Blog

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 12 / 106 bejegyzés

Nag Champa füstölő minőségi különbségek

???? Ahogy a cikksorozat korábbi részeiből kiderült, a Nag Champa egy mesterien megalkotott szinergikus illatpiramis, ami nagyon sok embert elvarázsol, ezért egyre többen és többféleképpen gyártják füstölőként is.
???? Ahogyan az olajoknál, szappanoknál, parfümöknél, kozmetikumoknál is egyre több a szintetikus összetevőt is tartalmazó termék, igaz ez sajnos a füstölőkre is.
???? A paletta igen széles, akárcsak a többi ( fehér zsálya, palo santo ) füstölőpálcikánál, kezdve az egészen olcsó mártott pálcikától, amely semmilyen füstölőszernek nevezhető növényi alapanyagot és természetes illóolajat nem tartalmaz, folytatva az olyan pálcikán át, amelyben a füstölőszer természetes, de az illóolaj szintetikus, egészen a 100% tiszta ( füstölőszer és illóolaj ) pálcikákig.
???? Ez utóbbiak táborát erősíti a Fiore D'oriente Nag Champa pálcikája, mely a gyártó többi termékéhez hasonlóan 100% természetes, és ráadásul még prémium minőségű alapanyagokból is készül, etikus körülmények között.
???? Mert természetesen az alapanyagok minősége sem mindegy, és az sem, hogy milyen körülmények között, milyen figyelemmel, tisztelettel és szeretettel készülnek a pálcikák.
???? A gyártó ( és a forgalmazó ) feladata ezt az értéket és tudást közvetíteni az emberek felé.
???? Így teszünk mi is, amikor képviseljük Riccardo Sabatini, a Fiore D'Oriente tulajdonosának hitvallását:
"A FÜSTÖLÉS NEM MÁS, MINT AZ ÉG FELÉ SZÁLLÓ IMA, EZÉRT MUSZÁJ, HOGY TISZTA LEGYEN"
A videóban rövid betekintést nyerhettek abba, hogyan készülnek ezek a pálcikák:

Milyen formában érhető el a Nag Champa ?

???? Bár a Nag Champát a legtöbben füstölőpálcikaként ismerik vagy ismerték meg, de közkedveltsége okán már számtalan más formában is elérhető.
???? Igyekeztem összegyűjteni a lehetőségeket, ezek közül nálunk nem mindegyik elérhető, az okokat és az esetleges "buktatókat" az adott terméknél részletezem:
???? füstölőpálcika: ami klasszikus indiai bambuszpálcikás füstölő, ennek a minőségi kritériumairól egy külön posztban írok majd
???? füstölőkúp
???? visszaáramló füstölőkúp
???? füstölő dhoop: ez egy "vastagabb", bambuszpálcika nélküli füstölő ( a tibeti pálcikáknál is vastagabb ) kb. 4-5 mm átmérőjű
???? Füstölőbrikett: ez jelenleg csak az Aromafume-tól elérhető, ami 100% természetes
???? füstölőkeverék: rendszerint por formájában, melyet rácsos edényen vagy faszénen füstölhetünk
???? illóolajkeverék vagy illatolajkeverék: itt kérdéses általában a természetesség és a minőség
???? parfümolaj: ez is lehet részben vagy egészben szintetikus
???? masszázsolaj: itt figyelni kell a bázisolaj minőségére és a benne lévő illóolajéra is - sajnos rendszerint szintetikus összetevőkkel készülnek - és hogy kozmetikumként Európában engedélyezve van-e
???? térparfüm: itt is nagyon kell figyelni a természetességre, hogy természetes illóolajokat tartalmazzon, a választékunkban lévő Aromafume térparfüm 100% természetes
???? szappan: itt is figyelni kell magára az alapszappanra ( gyakran tartalmaznak még mindig SLS-t ), és a benne lévő illóolajak természetességére, illetve arra, hogy kozmetikumként Európában engedélyezve van-e egyáltalán
???? illatgyertya: itt is figyelni kell a gyertya vagy mécses alapanyagára ( már elérhetők a tiszta és környezetbarát repcegyertyák ), de a benne lévő illatok még mindig sokszor szintetikusak
???? Eldöntened mindig neked kell, hogy természetességben meddig mész el...

Miben rejlik a Nag Champa titka ?

????" INDIA - MINDEN ILLAT ANYJA " - így hívják ezt az óriási szubkontinenst, amely nagyságánál és elhelyezkedésénél fogva számtalan klimatikus régiónak ad otthont - kezdve a Himalája lábától le egészen Ceylonig - ezáltal pedig széles tárházát kínálja a különféle aromás növényeknek.
???? Korán felismerték ezt az ott élő emberek, ezáltal az illatok több ezer év óta kísérik őket életük minden területén és aspektusában, legyen az étkezés, szeretkezés, testápolás, szakralitás vagy gyógyítás.
???? Egész India egy hatalmas illatkavalkád, ahol minden régiónak, minden városnak, minden utcának és azon belül minden háznak megvan a maga illata.
???? Természetesen az ehhez kapcsolódó tudást is generációról-generációra finomítják és adják tovább, ezáltal lettek ők már évezredekkel ezelőtt az "illatok nagymesterei".
???? A tudás egy jó része írásos formában is fennmaradt az ősi szankrit iratokban, de van olyan része is, mely személyes átadás formájában öröklődött, például 1-1 családon vagy templomon belül.
???? Ebből a hatalmas tudásból született meg a NAG CHAMPA, melynek története az idő ködjébe vész, de hogy nem évtizedekkel ezelőtt volt, az biztos ????
???? Aki megalkotta ezt az illatpiramist ( ld. előző posztban ),az legalább akkora mestere volt ennek a tudásnak, mint aki "megálmodta" Egyiptomban a KYPHI-t, hiszen mindkettő a maga 14-16 összetevőjével végtelenül komplex, elvarázsoló és több ezer év után is rabul ejti az embereket a világ minden tájékán.
???? Ez azt jelenti, hogy a NAG CHAMPA ( és természetesen az egyiptomi KYPHI is ) minden tekintetben ( illat és energia ) kiegyensúlyozott és harmonikus keverék, ezt hívjuk valódi szinergiának.
???? Ilyet alkotni olyan összetevőkből, amelyek önmagukban is nagyon erőteljesek és elementárisak, mint a fehér szantálfa, a tömjén, a tulsi ( indiai szent bazsalikom ), vanília, jázmin vagy vetiver, csak egy olyan mester képes, akinek hatalmas tudás és tapasztalás van a birtokában.
fotó: Rudolph Ernst - The perfume makers

Mi is az a Nag Champa ?

???? A NAG CHAMPA az egyik legismertebb és legkedveltebb indiai ( nemcsak füstölő ) illat, mely valószínűleg a CHAMPAKA virágról ( Magnolia champaca ) kapta a nevét, annak ellenére, hogy az ebből a virágból nyert illóolajat nem is tartalmazza.
???? S mégis honnan a kapcsolat ?
???? Maga a Champaka virág is nagyon közkedvelt az indiai szubkontinensen, mert az ÖRÖM virágának tartják, a Nag Champa pedig egy olyan füstölő, mely összetétele és elkészítése révén közvetíti ezt a minőséget.
???? A NAG előtag ugyanis arra utal, hogy ez az "Istenek" számára készült, nekik tetsző illat, akárcsak az Ambrózia.
???? S hogy ez mennyire jól sikerült, mutatja az illat közkedveltsége, széles elfogadottsága, hiszen nagyon sok ember számára befogadható, akárcsak az Ambrózia vagy a Palo Santo, ami azt jelzi, hogy erőteljesen "dolgozik" SZÍV szinten ????
???? Pontos összetétele gyártónként változhat - ez azt is jelenti, hogy a Nag Champa nem egy márkanév ( ! ) - de azért létezik illatpiramis, mely megmutatja az összetevőket.
???? Az illatpiramisból is látszik, hogy a Nag Champa illat egyik fő összetevője a fehér szantálfa, mely a tömjén mellett az egyik legszakrálisabb és ikonikusabb füstölőszer, s melynek minősége és mennyisége alapvetően határozza meg egy Nag Champa füstölő minőségét.
???? Maga a Nag Champa egy mesterien megalkotott szinergikus keverék, melyben az összetevők hatása összeadódik és megsokszorozódik, de azért talán érdemes az egyes összetevőkre külön-külön is ránézni picit, hogy milyen lelki-szellemi minőséget hordoznak:
 
???? kurkuma: melegség, tűz, lendület
???? fehér szantálfa: belső középpont, belső erő
???? vetiver: földelés, érzelmi középpont
???? vanília: biztonság, érzékiség
???? pézsma: érzékiség, afrodiziákum
???? tömjén: tisztaság, tudatosság, tér
???? pacsuli: földelés, a félelmek oldása
???? guajakfa: életerő, afrodiziákum
???? rózsa: a szív harmóniája, szeretet
???? levendula: nyugalom, tisztaság
???? geránium: stresszoldás
???? jázmin: bizalom, szerelem, erotika
???? ylang-ylang: nyugalom, pozitivitás
???? bazsalikom ( tulsi ): gyógyulás, életerő

Aromafume - régi tradíció új köntösben

???? Az AROMAFUME egy indiai családi vállalkozás, mely 5 generáció óta, 1907-től kezdve foglalkozik aromás nyersanyagokkal, olajokkal és füstölőkkel.
???? Etikájuk, értékeik és a minőség iránti elkötelezettségük kiállta az idő próbáját, és segített nekik a vállalkozás bővítésében és korszerűsítésében, abban a formában, amelyben ma is működnek.
???? Útjuk az illóoolaj lepárlás művészetével és a természetes aromás világgal a jemeni Aden városában kezdődött, amely az akkori Brit gyarmatbirodalom kereskedelmi útvonalának nagyon fontos kikötője volt.
???? Őseik itt egzotikus fűszerekkel, illatos fákkal és aromás gyantákkal és növényekkel kereskedtek, az évek során pedig saját recepteket és keverékeket fejlesztettek ki annak érdekében, hogy ők maguk és mások is élvezhessék ezeket az illatokat otthonukban.
???? A mostani generáció újragondolta az illatok és a természetes anyagok keverésének régi művészetét, és piacra dobták a tömjén alapú füstölőbriketteket, mely az arab bakhoorok indiai adaptációja.
Aromafume fehér zsálya brikett égetővel
???? Az AROMAFUME más gyártóktól eltérően ( akik féltőn vigyázzák füstölőik receptúráját ) teljesen publikussá teszi brikettjeinek összetételét, mely a klasszikus illatpiramis elvén alapul.
???? Ezek az illatbrikettek természetes növényi részekből ( gyanták, szárítmányok ) és illóolajokból készülnek, állatkísérlet mentesen, FAIR TRADE díjazás mellett. A gyártásuk során semmilyen módon nem károsítják a környezetet.
???? Illatuk jellegzetes, híven tükrözi az indiai illatvilágot ???? Ez azt is jelenti, hogy például egy fehér zsálya vagy palo santo brikett inkább csak halványan emlékeztet az eredeti növény illatára, mert sok más összetevőt is kevernek még hozzá. Helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy palo santot is tartalmaz. ????
Aromafume royal sandal brikett illatpiramis
???? Ahogyan a képen is látható, többféle lehetőségünk van ezeknek az aromás briketteknek a füstölésére:
???? használhatjuk a gyártó által kifejezetten hozzájuk készült rézlapkás füstölőedényen, ebben az esetben egy darab brikett "füstölési" ideje kb. 45-60 perc. A füstölést azért tettem idéző jelbe, mert igazából nem füstölni fog, csak illatozni.
???? füstölhetjük őket klasszikusan faszénen, ebben az esetben lesz füstképződés, de az időtartam jóval rövidebb, mintegy 5 perc, de légtértől és egyéni igénytől függően elég lehet egy brikett a légtér illatosítására. Ha kevésnek éreznénk, akkor feltehetünk még egy brikettet a még izzó faszénre.
???? harmadik lehetőségként füstölhetjük őket az arab régióban az ottani bakhoorokhoz használt elektromos füstölőedényekkel ( nekünk még nincs ilyenünk ), ez esetben szintén 5-7 perc lesz a füstölési idő
???? de a briketteket negyedik lehetőségként füstölőrácsos edényre is tehetjük, ez esetben szintén 45-60 perc illatozással számolhatunk.
Aromafume brikett füstölési módok
???? Az AROMAFUME a különféle füstölő briketteken kívül még tér- és auratisztító spray-ket, térparfümöket ( nag champa ), illóolajokat és különféle aromás olajokat ( 7 csakrához ) gyárt, mi közülük csak a tértisztító spray-ket forgalmazzuk.
???? A brikettekhez hasonlóan ezek a spray-k ( palo santo, fehér zsálya, fehér zsálya-rózsa, fehér zsálya-levendula ) is az indiai ízlésvilág szerint kialakított kompozíciók, melyek bár az energetizálás végett kristályesszenciát is tartalmaznak, illatuk mégis kevéssé emlékeztet a tiszta a fehér zsálya, palo santo, rózsa vagy levendula illatára, viszont teljesen alkoholmentesek.
???? Ha a teljesen tiszta növény illatára és energiájára vágysz, akkor a Jiri&Friends tértisztító spray-it válaszd, ez utóbbiak viszont alkoholt is tartalmaznak.
Aromafume Palo Santo tértisztító spray

Mit füstölnek a templomban ?

???? Mostanában megint megszaporodtak az erre vonatkozó kérdések nálunk, lévén mégiscsak egy zömében katolikus ország vagyunk.
???? Tehát konkrétan azt kérik tőlünk, hogy olyan tömjént adjunk, amilyet a templomban füstölnek.
???? Ilyen azonban nincs, mivel a templomokban rendszerint tömjénkeveréket füstölnek. Az ortodox és görög katolikus templomokban görög tömjént, a római katolikus templomokban pedig afrikai vagy indiai tömjén és egyéb füstölőszerek keverékét.
????A tömjén a keresztény liturgia fontos részét képezi, hiszen magát Isten jelenlétét szimbolizálja, a tömjénezés szerepe pedig a megtisztulás / megtisztítás, valamint az imádság közvetítése Isten felé.
???? Ezen kívül a tömjénezés a test - lélek - szellem egységét hivatott erősíteni azáltal, hogy szinte minden érzékszervünkkel észleljük ( látás, szaglás, hallás, ízlelés ) és ezáltal kizökkenünk a hétköznapok rohanásából, és ha rövid időre is, de megpihenünk a MOST-ban.
????A tömjénhez azért adnak más anyagokat, mert tisztában vannak vele, hogy a tömjén egy igen erőteljes füstölőanyag, mint illatában mind pedig energetikájában, és ezért nem mindenki tudja tisztán elviselni ( rosszullétet, köhögést okozhat ), a hozzáadott egyéb gyanták és növények ezt hivatottak mérsékelni, lágyítani.
????A leggyakrabban sztóraxot, benzoét, mirhát, masztixot, szantálfát, levendulavirágot és borókahajtást használnak, de perui kopál és dammar is előfordulhat a templomi tömjénkeverékekben.
???? Sok bevált receptúrát készen is lehet vásárolni a keresztény kegytárgy boltokban ( pl. Pontifical, a 3 királyok, Basilica, Lourdes Gold, Balthazar ), mi azonban kivezettük őket a választékunkból, mert nem voltunk megelégedve a minőségükkel ( ami a tömeggyártás vele járó következménye - a jogok miatt ugyanis csak egyetlen egy helyen készülnek Európában ), és mert gyakran szintetikus illataromákat is tartalmaznak valódi növényi alapanyagok helyett.
???? A kínálatunkban most szereplő prémium minőségű tömjénkeverékek egy része egy erre szakosodott, kézműves manufaktúrában készülnek Európában, ahol a minőség garantált és egyenletes. A másik részét pedig mi magunk keverjük.
????Sok templomnak és kolostornak van viszont saját, titkos receptúrája, gyakran saját termesztésű növényekkel, illóolajokkal, melyet évszázadok óta őriznek, finomítanak, ezek közül csak néhány kapható kereskedelmi forgalomban, mint pl. a Glastonbury vagy Abbey.

Black Sage köteg, avagy zsálya vagy nem zsálya ez itt a kérdés ?

???? Misztikusan hangzik ( FEKETE ZSÁLYA ) a legújabb kötegünk neve, pedig igazából nem az, bár a hatása valóban misztikus, de nem azért mert zsálya????
???? Mint sok, az USA-ból manapság Európába került, az ottani ősi sámánisztikus tradícióban használt növény angol neve ritkán fedi a botanikai valóságot, így aztán a legtöbb zsálya nem is zsálya, a legtöbb cédrus pedig nem is cédrus.
????Jelen esetben a BLACK SAGE kötegnél jobb lenne inkább a MUGWORT angol nevet használni, mert abból jobban kiderülne, hogy igazából FEKETE ÜRÖM-ről van szó.
???? Ez annál is fontosabb lenne, mert Black Sage ( Salvia mellifera ) valóban létezik, de amit kötegben kaptunk, az biztosan üröm, nem pedig zsálya.
???? Ez viszonylag jól látszik vizuálisan, ha pedig kétségeink lennének ( mi biztosra akartunk menni???? ), akkor elég egyszerűen meggyújtani és megszagolni ( mi megtettük ????,) illata egyértelműen a mi fekete ürmünkhöz ( Artemisia vulgaris ) hasonló, fanyar és fűszeres.
????S hogy ez miért fontos ?
????Mert ahogyan fitoterápiásan sem ugyanaz a hatása egy zsályának és egy ürömnek, füstölve sem az.
???? A zsályák elsődleges mágikus feladata a tisztítás ( ez a minőség minden fajtájukban közös ), az ürmöké pedig a transzformáció.
????Tudták ezt a legtöbb ősi tradícióban, ezért mindig kiemelt szerepük volt, legyen az indián sámánisztikus kultúra, Görögország, kelták, wicca, európai okkultizmus.
????Mivel a zsálya tisztító hatása mintegy előkészíti az üröm változást generáló hatását, gyakran füstölik is őket együtt, kötegben is gyakran találkozhatunk velük: pl. fehér zsálya / sivatagi zsálya ( ez utóbbi artemisia tridentata, tehát szintén üröm ).

Hogyan válassz Koshi harangot ?

Gyakran hangzott el ez a kérdés az elmúlt napokban, amióta kikerült az éterbe, hogy megérkeztek hozzánk ezek csilingelő csodák.

???? Őszintén meglepett bennünket az a nagy érdeklődés, ami az érkezésüket fogadta.
???? De ha jobban belegondolunk, akkor talán mégsem annyira meglepő, hiszen igazi szívhez és lélekhez szóló csengők ezek, olyanok, mintha angyalok zenélnének.

???? Éppen ezért a fenti kérdésre adott válasz is nagyon egyszerű, azt válaszd, amelyik a szívedhez szól, amelyiknek a legjobban tetszik a hangja.
???? Ne bal agyféltekésen próbáld kitalálni, hogy melyikre lenne szükséged, a hang ( rezgés ) ugyanolyan jó jelzőrendszer, mint az illat.
???? Érdemes inkább visszafelé gondolkodni, hogy hallva, melyiknek tetszik most a csilingelése, és a csengő melyik elemhez tartozik, elgondolkodni, hogy mit jelez/üzen ez éppen most nekem ? Miért éppen erre van most szükségem ?

???? Többen egyébként huszárvágással oldották meg a kérdést, és egyszerre megrendelték mind a négyet.
???? Ez sem botorság, hiszen folyamatos változásban vagyunk, és előbb vagy utóbb valószínűleg mind a 4 elemre szükségünk lesz.

???? Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy bár KOSHI harangokból 4 féle van a 4 elemhez rendelve, a csengő maga mégis elsősorban a levegő elem minőségét hordozza.
???? Ez azt jelenti, hogy ha a további 3 elem közül valamelyik minőségét ennél intenzívebben szeretnéd meghívni a térbe, akkor másik hangszert érdemes megszólaltatnod.
????Csilingelő hangjukba itt tudsz belehallgatni:

Palo Santo minőség

????A prémium PALO SANTO érkezése kapcsán már írtam nemrég a minőségi különbségekről, de most megint elő kell vennem, mert héten bejött a boltba egy hűséges vásárlónk, aki jelezte, hogy a legutóbb vásárolt Palo Santo nem olyan jó, mint amilyet korábban nálunk vett.
???? Meggyújtottuk, és valóban elég gyengén füstölt és halovány illata volt, de legalább nem csöpögött fekete lé belőle, mint ahogyan azt valaki nálunk egyszer elmesélte ( nem nálunk vásárolta ).
???? Neki is elmagyaráztam, hogy az "átlagos" Palo Santo minősége - SERFOR ide vagy fenntarthatóság oda - eléggé felhígult, amóta ennyire megnőtt iránta a kereslet.
???? Nem csak szállítmányonként, de egy-egy nagyobb szállítmányon belül is nagyon nagy a minőségi szórás, aminek sok oka lehet, amibe most nem mennék bele részletesen, mert eléggé szerteágazó.
???? Ebben az árkategóriában a minőség egyenletességére vajmi kevés ráhatásunk van, a bejövő fákat pedig egyenként nem gyújthatjuk meg...
???? A lényeg, hogy nagyon örülünk, hogy vannak ilyen "érzékeny" vásárlóink, de nekik ( ahogy ennek a vásárlónknak is ) a PRÉMIUM PALO SANTO-t ajánljuk, mely egy olyan beszállítónktól érkezik, ahol a fenntarthatóság mellett a minőség is stabilan garantált.
???? Mert hogy ez a kettő nem mindig találkozik.
???? De ennek természetesen, ára van, ahogyan a fehér zsályánál is, és ez sokszor 1,5-2x szorzót jelent.
???? Én azt gondolom, hogy ez utóbbi a ténylegesen reális ár, melyen hosszútávon, jó minőségben és fenntartható módon lehetne ehhez a csodálatos füstölőszerhez hozzájutni.

Az advent füstölőszerei - mirha

Az adventi időszak igazából már november 1-jével ( Samhain, Ősök napja ) elkezdődik, tehát nem 4 hanem 6 hétig tart. A görög katolikus tradícióban a mai napig 6 gyertyát gyújtanak.

A természetben ez a teljes elcsendesülés és befelé fordulás és a várakozás ideje, és ha csak egyetlen füstölőszert lehetne ehhez az időszakhoz rendelni, akkor kétség kívül a mirha lenne az.

A mirha nehéz, súlyos, kesernyés, fanyar illatával és energiájával maga a megtestesült Föld, a befogadó és körbeölelő női minőség, mely megtart és segít, hogy biztonságos közegéből újjászülethessünk.

A mirha hatása hihetetlenül sokrétű, hiszen segít abban:

  • hogy lenyugodjunk, elengedjük a görcsöket, a stresszt és megpihenjünk
    hogy földeltek legyünk, hogy 2 lábbal álljunk a földön és jól boldoguljunk a fizikai síkon
  • hogy szeressük és elfogadjuk a testünket,
  • hogy kapcsolódjunk a bennünk lévő női minőséggel és a női felmenőkkel

Ritkán füstöljük tisztán, mert illata a legtöbb ember számára nehezen befogadható ( miért is ? ), pedig a mirha földi létünk kulcsát rejti magában. Nem véletlenül az egyik legrégebben használt szakrális növény. Sokan tudják, hogy az Ókorban a tömjén drágább volt az aranynál. Azt azonban már jóval kevesebben, hogy a mirha még a tömjénnél is drágább volt...

Választékunkban a valódi és tiszta gyanta mellett jó pár mirhával készült keveréket , valódi gyantából készült, 100% tisztaságú füstölőpálcikát és a belőle készült illóolajat is megtalálhatod.

Minőségi különbségek - fehér zsálya füstölőpálcikák

????Ha már fehér zsálya, akkor ejtsünk pár szót a forgalomban lévő különféle pálcikákról, mert nagyon sokan azt használják.
????Arról már írtam korábban, hogy az olcsó ún. mártott pálcikák ( 200-300 Ft árkategória ) semmilyen olyan anyagot nem tartalmaznak, amit füstölőszernek hívunk, azaz valódi növényi gyantát vagy szárítmányt, helyette csak kötőanyag, égéssegítő és illataroma van, melyek rendszerint szintetikusak, így nem hogy jótékony hatásuk nincs, de még az egészségre is ártalmasak lehetnek. Ez a 0% kategória.
???? 100% maga a tiszta növény ( itt is eltérő minőségekkel - lásd korábbi bejegyzés )
???? Mivel egy pálcika sosem lehet 100%-os, mert kötőanyag és égéssegítő nélkül nem tudnak pálcikát fizikailag előállítani, ezért e két végpont között igen széles skálán tud mozogni, hogy egy pálcika mennyi füstölőszert is tartalmaz.
????A nálunk raktáron lévő jó minőségű masala pálcikák közül a Holy Smokes például 30%-ban, míg a Jiri&Friends 50% feletti arányban tartalmaz fehér zsályát, ami természetesen az árban is megmutatkozik.
???? Minél nagyobb arányban tartalmazza a pálcika a növényt, annál inkább valódi fehér zsálya illata van füstölve. Ezt persze sokszor csak azok érzékelik, akik füstölték már valaha a valódi növényt magában.
???? Az ár első körben jó iránymutató lehet, hiszen az igazán jó minőségű pálcikák ára dobozonként 1.000 Ft fölött kezdődik.
???? Szóval ne azt nézzétek csak, ami rá van írva a dobozra, vagy hogy milyen szépre sikeredett a csomagolás, hanem szagoljatok ! Az orrotok megmutatja a minőséget.

Minőségi különbségek - fehér zsálya levél

A fotó szerintem magáért beszél:
???? Bal oldalon egy átlagos fehér zsálya látható, nem túl nagy, nem túl szépen száradt és nem túl ezüstös levelekkel. Sajnos manapság ez az átlagos minőség, amit igazából az indiánok csak úgy hívnak a "tábortűzre való".
????Középen az általunk első osztályúnak hívott, vagy másképp AA+, szépen száradt, nagy, ezüstös levelekkel, és erőteljesebb mégis finomabb illattal. Látszik, hogy gondosan nevelték, szedték, szárították. Ennek persze az árát is meg kell fizetni, kb. 1,5x annyiba kerül, mint az előző.
????Jobb oldalon pedig a valódi prémium minőségű látható, ami Európában is kevés helyen elérhető. Ezt a fehér zsályát ugyanis egy kaliforniai indián hölgy aratja szívből fakadó mély tisztelettel és szeretettel, kapcsolódva a növény szellemével. Ránézésre talán nem akkora a különbség az AA+hoz képest, de aki egyszer is a kezébe fogja és füstöli, nos az biztosan érezni fogja. Az illata ugyanis hihetetlenül "selymes", szinte elképzelhetetlenül finom a "szúrós" szagú átlagoshoz képest. Ehhez persze kb. 3*4-es ár társul.
Te melyiket választanád ? ????
A prémium fehér zsályáról egy korábbi blogbejegyzésben bővebben is olvashatsz:
Fotó: Florasense
1 - 12 / 106 bejegyzés