Mi teszi a gyertyát természetessé?

Mi teszi a gyertyát természetessé?
Mi teszi a gyertyát természetessé?

Van e kényeztetőbb egy gyertyafényes vacsoránál Kedvesünkkel, vagy játékosan táncoló gyertyafénnyel körül ölelt illatosan gőzölgő fürdővíznél? A pihentető félhomály segít a napi stressz és gondok hátrahagyásában és az ellazulásban.

A villanyt lekapcsolva azonban belépünk a mécsesek és gyertyák labirintusába… Paraffin, szója, pálma, méhviasz, nem is szólva a mindenféle illatosított és színezett darabokról. A gyertyákra pillantva a tisztaság jut eszünkbe, azonban kicsit mélyebbre ásva néhány meglepő eco-igazságra bukkanhatunk.

A legelterjedtebbek a mártott gyertyák és a teamécsesek, melyek sztearinból (állati vagy növényi zsír) vagy paraffinból (kőolaj származék) készülnek. Ez utóbbi, a legolcsóbb, legelterjedtebb gyertyakészítési alapanyag. Egyes kutatások során a nagy mennyiségben használt paraffin gyertyák kimutatható mértékű károsanyagot bocsátottak ki zárt, kontrollált környezetbe. A kutatás során tapasztalt eredményeket a passzív dohányzás hatásaihoz hasonlították.

Ahhoz, hogy könnyebben el tudj igazodni a gyertyák színes, illatos világában, listába szedtük, hogy mik azok, amikre mindenképp érdemes odafigyelni!

Általában a legjobb és fenntarthatóbb alternatívák. Azonban fontos kiemelni a megfelelő, fenntartható termelést! Dél-Amerika és Ázsia őserdeit az erdőírtások fenyegetik, hogy ellássák az egyre növekvő keresletet. Győződj meg arról, hogy fenntartható gazdálkodásból származik. Ezt az RSPO vagy Green Palm, a két legnagyobb fenntartható pálmaolajért tevékenykedő szervezet, logója jelöli a terméken. Bővebben: https://greenpalm.org/

Valószínűleg a legtisztább, legkörnyezetbarátabb és luxus kategórába tartozó viasz, amit napjainkban használhatunk, ezért is olyan drága. Lassan és tisztán ég, kellemesen árasztva tisztán mosott pamutot idéő illatát.

Természetes, megújuló és biológiai úton lebomló, lassabban és kevesebb hővel ég, ami elősegíti az illatok egyenletes kibocsátását. Ha európai repcéból készült terméket választasz, akkor egyrészt GMO mentes (genetikailag nem módosított) terméket választasz, másrészt a világot sem utazta körbe.

Mivel a méhviasz nem vegán, így nem ajánlható mindenkinek. Mégis természetes, biológiai úton lebomló viasz, ami lassan ég, és bizonyíthatóan légtisztító hatása is van (ellenben a mérgező anyagokat kibocsátó parafinnal). Füst- és korommentes, legjobb a természetes, színezetlen és enyhe mézillatú változata. Színe attól függően változhat, hogy a méhek miből táplálkoztak.

Annak ellenére, hogy természetes, megújuló és biológiai úton lebomló viasz, ami lassan és tisztán ég, nem a fenntarthatóságáról híresült el. Egyre több kétség merül fel, hiszen Dél-Amerikában és Ázsiában, ahol tradicionálisan termesztették, kontrolt vesztetté vált az erdőírtás mértéke, a tápoldatok és növényírtószerek használata, azért, hogy a növekvő keresletet (persze nem csak gyertya tekintetében) ki tudják elégíteni. Ezért mindig bizonyosodj meg arról, hogy honnan származik a szója viaszból készült gyertya! Például az Egyesült államokban a mai napig engedélyezett a GMO alkalmazása.

Gyakran állati- és növényi zsiradék elegyéből készül, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy vegán lenne. Így is, a sztearint részesítsük előnyben a paraffin gyertyához képest. Figyeld a csomagoláson lévő jelöléseket!

A szintetikus illatanyagokkal szemben a természetes illóolajokat növényekből vonják ki. Ez a koncentrált illóolaj nagyon erős hatású lehet, így elővigyázatosan kell vele bánni. Az illóolajokat egyre többen és gyakrabban használják terápiás minőségük miatt.

A kanóc ideálisan ólomtól és fémektől mentes, természetes alapanyagból készül, mint a pamut, kender és a fa. Érdemes visszavágni a kanócot, hogy tisztábban égjen, és nem huzatos helyen égetni, így elkerülve a kormolást.

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások