Blog címkék: Samhain

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 5 / 5 bejegyzés

A Samhain időszak támogató növényei - Copal Negro - fekete kopál

???? A mirha mellett ezt az időszakot támogató gyanta az amerikai kontinenesen őshonos FEKETE KOPÁL.

???? Ez általában Közép- és Dél-Amerika meleg részein növő valamelyik Bursera fajtát jelenti: ilyen például a SAHUMERIO - a perui sötét kopál, a mexikói COPAL NEGRO, de a közkedvelt PALO SANTO fa gyantája is.

???? Nehéz őket botanikailag beazonosítani, általában a színük és származási helyük alapján különböztetjük meg őket.

???? A SAMHAIN / ŐSÖK NAPJA keverékbe én a mexikói fekete kopált tettem, melynek nagyon intenzív, fűszeres illata van. A mexikói Sierra Morte / Oaxaca - ból érkezett, és őslakos indiánok gyűjtötték.

???? Mexikóban egyértelműen az ősökkel hozzák kapcsolatba: a közismert Dias de Muertos - Halottak napján is ezt füstölik, mert hitük szerint segít kapcsolatot teremteni az ősök szellemével.

???? Ezen kívül nagyon mélyre tud vinni- nem véletlen a fekete szín - úgyhogy kiváló kísérője a Samhain - Ősök napja - november 1. után következő időszaknak.

???? Önmagában is füstölhető ( faszénen vagy rácsos edényen ), de manapság már Mexikóban is gyakran füstölik pálcika formájában - ilyenből nekünk 2 féle is van - ilyenkor a kámforos, friss illatú, fényhozó Copal Blanco-val kombinálják. Mindkettő Mexikóban készült.

???? Gyakran füstölik ezeket a pálcikákat szertartások, gyógyítások során az Európába érkező közép- és dél-amerikai sámánok is, okkal: hiszen a fehér és fekete kopál együttese nagyon erős tisztító és transzformatív energiával bír.

???? A pálcikák közül a TEOMATI-ban kicsit több a fehér kopál, mint a másikban - legalábbis mi az illata alapján erre következtettünk.

???? A pálcikák kb. 80-90 percig égnek, otthoni füstölés során több alkalomra is elegendőek: tapasztalatom szerint érdemes először 5-10-15 perccel indítani a füstölést - és figyelni a hatását - és utána mindenképpen szellőztetni kell.

???? Szépséggel, áldással

Csilla
???? Florasense

A Samhain időszak támogató növényei - Mirha - másképp

???? Ahogy az előző bejegyzésben is írtam, a valódi tiszta és természetes mirha illatát és energiáját nagyon kevesen tudják ( még ) befogadni. Talán nem véletlenül.

???? Hiszen a mirhán keresztül vezet az út az ősökkel való megbékéléshez, a Földanyához, az Istennőhöz való visszatéréshez. Ez a mostani időszak kihívása és feladata mind egyéni, mind pedig kollektív szinten.

???? Ebben az esetben jó választás lehet indulásnak valamelyik 100% tiszta és természetes füstölőpálcika vagy kúp.

???? S hogy miért ? Mert a receptúrákból fakadóan, és mert nem tartalmaznak hozzáadott illóolajat, csak gyantát ( legalábbis a nálunk lévők ), elég halovány mirha illatuk van????

???? Aki megbarátkozott már a mirhával, annak ez nyilván hátrány, de aki most kezdi az ismerkedést, annak ez pont előny, hiszen alig érezhető a mirha fanyar illata ( a faszenes és a rácsos füstöléshez képest ), de a tiszta energiája ott van, és finoman elkezd dolgozni, ha hagyjuk.

???? Csodát semmi esetre se várjunk egyik esetben sem. A mirha - Föld elem lévén - lassan ( de biztosan ) dolgozik.

???? Persze csak akkor, ha teljesen természetes, 100% tiszta és jó minőségű füstölőszert, pálcikát használunk, amiben a tiszta gyanta ( és esetleg valódi illóolaja ) van és nem más.

???? Az Aromandise pálcikája, kúpja és a Fiore pálcikája minősített ebben a tekintetben, a Jiriről meg tudjuk????

???? Szépséggel, áldással

Csilla

???? Florasense

A Samhain időszak támogató növényei - Mirha

???? S bár a SAMHAIN keverékbe nem került bele ( túl soknak éreztem a fekete kopállal együtt ), mégis a valódi MIRHA ( Commiphora myrrha ) az egyik legmeghatározóbb gyanta, ami ehhez az időszakhoz köthető. ( A másik természetesen a sötét kopál - ami viszont a keverék oszlopát adja???? )

???? Eurázsiai kultúrkörünk évezredek óta nagy becsben tartott gyantája ő: sokan tudják, hogy az Ókorban a tömjén drágább volt az aranynál, de azt már sokkal kevesebben, hogy a mirha még a tömjénnél is drágább volt...

???? A tömjén női párja, a Földanya, az Istennő gyógyító és beavató növénye, Papnők és női gyógyítók titkos kincse, melyet sok formában alkalmaztak: nem csak füstölve, hanem olajos kivonatát kenőcsként, alkoholos kivonatát borban, kinek mire volt szüksége.

???? Az Isteni Női minőség megtestesítője és gyógyítója, mely oly sok évezred óta csendben és halkan szolgálja az embereket.

???? Tapasztalatom szerint nagyon sok ember a tiszta tömjén energiáját is nehezen tudja befogadni, a mirháét pedig még kevésbé...

???? Nyilván beszédes ez, jelzi blokkjainkat és az ezen keresztül megnyíló gyógyulási lehetőségeket.

???? Ami biztos, hogy női energiák teljes megéléséhez és az ősökkel ( különösen a női ) való megbékéléshez, és női generációk gyógyulásához a mirhán keresztül vezet az út.

???? Füstölhető faszénen és füstölőrácsos edényen is - a nagyobb darabokat minden esetben mozsarazni kell előtte.
???? Egy szebb, nagyobb gyantadarabot tehetünk az oltárra is, kérve, hogy támogasson bennünket a folyamatban.
???? Ha elsőre túl fanyar lenne az illata, akkor lehet tenni hozzá sztóraxot, rózsaszirmot, mindkettő segít a megbékélés folyamatában. Önmagunk női részével és az Ősökkel is.

???? Mert stabil és erős gyökerek nélkül nem lehet szép lombkoronát növeszteni az Ég felé.

???? Szépséggel, áldással

Csilla

???? Pixabay

Hogyan használd a Samhain - Ősök napja füstölőkeveréket ?

???? Aki még csak most ismerkedik az évkörrel, a szertartásokkal és / vagy a természetes füstöléssel, annak nem feltétlenül triviális a válasz a kérdésre.

???? Itt is, mint mindenhol vannak könnyen alkalmazható irányelvek, un. "ökölszabályok", amelyek úgy szólnak, hogy szertartás / rituálé alkalmával lehetőleg FASZÉNEN füstölünk. Kivéve persze, amikor nem???? ( mert kivételek, rendkívüli helyzetek mindig vannak - akár olyan is, hogy füstölni egyáltalán nem lehet )

???? Tehát ha szertartással szeretnéd indítani az évkör következő szakaszát - jelen esetben SAMHAIN-t / Ősök napja - akkor lehetőleg faszénen füstöld a füstölőkeveréket , vagy más energiában, szellemiségben ideillő füstölőszert.

???? A szertartás napjáról is megoszlanak a vélemények- valaki október 31-én, más november 1-én, mások pedig az ünnephez legközelebb eső újholdkor vagy teliholdkor ( lehet picivel előtte vagy utána ) végzik a szertartást és indítják el vele a következő időszakot.

???? És az sem ördögtől való, ha nem mersz egyedül belevágni a faszenes füstölésbe otthon ( ha még nem csináltad ), akkor használd nyugodtan a füstölőrácsos edényt. A fontos, hogy csináld ????

???? A füstölőkeverék maga nem csak az évkörünnepi szertartáskor füstölhető, hanem az elkövetkező 6 hét alatt bármikor, akár faszenesen, akár füstölőrácsosan. Sőt igazából később is, ha úgy érzed, hogy a benne lévő növények támogatnák az aktuális élethelyzetedet, belső folyamataidat.

???? A rácsos edényen füstölve szépen tudja kísérni a meditációt, jógát, belső munkát, vagy az ősökre való emlékezést.

???? Ez egy intenzív, mélyre vivő, elengedést és transzformációt segítő füstölőkeverék, testes, fanyar, fűszeres illattal . Minőségéből fakadóan NEM "wellness" keverék, nincs kifejezetten "jó illata". Csak annyit és addig füstölj belőle, amíg számodra befogadható.

???? TIPP: tegyél belőle az oltárra egy kis tálkában, üvegcsében, vagy esetleg az ágyad mellé - a növények energiája a szándékoddal kiegészülve akkor is működni fog.

Szépséggel, áldással

Csilla

???? Florasense

Samhain - Ősök napja füstölőkeverék

???? Míg a MABON - ŐSZI NAPÉJEGYENLŐSÉG energiája harmóniát, kiegyenlítődést és örömöt hoz - addig a SAMHAIN már a sötét időszakot idézi, ahol a befelé figyelésen, az önmunkán és az ősökkel való kapcsolódáson van a hangsúly.

???? A keverék nagyon erőteljes, transzformatív és mélyre vívő energiájának alapját a MEXIKÓI FEKETE KOPÁL adja - ezt a gyantát az amerikai őslakos indiánok hagyományosan az ősökkel való kapcsolatteremtésre, és általában a tudattalannal való munkára "használták".

???? Helyet kért és kapott benne még az európai tradícióból a LUCFENYŐ gyantája ( nem tisztított változatban ), mely az ősök erejét és stabilitását hivatott képviselni.

???? Természetesen a BODZA és a BORÓKA sem maradhatott ki belőle - hiszen őseink hitvilágában mindkét növény az ősökkel való kapcsolódást segítette. Sötét bogyójuk alap - de ezen kívül más részük ( fa, hajtás, virág ) is helyet kapott, hogy a növények minél nagyobb teljességükben fejthessék ki áldásos hatásukat.

???? A régi minták elengedésében a BOROSTYÁN és a TÖLGYFAZUZMÓ segít, de a transzformációhoz elengedhetetlen összetevő még a mágikus FEKETEÜRÖM.

???? S hogy ezektől az erőteljes energiáktól nem boruljunk meg teljesen, arról a MACSKAGYÖKÉR gondoskodik.

???? Az ERIKA/ HANGA virága pedig lágyan segít a változások elfogadásában.

???? S hogy milyen az illata ? Mély, füstös, fanyar és fűszeres...

???? Miután ez a keverék megszületett, az Dante idézet jutott eszembe "Ember, ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!" ( POKOL )

???? Szóval csakis és kizárólag bevállalósoknak????

Szépséggel, áldással

Csilla
???? Florasense
1 - 5 / 5 bejegyzés