Blog

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 12 / 79 bejegyzés

Napi összehangoló tipp: fehér zsálya - cédrus

Az észak-amerikai indiánok egyik ikonikus füstölős kombinációja ez a keverék, melyet kicsi világos kopállal rácson vagy faszénen is füstölhetünk, de leggyakrabban mégis kötegben használjuk.

Aki olvasta korábban a fehér zsálya – sárkányvér bejegyzést, az átugorhatja a következő pár sort :-)

----> A kaliforniai fehér zsálya ( Salvia apiana ), az észak-amerikai indiánok egyik legszentebb és leggyakrabban használt füstölőszere Európában is igen közkedvelt lett az utóbbi években. Bár fanyar illata a tömjénéhez hasonlóan igen megosztó ( azaz valaki vagy szereti, vagy ki nem állhatja ), tisztító hatása megkérdőjelezhetetlen.


----> Mivel víz elemű növényről van szó, ezért erőteljesen dolgozik és tisztít érzelmi szinteken, de ami még talán ennél is fontosabb ajándék / üzenet / mágikus hatás, hogy kitisztítva a „zavaró érzelmeket”, ahogy a buddhisták nevezik őket, segít, hogy középre kerülve, egy semleges ( isteni ) nézőpontból hozhassuk meg döntéseinket. Felismerve, hogy melyek az igazán fontos dolgok az életben/életünkben vagy éppen az adott helyzetben.

S hogy mit tud ehhez hozzáadni a cédrushajtás, ami igazából nem is cédrus ?

----> Nos, a kaliforniai gyantás ciprus ( calocedrus decurrens ), mert hogy jelen esetben erről a csodás aromás fáról van szó, erőteljes feminin energiát képvisel ( FÖLD minőséggel ), meleg, balzsamos-fűszeres illata ellazít, hamonizál. Az indiánok úgy tartják, hogy a cédrus a fehér zsálya női párja, tehát együtt füstölve őket kiegyensúlyozhatjuk bennünk és körülöttünk a yin-yang, azaz férfi-női energiákat, ami segít a középre kerülésben. Ezért aztán az indiánoknál az izzasztókunyhó szertartások elmaradhatatlan kelléke. További mágikus képessége, hogy képes a 4 elemet egyensúlyba hozni, valamint összekötni a test-lélek-szellem hármasságot bennünk, hogy kapcsolódhassunk belső erőnkhöz.

Napi összehangoló tipp: Rendteremtő füstölőkeverék

Egy újabb prémium minőségű füstölőkeverék külső-belső rendrakás céljából.
Ennek a tartóoszlopa az Anasztázia könyvekből már jól ismert ZENGŐ CÉDRUS gyantája, amely igazából a szibériai cirbolyafenyő ( pinus cembra sibirica ) sötét színű és hihetetlenül fanyar-fűszeres illatú gyantája. Ez a fa, bár nevével ellentétben nem cédrus ( azzal a cikkel még tartozom, hogy mi cédrus, és mi az, amit csak annak hívnak ), de mégis csodálatos földelő és központosító energiát közvetít, füstölése közben egyszerűen azt érezzük, hogy minden rendben van – bennünk és körülöttünk.

E köré rendeződnek a további prémium összetevők:

----> valódi superior Hojari TÖMJÉN Omanból, mely az Éggel való kapcsolódásban segít

-----> a szívteret tisztító és harmonizáló aranysárga PALO SANTO

-----> az ellazulást hozó, és a gondolati / mentális szinteket tisztító és harmonizáló francia LEVENDULAVIRÁG

-----> a kitartást és túlélést szimbolizáló alpesi CIRBOLYAFENYŐ fája

-----> a nyugalmat, belső erőt, stabilitást és bizalmat adó valódi LIBANONI CÉDRUSFA, az „istenek fája”

Ez a kompozíció kiválóan alkalmas a mostani időkben napi „auratisztísztításra” vagy rendszeres beltéri füstölésre, de egy alapos tértisztítás után is csodálatosan újra rendezi a teret.

Aki nem hiszi, járjon utána, azaz füstölje :-)

Napi összehangoló tipp: Zengő cédrus gyanta

Az Anasztázia könyvekből sokan hallottak már eme gyönyörű fa csodálatos hatásairól, és talán már használják is olaját, a magjából készült pépet, vagy a fájából készült ékszert.

Amit viszont érdemes tisztázni és tudni, hogy ez nem egy cédrus fajta, hanem valójában egy fenyő, mégpedig a szibériai cirbolyafenyő ( pinus cembra sibirica ), mely joggal a tajga királynője.

Kb. 5.000 évvel ezelőtt már a sumérok is írtak számtalan jótékony hatásáról agyagtábláikon, és európai / alpesi fajtáját pedig a druidák tartották nagy becsben.

Manapság Európában is reneszánszát éli, szívnyugtató hatása miatt sokan döntenek egy cirbolyafenyő fájából készült ágy, vagy faforgácsaival töltött párna mellett.

A fenyő mindig is az erő, a kitartás és a túlélés szimbóluma volt, mely különösen igaz az örökzöld cirbolyafenyőre, hiszen akár a tajgát nézzük, akár az Alpok magasabban fekvő régióit, ahol honos, elmondható, hogy extrém körülményeknek van kitéve.

A ZENGŐ CÉDRUS intenzív fanyar-fűszeres illatát füstölés nélkül is érezzük, mely füstölve annyira intenzív és erőteljes lesz, szinte émelyítően, hogy érdemes más növényekkel együtt füstölni, már csak azért is, mert nagyon megfolyik a rácson. Fizikai szinten erős antibakteriális, antivirális hatással bír, míg lelki szinten a szívteret nyugtatja és harmonizálja. Igen erősen földel ( ez sötét színén is látszik ), és ami a zengő cédrus különlegességét adja, hogy olyan erősen rendezi és központosítja az energiákat, melyet kevés más anyagnál tapasztalunk. Ez az ő „szuperképessége”: a rendrakás, összerendezés :-)

Ezt kínálja föl az embereknek, ezt a hatalmas, méltóságteljes erőt, melyet érdemes tisztelettel és alázattal használni.

Született egy csodálatos prémium keverék is belőle, melynek nem meglepő módon RENDTEREMTŐ a neve, de erről a következő bejegyzésben lesz szó.

Napi összehangoló tipp: Mennyei béke

Egy csodálatos, valóban mennyei füstölőkeverék, melynek tartóoszlopát a múltkori posztban bemutatott aranysárga MAYDI tömjén ( Boswellia frereana ) adja. Ha esetleg nem olvastad, akkor most itt a lehetőség, hogy megnézd az előző blogbejegyzésben.

Erő, bizalom, bizonyosság, megnyugvás – ezt közvetíti feléd jellegzetes fanyar-fűszeres illatával, és e köré a hihetetlenül stabil tartóoszlop köré rendeződik a további 3 összetevő:

---> a szívteret tisztító és harmonizáló aranysárga PALO SANTO

---> az ellazulást hozó, és a gondolati / mentális szinteket tisztító és harmonizáló LEVENDULA

---> valamint a lelket balzsamozó SZTÓRAX.

Nagyon egyszerűnek tűnő ( csak 4 összetevő – ez füstölőknél inkább kevés mint sok ), mégis nagyon rafinált keverék ez, mely az első pillanatban rabul ejt egyszerre fanyar-fűszeres de mégis édes-balzsamos illatkompozíciójával.

Ez nem csak a jól „összeválogatott” összetevők arányán múlik, hanem azok minőségén is, hiszen növény és növény között is óriási különbség lehet, mind illatban, mind energiában és hatásban.

A MENNYEI BÉKE egy valóban PRÉMIUM keverék, mely válogatott összetevőkből készül: Fair Trade Palo Santo chips és Maydi tömjén, valódi francia levendulavirágok, és a legfinomabb sztórax balzsamos tánca gondoskodik arról, hogy összehangolódhass a benned élő Istennel.

Napi összehangoló tipp: MAYDI tömjén

Sokak számára ismeretlen ez a gyönyörű, aranysárga színű szomáliai tömjénfajta, a boswellia frereana. Pedig legalább annyira csodálatos, mint az omani Hojari ( Boswellia sacra ), méltó párja neki:ha a Hojari a tömjének királya, akkor a MAYDI pedig a tömjének királynője.

Igazi királyi fenséget és méltóságot sugárzik meleg, aranysárga színével, és jellegzetes illatával, melyet ha egyszer illatoltunk, ugyanúgy nem tudjuk elfelejteni, mint a Hojarit. Prémium kategóriája, a MAYDI MUSHAAD, a maga szinte gigantikus gyanta darabjaival nemcsak illatban, hanem vizuálisan is felejthetetlen élményt nyújt.

Különlegessége abban rejlik, hogy füstölve egymagában képes arra, hogy megnyugtasson és központosítson bennünket, nőies lágysággal, de mégis egy királynő erejével belesimítva az arany középpontba, lényünk MAG-jába. Egyszerűen fenséges....Nem kell mellé semmi más, csak Ő.

Persze tehetünk még hozzá pici mirhát és rózsaszirmot, vagy valódi fehér szantálfát, és akkor rácson sem fog átcsöpögni.

Napi összehangoló tipp : tömjén + mirha

A NAGY KLASSZIKUS KOMBINÁCIÓ. Csupa nagybetűvel. Nem véletlenül, hiszen mindkét gyanta az ősi szakrális anyagok közé tartozik, melyeket évezredek óta használnak különféle formában.
Oldalakat lehetne róluk írni, órákat mesélni, és még akkor sem érnénk a végére annak a sok csodának, melynek birtokában vannak.
Együtt füstölve őket, egyesül és kiegyensúlyozódik a YIN ( mirha – női ) és a YANG ( tömjén – férfi ) energia, így nem meglepő, hogy ezt ÍZISZ és OZIRISZ keveréknek hívták az ősi Egyiptomban, ahol gyakran füstölték ilyen formában, és persze azóta is sok más kultúrában.
Picit más megközelítésben a tömjén az ÉG, a NAP, a spirituális, szellemi világ, a mirha pedig a FÖLD, a földi, fizikai világ, tehát együtt füstölve őket összeköti bennünk az eget a földdel, kiegyensúlyoz, harmonizál, megnyugtat és stresszmentesít.
Segít, hogy a hétköznapok során is középen maradva, belső / felső bölcsességünkre hagyatkozva éljük életünket. Támogat, hogy az isteni bölcsesség és rend cselekedeteinken keresztül megnyilvánulhasson a fizikai világban.
Füstölhetjük naponta az otthonunkban, de a napi auratisztítás rituáléjához is kiválóan alkalmas, hiszen tisztít, földel, kiegyensúlyoz egyszerre.
Ehhez a keverékhez általában valamelyik világos tömjént szoktuk használni ( sacra, carterii, serrata, dalzielli ), így minden tekintetben ( színben is ) megmutatkozik az ellentétek egyensúlya.
Legerőteljesebb hatása a faszenes füstölés során nyilvánul meg, de rácsos edényen is használhatjuk őket.
Ha pedig mégis pálcika vagy kúp formájában szeretnénk füstölni, akkor nagyon figyeljünk a minőségre és a tisztaságra, mert nagyon kevés olyan termék van a piacon, melyek képesek ezeket a finomenergetikai minőségeket megfelelően közvetíteni.

Középen maradni a növények támogatásával

A mostani hektikus, embert próbáló és átalakító időszakban különösen fontos, hogy középen tudjunk maradni, és ne a fél-elem teréből cselekedjünk, vagy éppen amiatt blokkoljuk magunkat. Az Élet maga folyamatos mozgásban van, áramlik, hol lassabban, hol gyorsabban, hol inkább kint, máskor pedig bent. Ahhoz, hogy az Élet ritmusára rá tudjunk hangolódni, előbb ön-MAG-unkra kell tudnunk ráhangolódni, kapcsolódni legbelső, hallhatatlan lényünkkel, majd belső / felső bölcsességünkkel, valamint kapcsolódni az életet adó Földanyával.
Ahogy Weöres Sándor írja a Teljesség felében:

”Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.
Hiányosságom váljék jósággá benned.
Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.
Az igazság nem mondatokban rejlik, hanem a torzítatlan létezésben.
Az öröklét nem az időben rejlik, hanem az összhang állapotában."

Hogy ezt ki hogyan tudja megvalósítani, mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, ami egyikünknél működik, a másiknál nem, mert neki nem arra van szüksége. Sőt még ez a miként is változik időben dinamikusan, ahogy mi magunk is változunk, tehát folyamatos éberségre van szükségünk ebben a tekintetben is.
Az eszköztár és azok kombinációja szinte végtelen számú lehetőséget ad a kezünkbe, legyen szó a különféle meditációs technikákról, jógáról, sportról, zenéről, vagy táncról, és természetesen az ásványok, a színek, a szimbólumok mellett a növények is óriási hozzájárulás tudnak lenni.
Sőt a növények esetében még az is szép feladat, hogy a megfelelő támogató növény éppen hozzánk passzoló formáját is megtaláljuk, hiszen az adott pillanatban ez lehet tea, tinktúra, olajos macerátum, homeopátia, virágesszencia, illóolaj vagy füstölés, vagy akár ezek kombinációja 
Mivel nálunk a füstölés a súlypont, ezért az elkövetkezendő posztokban erre hozok tippeket, de ha a bármelyik növénnyel kapcsolatban az az érzésed támad, hogy más formában van rá szükséged, akkor használd úgy, vagy úgy is.

Zsálya vagy nem zsálya, ez itt a kérdés

Szerettem volna kitenni még egy tisztító tippet a fehér zsálya – sivatagi zsálya köteg bemutatásával, ami rögtön felvetette azt a problémát, amivel a boltban gyakran szembesülünk, ez pedig a nem tudatos növényismeret és növényhasználat.

Ugyanis gyakran tapasztaljuk, hogy bejön valaki a boltba, és kér valamit, mert olvasták valahol, vagy ajánlotta valaki és ezért füstölni szeretné.

Ilyen például az amerikai sivatagi zsálya ( leginkább kötegben ), angol nevén Desert sage, latin nevén artemisia tridentata. Ez utóbbiból kiderül – bár ha a kötegben jobban megnézi valaki, aki ismeri a növényeket, akkor látja is, hogy nem zsályáról van szó – hanem egy ürömfajtáról, amely a mi honos feketeürmönkhöz hasonló. És egy ürömnek egész más kinézete, illata, hatása, feladata, szellemisége, üzenete van, mint egy zsályának, legyen az a fizikai, lelki vagy szellemi szint.

Míg füstölve a zsálya egyik legfontosabb aspektusa a tisztítás, addig az ürömé a transzformáció, az átalakulás.

Kötegben együtt füstölve tehát nagyon jól kiegészítik egymást, csak legyünk tudatában annak, hogy nem 2 fajta zsályát füstölünk, hanem egy zsályát és egy ürmöt.

Ha gyógyító vagy mágikus munkát végzünk, elengedhetetlen ezen különbségek ismerete, és az arra való éberség, hogy mit is vásárolunk / használunk voltaképpen.

Mi éppen ezért a boltban nagyon figyelünk arra, hogy minden növénynél és gyantánál rajta legyen a latin név a csomagoláson, és az is legyen benne, ami rá van írva, akárcsak a gyógyteáknál vagy a jó minőségű illóolajoknál.

A sivatagi zsályánál a félrevezető névhasználat a helytelen angol névből eredeztethető, ahonnan tükörfordítással vette át nagyon sok másik nyelv, így a magyar de akár a német is.

Hasonló problémával találkozunk cédrus fronton, de erről majd egy másik írásban lesz szó.

A képen jól látható a két növény közötti különbség, még ha nem is ízlelhető, szagolható.

Hogyan és mivel végezhető az auratisztítás ?

Az előző posztban ismertetett, füstöléssel végzett auratisztítás többféle módon valósítható meg:

---> Legegyszerűbben Palo Santo fával, fehér zsálya levéllel vagy köteggel ( vagy valamilyen vegyes köteggel, pl. fehér zsálya-sárkányvér ), ilyen esetben semmilyen füstölőedényre nincs szükség.
---> Faszenes füstöléssel, ilyenkor azért jelentősen bővül a felhasználható füstölőszerek választéka: különféle tömjének, tömjénkeverékek, világos kopálok, valamint az összes tértisztításra készült keverék ( pl. a prémium energetikai tisztítás ), de természetesen létezik kifejezetten erre a célra készült auratisztítás füstölőkeverék is, sőt mi magunk is összeállíthatunk egy teljesen személyre szabott keveréket.
---> 100% tiszta, prémium minőségű füstölőpálcikával, kúppal, zsinórral, melyek tisztító növényeket tartalmaznak. Mivel a forgalomban lévő pálcikák többsége részben vagy egészben nem tiszta növényi alapanyagokból készül, ezért ebben az esetben nagyon oda kell figyelni a termékválasztásra. A minőséget és a hatást az is nagyban befolyásolja, hány %-ban tartalmaznak növényi alapanyagokat ( 5-10% vagy 50-70 % !!! ), mert a fennmaradó rész csak égéssegítő és kötőanyag, melynek nem lesz tisztító hatása, még akkor sem, ha természetes ( nem az a feladata ).

‼️ Rácsos edénnyel nem nagyon szoktunk sem teret, sem pedig aurát tisztítani, mert egyrészt nagyon minimális a füstje, ami a tisztításnál előnyt jelent, valamint az edény mozgatása közben a mécses könnyen kifolyik vagy elalszik.
Hasonló megfontolásból füstmentes füstölőpálcikával sem szoktunk sem teret, sem pedig aurát tisztítani.

Az auratisztítás rituáléja

Az előző részben az auratisztítás számos pozitív hatásáról olvashattál, most pedig arról, hogyan ténylegesen is végezzük el ezt a rituálét:

  • A tisztítás előtt röviden ( vagy akár hosszabban is ) fókuszáljunk a rituálé céljára, különösen akkor, ha nem csak általános tisztítást végzünk, hanem valamilyen konkrét témán dolgozunk. Mondjunk el egy rövid imát.
  • Vegyük kezünkbe és gyújtsuk meg a használni kívánt füstölőszert, várjuk meg, míg „rendesen” elkezd füstölni.
  • Attól függően, hogy tisztítandó energiákat felfelé a Fénybe, vagy lefelé a Földbe kívánjuk küldeni, a talpunktól vagy a fejtetőnktől induljunk, és füstöljük körbe magunkat, az óramutató járásával ellentétes irányban.
  • Ha egy-egy testrésznél vagy szervnél ellenállást, diszharmóniát érzünk, álljunk meg, és időzzünk el a füstölőszerrel, hagyjuk tisztulni az energiákat.
  • Ismételjük meg annyiszor, ahányszor csak jól esik, egészen addig, amíg azt nem érezzük, hogy minden kitisztult, megkönnyebbültünk.
  • A tisztításnál a legideálisabb, hogy ha meztelenül végezzük, ha mégis ruhában, akkor viszont ügyeljünk rá, hogy az pamut legyen.
  • A füstölést kiegészíthetjük mantrázással, énekléssel, vizualizációval, melyben elképzeljük, hogy a felülről érkező fehér Fény mint egy zuhany, átmos bennünket.

Az auratisztítás ajándékai

Manapság a mi kultúrkörünkben szinte természetesnek vesszük, hogy mindennap fürdünk vagy zuhanyozunk ( ami nem volt mindig így ), azaz megtisztítjuk a fizikai testünket a napközben rárakódott szennyeződésektől, azonban a test finomenergetikai szintjeinek a megtisztítása - az auratisztítás - a tértisztításhoz hasonlóan szinte teljesen feledésbe merült.
Pedig ha létezik fontosabb annál, mint a rendszeres tértisztítás, akkor az pont az auratisztítás, azaz önMAGunk tisztítása. Hiszen a bennünket körülvevő tér - azaz a valóságunk - belőlünk és általunk teremtődik. Tudták ezt őseink is, hiszen a tértisztításhoz hasonlóan az auratisztítást is minden ősi kultúrában használták. A sivatagban élő beduin törzseknél a mai napig fennmaradt az a szokás, hogy idegen csak azután léphet be a sátrukba, ha előtte körbefüstölik tömjénnel, megtisztítva ezzel az auráját, fertőtlenítve ruházatát.

A rendszeresen, akár naponta végzett auratisztításnak számos előnye van:

---- > kitisztítja az általunk másoktól átvett energiákat, így önazonosabbak lehetünk ( mégis kinek az életét élem ? )
---- > kitisztítja a saját magunk által napi szinten felhalmozott diszharmonikus energiákat, így kiegyensúlyozottabbak, erősebbek és pozitívabbak lehetünk
---- > kitisztítja a korábban ( pl. előző életben ) általunk „teremtett” diszharmonikus energiákat, mintákat és programokat, így támogatva a gyógyulás, változás folyamatát
---- > összehangol a belső MAGunkkal, Felső Énünkkel, a bennünk élő Bölcsességgel
---- > erősíti azt az aspektusunkat, hogy testben élő végtelen, spirituális Lények vagyunk

És ez attól függően, hogy melyik füstöléses technikát használjuk, nem több mint napi 2-5 perc ! Még akkor sem, ha kiegészítjük vizualizációval, mantrával, egy rövid meditációval 
Te mit gondolsz ? Megér neked napi 5 percet ez a sok-sok pozitív dolog ?

2020. április 5. Virágvasárnap

Egy amúgy is különleges időszak nagyon erőteljes energiájú napja, hiszen hajnalban volt a Plútó és a Jupiter egzakt együttállása, erről az asztrológiai és asztrozófiai oldalakon sokat lehet olvasni. És ma éppen Virágvasárnap van. A 6 hetes böjti időszak utolsó, legerőteljesebb hetének, a Nagyhétnek a kezdete. És ehhez most különleges égi támogatást is kapunk.
Jézus Virágvasárnap vonult be Jeruzsálembe, ahol a nép ünnepelve fogadta, hiszen a „messiás királyt”, a római uralom alól való felszabadítót várták benne. 5 nap múlva pedig megfeszítették. Rá 3 napra pedig feltámadt. Az egyik legcsodálatosabb szimbolikus történet „sikerről”, alászállásról, alázatról meghalásról, újjászületésről, transzformációról, felemelkedésről és szeretetről.
A virágvasárnapi történés a katolikus és magyar népi hagyományban pálmaág híján ( amivel Jézust Jeruzsálemben fogadták ) a fűzfa barkákban él tovább, hiszen ilyenkor a korábban leszedett tavaszi barkákat az emberek bevitték a templomba, ahol a pap megáldotta őket. Ezeket a megáldott barkaágakat aztán hazavitték, a házi oltárra tették, és azt tartották róla, hogy elhárítja a rontásokat és a betegséget, megvédi a házat a vihartól, a tűztől, és a jégesőtől, veteményesbe tűzve pedig a terményt is növeli.Tettek belőle az eresz alá, az ólba és földbe is.
A barka elkísérte az embereket a következő év hamvazószerdájáig, mikor is elégették, és ennek hamujával kente be őket a pap, elindítva ezzel az újabb böjti időszakot.
A virágvasárnapi megáldott barkaág és annak energiája tehát majd egy 1 évig támogatta az emberek életét, mi ez ha nem növénymágia ? 

1 - 12 / 79 bejegyzés