Blog

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 12 / 130 bejegyzés

A tűz óceánja - Palhojari

???? A héten többek között újabb adag PALHOJARI is született.
???? Nem véletlenül kapta anno a TŰZ ÓCEÁNJA nevet, hiszen két igen különleges, szent, tüzes növény táncából születik, és mindkettő az ARANY minőséget hordozza.
???? Mivel keverékként erőteljes ( TŰZ ) SÁRKÁNY energiát idéz meg, ezért nem készülhet másból, csakis az egyik legjobb omani tömjénből, a SUPERIOR-ból, ami maga is gyönyörű napsárga.
???? Régebben - amikor máshonnan jött és sokkal szebb volt - kevertük a small hojariból is, de a mostani small hojari egyszerűen nem méltó hozzá.
???? Mivel a SUPERIOR HOJARI szépséges nagy cseppekből áll, ezért a keverés fontos előfeltétele a gyanta megfelelő mozsarazása, hogy szépen, egyenletesen keveredjen a Palo Santoval. Így lesz füstölve is harmonikus az illata.
???? Használhatjuk tértisztításhoz, auratisztításhoz - ez esetben faszénen érdemes füstölni.
???? Rácsos edényen füstölve picit lassabban dolgozza át a teret, de akkor jobban érvényesül a harmonizáló hatása és a mennyei illata.
???? Szépséggel, áldással
???? Csilla
???? Florasense

Prémium Palo Santo chips

???? A prémium tömjénekkel együtt további prémium minőségű füstölőszereket is kaptunk, ezek egyike a PALO SANTO CHIPS.
???? Azért használjuk rá inkább a chips kifejezést- mert ahogyan a fotón is jól látszik -aprítása nem egyenletes, mint a sima vágott Palo Santo-nál, hanem változó: kisebb és nagyobb darabokat is tartalmaz.
???? Ez semmilyen problémát nem okoz füstöléskor: tehetjük rácsra vagy faszénre, magában vagy keverékben is - például a közkedvelt MENNYEI BÉKE füstölőkeverék is ezt a chips-et tartalmazza.
???? Ugyanonnan kapjuk, ahonnan a Prémium Palo Santot is - itt a minőség és a fenntarthatóság garantált.
???? Mert önmagában a SERFOR minősítés sajnos nem garantálja a PALO SANTO minőségét - nem egy olyan Palo Santo fa volt már a kezemben, aminek bár elvileg volt minősítése, de illata nem???? A csomagolás meg a weboldal sok mindent elbír, de az illat magáért beszél.
???? A SERFOR minősítésnél számomra sokkal fontosabb a beszerzési lánc megbízhatósága, hogy folyamatosan jó minőséget kapjunk fenntartható forrásból Fair Trade keretek között.
???? Ezért most már csak 2 helyről szerzünk be Palo Santo-t ( a simát és a prémiumot ), de erről később többet írok majd.
???? Szépséggel, áldással
Csilla
???? Florasense

Superior Hojari - az 1. osztályú ománi tömjén

???? Az előző bejegyzésben az ománi tömjén csúcskategóriájáról - a ZÖLD ROYAL HOJARI-ról - írtam, de a héten érkezett azt ezt követő minőségi kategóriából is - ami lényegében nem más, mint az 1. osztályú Boswellia sacra - ez pedig a SUPERIOR HOJARI.
???? Jól látható a képen, hogy a gyanta cseppek hasonlóan nagyok, tiszták és szépek, mint a ROYAL-nál, de a színe sárgás, ami időnként ezüstösen csillog ( A fotó ezt nem adja annyira jól vissza, mint a zöldnél, élőben ez a tömjén világosabb. ).
???? Az arab világban leginkább csak ezt a két minőséget használják ( meg persze azt, amit ki sem engednek Ománból ???? ) - füstölik, eszik, iszzák, rágják - a többiből vagy illóolajat desztillálnak, vagy eladják külföldre, esetleg bakhoort készítenek belőle.
???? Látva és érezve az ománi tömjén többi kategóriához ( Amber Hojari, Black Hojari, Small Hojari ) képesti tisztaságot és szépséget, ezen igazából nincs is mit csodálkozni.
???? Illata könnyed citrusos, energiája pedig fenséges - nem véletlenül hívják a TÖMJÉNEK KIRÁLYNŐJÉNEK.
???? Vélhetően Jézushoz is ezt a szent tömjént - azaz Boswellia Sacra-t, ománi tömjént - vittek ajándékba a három királyok, hiszen neki csak a legjobbat vihették.
???? Ha szeretnél az ománi tömjén energiájában jobban elmerülni, akkor inkább ezt a minőségi kategóriát ajánlom - nem véletlenül keverjük a közkedvelt TŰZ ÓCEÁNJÁT is Superior Hojariból.
???? A minőségi tömjénre is igaz, hogy annyival intenzívebb az illata és az energiája, hogy jóval kevesebb is elég belőle, így összességében nem kerül annyival többe, mint amennyire elsőre tűnik.
???? Szépséggel, áldással
Csilla
???? Florasense

Royal Hojari - az ománi zöld tömjén

???? A héten sok szép növényt és gyantát kaptunk, közöttük is legszebb és legkülönlegesebb az ománi zöld tömjén volt.
???? Néhány éve már, hogy kínálatunkban szerepel ez a prémium minőség, amit hála Istennek egyre többen keresnek és értékelnek. De a mostani szállítmány mind közül is a legszebb, ennyire intenzív zöld színű ( nem festett !!! ) tömjént még én is csak fotón láttam eddig ????
???? Szóval ez a valódi ZÖLD ROYAL HOJARI - a tömjének királynőjének, az omani tömjénnek ( Boswellia sacra ) is a csúcskategóriája, ami európai ember számára elérhető. ( Van még e fölött is, de azt rendszerint nem engedik ki Omanból, nem is értem, hogy miért nem???? )
???? Nagyjából 300 kg tömjénből tudnak kb. 1 kg zöld tömjént kiválogatni, mely válogatás természetesen a mai napig kézzel történik.
???? Nem minden évben ennyire gyönyörű zöld, ez is évjárat és időjárás függő, akárcsak a szőlő.
???? Nem csak a színe, de az illata is különleges: az omani tömjénre oly jellemző citrusosság mellett megjelenik egy enyhe kámforos-mentás-eukaliptuszos illatjelleg, az energiája pedig légiesen könnyed - akárcsak egy tündér táncolna a parketten...
???? Zöld színe idővel halványul, ezt a már sárgába hajló árnyalatú, korábbi években szüretelt tömjént is megtaláljátok nálunk, valamivel kedvezőbb áron.
???? Szépséggel, áldással
Csilla
???? Florasense

A tömjén ékszerek fizikai tisztítása

???? A tömjén ékszerekkel, különösen a natúr és fehér színűekkel kapcsolatban rendszeresen felmerül a kérdés, hogyan lehet / kell őket fizikailag tisztítani.

???? Ez elsősorban a MATT ékszereknél lehet nagyobb "probléma": ők könnyebben koszolódnak, míg a polírozott ( fényes felületű ) ékszerek kevésbé.

???? Mindkét esetben jó megoldás, ha valamilyen jó minőségű natúr - lehetőleg tömjén - szappannal lemossuk őket.

???? A műgyantával készült tömjén ékszerek jól bírják a vizet, nem szívják magukba, így nem lesz belőle olyan probléma, vetemedés, mint a Palo Santo ékszereknél.

???? Ha nagyon el lenne az ékszer koszolódva - ami a matt fehér gyöngyöknél, medáloknál feltűnő -, akkor a szappant kiegészíthetjük még némi körömkefés dörzsöléssel is????

???? A fizikai tisztítás után lehetőleg szánjunk plusz időt az ékszer energetikai tisztítására is ( ld. előző bejegyzés ), azaz forgassuk meg tömjénfüstben.

???? A legvégén pedig - ha szeretnénk- dörzsöljük át 1 csepp valódi tömjén illóolajjal. 

???? Szépséggel, áldással

Csilla

???? Florasense

A tömjén ékszerek energetikai tisztítása

???? A tömjénből készült ékszereket - más ásványékszerhez hasonlóan - az első használat előtt, majd pedig időről-időre érdemes energetikailag megtisztítani.

???? Feltéve persze, ha nem csak külső szépségéért szeretnénk viselni, hanem az áldásos finomenergetikai hatásában is részesülni szeretnénk.

???? Az ékszerek energetikai tisztításának legegyszerűbb módja, ha tömjénfüstben forgatjuk meg. Ha éppen nincs otthon tömjén, akkor a Palo Santo is megteszi, de a fehér zsályát a tömjén esetében kevésbé javasolnám.

???? Energetikai tisztításhoz érdemes mindig faszénen füstölni, hogy füst is legyen????

???? A füstölést kiegészíthetjük az előző posztban leírt tömjén illóolajos átdörzsöléssel is, így még erősebb lesz a hatása.

???? Az energetikai tisztítást érdemes mindig fizikai tisztítással kezdeni, erről egy másik bejegyzésben olvashatsz.

???? Szépséggel, áldással
Csilla
???? Florasense

Tömjén ékszer = aromaékszer

???? A tömjén ékszerek valódi leporított tömjén gyantából ( szomáliai Boswellia carterii ) készülnek - műgyantával dolgozzák össze őket, hogy stabilan formázhatók legyenek - így a frissen készült és hozzánk beérkezett ékszereknek nem meglepő módon intenzív tömjén illatuk van.

???? Sajnos ez a jellegzetes illat idővel akkor is elhalványul, ha nem hordjuk őket, ahogy fokozatosan elillan belőlük az illóolaj.

???? Ha valaki szereti / szeretné a tömjén illatát folyamatosan magán viselni, akkor erre a MATT ( tehát nem polírozott ) ékszereknél igen egyszerű és nagyszerű lehetősége van.

???? Elég csak a tenyerünkbe cseppenteni 1 csepp valódi és jó minőségű tömjén illóolajat, és azzal átdörzsölni az ékszert, ami magába szívja az illóolajat, akárcsak egy illatkő. Ezt később bármikor megismételhetjük, amikor azt érezzük, hogy már nem elég intenzív az illata.

???? Az olaj még az ékszer színét is intenzívebbé varázsolja.

???? Természetesen más illóolajat is használhatunk, amit éppen szeretnénk.

???? Nálunk a választékban jelenleg 2 féle tömjén illóolaj érhető el stabilan: A Fiore-tól a szomáliai Boswellia carterii, illetve a GLORIOUS omani tömjénből ( Boswellia sacra ) Németországban desztillált hihetetlenül aromás olaja.

Tömjén & borostyán karkötők

???? Az újonnan érkezett karkötőinknél a tömjént borostyánnal kombinálták, ami egy igen érdekes és különleges kombináció.

???? A tömjénről sokan tudják, hogy egy növényi gyanta, de a borostyánt szinte mindenki csak ásványként ismeri és használja, holott az is egy megkövesedett ( fosszilis ) gyanta. Európában leginkább a Baltikum a lelőhelye, és már ősidők óta nagy becsben tartják.

???? A borostyánt azonban füstölni is lehet, stabil összetevője az omani tömjénnel készült TÖMJÉNES TÉRTISZTÍTÓ keveréknek: jól tisztítja az elektroszmogot ( is ). Pálcika formájában is kapható nálunk: ebben természetesen porított formában van. A pálcikák Lengyelországban készülnek baltikumi borostyánból.

???? A borostyán ékszerként viselve ( is ) erőteljes NAP energiát képvisel, akárcsak a tömjén maga, így kiváló kombináció az önbizalom, a belső erő, a napfonat csakra erősítéséhez, harmonizáláshoz, és ezáltal a személyes erő és erőtér védelméhez.

???? A fekete színű tömjénnel fűzve még inkább a védelmi funkció kerül előtérbe.

???? Természetesen játszik minden olyan további fizikai-lelki-szellemi hatás is, melyet az ásványos szakirodalom a borostyánhoz rendel, kiegészítve és felerősítve a tömjén nagyon tiszta, Isteni minőséget és tudatosságot behívó energiájával.

???? Szóval izgalmas és erőteljes ékszerek érkeztek.

Nagyobb kiszerelések

???? Már a 2022-es bezárás előtt felmerült az igény a nagyobb kiszerelésekre: egyre gyakrabban rendeltek több darabot egyszerre a közkedvelt gyantákból, növényekből vagy füstölőkeverékekből.
???? Ennek az alapjait sajnos a költözéskor nem tudtuk letenni: bőven elég volt a költözés maga, az új tárolási struktúra kialakítása, teljes leltár az új helyen ( az EPR-ről nem is beszélve ???? ).
???? A nyitás után pedig a rendelések és a számlázás automatizálása adott hónapokig többletmunkát, a karácsonyi forgalomról nem is beszélve...
???? Szóval most év elejétől jut több idő és energia arra, hogy eleget tegyünk ennek a vásárlói igénynek, és letegyük az ehhez szükséges új alapokat a belső struktúránkban.
???? Néhány közkedvelt terméknél már rendelhetők a nagyobb kiszerelések a webshopban - már többen is voltak olyan szemfülesek, hogy észrevették ezt, és éltek a lehetőséggel.
???? A nagyobb kiszerelés természetesen valamivel kedvezőbb árat is jelent???? Hiszen munkában majdnem mindegy, hogy 25 g vagy 50 g vagy 100 g tömjént mérünk ki egy zacskóba.
???? Terveink szerint idővel mindegyik alapanyagból ( gyanta és növényi szárítmány ) lesznek nagyobb kiszerelések: 25 g, 50 g, 100 g, 250 g, 500 g, 1.000 g.
???? Többek között ez a változás inspirált bennünket az új csomagolás kialakítására is: a képen már ebből látható némi ízelítő????

Új hely - új csomagolás

???? A változások szele a füstölőszerek csomagolását is elérte: elbúcsúzunk az oly jól ismert simítózáras, papírkapszlis kombótól, melyek 9 évig szolgáltak bennünket.
Florasense régi kapszlis csomagolás
???? Ennek több oka is van:
???? a régi akasztófüllel ellátott papírkapszlis csomagolás a bolti forgóállványhoz lett kitalálva, a jelenlegi webshopos működésben / tárolásban ez már nem szolgál bennünket.
???? a papírkapszlik különböző színeinek megvolt a maga jelentése: a barnákban voltak a gyanták, a türkizben a növények, a lilában pedig a füstölőkeverékek. Ez is csak a könnyebb bolti eligazodás végett lett kitalálva.
???? A kapszlikon megtalálható volt a rácsos és a faszenes füstölés rövid leírása is, melynek már nincs sok szerepe: a leírások és a videók fent vannak weboldalon.
???? a papírkapszlit szinte mindenki kidobja a kibontás után, maximum a simítózáras tasakban őrzi tovább a füstölőszert, mi pedig minimalizálni szeretnénk a hulladék mennyiségét.
???? elindultak a nagyobb kiszerelések is a növényeknél és gyantáknál, melyek egyáltalán nem férnek bele ebbe a méretű csomagolásba, tehát őket mindenképpen valami másba kell csomagolnunk.
???? szeretnénk mindent, amit lehet, környezetbarát, lebomló csomagolásba tenni.
???? Egy szó mint száz, arra jutottunk, hogy új csomagolások után nézünk.
???? a gyantákat különböző méretű, ablakos, barna simítózáras tasakokba
???? a füstölőkeverékeket fehér, ablak nélküli simítózáras tasakokba ( sajnos ebben a méretben nem kaptunk ablakosat )
???? a növényi szárítmányokat különböző méretű, ablakos papírzacskókba
???? Palo Santo-t, fehér zsálya köteget pedig sima papírzacskóba fogjuk csomagolni.
???? Ezek közül az első három teljesen aromazáró - ami műanyag belsőt takar. Ezt sajnos nem tudjuk megúszni, ha megfelelő minőségben, de elfogadható áron szeretnénk őket csomagolni.
???? A Palo Santo és a fehér zsálya kevésbé érzékeny, őket tudjuk sima papírba csomagolni.
???? Mindegyik termék esetében azt javaslom, hogy érdemes otthon üvegbe áttenni őket, és fénytől védve tárolni, különösen a növényi szárítmányokat.
???? Az új címke továbbra is visszaszedhető, így az üvegre átragasztható.

Fehér zsálya levelek minőségi különbségei

???? Jól megfigyelhető tendencia, hogy évről-évre egyre nehezebb jó minőségű kaliforniai fehér zsályához ( Salvia apiana ) hozzájutni, különösen levelekhez, de a kötegekhez is. Ami 10 évvel ezelőtt alap volt, azt ma már szinte levadászni is lehetetlen. ( A Palo Santo-nál hasonló a probléma ).

???? Ez nyilván a megnövekedett kereslettel hozható összefüggésbe, és azzal, hogy az emberek egyre többet egyre kevesebbért szeretnének megvásárolni. Ez pedig előbb vagy utóbb a minőség rovására megy.

???? S hogy miért fontos a jó minőség ? Mert sokkal erősebb a finomenergetikai hatása. Nyilván, ha fizikai szinten vizsgálnánk, akkor valószínűleg magasabb lenne a hatóanyag tartalma, különösen az illóolaj tartalma.

???? S hogy honnan látszik a különség ? A jó minőségű fehér zsálya levelei szépek, nagyok, gondosan vannak szárítva, fehéren-ezüstösen csillognak, erős intenzív illatuk van.

???? A rossz minőségű zsálya inkább sötétszürkés színű, gyűrötten szárított levelekkel és szinte alig van illata.

???? Mi már egy ideje a Jiri & Friends-től szerezzük be a fehér zsályát is, mert ők különösen figyelnek arra, hogy megfelelő helyről jó minőséget vásároljanak. Hiszen ez az alapja a további fehér zsályából készült termékeknek: tértisztító sprayknek, térparfümnek, szappannak. És hát amilyen a kiindulás, olyan a végtermék. Ahogyan a magyar mondja: szarból várat építeni nem lehet. Hozzátenném, hogy megfelelően aurát és teret tisztítani sem...

???? A legutóbbi 2 szállítmányunk szívet melengetően jó minőségű volt - 1. osztályú, nem is átlagos -, a régi szép időket idézte????

???? A jövőben nálunk ez lesz az alap. Ami nem ilyen minőségű, azt 2. osztályúként, kedvezményesebb áron adjuk, bár szívem szerint nem is árulnám.

???? De sajnos nem mindig kapjuk ezt a minőséget ( mert ha a Jiri-nél elfogyott, akkor kénytelen vagyok máshonnan vásárolni - amit általában mindig megbánok ), és akkor az a minimum, hogy ezt megfelelően kommunikáljuk.

???? Természetesen a jobb minőség árban valamivel drágább, de nem annyival, mint amennyivel jobb.

???? Befotóztam mindkét dobozt, remélem, hogy kinagyítva jól látszódik a különbség, sajnos az illatintenzitás eltérése nem megy a fotókon.

???? De az azért beszédes, hogy amikor az egyik doboz kinyitottuk, a tér szinte azonnal megtelt a zsálya jellegzetes illatával, míg a másik esetben még közelre hajolva is alig éreztük, holott 1 kg-nyi zsálya van 1 dobozban...

???? Én személy szerint a jobb minőségű zsálya illatát nem csak sokkal intenzívebbnek, hanem selymesebbnek, lágyabbnak is érzékelem, míg a rossz minőségű zsálya illata sokkal gyengébb, mégis szúrósabb. Nem csodálom, hogy sokan emiatt ( is ) elfordulnak a fehér zsályától.

A Föld napja és a tömjén

???? Tudtad, hogy ha ilyen ütemben folytatjuk a fogyasztást és a kitermelést, akkor 50 év múlva nagy valószínűséggel nem lesz több TÖMJÉNFA a Földön ?
???? Mert nagyon sok fát évente 10x is megcsapolnak a korábbi 2-3x helyett, és néhány évente pihenni sem hagyják őket. Pedig ahol a tömjén honos, ott évente csak 100mm csapadék esik ( itthon kb. 800-1400mm !!! ), és ez a túlcsapolás kimerüléssel és kiszáradással fenyegeti a fákat.
Mindezt azért, hogy minél több és minél olcsóbb tömjén kerüljön a piacra....
???? Pedig az Ókorban a tömjén drágább volt az aranynál, és ennek megfelelően bántak is vele, nagy becsben tartották, akárcsak a mirhát, a szantált vagy az aloéfát.
???? Nem véletlenül. Hiszen ezek a szakrális növények magukban hordozzák az isteni minőséggel való kapcsolódás lehetőségét itt a Földön, támogatva az embert a spirituális útján.
???? A valódi fehér szantál és az aloéfa / sasfa / oudh is csak azért elérhető megint az utóbbi időben, mert indonéziai ültetvényeken elkezdték őket visszatelepíteni.
Vadon az eredeti termőhelyükön szinte már egyáltalán nem nőnek, holott az elmúlt sok ezer évben rendületlenül támogatták az emberiséget.
???? Az utóbbi időben igen közkedveltté vált Palo Santo-ra is ez a sors vár.
???? Ha nem vagyunk hajlandóak tudatosan változtatni. Ellenőrzött forrásból minőséget drágábban vásárolni. Kevesebbet fogyasztani.
???? Akkor a TÖMJÉN - amely sok ezer / tízezer éve szolgálja az emberiséget - s amely a SZELLEM MEGTESTESÜLÉSE AZ ANYAGBAN minőséget közvetíti és ezáltal az ember lelkét Istenhez emeli- végérvényesen eltűnik a Föld színéről....
1 - 12 / 130 bejegyzés