Blog címkék: fehér zsálya

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 6 / 16 bejegyzés

Fehér zsálya levelek minőségi különbségei

???? Jól megfigyelhető tendencia, hogy évről-évre egyre nehezebb jó minőségű kaliforniai fehér zsályához ( Salvia apiana ) hozzájutni, különösen levelekhez, de a kötegekhez is. Ami 10 évvel ezelőtt alap volt, azt ma már szinte levadászni is lehetetlen. ( A Palo Santo-nál hasonló a probléma ).

???? Ez nyilván a megnövekedett kereslettel hozható összefüggésbe, és azzal, hogy az emberek egyre többet egyre kevesebbért szeretnének megvásárolni. Ez pedig előbb vagy utóbb a minőség rovására megy.

???? S hogy miért fontos a jó minőség ? Mert sokkal erősebb a finomenergetikai hatása. Nyilván, ha fizikai szinten vizsgálnánk, akkor valószínűleg magasabb lenne a hatóanyag tartalma, különösen az illóolaj tartalma.

???? S hogy honnan látszik a különség ? A jó minőségű fehér zsálya levelei szépek, nagyok, gondosan vannak szárítva, fehéren-ezüstösen csillognak, erős intenzív illatuk van.

???? A rossz minőségű zsálya inkább sötétszürkés színű, gyűrötten szárított levelekkel és szinte alig van illata.

???? Mi már egy ideje a Jiri & Friends-től szerezzük be a fehér zsályát is, mert ők különösen figyelnek arra, hogy megfelelő helyről jó minőséget vásároljanak. Hiszen ez az alapja a további fehér zsályából készült termékeknek: tértisztító sprayknek, térparfümnek, szappannak. És hát amilyen a kiindulás, olyan a végtermék. Ahogyan a magyar mondja: szarból várat építeni nem lehet. Hozzátenném, hogy megfelelően aurát és teret tisztítani sem...

???? A legutóbbi 2 szállítmányunk szívet melengetően jó minőségű volt - 1. osztályú, nem is átlagos -, a régi szép időket idézte????

???? A jövőben nálunk ez lesz az alap. Ami nem ilyen minőségű, azt 2. osztályúként, kedvezményesebb áron adjuk, bár szívem szerint nem is árulnám.

???? De sajnos nem mindig kapjuk ezt a minőséget ( mert ha a Jiri-nél elfogyott, akkor kénytelen vagyok máshonnan vásárolni - amit általában mindig megbánok ), és akkor az a minimum, hogy ezt megfelelően kommunikáljuk.

???? Természetesen a jobb minőség árban valamivel drágább, de nem annyival, mint amennyivel jobb.

???? Befotóztam mindkét dobozt, remélem, hogy kinagyítva jól látszódik a különbség, sajnos az illatintenzitás eltérése nem megy a fotókon.

???? De az azért beszédes, hogy amikor az egyik doboz kinyitottuk, a tér szinte azonnal megtelt a zsálya jellegzetes illatával, míg a másik esetben még közelre hajolva is alig éreztük, holott 1 kg-nyi zsálya van 1 dobozban...

???? Én személy szerint a jobb minőségű zsálya illatát nem csak sokkal intenzívebbnek, hanem selymesebbnek, lágyabbnak is érzékelem, míg a rossz minőségű zsálya illata sokkal gyengébb, mégis szúrósabb. Nem csodálom, hogy sokan emiatt ( is ) elfordulnak a fehér zsályától.

Aromafume - régi tradíció új köntösben

???? Az AROMAFUME egy indiai családi vállalkozás, mely 5 generáció óta, 1907-től kezdve foglalkozik aromás nyersanyagokkal, olajokkal és füstölőkkel.
???? Etikájuk, értékeik és a minőség iránti elkötelezettségük kiállta az idő próbáját, és segített nekik a vállalkozás bővítésében és korszerűsítésében, abban a formában, amelyben ma is működnek.
???? Útjuk az illóoolaj lepárlás művészetével és a természetes aromás világgal a jemeni Aden városában kezdődött, amely az akkori Brit gyarmatbirodalom kereskedelmi útvonalának nagyon fontos kikötője volt.
???? Őseik itt egzotikus fűszerekkel, illatos fákkal és aromás gyantákkal és növényekkel kereskedtek, az évek során pedig saját recepteket és keverékeket fejlesztettek ki annak érdekében, hogy ők maguk és mások is élvezhessék ezeket az illatokat otthonukban.
???? A mostani generáció újragondolta az illatok és a természetes anyagok keverésének régi művészetét, és piacra dobták a tömjén alapú füstölőbriketteket, mely az arab bakhoorok indiai adaptációja.
Aromafume fehér zsálya brikett égetővel
???? Az AROMAFUME más gyártóktól eltérően ( akik féltőn vigyázzák füstölőik receptúráját ) teljesen publikussá teszi brikettjeinek összetételét, mely a klasszikus illatpiramis elvén alapul.
???? Ezek az illatbrikettek természetes növényi részekből ( gyanták, szárítmányok ) és illóolajokból készülnek, állatkísérlet mentesen, FAIR TRADE díjazás mellett. A gyártásuk során semmilyen módon nem károsítják a környezetet.
???? Illatuk jellegzetes, híven tükrözi az indiai illatvilágot ???? Ez azt is jelenti, hogy például egy fehér zsálya vagy palo santo brikett inkább csak halványan emlékeztet az eredeti növény illatára, mert sok más összetevőt is kevernek még hozzá. Helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy palo santot is tartalmaz. ????
Aromafume royal sandal brikett illatpiramis
???? Ahogyan a képen is látható, többféle lehetőségünk van ezeknek az aromás briketteknek a füstölésére:
???? használhatjuk a gyártó által kifejezetten hozzájuk készült rézlapkás füstölőedényen, ebben az esetben egy darab brikett "füstölési" ideje kb. 45-60 perc. A füstölést azért tettem idéző jelbe, mert igazából nem füstölni fog, csak illatozni.
???? füstölhetjük őket klasszikusan faszénen, ebben az esetben lesz füstképződés, de az időtartam jóval rövidebb, mintegy 5 perc, de légtértől és egyéni igénytől függően elég lehet egy brikett a légtér illatosítására. Ha kevésnek éreznénk, akkor feltehetünk még egy brikettet a még izzó faszénre.
???? harmadik lehetőségként füstölhetjük őket az arab régióban az ottani bakhoorokhoz használt elektromos füstölőedényekkel ( nekünk még nincs ilyenünk ), ez esetben szintén 5-7 perc lesz a füstölési idő
???? de a briketteket negyedik lehetőségként füstölőrácsos edényre is tehetjük, ez esetben szintén 45-60 perc illatozással számolhatunk.
Aromafume brikett füstölési módok
???? Az AROMAFUME a különféle füstölő briketteken kívül még tér- és auratisztító spray-ket, térparfümöket ( nag champa ), illóolajokat és különféle aromás olajokat ( 7 csakrához ) gyárt, mi közülük csak a tértisztító spray-ket forgalmazzuk.
???? A brikettekhez hasonlóan ezek a spray-k ( palo santo, fehér zsálya, fehér zsálya-rózsa, fehér zsálya-levendula ) is az indiai ízlésvilág szerint kialakított kompozíciók, melyek bár az energetizálás végett kristályesszenciát is tartalmaznak, illatuk mégis kevéssé emlékeztet a tiszta a fehér zsálya, palo santo, rózsa vagy levendula illatára, viszont teljesen alkoholmentesek.
???? Ha a teljesen tiszta növény illatára és energiájára vágysz, akkor a Jiri&Friends tértisztító spray-it válaszd, ez utóbbiak viszont alkoholt is tartalmaznak.
Aromafume Palo Santo tértisztító spray

Minőségi különbségek - fehér zsálya füstölőpálcikák

????Ha már fehér zsálya, akkor ejtsünk pár szót a forgalomban lévő különféle pálcikákról, mert nagyon sokan azt használják.
????Arról már írtam korábban, hogy az olcsó ún. mártott pálcikák ( 200-300 Ft árkategória ) semmilyen olyan anyagot nem tartalmaznak, amit füstölőszernek hívunk, azaz valódi növényi gyantát vagy szárítmányt, helyette csak kötőanyag, égéssegítő és illataroma van, melyek rendszerint szintetikusak, így nem hogy jótékony hatásuk nincs, de még az egészségre is ártalmasak lehetnek. Ez a 0% kategória.
???? 100% maga a tiszta növény ( itt is eltérő minőségekkel - lásd korábbi bejegyzés )
???? Mivel egy pálcika sosem lehet 100%-os, mert kötőanyag és égéssegítő nélkül nem tudnak pálcikát fizikailag előállítani, ezért e két végpont között igen széles skálán tud mozogni, hogy egy pálcika mennyi füstölőszert is tartalmaz.
????A nálunk raktáron lévő jó minőségű masala pálcikák közül a Holy Smokes például 30%-ban, míg a Jiri&Friends 50% feletti arányban tartalmaz fehér zsályát, ami természetesen az árban is megmutatkozik.
???? Minél nagyobb arányban tartalmazza a pálcika a növényt, annál inkább valódi fehér zsálya illata van füstölve. Ezt persze sokszor csak azok érzékelik, akik füstölték már valaha a valódi növényt magában.
???? Az ár első körben jó iránymutató lehet, hiszen az igazán jó minőségű pálcikák ára dobozonként 1.000 Ft fölött kezdődik.
???? Szóval ne azt nézzétek csak, ami rá van írva a dobozra, vagy hogy milyen szépre sikeredett a csomagolás, hanem szagoljatok ! Az orrotok megmutatja a minőséget.

Minőségi különbségek - fehér zsálya levél

A fotó szerintem magáért beszél:

???? Bal oldalon egy átlagos kaliforniai fehér zsálya ( Salvia apiana ) látható, nem túl nagy, nem túl szépen száradt és nem túl ezüstös levelekkel. Sajnos manapság ez az átlagos minőség, amit igazából az indiánok csak úgy hívnak a "tábortűzre való".

????Középen az általunk első osztályúnak hívott, vagy másképp AA+, szépen száradt, nagy, ezüstös levelekkel, és erőteljesebb mégis finomabb illattal. Látszik, hogy gondosan nevelték, szedték, szárították. Ennek persze az árát is meg kell fizetni, kb. 1,5x annyiba kerül, mint az előző.

????Jobb oldalon pedig a valódi prémium minőségű látható, ami Európában is kevés helyen elérhető. Ezt a fehér zsályát ugyanis egy kaliforniai indián hölgy aratja szívből fakadó mély tisztelettel és szeretettel, kapcsolódva a növény szellemével. Ránézésre talán nem akkora a különbség az AA+hoz képest, de aki egyszer is a kezébe fogja és füstöli, nos az biztosan érezni fogja. Az illata ugyanis hihetetlenül "selymes", szinte elképzelhetetlenül finom a "szúrós" szagú átlagoshoz képest. Ehhez persze kb. 3*4-es ár társul.

A prémium fehér zsályáról egy korábbi blogbejegyzésben bővebben is olvashatsz:
Fotó: Florasense

ABALONE / PAUA kagyló

A sámánisztikus tradíciókban szerte az egész világon füstölőedényként használják ezt a csodálatosan szép és méltóságteljes kagylóhéjat, meghívva vele a víz elem és a végtelen óceán energiáját a szertartásokba.
A héj oldalsó részén végigfutó kicsi lyukak kifejezetten praktikusak ebből a szempontból, mert a füstölés során megfelelő szellőzést biztosítanak, és a héj maga pedig nagyon kemény, jól ellenáll a hőnek, ami egy füstölőedénynél alapfeltétel.

Többféleképpen füstölhetünk benne:

  • a meggyújtott fehér zsálya vagy más növényi köteget elhelyezzük benne és hagyjuk végigégni
  • kevés homok vagy föld „béléssel” faszenes füstölésre is alkalmassá tehetjük
  • ha nem sajnáljuk a szép belsőt, akkor a növényeket közvetlenül is meggyújthatjuk benne

Az észak-amerikai indiánok különböző szertartások alkalmával leggyakrabban a négy szent növényt azaz a fehér zsályát, a cédrushajtást, az illatos szentperjét és a dohányt füstölték benne, gyakran némi kopál gyantával együtt.

Az ABALONE ( vagy más néven PAUA ) kagylóban való füstölés számukra szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a benne való füstöléskor egyesülhet a négy elem: a kagyló testesíti meg a vizet, a homok a földet, az elhamvadó növényi részek a tüzet, a füst pedig a levegőt. Így a négy elem egyesülésével, az energetikai teljességben tisztulhat meg a test, a lélek és a szellem is.

Az ABALONE kagyló, vagy magyarul tengeri fülcsiga a Haliotis nemzetség tagja, mely a világon sokfelé megtalálható ( pl. Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Dél-Afrika, Mexikó ).
A kívül barnás-fehéres, jellegtelen „csigaháza” sima, gyöngyház színű, azúrkék foltokban játszó csodaszép belsőt takar, mely lelőhelytől és fajtától függően különféle mértékben csillogó és szivárványos, a legszebb kagylókat Új-Zélandon találjuk ( Haliotis Iris ), melyet előszeretettel csiszolnak ékszernek is.

Méretben is széles a választék, az egészen picitől ( XS -5x7 cm ) kezdve az egészen nagyig ( XL -13x18 cm ) mindenki találhat magának tetszőt.
Előszerettel helyezik fából készült ún. kobra-lábra.

További érdekesség, hogy az új-zélandi maorik például kedvenc csemegéjükként fogyasztják, de a távol-keleti éttermek étlapján is gyakran megtaláljuk, hiszen meszes külseje finom, ízletes belsőt rejt.

Fotó: flickr

Napi összehangoló tipp: fehér zsálya - rózsa

  • A minap beérkezett fehér zsálya – rózsaszirom köteg adja a bejegyzés apropóját, melyben bár a rózsaszirmok a 7 csakra színére vannak festve, de azért mégiscsak rózsaszirmok, és hordozzák annak illatát, energiáját.
  • Ha teljesen természetes formájában szeretnéd használni, akkor érdemes fehér zsálya levelet és rózsaszirmot összekeverve rácsos edényen füstölnöd. A faszenes füstölést ebben az esetben nem javasoljuk, a rózsaszirmok túl hamar megégnek rajta.
  • A fehér zsályáról már sok korábbi posztban szó volt, hogy milyen jól tisztít érzelmi szinteken és segít, hogy a fókuszod a valóban lényeges dolgokra irányulhasson.
  • Az érzelmi szinteken működés a fehér zsálya VÍZ eleműségéből adódik, és a RÓZSASZIROM, ez a klasszikus vénuszi ( szintén VÍZ elem ! ) virág csodálatosan egészíti ki a zsálya tisztítását a szívteret nyitó, megbocsájtást, megbékélést, ( ön )elfogadást és feltétel nélküli szeretetet ( önmagunk és mások felé ) közvetítő energiájával.
  • Klasszikus, intenzív rózsa illatot azonban ne várj, a rózsaszirom fajtájától és minőségétől függően alig, vagy egyáltalán nem érezhető, a különféle rózsás tömjénkeverékekhez illóolajat adnak az illatélmény ( és aromaterápiás hatás ) elérése érdekében.
  • A 7 csakraszínű kötegben a színek ezen túlmenően a csakrák tisztítását és harmonizálását hivatottak segíteni.
1 - 6 / 16 bejegyzés