Papp Csilla

Yule - téli napforduló - December 21.

Yule - téli napforduló - December 21.
Yule - téli napforduló - December 21.

A téli napforduló december 21-e környékére esik, mikor is a leghosszabb az éjszaka és legrövidebb a nappal. Ezt a természeti eseményt, amikor is a megszülető FÉNY győzedelmeskedik a SÖTÉTSÉG felett. Ez ténylegesen csak december 24-én történik meg, mert innentől rövidülnek az éjszakák, nem véletlenül teszik Jézus születését erre az időpontra.

A legtöbb régi hagyományban megünnepelték, ez volt az ókori Mezopotámiában Marduk ünnepe, a keltáknál YULE, az ókori Rómában a Saturnalia, vagy a Mithrász ünnepe, a zsidóknál a Hanuka, a keresztényeknél pedig a Karácsony és Jézus születésének szimbolikájában él tovább.

A FÉNY megszületését támogatandó gyakran gyújtottak tüzeket ilyenkor az emberek, melybe jelképesen beledobták és elégették az év terheit, és természetesen füstöltek is, akár csak az ezt követő 12 mágikus éjszakán. A kereszténység előtti időkben tehát a 12 mágikus éjszaka a téli napfordulóval kezdődött, ami a holdév vége, és a szoláris év végével ért véget, később ez tevődött át a Karácsony és a Vízkereszt közötti időszakra.

A TÉLI NAPFORDULÓHOZ illő füstölőanyagok a következők: tömjén, mirha, vörös szantálfa, benzoe, sztórax, fagyöngy, cédrusfa, a megszólítani kívánt minőségek pedig a BIZALOM, HIT, OPTIMIZMUS, BÖLCSESSÉG, PIHENÉS, ÉRZELMEK. Ha pedig kész keveréket szeretnénk füstölni, akkor jó választás lehet valamelyik NAP keverék, AZ ERŐ FORRÁSA, CSAKRAKEVERÉK 1-3-7.

Kapcsolódó termékek

További tudástár bejegyzéseink

Litha - nyári napforduló - Június 21.

Évkörünk egyik legkiemelkedőbb ünnepe, és egyben a csillagászati nyár kezdete június 21-re esik. Ekkor éri el a Nap az égi egyenlítőtől való legnagyobb távolságát, s az évnek ezen a napján a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka. A magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához ( éjjeléhez, és egyben Keresztelő Szent János születésnapjához ) kötik a nyári napfordulót.

A régi hagyományokban ( így a magyarban is ) ez a fény teljességének ünnepe, ahol a lélek szakralitása megerősödik, és közelebb kerül a Teremtőhöz. És egyben a TŰZ ünnepe is, ahol különféle tűzszertartásokkal, tűzön járással, és tűzhöz kapcsolódó mágikus népszokásokkal ünnepeltek az emberek, melynek részét képezte a füstölés is.

Nyári napfordulós füstöléshez kiválóak lehetnek a Naphoz ( pl. Nap 1. és Nap 2 keverék ), vagy pedig a Tűz eleméhez rendelt keverékek, valamint a Tűz eleméhez rendelt anyagok, mint pl. a tömjén, a sandarak, a palo santo, sárkányvér, borostyán, gyömbér, galanga, vörös szantálfa, boróka,  rozmaring.

Lammas - Bőség ünnepe - Augusztus 1.

A nyári napforduló és az őszi napéjegyenlőség között félúton találjuk az augusztus 1-re eső BŐSÉG ÜNNEP-et, melyet a kelták LUGNASAD-nak hívtak, ami nagyjából azt jelenti, hogy ('A FÉNY ESKÜVŐJE'). Ezen a napon a betakarított termést ünnepelték, a megtermett gabonákat, gyümölcsöket, zöldséget, mindent, amit a föld adott, és azt a munkát is, mellyel megtermelték. Ez a bőség, a túláradó energiák ünnepe, hiszen ezt az időszakot még az oroszlán és azon keresztül a NAP uralja.

Az ünnep másik oldala viszont az elmúlás, hiszen ahhoz, hogy betakarítsuk a gabonát, amely a túlélésünket biztosítja, azt le is kell vágni, tehát a növényt "megöljük", hogy mi élhessünk. Így szimbolizálja az ünnep, hogy nincs élet halál nélkül. Figyelmeztet arra, hogy meg kell találnunk azt a helyes időpontot, amikor az általunk elvetett magokból kikelt termést learathatjuk, és a folyamat során kiválogatjuk azt, amire szükségünk van ( élelem, vetőmag ), a többitől pedig búcsút veszünk ( ez már a SZŰZ minősége ).

Ezáltal egyben a számvetés időszaka is: mit vetettünk és mit arattunk, mit kell elhagynunk, elengednünk, mit kell továbbvinnünk.

Füstöléshez jó választás lehet a SIKER, a HÁLA, A TŰZ és FÖLD elem valamint a FÖLDANYA
keverékek

Beltane, Életfa ünnep - Május 1.

Az ÉLETFA ÜNNEP a virágba borulás, a megnyilvánult őserő, a teljes pompájában megcsodálható tavasz ünnepe. Az ősi táltos hagyományok szerint ilyenkor májusfát állítanak, vagy egy ennek megfelelő fát választanak, ami egyben az Élet fájának szimbóluma is. Nagyon fontos szimbóluma ez ennek az ünnepnek, mivel az EGYSÉGET, a termékenységet, az áradó bőség áldását nemcsak szimbolizálja és hordozza, hanem a mi számunkra fizikálisan is megnyilvánítja.

Nagy az ereje ilyenkor a természeti helyeknek. Isteni eredete van a kitörő életerőnek és örömnek. Ilyenkor május elején pedig a megnyilvánult életerőt, a természet virágba borulását, az égi – földi szerelmet, a születést, így az Édesanyákat is ünnepeljük.

Füstölőanyagai: tömjén, benzoe, sztórax, íriszgyökér, szantálfa, fahéj, pacsuli, de jó választás lehet még a keverékek közül az Örömteli vagyok, a Vidám vagyok, a 2. csakrakeverék és a Felszabadultság is.

Hozzászólások