Blog

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 12 / 49 bejegyzés

Mielőtt még a faszenes füstölés máglyára kerülne...

Ha az előbbi cikk alapján valaki megijedt, hogy egy faszenes pálcikából szénpor tud kerülni a levegőbe, akkor jogosan teheti fel a kérdést, mi történik a faszenes füstölés során ? Konkrétan SEMMI. Ahogyan a mellékelt videón is látszik, a meggyújtott és átizzott faszén ( ami onnan ismerszik meg, hogy hamuszürke bevonat képződik rajta - ekkor áll készen a füstölésre ) önmagában NEM FÜSTÖL. CSAK IZZIK.

Addig füstöl kicsit, amíg elég belőle az égéssegítő, ami sajnos egy vegyi anyag az öngyulladós faszeneknél ( szaga is van - ez az ára, hogy "csak" 2-3 percet kell várjunk a füstölésre ), ezért javasoljuk, hogy lehetőleg a faszén begyújtása nyitott ablaknál, vagy teraszon történjen. Ami majd füstölni fog, az maga a füstölőszer, amit ráteszünk.

Az előző bejegyzésbenmutatott új szénnel készült pálcika is abban különbözik a nagyon füstölő mártottól, hogy inkább csak izzik, de nem füstöl, ezáltal minimális szénpor kerül a levegőbe. A japán típusú pálcikák is alig füstölnek, sőt létezik közülük kifejezetten füstmentes is. Sőt a rácsra tett füstölőszer is csak minimálisan füstöl, ha megfelelő méretű-minőségű a mécses és a rács mécsestől való távolsága is jól van beállítva.

Szóval, ami nagyon füstöl a faszenes füstölés során, az maga a rátett füstölőszer ( növényi gyanta, szárítmány, keverék ), és felveti a kérdést, hogy az így keletkezett füst lehet-e ártalmas.

Erről az egyik elkövetkezendő bejegyzésben olvashattok.

Csilla

Videó: Florasense

Mi van vagy inkább mi nincs egy olcsó füstölőpálcikában?

Egy füstölőpálcika elkészítéséhez általában a következő anyagokra van szükség:

???? növényi részek ( gyanta, gyökér, szár, levél, virág, termés )
???? illatos olajok ( illóolaj, macerátum vs. szintetikus aroma )
???? kötőanyagok ( pl. méz, gummi arabicum, makko por, tragant mézga vs, szintetikus ragasztó )
???? égéssegítő ( pl. faszén, salétrom, faőrlemény )
???? fa / bambusz pálcika - ha indiai típusú készül

Egy füstölőpálcika minősége ( nem meglepő módon  ) attól függ, hogy mennyi és milyen minőségű alapanyag kerül bele.
Ha az olcsó pálcikáknál maradunk, akkor abban csak pálcikát, szénport, esetleg még valamilyen olcsó faőrleményt, valamilyen szintetikus ragasztót és szintetikus aromát találunk ( ún. mártott pálcikák ). Valahogyan ki kell matekozni Indiában, hogy Magyarországon egy kereskedő tudjon bruttó 167 Ft-ért adni egy dobozt belőle...
Amitől füstölő lenne, azaz valódi növényi részek és olajok, abból semmi nincs benne ????
Természetesen a ragasztó megtartja a szénport a pálcikán, és illata is van a szintetikus aromáknak, és hát úgyis néz ki, mintha...
De nem az.
A valódi füstölő ennél sokkal többről szól, amihez elengedhetetlen, hogy valódi növényi részeket tartalmazzon.
Mert hogyan is hívták a régi korokban a füstölőt ? - " Az Isten felé szálló ima "
És hát azon túl, hogy ima nem lesz belőle ( szerintem ), egy sor nem túl áldásos hatása is lehet, de erről a következő cikkben...

????Csilla

fotó: pinterest

Lehet-e valódi szantálfa egy olcsó füstölőpálcikában?

A kérdés természetesen költői, és valószínűleg sokan tudják rá a választ: NEM. És rózsa sem, és jázmin sem, és aloéfa sem, meg még sok minden más sem.

Mert miről is szól a füstölés ? VALÓDI ÉS LEHETŐLEG JÓ MINŐSÉGŰ növényi részek ( gyanta, gyökér, szár, fa, levél, virág, termés ) tűz általi elhamvasztásáról. Így egész egyszerűen, csak a fizikai szintre koncentrálva.

Amikor azon gondolkodtam, hogyan is tudom ezt egyszerűen elmagyarázni, jött az ötlet, hogy annyi sok-sok év után vegyek egy doboz hatszögletű pálcikát ( mert hát fotózni akartam, az nem volt kétséges ), így hát szombaton délelőtt a veresegyházi piacon elbattyogtam a megfelelő kereskedőhöz, aki előtt eddig mindig csak tovasétáltam, és elvettem egy doboz "szantálfa" pálcikát. 200 Ft ( bruttó ) ár volt kiírva, majd az árus megkérdezte, hogy nem akarnék-e inkább 3 csomaggal venni, mert akkor 500 Ft-ba kerülne ( a 3 db )... Mosolyogva mondtam, hogy elég lesz 1 doboz, fizettem és tovalépkedtem.

És akkor jött a megoldás is, hogy számoljunk kicsit 

1. Szóval, ha 3 db-ot veszünk, akkor egy doboz bruttó ( ! ) 167 Ft-ba kerül, ebből 35 Ft az ÁFA ( ha megfizetik  ), tehát marad nettó 132 Ft.
2. Az árus nagykerben vásárol, tehát van egy nagyker ára is, én 120 Ft / db-ról hallottam, de akciósan , nagy tételben, áfa és számla nélkül ( hisz Magyarországon élünk ) biztosan lehet még ennél is olcsóbb...
3. A nagyker vagy egy hollandiai nagykereskedéstől vásárol vagy közvetlenül Indiából és ő is keres rajta...
4. Indiában, ha nem közvetlenül a gyártótól vásárol, akkor még az ottani kereskedő cég is keres rajta...
5. A pálcikáknak Indiából el kell jutniuk Magyarországra, ez sem két fillér...
6. A 20 db pálcika papír csomagolásban és hatszögletű papír dobozban van, aminek szintén költsége van...
7. Az embereknek, gépeknek, amelyek előállítják szintén költsége van, még ha Indiáról beszélünk akkor is...
8. És ha egy pálcika kb. 1 gramm, aminek a fele maga pálca, és csak a másik fele "füstölőanyag", akkor sem jön ki a matek, egyszerűen túl olcsó, hogy igaz legyen.

Akkor kérdezem én, hogy mi van a dobozban ? 

Amit füstölőanyagnak vagy szernek hívunk, az biztosan nem, mert csak összehasonlításképpen, ha éppen hozzá lehet jutni valódi indiai Mysore fehér szantálhoz, annak kg-ja ott Mysore-ban legalább 400€ ( kb. 140.000 Ft ), ha nem több, illóolajként pedig még horribilisebb az ára, nálunk a Santalum album illóolajból 5 ml ( kb. 100 csepp ) 12.900 Ft.

Szóval a valódi, jó minőségű növényi "alapanyagok" nem meglepő módon pénzbe kerülnek. Minél ritkábbak, és minél jobb minőségűek, annál többe. Határ a csillagos ég.

És hogy akkor mi van ezekben a pálcikákban ? Ez már a következő írás témája... 

Évszakváltó tippek az őszi napéjegyenlőség idején

Itt van az ősz, itt van újra … Milyen érzéssel tölt el téged az ősz érkezése!? Siratod a nyár elmúlását, a felejthetetlen élményeket temeted, újra és újra átélve őket, nosztalgiázva kissé melankolikusan!? Vagy az új évszak beköszöntét üdvözíted, az új, csendesebb, rendező, integráló energiák érkeztére készülsz úgy kívül, mind belül!?

Csodás évszak a nyár és legalább ennyire értékes az ősz is, amikor a természet ritmusát követve mi magunk is egy kissé visszavehetünk, fellélegezhetünk és befelé figyelve összegezhetjük a nyári színkavalkád leckéit, tanulságait és kihívásait. Mi az, ami hozzám járult és segítségével változáson mehettem keresztül!? Érdemes ezen a kérdésen egy kicsit meditálni, hagyni visszhangozni … és amint elcsendesült a visszhang csak nyitottnak lenni a válasz megérkezésére.

Ahogy a természet is leveti tavaszi-nyári pompáját és letisztul, elengedi a régit, Nekünk is érdemes rászánni pár órát, ha tehetjük több napot is, hogy otthonunkban rendet tegyünk, átrendezzünk, frissítsünk, váltsunk az Újra. Hiszen ha valami megy, akkor helyet teremtünk az Új érkezésének! Így fennmaradhat a változás természetes ciklusa életünkben, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy azzá válhassunk, amivé szeretné(n)k, hogy váljunk!

Az alábbi 4 tippet érdemes több napra elosztva, nyugodt tempóban elvégezni, elegendő időt rászánva. Aktív részvételedet a természetes füstölőszeres és füstölőpálcikák energiájával-erejével támogathatod. Ehhez minden tipp alatt találsz ajánlást.

Csodás tisztuló, rendező és teremtő napokat!

Hangolódj a természet ritmusára és figyelj! A táj lassan átalakul, szívet melengető, szemet gyönyörködtető új ruhába öltözik, majd lassan, gyengéden megválik a pezsgő, mozgalmas évszakok ruhájától és visszavonul, hogy felkészüljön az új évszak beköszöntére.

Hívunk Téged is, hogy merülj el egy kicsit önmagadban, vess számot az élményekről, tapasztalásokról, életedben bekövetkezett eseményekről. Ki mit adott vagy vett el!? Te mit adtál és mit kaptál!? Mindezek mögött milyen lecke várhatja azt, hogy végre tudatosuljon Benned?!

Mindezek tükrében mi az, ami megváltozott, újraértékelődött benned, más lett valamiről a nézőpontod!?

Amikor úgy érzed, a végéhez közeledsz, csak hagyd, hogy a színkavalkád kipörgesse magát elmédből, engedd el-távozni.

A felvázolt belső munkát ön-magunknak kell elvégezni, miközben a jól kiválasztott füstölőszer támogatni tudja a folyamatot. Ajánljuk ehhez a BEFELÉ FIGYELEK, ELENGEDÉS, BELSŐ MOSOLY és TISZTÁNLÁTÁS füstölésre kész természetes prémium füstölőkeverékeket.

Ha inkább füstölőpálcikákat szereted, akkor válassz az Aromambience Jinkoh/Aloéfa, India Világa Cédrus- Nyugalom, Fiore d’Oriente Rafael arkangyal vagy Tudatosságtündér természetes, tiszta, prémium minőségű füstölőpálcikái közül.

A hátrahagyott évszakok összegzésével és számvetésével, ha végeztél, akkor nagyon jó alkalmad nyílik arra, hogy hálát gyakorolj. Ahogy az #1 évszakváltó tippekben utaltunk rá, érdemes minden tapasztalatot több oldalról, nézőpontból megnézni, hogy mit adhatott, taníthatott számunkra.

Ez a nézőpont előkészíti Lényedet arra, hogy olyan tapasztalatokért is hálás tudj lenni, amiért épp abban a pillanatban asztalt borítottál (volna).

Papíron, mentálisan vagy másutt lévő számvetést újra átnézve, engedd, hogy megmutatkozzék, mi mindenért lehetsz hálás. Idézd fel, gondolatban küldd el annak az embernek, eseménynek szeretetedet és háládat. Ahogy ebben elmerülsz, úgy engedd, hogy Téged is feltöltsön, megtöltsön a hála ragyogása. Időzz itt el annyit, amennyi jól esik.

A felvázolt belső munkát ön-magunknak kell elvégezni, miközben a jól kiválasztott füstölőszer támogatni tudja a folyamatot. Ajánljuk ehhez a HÁLA, ÁLDÁS, MENNYEI BÉKE füstölésre kész természetes prémium füstölőkeverékeket.

Ha inkább füstölőpálcikákat szereted, akkor válassz a Nepali Gardens bio minősített BUDDHA ÁLDÁSA vagy a Tibetian Line Szantálfa természetes, tiszta, prémium minőségű füstölőpálcikái közül.

Miként belsőnkkel már foglalkoztunk, úgy külsőnkkel és a minket befogadó terekkel is érdemes legalább ennyit elidőzni és gondos figyelmünkkel megtisztelni.

Az eddigi tippek, mind a mentális és/vagy érzelmi szinteket érintették, a hozzájuk ajánlott természetes füstölőszerek pedig az ehhez tartozó finomenergetikai folyamatokat lendítették előre.

Érdemes hát most a fizikai szintekre terelni figyelmünket. Követve az őszi táj átalakulását, bátran szortírozz ruháid, könyveid és kacatjaid (persze ilyen senkinek sincs, mi is tudjuk ;) )között, cserélődjön a ruhatár, menjen, ami másnak még jól jöhet és maradjon, ami számunkra hasznos - használjuk!!! Amennyire triviálisnak és elcsépeltnek tűnhet, legalább annyira támogató a tereink – ide értve irodánk, otthonunk, raktár, padlás stb. - ilyen szintű átforgatása. Szánj rá elegendő időt, hogy az itt is megjelenő érzésekkel tudj lenni. Lehet fájdalmas az elengedés, és lehet, megéri megélni a helyén keletkező űr szabadságát és nagyságát?! Csak semmi sietség, engedd, hogy történjen.

Ha fizikai tér, akkor energetikai tértisztítás. Amennyiben otthoni rutinodnak még nem része, akkor most kiváló apropó az évszakváltás, hogy megismerkedj a finomenergetikai szintek tisztításával. Ahogy járunk kelünk a világban, benyomások érnek bennünket, mind-mind hat Lényünkre (lehangolt, energiavesztett, kimerült, negatív érzetek) ugyanígy Te magad és a Veled történtek energia lenyomata érződik otthonunk szemmel nem látható, de érzékelhető terében. Tudod, amikor belépve kiszalad a szádon, „Mennyire fagyos itt a hangulat!”. Nem, nem fagyott meg, de olyan az érzete, az energetikája. Ilyenkor is elvégezhető az energetikai tértisztítás, hogy Tiszta térben Tiszta létben lehess jelen.

A felvázolt munkát teljes jelenléteddel és Lényeddel végezd, miközben a jól kiválasztott füstölőszerrel tudod támogatni a folyamatot, sőt, energetikai tértisztítás során az egyik használható alapkellék a minőségi és természetes füstölőszer. Ajánljuk ehhez az AURATISZTÍTÁS és AURAVÉDELEM, ENERGETIKAI TÉRTISZTÍTÁS és RENDTEREMTŐ füstölésre kész természetes prémium füstölőkeverékeket.

Ha inkább füstölőpálcikákat szereted, akkor válassz az Nepali Gardens bio minősített AURABALZSAM, a Tibetan Line BORÓKA (védelem, erő, energia), Fiore d’Oriente GABRIEL ARKANGYAL vagy Jiri & Firends PALO SANTO természetes, tiszta, prémium minőségű füstölőpálcikái közül.

Zárásul következzen a kreatívabb, élvezetesebb rész. Miután újra értékelted a nyár eseményeit, hálával töltötted meg szívedet majd életed fizikai szintjét rendezted, különös figyelmet szentelve a finomenergetikai tér tisztításának, most jöjjön a szórakoztató(bb) rész!

Hívd meg játékos énedet, ülj le önmagaddal, akár egy hozzád közel álló, ilyen munkára kapható jó baráttal, és kezdődhet a játék. Az első 3 tipp elvégzésével kipucoltál minden idejét múlt érzelmet, gondolatot, tárgyat, ami már nem tartozik hozzád, ezzel jelentős teret felszabadítva az Új-nak.

Lépj be ebbe az üres térbe, érezd, hogy milyen tágas, tiszta és fényes. Arra vár, hogy játékos fantáziáddal, konkrét terveiddel és ötleteiddel betöltsd. Ahogy kezd alakot ölteni lelki szemeid előtt a vágyott Új, úgy engedd át magad az Új megjelenésével járó felemelő érzéseknek. Ezzel az érzelmi töltettel szívedben rajzold, írd, fesd le, tégy egy konkrét, ehhez kapcsolódó fizikai lépést. Ezáltal segítheted elő azt, hogy amit fejedben fantáziáltál, vágytál, azt szívközpontodban magadénak érezve a fizikai síkra is kivetíthesd. Ehhez ideális az épp növekedésnek induló Hold, hiszen az elvetett magok ilyenkor rengeteg tápláló energiát kapnak!

A felvázolt munkát teljes jelenléttel és Lényeddel végezd, miközben a jól kiválasztott füstölőszerrel támogatni tudod a folyamatot. Ajánljuk ehhez az ÚJRAKEZDÉS/TRANSZFORMÁCIÓ, AZ ERŐ FORRÁSA, KONCENTRÁCIÓ vagy ENERGIABOMBA füstölésre kész természetes prémium füstölőkeverékeket.

Ha inkább füstölőpálcikákat szereted, akkor válassz az Herbosense YLANG – KREATIVITÁS, az India Világa MIRHA – BEFOGADÁS, az Aromambience CÉDRUS – KONCENTRÁCIÓ, Fiore d’Oriente FÉNYTÜNDÉR, KREATIVITÁSTÜNDÉR vagy HANIEL ARKANGYAL természetes, tiszta, prémium minőségű füstölőpálcikái közül.

Szerelem első tapintásra

Spirit of Om színpompás apró részletekkel

A leggyakrabban hallott reakciók mind ezt tükrözik, miután valaki megtapasztalja a Spirit of Om - Színtiszta energia ruháinak varázslatát. Mitől mások ezek a ruhák és textiliák, mint az áruházak roskadozó polcain kéthetente cserélődő kollekciók darabjai és miért szeretik annyira vásárlóink? A Spirit of Om termékeit a fenntarthatóság, a minőség, az ősi szimbólumok és a féldrágakövek energiájának modern alkalmazása teszi egyedülállóvá.

Kezdjük az elvekkel! Az un. fast fashion jelenség uralja a mai divatipart. Mint mindennek az életben, ennek is két oldala van. A hétköznapi embernek ez leggyakrabban az olcsó, gyakran cserélődő ruhadarabként jelenik meg, amire jó eséllyel leértékelés során jut hozzá pár ezer forintért valamelyik nagyobb márka üzletében.

Mit rejt az érme másik oldala? Többek között a munkaerő kizsákmányolását, embertelen munkakörülményeket, a felhasznált anyagok környezetszennyező hatását, mérgező vegyszerek használatát és a rövid élettartamnak köszönhetően a mérhetetlen környezeti terhelést is. A témát átfogó írást itt éred el!

Ezzel szemben a Spirit of Om cég filozófiája a természet közeliség, a harmónia, a pozitivitás és fenntarthatóság alappillérein nyugszik. Ahogy arról a cég bemutatkozójában írtunk, a dél-németországi központ is sugározza ezeket a felemelő minőségeket, melyeket a ruhák is tovább adnak viselőjüknek.

Kizárólag a legmagasabb minőségű anyagokat használják fel, például török és görög ültetvényeken, elkülönítve termesztett és kézzel gyűjtött bio tanúsított pamutot, a bambusz viszkózt és a tiszta új gyapjút. A nyersanyagok gondos szelektálása, a környezetbarát, fenntartható és szennyezés-mentes gyártási folyamatok, valamint az etikai és társadalmi szempontból tisztességes feltételek minden esetben elsőbbséget élveznek, így a törökországi gyártásban alkalmazott emberek munkakörülménye is az ottani átlagnál magasabb színvonalú.

Az Európán belüli gyártásnak hála pedig a ruhák mentesek azoktól a gombaölő és konzerváló vegyszerektől, melyekkel a Távol-Keletről konténerben érkező ruhákat és textiliákat kivétel nélkül kezelik. A gyártó ajánlása alapján termékeik olyan tisztaságúak, hogy mosás nélkül, a vásárlást követően azonnal használatba vehetőek. Mindezen odafigyelés, gondoskodás és kitartó fejlesztésnek köszönhetően a Spirit of Om - Színtiszta energia termékei hipoallergének, így érzékenybőrűek is viselhetik őket.

A nagy márkákkal ellentétben a Spirit of Om ruhatára kb. 1-2 havi rendszerességgel bővül 1-2 új darabbal, melyeket az időtállóság és fenntarthatóság jegyében terveznek, hosszabb távú használatra. A színpompás ruhadarabokat vízfogyasztás nélküli digitális technológiával színezik, hitelesített, nem-mérgező és környezetbarát festékkel.

A modern mégis környezetbarát megoldások mellett a Feng Shui és az Ayurveda ősi tudása is megjelenik a ruhákban. Egyrészt az Ayurveda szerinti színösszeállítások jótékony hatást gyakorolnak viselőjükre. Másrészt az ősi szimbólumok, például az Élet virága, lótusz, Buddha, és a pozitív megerősítések mind energetizáló hatásúak, így tovább emelve a ruha rezgésszintjét.

A finomenergetikai szinteket, tehát saját auránkat is, a biopamutban lévő féldrágakövek mikrofinomságú pora harmonizálja tovább. Ruhánként eltérő, hogy ametiszt, rózsakvarc vagy turmalint használtak e adott ruhában.

A fenntartható, biominősített alapanyagok, a vegyszermentes gyártás, a megfelelő munkakörülmények és etikus hozzáállás, az ősi tudás és szimbólumok, és a féldrágakövek lágy energiája teszi a Spirit of Om-ot a Színtiszta energia valódi képviselőjévé.

Hogy tényleg csak élményekkel gazdagodj nyaralás alatt!

A nyári utazások közepette is érdemes figyelemmel lennünk önmagunk és tereink tisztaságára, finomenergetikai szinteken is! Nem csak mi kerekedünk fel a nagyvilágba, hanem mások is, és a ruhákkal teli bőröndjeink mellett ,bizony az érzelmi csomagjaink is velünk utaznak.

Ha elutazunk valahová, legyen az csak egy wellness hétvége, vagy egy hosszabb nyaralás vagy kempingezés, esetleg üzleti út, akkor olyan szobában / házban fogunk lakni, ahol előttünk már sokan jártak, és mindenki ott hagyta energetikai lenyomatát, pozitívat és negatívat egyaránt.

Térparfüm és auraspray

Ezért a maximálisan pihenést lehetővé téve, érdemes rögtön a megérkezésünkkor a teret megtisztítani és megáldani. Erre különösen alkalmas a PALO SANTO, mert egy darab belőle kis helyen elfér a táskánkban, nem morzsálódik el, mint a fehér zsálya levele, nem kell hozzá füstölőedény vagy faszén sem, csak egy öngyújtó, amit még kölcsön is kérhetünk a recepcióról. Ha füstérzékelő van a szobában, akkor a tisztítást kevés füsttel és nyitott ablaknál végezzük, nehogy a nyakunkra jöjjenek a tűzoltók!

Ha a füstérzékelő miatt mégsem mernénk használni, akkor bevethetjük még az erre a célra készült fehér zsálya, Palo Santo vagy tömjén térparfümöket vagy az Agua Sacral sprayt is. Érdemes ezekből 1-1-et beletenni a pipere vagy elsősegély csomagba, amit utazáskor mindig magunkkal viszünk.

A szállás mellet legalább annyira fontos saját energiarendszerünket is megtisztítani, harmonizálni, mint a körülöttünk lévő teret, hiszen folyamatos kölcsönhatásban vagyunk. Fokozottan érvényes ez olyankor, amikor olyan helyre megyünk nyaralni, ahol sok ember van körülöttünk, mint például a fesztiválok, rendezvények, zsúfolt városnézések, tömött strandok.Auratisztítás és karbantartása nyaralás alatt

Ilyenkor a finomenergetikai rendszerünk úgy szívja be a minket körülvevő energiákat, mint bőrünk a nap sugarait, ezért érdemes időről-időre- akár naponta is – letisztítani azt. Auránk tisztításához ugyanazokat az eszközöket használhatjuk, mint a tértisztításhoz, tehát körbefüstölhetjük magunkat a PALO SANTO fával, egy darab ZSÁLYA vagy FEHÉR ZSÁLYA levéllel, illetve körbefújhatjuk magunkat az ezekből készült auraspraykkel, az AGUA SACRAL sprayvel, de használhatunk tibeti csengőt, TINGSHA-t is.

Az auratisztítást felülről lefelé végezzük, tehát a fejtetőtől a lábujjak felé haladva, és a diszharmonikus energiákat vezessük vissza a Forrásba / az égieknek. A tisztítás közben vizualizálhatunk is fehér fényt, mely a fejünk fölül ( Felső Én ) indulva átjár és megtisztít bennünket, és kimos minden energiát, amire nincs szükségünk, belevezetve őket a földbe.

TIPP: auránkat folyamatosan védi, harmonizálja, ha egy-egy THE SPIRIT OF OM ruharab van rajtunk, vagy például THE SPIRIT OF OM törülközőn fekszünk a strandon  Meg persze a tiszta tudatosság!

Füstölőpálcikák valódi növényi gyantából

A füstölés kultúrája az emberiség hajnala óta kíséri történetünket. Az évezredek során szinte minden kultúrában jelentős szerephez jutott a természetes növényi anyagok füstölése különféle szertartások, rituálés során, de például olyan hétköznapi tevékenységnek is szerves része volt, mint a gabonatárolók fertőtlenítése, melyhez tömjén gyantát használtak.

Modern korunkban is lehetőségünk van arra, hogy kapcsolódjunk a növények természetes illatával és gyógyító minőségeivel a füstölés révén. Ennek legtisztább formája és prémium kategóriája a füstölőszerek faszénen vagy rácsos edényen való füstölése. De nem mindenkinek van kedve, ideje és energiája ehhez, ezért sokan a füstölőpálcikákat részesítik előnyben. A pálcikákon belül is külön kategóriát képeznek azok a pálcák, melyek tiszta növényi gyantából készülnek, hogy így adják vissza a nemes füstölőgyanta nagyszerűségét.

Szerencsére ezt az igényt hamar felismerték, így már hozzájuthatunk olyan természetes növényi alapanyagokból készült tiszta, prémium füstölőpálcikákhoz, melyekhez valódi növényi gyantákat adnak hozzá. Ezáltal nemcsak egy tisztább-természetesebb térillatosító alternatívához juthatunk hozzá, hanem ezekhez a növényi gyanták által képviselt, szellemi-energetikai minőségekhez is kapcsolódhatunk hétköznapjainkban. Mik ezek a gyanták és milyen energiához juthatunk általuk!? Lássuk!!

Mirha (Commiphora myrrha)

Mirha füstölőgyantaA mirha füstölve meleg, édes-keserű, balzsamos-fűszeres illatot áraszt, de önmagában ritkán füstölik, általában keverékekben találkozunk vele, mivel a szantálfához hasonlóan az a különleges képessége, hogy az egyes alkotóelemeket képes egységbe rendezni. A mirha a földelő keverékeknek is elmaradhatatlan összetevője. Füstöléskor a mirha aktív és vidám hangulatot teremt, belátóvá, önzetlenné tesz. Balzsamos, tisztító, fertőtlenítő és világosító hatása van, kinyitja az ajtót a szellemhez, eltünteti a gondjainkat és lágyítja az érzéseinket. Gyógyítja női minőségeinket, női generációs vonalunkat. 

Sztórax (Liquidambar orientalis)

A sztórax gyanta a világ legkellemesebb illatú füstölőanyagainak egyike, amiért is évezredek óta keresett árucikk. Aromája nagyon édes, balzsamos és érzéki. Füstjének hatására nyomban elillan a rosszkedv és a bánat. Oldja az érzelmi feszültségeket, romantikus és érzéki hangulatot teremt, ezért gyakran találkozunk vele különféle keverékekben, de a sztóraxgyantával átitatott faszéndarabkákat magukban is füstölhetjük.

Benzoin Siam (Styrax tonkinensis)

Benzoe Siam füstölőgyantaA benzoét néha az intellektus füstölőjének is nevezik, mivel frissen tartja a szellemet. Illatának csábító és euforizáló hatása van, energiát ad, elűzi a negatív gondolatokat, lelki nyugalmat és békét nyújt.

Ami a különböző fajtájú benzoékat illeti, mind színben, mind pedig illatban elég különbözőek, jelenleg általában 3 fajtája kapható:
1. BENZOE SUMATRA: szürkés gyantaszemek, erőteljes friss, fűszeres illattal
2. BENZOE SUMATRA MANDULA: narancsvörös színű gyantaszemek, erőteljes édes-fűszeres-vaníliás illattal
3. BENZOE SIAM: sötét vöröses-barnás gyantaszemek szintén erőteljes édes-fűszeres-vaníliás illattal.

Dammar (Canarium strictum)

Damam fehér füstölőgyantaMaláj nyelven a dammar neve "FÉNYT" jelent, és a gyantának valóban van egyfajta fénytörő tulajdonsága, sokkal fontosabb azonban ennél az energetikai "fényesítő" hatása. A dammar könnyű, citrusos illata jókedvre derít, megnyugtat, nevéhez hűen fényt hoz a lélek sötétségébe. A dammar kiváló választás a szomorúság, búskomorság és depresszió elűzéséhez.

Halmaddi (Ailanthus malabarica)

A halmaddi fája a dél-indiai Karnataka erdejében növő gyantás fa. Neve, Ailanthus visszavezethető az Ambonese törzs ailanto szavára, jelentése "Istenek fája" vagy "Mennyei fa". Aromás kérgét és gyantáját is hasznosítják. Illatjellegében hasonló a Nag Champa közismert illatához, azonban a Halmaddi önmagában képviseli ezt az illatkaraktert, míg a nag champa illatát virágos keverékkel érik el. Nagyon finom, különleges és kellemes aromájú füstölőszer.

Természetes füstölés szaunában!? Kipróbáltuk!

Tavaszi cikkünk nyomán keltette fel érdeklődésünket egy vásárlónk, aki amellett, hogy évtizedek óta tart izzasztókunyhó szertartásokat, szaunamesterként is aktív a debreceni Aquaticumban. Jánostól hallottuk arról, amiről tavasszal még csak elméletben írtunk ( olvasd el korábbi cikkünket itt ), hogy szaunában is szoktak természetes füstölőanyagokat füstölni.

Tőle tudtuk meg, hogy az Aufguss Sauna Masters világbajnokság hazai fordulója épp most zajlik, ahol Ő maga is indul, csapatával együtt és nem mellesleg füstölni is fog versenyszáma alatt. Így hát kapva kaptunk az alkalmon, hogy első kézből tapasztalhassuk meg, milyen az, amikor illóolaj helyett természetes füstölőgyanta kerül az izzó faszénre.

Eltérően a hagyományos illóolajos felöntéstől, amikor a (jó esetben) tiszta és természetes illóolajat vízzel locsolják az izzó kövekre, ilyenkor a korábban meggyújtott, már izzó faszénre teszi rá a növényi gyantát, füstölőgyantát, mely 3-4 percig füstölve kerül a térbe.

Miben más élmény a természetes füstölőgyanta a szaunában, az illóolajhoz képest!? Saját élményből a következőket tudom szavakba önteni:

Először is, kevésbé terhelő a szervezet számára. Szaunaszeánsz, más néven felöntés, tehát vizet használnak az illóolajok felszabadítására. Ez azonban olykor az elviselhetetlenség határára tudja emelni a szauna páratartalmát, közelítve azt a gőzkabinokéhoz. A felöntéseket így, füstöléssel megszakítva egy sokkal mélyebb, intenzívebb élményben részesülhetünk. Már beindul az izzadás és a méregtelenítés, melyhez egy kompakt információs csomag érkezik a füsttel, amit már sokkal könnyedebben és mélyebben tudunk befogadni köszönhetően a megnyílt pórusoknak, felgyorsult vérkeringésnek és légzésnek és relaxált Lényünknek.

A körbe szálló füst szinte kényezteti bőrünket, simogatóan adja át, amire szükségünk lehet. Illata is finoman, kedvesen lengi be a teret.

Másrészről mivel 100 % természetes formájában és tisztaságában használják a növényeket, így azok illata és finomenergetikája is sokkal áthatóbb, létünk szélesebb spektrumát érinti, mint a már lepárolt illóolajak. A gyógynövények információtartalma így nemcsak a fizikai szinteken hat, hanem Lényünk szubtilis rétegeibe is bejut.

A verseny fő irányvonala az alkalmazott legyezés technikák és illatkompozíciók mellett a tematika volt. Nagyobb hangsúlyt kapott a szaunamester előadása és megálmodott karaktere, színdarabja. Jánost Attila, a hun ihlette, amit nemcsak a választott gyantákkal, zengőcédrus és mandulagyanta, hanem saját lényével is képviselt. A mindig lelkes szaunások energiája és az együtt izzadás élménye pedig önmagáért beszél. Így vált valódi élménnyé ez a füstöléssel kombinált szaunaszeánsz.

Ezúton is köszönjük az Aufguss Masters Hungary-nek a magaszínvonalú rendezést és azt a végtelen energiát, amit tanúsítottak, nem csak ők, hanem a szaunamesterek is a mindig izzasztó szaunákban !

A minőségi természetes gyertya 5 ismertetőjele

Alig, ha találunk olyan embert, aki ne szeretné az illatokat, aki ne tudna elmerülni a levendula nyugtató és oldó illatában, vagy ne ébresztené fel elméjét a kámfor és a menta friss, roppanós aromája!! 

Mi a helyzet a gyertyákkal és azok illatosított változataival!? Összeszedtük a legfontosabb ismertetőjeleit annak, hogy mikor lehet gyanús az illatos gyertya!

Eper, mangó, cseresznye, gesztenye, dió, zöldtea, sütőtök, ibolya, gyöngyvirág, orgona, alma, maracuja, szeder, áfonya, gesztenye és a lista talán a végtelenségig fokozható, mind olyan növények/gyümölcsök, melyeknek természetüknél fogva nincs illóolaj tartalma!

Mit jelent ez!? 99% , hogy szintetikus, művi illatanyagot felhasználva készült gyertyával van dolgunk. Állj meg egy pillanatra és gondoljkodj!

Ugyan az illatgyertyákról szól ez az ötös lista, de itt megjegyeznénk, hogy ugyanígy gyanakvásra ad okot, ha hasonló illatú füstölőpálcikát vásárolsz, mint például kávé, kókusz vagy dohány. Ezek is vélhetően szintetikus aromától illatoznak.

Első és legegyszerűbb szempont, ha a józan paraszti eszedre és némi illat ismeretedre hagyatkozol. Melyek azok a (gyógy)növények (is) melyeket ismersz, látad már illóolaj formájában!? Ezek lehetnek, csak hogy néhány példa itt álljon, kamilla, eukaliptusz, levendula, narancsvirág, bergamott, pacsuli, tömjén, mirha, szantál stb. Ezek jó eséllyel természetesek, lásd részletesebben a következő pontban.

A valódi, természetes, terápiás minőségű illóolajok alkalmazásával készült gyertyákon fel van tüntetve az összetevők listáján a használt illóolaj.

Profik esetében még a növény latin nevét is feltüntetik. Egyrészt az azonosíthatóság érdekében, másrészt, mint minden növény, az illóolajuk is válthat ki allergiás reakciót. Így ha bármilyen allergiánk van, érdemes ezt is észben tartani, mikor válogatunk!!

+1 árulkodó jel: A valódi illóolajjal készült gyertyák illata természetüknél fogva szolid és finom. A teret belengi illatuk, azonban messze nem olyan tolakodóan, mint a szintetikus aromás gyertyák.

Karácsonyi hangulat, Tavaszi pezsgés, Harmatos reggel, Kávévarázs …. Mind erős érzelmi reakciót vált ki az éppen válogató vásárlóból. Azonban ha nem találod a csomagoláson az összetevők listáját, megnevezve (legalább) a legfőbb illóolajokat, akkor valami nem stimmel, valószínű szintetikus illatanyagokkal van dolgod.

Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy nem létezik valódi, terápiás illóolajok keverékével készült, fantázianévbe öltöztetett gyertyaköltemény. Előfordulnak, egyre több helyen! A 2. és 4. pontok jó támaszként szolgálhatnak, hogy meg tudd különböztetni őket a szintetikusaktól!

Az ár egy jó mércéje lehet annak, hogy mennyire természetes a gyertya. A paraffin alapú (ami a legolcsóbb gyertya alapanyag, lásd korábbi cikkünket) illatosított gyertya mérettől és mennyiségtől függően 500-2000 Ft. körül kapható. A drágább verzió pedig gyakran az ízléses csomagolás miatt kerül többe, nem a minőségi alapanyagok miatt.

Ha minden fronton természetes gyertyát keresel, akkor darabjáért könnyedén fizethetsz 3-5000 Ft.-ot is. Ezek javarészt fenntartható, növényi viaszból készülnek (szója, repce, kókusz) és természetes, terápiás minőségű illóolajjal vannak illatosítva.

Gondolj csak bele, a bulgáriai rózsa illóolajának 1 ml-je kerül kb. 18-23.000 Ft-ba, vagy a mysore-i szantálfa kilója megközelíti az 500 €-t. Ezek a valódi növények és illóolajaik ára. Ennek tükrében érthetővé válik, miért kerül annyiba a minőségi illatgyertya amennyibe!

Itt ne a szuper grafikával ellátott, csillogóan káprázatos dobozra gondolj. Hanem a természet megjelenésére, üveg vagy fém tégelybe öntött gyertya, műanyag mentes, védjegyekkel és szimbólumokkal ellátott, így is felhívva figyelmedet és tájékoztatva a felhasznált alapanyagok minőségéről.

Mi teszi a gyertyát természetessé!?

Van e kényeztetőbb egy gyertyafényes vacsoránál Kedvesünkkel, vagy játékosan táncoló gyertyafénnyel körül ölelt illatosan gőzölgő fürdővíznél!? A pihentető félhomály segít a napi stressz és gondok hátrahagyásában és az ellazulásban.

A villanyt lekapcsolva azonban belépünk a mécsesek és gyertyák labirintusába… Paraffin, szója, pálma, méhviasz, nem is szólva a mindenféle illatosított és színezett darabokról. A gyertyákra pillantva a tisztaság jut eszünkbe, azonban kicsit mélyebbre ásva néhány meglepő eco-igazságra bukkanhatunk.

A legelterjedtebbek a mártott gyertyák és a teamécsesek, melyek sztearinból (állati vagy növényi zsír) vagy paraffinból (kőolaj származék) készülnek. Ez utóbbi, a legolcsóbb, legelterjedtebb gyertyakészítési alapanyag. Egyes kutatások során a nagy mennyiségben használt paraffin gyertyák kimutatható mértékű károsanyagot bocsátottak ki zárt, kontrollált környezetbe. A kutatás során tapasztalt eredményeket a passzív dohányzás hatásaihoz hasonlították.

Ahhoz, hogy könnyebben el tudj igazodni a gyertyák színes, illatos világában, listába szedtük, hogy mik azok, amikre mindenképp érdemes odafigyelni!

Általában a legjobb és fenntarthatóbb alternatívák. Azonban fontos kiemelni a megfelelő, fenntartható termelést! Dél-Amerika és Ázsia őserdeit az erdőírtások fenyegetik, hogy ellássák az egyre növekvő keresletet. Győződj meg arról, hogy fenntartható gazdálkodásból származik. Ezt az RSPO vagy Green Palm, a két legnagyobb fenntartható pálmaolajért tevékenykedő szervezet, logója jelöli a terméken. Bővebben: https://greenpalm.org/

Valószínűleg a legtisztább, legkörnyezetbarátabb és luxus kategórába tartozó viasz, amit napjainkban használhatunk, ezért is olyan drága. Lassan és tisztán ég, kellemesen árasztva illatát.

Természetes, megújuló és biológiai úton lebomló, lassabban és kevesebb hővel ég, ami elősegíti az illatok egyenletes kibocsátását. Ha európai repcéból készült terméket választasz, akkor egyrészt GMO mentes (genetikailag nem módosított) terméket választasz, másrészt a világot sem utazta körbe.

Mivel a méhviasz nem vegán, így nem ajánlható mindenkinek. Mégis természetes, biológiai úton lebomló viasz, ami lassan ég, és bizonyíthatóan légtisztító hatása is van (ellenben a mérgező anyagokat kibocsátó parafinnal). Füst- és korommentes, legjobb a természetes, színezetlen és enyhe mézillatú változata. Színe attól függően változhat, hogy a méhek miből táplálkoztak.

Annak ellenére, hogy természetes, megújuló és biológiai úton lebomló viasz, ami lassan és tisztán ég, nem a fenntarthatóságáról híresült el. Egyre több kétség merül fel, hiszen Dél-Amerikában és Ázsiában, ahol tradicionálisan termesztették, kontrolt vesztetté vált az erdőírtás mértéke, a tápoldatok és növényírtószerek használata, azért, hogy a növekvő keresletet (persze nem csak gyertya tekintetében) ki tudják elégíteni. Ezért mindig bizonyosodj meg arról, hogy honnan származik a szója viaszból készült gyertya! Például az Egyesült államokban a mai napig engedélyezett a GMO alkalmazása.

Gyakran állati- és növényi zsiradék elegyéből készül, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy vegán lenne. Így is, a sztearint részesítsük előnyben a paraffin gyertyához képest. Figyeld a csomagoláson lévő jelöléseket!

A szintetikus illatanyagokkal szemben a természetes illóolajokat növényekből vonják ki. Ez a koncentrált illóolaj nagyon erős hatású lehet, így elővigyázatosan kell vele bánni. Az illóolajokat egyre többen és gyakrabban használják terápiás minőségük miatt.

A kanóc ideálisan ólomtól és fémektől mentes, természetes alapanyagból készül, mint a pamut, kender és a fa. Érdemes visszavágni a kanócot, hogy tisztábban égjen, és nem huzatos helyen égetni, így elkerülve a kormolást.

Mitől lesz prémium a fehér zsálya?!

A fehér zsálya Kalifornia déli részén, a napos-meleg területeken, végig a tengerparton, főként a Santa Barbara és a Baja-félsziget területén terem meg. 60 és 90 cm közötti magasságra növekszik, gazdag magtermése embernek és állatnak egyaránt élelmet ad. Kifejezetten igénytelen növény, az alacsony tápértékű, homokos sivatagi talajt kedveli, vízigénye szinte minimális míg teljesen napos, árnyékmentes területeken él a legjobban, nagyon jó szárazságtűrő.

Mitől lesz a Fehér zsálya – Salvia apiana – prémium!?

A prémium fehér zsályát természetes környezetében, vadon, kézzel gyűjti egy kaliforniai indián származású hölgy. Az, ahogyan a növénnyel bánik, egyedülálló és –sajnos napjainkban – nem magától értetődő. Szeretettel, tisztelettel és alázattal gyűjti be a fehér zsálya leveles ágait, oly módon, hogy a növény sértetlen maradjon, így is elősegítve a fenntarthatóságot. A begyűjtött leveleket szabályozott hőmérsékletű szobában, kíméletesen szárítják meg.

Természetanya energiáján túl ez a fajta emberi és szellemi gondoskodás is megnyilvánul, mikor a prémium fehér zsályát meggyújtjuk. Mivel természetes élőhelyén gyűjtik, energetikailag érezhető különbséget tapasztalnak az arra fogékonyabbak, valamint illatminősége is meglepően eleven, más, a tömeg termesztésű fehér zsályáéhoz képest. A különbség azonban fizikális szinten is megnyilvánul, a prémium fehér zsálya levelei nagyobbak és fehérebbek átlagos társainál. Hazánkba egy a Földanyáért elkötelezett gyógyítón keresztül jut el a prémium fehér zsálya, aki ebben az életében a tömjén cserjék megmentéséért is munkálkodik minden egyes nap.

A fehér zsályáról általában

Az indián gyógyító hagyományban tonizáló, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt használták. Teát főztek belőle vagy borogatásként tették fel, hűsítő hatása közismert volt. Leveleit gyakran rágták a száj fertőtlenítése vagy a légzés megkönnyítése céljából. Asztma és tüdőproblémák esetén a gyógyító sámánok füstölőkeverékekben használták. Rituális füstölőszerként az észak-amerikai indián hagyományban különleges fontos szerepet tölt be, tisztító szertartások, izzasztókunyhók elmaradhatatlan kísérője. A híres indián naptánc közben a táncosok fehér zsályát rágnak, hogy szomjukat csillapítsák ( a tánc alatt nem ehetnek és ihatnak ). Egyedül a női hold ciklus ( menstruáció ) alatt nem javallott a használata.
Kisebb tisztításokhoz - auratisztítás vagy tárgyak megtisztításához - elég, ha egy-egy levelet elfüstölünk, tértisztításhoz, szertartásokhoz pedig a különböző méretű kötegek közül tudunk válogatni. Ha pedig végképp nincs módunk füstölni, használhatjuk a fehér zsálya illóolajából készült térpermetet.

A fehér zsálya füstölése nem helyettesít semmilyen terápiás és orvosi beavatkozást. Bizonyos egészségügyi problémák esetén, különösképpen asztma fennállásakor konzultáljon orvosával, mielőtt füstölne.

Holisztikus megtisztulás - Védelmező tömjén

A böjti időszak holisztikus tisztulási folyamatának célja, hogy Lényünk minden szinten egyensúlyba kerüljön, megtisztítva a fizikai, érzelmi és szellemi testjeinket a hétköznapok során rárakódott, külső ingerek lenyomatától.

Mindennapjaink során a minket érő hatások, élmények és minden tapasztalás hatással van ránk. Így amellett, hogy fizikai testünkkel gondoskodóan foglalkozunk, ugyanannyi, ha nem több figyelmet kívánna létünk további szintjei, melyből fizikai valónk születik. Így, ha odafigyelve karbantartjuk finomenergetikai rendszerünket, akkor életünk minden területéről is gondoskodunk. Javulhat közérzetünk egészségünk, életmódunk, létünk egésze.

A tömjén leggyakrabban füstölőként, templomi szertartások kellékeként jut eszünkbe. Azonban felhasználásának csak fantáziánk szab határt. Auránk támogatásának egy különlegesen védelmező módja, az itthon még kevesek által ismert, és csak néhányak által kipróbált tömjén cseppekből és porból, speciális eljárással készült tömjén ékszerek. Színezésükhöz természetes ételfestéket használnak, így meginvitálva a színek vibráló rezgését, gyógyító hullámait auránkba.

Gondoljunk csak bele, a tömjén erejét viselhetjük testükön. A tömjén, bár nem féldrágakő vagy drágakő, ( habár ára vetekszik az aranyéval ! ) mégis hordható ékszerként és ugyanúgy fejti ki finomenergetikai hatását, mint az ásványok. Viselése közben lágyan illatozik, testünk hője aktivizálja a tömjénben megbújó illatanyagokat, olajokat, közben pedig folyamatosan tisztítja, harmonizálja az aurát, védelmet ad és erősíti a belső erőt, a Nap és a tűz elem energiájával tölt fel bennünket.

A karkötők színezett változataiban a tömjén energetikai hatásához még hozzáadódik az adott szín és annak minősége, így a Bordó az Erőt, a Fehér a Teljességet, a Natúr az Örömöt, a Zöld a Harmóniát, a Fekete a Védelmet és a Lila a Bölcsességet hívja meg.

Te melyik minőséghez tudsz most csatlakozni?! Írd meg kommentben, így is aktivizálva az adott minőséget életünkben!!

1 - 12 / 49 bejegyzés