt töltünk a négy fal között, az otthonunkban. Jól esik készíteni egy forró teát, bekuckózni, olvasni, zenét hallgatni vagy beszélgetni, és ha mindezek mellé még egy jól megválasztott illatot is varázsolunk magunk köré, akkor még akár az örömteli nyári napokat is megidézhetjük általa.

Hiszen az illatok – legyen az illóolaj vagy füstölő – bizonyítottan segítenek emlékezni, valamint
jótékonyan befolyásolják érzelmi és mentális állapotunkat, feltéve persze ha 100% tiszta és természetes verziót választunk, ami valljuk be, manapság nem túl könnyű, hiszen akármerre nézünk, szinte csak szintetikus és mesterséges illatokkal találkozunk.
Léteznek azonban 100% tiszta, gyógynövényekből és fűszerekből készült füstölőpálcikák, melyek
hatékonyan segíthetnek abban, hogy életterünk meghitté, otthonossá és örömtelivé váljon.

Ilyen például a francia Aromandise cég fahéj-méz-édeskömény kreációja, ahol a fahéj lágy tüze táplálja életkedvünket, a méz és az édeskömény pedig megédesíti napjainkat.

Hasonlóan izgalmas az indiai citromfű – benzoé pálcika is, ahol az előbbi egy klasszikus hangulatjavító, utóbbi pedig egy igazi léleksimogató illat, amitől garantáltan visszatér az életkedvünk.

Ezek a mesterien kreált japán típusú pálcikák diszkrét illatuk és minimális füstképződésük által lágyan és finoman töltik meg a teret, így még a füstölőktől elzárkózó emberek szívét is képesek meglágyítani, orrukat pedig becserkészni.

Indiai típusú pálcikákból – melyek az előzőekben említett japán pálcikáknál mindig nagyobb füsttel és intenzívebb illattal égnek - választhatunk egy valódi kardamommal készültet, mely meghívja az életörömöt a nappalinkba, vagy egy harmóniát és békét hozó szantálfásat.
Aki pedig a füstölés legkreatívabb módja mellett teszi le a voksát, az finom teakeverékéből nem csak a bögréjébe tesz, hanem a rácsos füstölőedényére is. Persze ez esetben a növények alá érdemes egy kis gyantát is tenni, mely egyrészt segít abban, hogy a növények ne égjenek meg a rácson, másrészt pedig maga is illatozik és segít a megfelelő hangulat kialakításában.

Ilyen gyanta például a korábban már említett léleksimogató benzoé, az örömöt hozó opoponax, vagy a nyár gyümölcsösségét megidéző mandulafagyanta. A manapság is igen közkedvelt sztórax - mely egyébként az Ókor egyik legkeresettebb füstölőszere volt - önmagában is feltehető a füstölőedényre, az így felszálló különleges,balzsamos illat elsimítja a gondokat,
megnyitja a szívünket, és egy valódi meghitt, otthonos teret varázsol körénk.

Szerző: Papp Csilla 

ISPALLA - a perui gyöngyszem

Az ISPALLA egy perui kézműves manufaktúra, mely elkötelezett módon gyárt prémium minőségű, 100% természetes összetevőkből álló PALO SANTO füstölőpálcikákat.

Hitvallásuk ( a weboldalukról fordítva ):

???? Az ISPALLA akkor született, amikor rájöttünk, hogy a legtöbb ( Palo Santo ) füstölő - melyet meditációhoz, rituáléhoz vagy aromaterápiásan használnak - minőségi színvonala egyáltalán nem az, amire az embereknek szükségük van.
???? Ezekben a termékekben Palo Santo füstölőt általában vegyi anyagokkal keverik össze, amely által elveszíti lényegét és hatását a testre, a lélekre és a szellemre.
???? Ezért hoztuk létre az ISPALLA -t, hogy minden Palo Santo szerelmesnek felajánlhassuk egy 100% -ban természetes alapanyagokból készült füstölőt, amelyet kézzel készítetenek a Piura száraz erdőiből gyűjtött fáiból.
???? Ezt követően jött az a további ötlet, hogy Palo Santo füstölőket gyantával egészítjük ki, hogy energetikai hatásában sokkal erősebb legyen, így támogatva a rituálékat és meditációs /relaxációs élményeket / tapasztalásokat.
???? Így születettek meg a Palo Santo-Copal és a Palo Santo-Mirha pálcikák.
???? Valószínűleg a jövőben további "illatokat" is fogunk készíteni, miközben fenntartjuk, hogy csakis 100% természetes füstölőt készítünk.
???? Mi egy perui márka vagyunk, amely megpróbálja megváltoztatni a Palo Santo "érzékelését" a világban, miközben együttműködünk a itthoni közösséggel annak biztosítása érdekében, hogy minden általunk forgalmazott termék fenntartható forrásból származzon, és az ökoszisztéma ne sérüljön a kitermelés során.
???? Küldetésünk, hogy a perui gyógynövények és fák előnyeit világszerte elismerjék, és tökéletesen képesek legyünk prémium, kézzel készített és környezetbarát kivitelű termékeket biztosítani.
???? Bemutatkozó videójukat itt nézheted meg:
???? Az ISPALLA füstölőket pedig itt találod:

Illatosan tiszta levegőt!

Olyan furcsa időket élünk, mikor a légtér fertőtlenítése alapszükséglet. A tiszta, kórokozóktól mentes levegő lakásunk szobáiban elengedhetetlenné vált, és nem csak a már megszokott téli vírusok, mint az influenza, hanem a mindennapjainkat átszövő vírus miatt is.

2020-ban és idén is rengeteget vagyunk otthon, a négy fal között. Bele sem gondolunk, hogy az egyik legszennyezettebb levegő, melyet belélegzünk, az a saját otthonunk levegője.

- A belterek légterei a kutatások szerint szennyezettebbek mint a nagyvárosok levegője. Nincs is ezen mit csodálkozni, hiszen a levegőben jelen lévő szennyező anyagok, - oldószer maradványok, főzés, takarítás közben keletkezett vegyi-, és biológiai anyagok, különböző mikroorganizmusok, melyek hatással vannak egészségünkre. A „beteg épület szindróma” tünetegyüttes létét a WHO már 1986 óta elismeri. A NASA kutatása szerint ez ellen a leghatékonyabban a gyakori szellőztetéssel és a zöld szobanövényekkel harcolhatunk, melyek megkötik a szennyező anyagokat.

De mi a helyzet a kórokozókkal és a vírusokkal, mint amilyen a covid-19 is, melyek éppen a szellőztetéssel vagy ruháinkkal juthatnak be otthonainkba?


A füstölés egy olyan ősi, ám hatékony módszer, melynek segítségével kellemes, ugyanakkor tudatos módon teremthetünk tiszta és egészséges levegőt az otthonainkban. A régiek csak úgy, mint napjainkban a különféle illatos gyantákat füstölték leginkább, ilyen a tömjén, a mirha vagy a fenyőgyanta. Bizonyára sokan hallották már a mondást: „menekül mint ördög a tömjénfüsttől”. Régen ugyanis a betegségeket az ördögtől valónak tartották, mivel ennek egyik ellenszere annak füstje volt. Azóta már a tudomány is bizonyította eleink „igazát”, miszerint a balzsamfafélék családjába tartozó tömjén gyanta balzsamos illatú füstje, erős fertőtlenítő és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, s tény a vírus- és baktériumölő hatása is.

Manapság az aromaterápia a reneszánszát éli, az illóolajok valóban csodálatos esszenciák. Ám érdekes tény, hogy az illóolajok párologtatásánál a prémium minőségű, természetes füstölőanyagok füstölése hatékonyabb módszer a levegő fertőtlenítésére. Egy igen friss, 2018-as tanulmány szerint a tömjén (Boswellia carterii) füstölésekor a levegő légterében jelenlévő baktériumok száma 91,43 %-kal csökkent, míg a tömjén illóolaj párologtatásakor ugyanez a szám „csupán” 67,5% volt.

Ha valóban prémium, természetes füstölőszereket alkalmazunk, úgy nem csupán jó illatot varázsolunk az otthonainkba, de egészségesebb környezetet is biztosítunk a családunknak. Legfontosabb azonban, hogy hozzáértő szaküzletből szerezzük be a magas minőségű füstölőanyagokat, hiszen csak a valóban természetes, jó minőségű növényi részek képesek a levegő fertőtlenítésére! 
forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29530608/

7 - 12 / 41 bejegyzés