Papp Csilla

Beltane, Életfa ünnep - Május 1.

Beltane, Életfa ünnep - Május 1.
Beltane, Életfa ünnep - Május 1.

Az ÉLETFA ÜNNEP a virágba borulás, a megnyilvánult őserő, a teljes pompájában megcsodálható tavasz ünnepe. Az ősi táltos hagyományok szerint ilyenkor májusfát állítanak, vagy egy ennek megfelelő fát választanak, ami egyben az Élet fájának szimbóluma is. Nagyon fontos szimbóluma ez ennek az ünnepnek, mivel az EGYSÉGET, a termékenységet, az áradó bőség áldását nemcsak szimbolizálja és hordozza, hanem a mi számunkra fizikálisan is megnyilvánítja.

Nagy az ereje ilyenkor a természeti helyeknek. Isteni eredete van a kitörő életerőnek és örömnek. Ilyenkor május elején pedig a megnyilvánult életerőt, a természet virágba borulását, az égi – földi szerelmet, a születést, így az Édesanyákat is ünnepeljük.

Füstölőanyagai: tömjén, benzoe, sztórax, íriszgyökér, szantálfa, fahéj, pacsuli, de jó választás lehet még a keverékek közül az Örömteli vagyok, a Vidám vagyok, a 2. csakrakeverék és a Felszabadultság is.

Kapcsolódó termékek

További tudástár bejegyzéseink

Litha - nyári napforduló - Június 21.

Évkörünk egyik legkiemelkedőbb ünnepe, és egyben a csillagászati nyár kezdete június 21-re esik. Ekkor éri el a Nap az égi egyenlítőtől való legnagyobb távolságát, s az évnek ezen a napján a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. A magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához ( éjjeléhez, és egyben Keresztelő Szent János születésnapjához ) kötik a nyári napfordulót.

A régi hagyományokban ( így a magyarban is ) ez a fény teljességének ünnepe, ahol a lélek szakralitása megerősödik, és közelebb kerül a Teremtőhöz. És egyben a TŰZ ünnepe is, ahol különféle tűzszertartásokkal, tűzön járással, és tűzhöz kapcsolódó mágikus népszokásokkal ünnepeltek az emberek, melynek részét képezte a füstölés is.

Nyári napfordulós füstöléshez kiválóak lehetnek a Naphoz ( pl. Nap 1. és Nap 2 keverék ), vagy pedig a Tűz eleméhez rendelt keverékek, valamint a Tűz eleméhez rendelt anyagok, mint pl. a tömjén, a sandarak, a palo santo, sárkányvér, borostyán, gyömbér, galanga, vörös szantálfa, boróka,  rozmaring.

Imbolc, Fényünnep - Február 1.

Sokféleképpen hívják az évkör ezen ünnepét a különböző hagyományokban, ami február elejére esik ( február 1 vagy 2, tradíciótól függően ), de ami közös bennük, hogy FÉNY visszatérését, a tavasz kezdetét szimbolizálja ( ekkor van az év sötét felének a közepe - Samhain és Beltane között ). Ekkor adtak a juhok először tejet, ami a téli szűkösség után nagy könnyebbséget jelentett a túlélésben, valamint ha az idő engedte, ekkor kezdek bele a tavaszi munkákba ( pl. szántás ).

Ez az időpont a megtisztulás kezdete is ( a külső-belső nagytakarításé ), ami a növekedést és a megújulást teszi lehetővé. Az emberek ilyenkor gyertyát és füstölőt gyújtottak, ezzel tisztították ki a régi, megfáradt energiákat, és ehhez kötődik a tavaszi böjt, mint fizikai megtisztulás kezdete is. Jövendőmondásra is alkalmas időpontnak tartották, pl. a magyar hagyományokban a néphiedelem szerint ezen a napon a medve kijön a barlangjából, és ha meglátja árnyékát ( szép, napos idő van), akkor visszamegy aludni, mert újra hideg érkezik. Ha viszont nincs árnyéka, akkor kint marad, mert tudja, hogy ez a tél utolsó próbálkozása és hamarosan enyhül az idő.

A magyar hagyományban FÉNYÜNNEP, a kereszténységben GYERTYASZENTELŐ BOLDOGASSZONY a neve, a keltáknál IMBOLC és Brigid istennőhöz társítják, s hasonló időpontban hasonló jellegű ünnep az indiai és a buddhista hagyományban is van. A közös mindegyikben a MEGTISZTULÁS - ÚJRAKEZDÉS témája, hogy az elmúlt hetek folyamán bennünk megszületett tervek szárba szökkenhessenek, a korábban elvetett MAGocska kíbújhasson a földből, azaz a tervek lejöhessenek a fizikai síkra.

A következő kérdések segíthetnek a továbblépésben:

  • Életem melyik területe, melyik téma, élethelyzet vagy szituáció kiált változás után ?
  • Mi lenne az a változás, ami több örömteli lehetőséget hozna az életembe ?
  • Hol van szükségem több inspirációra, motivációra ?
  • Hogyan tudnám mozgásba lendíteni az energiákat ?

Egyszerű és nagyszerű keverékként nagyon finoman és lágyan tisztít és "fényesít" a PERUI KOPÁL és a LEVENDULAVIRÁG keveréke, de a "fényhozó" FEHÉR DAMMAR energiáját is segítségül hívhatjuk a szintén fényhozó ANGELIKAGYÖKÉRREL. A citrusos omani HOJARI pedig örök jolly-joker.
Kész keverékként elérhető már az ehhez a minőséghez kevert IMBOLC, de a MEGTISZTULÁS, az ELENGEDÉS és az ÚJRAKEZDÉS / TOVÁBBLÉPÉS is tökéletes választás lehet, és érdemes ilyenkor a témára ráfókuszálva, meditációval, tisztító rituáléval vagy egyéb tudatos cselekedettel az energiákat mozgásba hozni.

Yule - téli napforduló - December 21.

A téli napforduló december 21-e környékére esik, mikor is a leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal. Ezt a természeti eseményt, amikor is a megszülető FÉNY győzedelmeskedik a SÖTÉTSÉG felett. Ez ténylegesen csak december 24-én történik meg, mert innentől rövidülnek az éjszakák, nem véletlenül teszik Jézus születését erre az időpontra.

A legtöbb régi hagyományban megünnepelték, ez volt az ókori Mezopotámiában Marduk ünnepe, a keltáknál YULE, az ókori Rómában a Saturnalia, vagy a Mithrász ünnepe, a zsidóknál a Hanuka, a keresztényeknél pedig a Karácsony és Jézus születésének szimbolikájában él tovább.

A FÉNY megszületését támogatandó gyakran gyújtottak tüzeket ilyenkor az emberek, melybe jelképesen beledobták és elégették az év terheit, és természetesen füstöltek is, akár csak az ezt követő 12 mágikus éjszakán. A kereszténység előtti időkben tehát a 12 mágikus éjszaka a téli napfordulóval kezdődött, ami a holdév vége, és a szoláris év végével ért véget, később ez tevődött át a Karácsony és a Vízkereszt közötti időszakra.

A TÉLI NAPFORDULÓHOZ illő füstölőanyagok a következők: tömjén, mirha, vörös szantálfa, benzoe, sztórax, fagyöngy, cédrusfa, a megszólítani kívánt minőségek pedig a BIZALOM, HIT, OPTIMIZMUS, BÖLCSESSÉG, PIHENÉS, ÉRZELMEK. Ha pedig kész keveréket szeretnénk füstölni, akkor jó választás lehet valamelyik NAP keverék, AZ ERŐ FORRÁSA, CSAKRAKEVERÉK 1-3-7.

Hozzászólások