Papp Csilla

Mi is az a Nag Champa ?

Mi is az a Nag Champa ?
Mi is az a Nag Champa ?
???? A NAG CHAMPA az egyik legismertebb és legkedveltebb indiai ( nemcsak füstölő ) illat, mely valószínűleg a CHAMPAKA virágról ( Magnolia champaca ) kapta a nevét, annak ellenére, hogy az ebből a virágból nyert illóolajat nem is tartalmazza.
???? S mégis honnan a kapcsolat ?
???? Maga a Champaka virág is nagyon közkedvelt az indiai szubkontinensen, mert az ÖRÖM virágának tartják, a Nag Champa pedig egy olyan füstölő, mely összetétele és elkészítése révén közvetíti ezt a minőséget.
???? A NAG előtag ugyanis arra utal, hogy ez az "Istenek" számára készült, nekik tetsző illat, akárcsak az Ambrózia.
???? S hogy ez mennyire jól sikerült, mutatja az illat közkedveltsége, széles elfogadottsága, hiszen nagyon sok ember számára befogadható, akárcsak az Ambrózia vagy a Palo Santo, ami azt jelzi, hogy erőteljesen "dolgozik" SZÍV szinten ????
???? Pontos összetétele gyártónként változhat - ez azt is jelenti, hogy a Nag Champa nem egy márkanév ( ! ) - de azért létezik illatpiramis, mely megmutatja az összetevőket.
???? Az illatpiramisból is látszik, hogy a Nag Champa illat egyik fő összetevője a fehér szantálfa, mely a tömjén mellett az egyik legszakrálisabb és ikonikusabb füstölőszer, s melynek minősége és mennyisége alapvetően határozza meg egy Nag Champa füstölő minőségét.
???? Maga a Nag Champa egy mesterien megalkotott szinergikus keverék, melyben az összetevők hatása összeadódik és megsokszorozódik, de azért talán érdemes az egyes összetevőkre külön-külön is ránézni picit, hogy milyen lelki-szellemi minőséget hordoznak:
 
???? kurkuma: melegség, tűz, lendület
???? fehér szantálfa: belső középpont, belső erő
???? vetiver: földelés, érzelmi középpont
???? vanília: biztonság, érzékiség
???? pézsma: érzékiség, afrodiziákum
???? tömjén: tisztaság, tudatosság, tér
???? pacsuli: földelés, a félelmek oldása
???? guajakfa: életerő, afrodiziákum
???? rózsa: a szív harmóniája, szeretet
???? levendula: nyugalom, tisztaság
???? geránium: stresszoldás
???? jázmin: bizalom, szerelem, erotika
???? ylang-ylang: nyugalom, pozitivitás
???? bazsalikom ( tulsi ): gyógyulás, életerő
Nag Champa

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Varázslatos Nag Champa

A Nag Champa sokak által közkedvelt füstölő, egyike a legkeresettebb illatoknak. Világutazó barátaink otthonába lépve gyakran csiklandozhatja meg orrunkat a Nag Champa jellegzetes, virágcsokrokat megszégyenítő illata, mely felidézheti Indiába tett utazásaink egy-egy pillanatát, a nyüzsgő piactól a templomok teréig. Ismerkejd meg a benne rejlő anyagokkal, azok illat és energetikai minőségével.

Hogy mitől is olyan különleges a Nag Champa!?

A keverék alapját a kurkuma (meleg, tüzes, fűszeres), vanília (ellazulás, harmónia, egység), pézsma, vetiver (fanyar, fűszeres illat, földelés) és szantálfa (belső béke, belső erő) adják. Az illatjegy szívét rózsa (érzékiség, bizalom, szeretet), pacsuli (balzsamos illat, földelés, erotika, szenvedély), olibanum, vagyis tömjén (tisztaság, tudatosság, felemelkedés), guajakfa (édeskés, fűszeres illat, érzékiség, erotika, afrodiziáló) képezi. Ha ez a kavalkád még nem lenne elegendő, mindezt a levendula (tisztulás, ellazulás, gyógyulás), geránium (stresszoldó), jázmin (bizalom, szerelem, erotika, afrodiziáló), ylang-ylang (nyugtatás, pozitivitás) és a bazsalikom illatjegyek koronázzák meg.

A benne lévő több, mint 10 alap illat egy markáns karakterré olvadva segíti a belső terek illatosítását és más kellemetlen szagok elfedését. A gondosan összeválogatott összetevők hatásukat tekintve egy kellemesen nyugtató  közeget teremtenek, melyben biztonságban és szeretetben érezhetjük magunkat. Ezt az ellazult állapotot a rózsa, guajakfa, pacsuli és jázmin afrodiziáló hatása élénkítheti, pezsdítheti fel.

Kedvenc Nag Champa füstölőnket egyre több formában és kiszerelésben megtalálhatjuk, füstölőpálcika (hagyományos bambuszpálcikás és dhoop, mely vastagabb, pálcika nélküli préselt kiszerelésű) vagy füstölőkúp, füstölőkeverék és füstölőbrikett. Utóbbiak füstöléséhez szükséges a füstölőrácsos edény használata, melyen a rácsra helyezve az alatta égő teamécsesnek köszönhetően indul be a füstölés.

Ne feledd, füstöléskor is fontos, hogy minél természetesebb anyagokat válassz otthonod, lakótered vagy munkahelyed illatosítására, hiszen nem akarjuk szervezetünket és energia testjeinket tovább terhelni vegyszerekkel, ragasztó vagy égést segítő anyagokkal. Természetes anyagok füstölésével mindezt elkerülhetjük, sőt, a növények minőségükből fakadóan nemcsak orrunkat kényeztetik, de lelkünkre, szellemünre és a minket körülvevő térre is jótékony hatást tudnak gyakorolni a belőlük (növények majdnem minden része, gyantájuktól a gyökerén és rügyén át a virágáig, terméséig) felszabaduló energiák, melyet a tűz ereje transzformál, változtat át és juttatja a Térbe.


Milyen formában érhető el a Nag Champa ?

???? Bár a Nag Champát a legtöbben füstölőpálcikaként ismerik vagy ismerték meg, de közkedveltsége okán már számtalan más formában is elérhető.
???? Igyekeztem összegyűjteni a lehetőségeket, ezek közül nálunk nem mindegyik elérhető, az okokat és az esetleges "buktatókat" az adott terméknél részletezem:
???? füstölőpálcika: ami klasszikus indiai bambuszpálcikás füstölő, ennek a minőségi kritériumairól egy külön posztban írok majd
???? füstölőkúp
???? visszaáramló füstölőkúp
???? füstölő dhoop: ez egy "vastagabb", bambuszpálcika nélküli füstölő ( a tibeti pálcikáknál is vastagabb ) kb. 4-5 mm átmérőjű
???? Füstölőbrikett: ez jelenleg csak az Aromafume-tól elérhető, ami 100% természetes
???? füstölőkeverék: rendszerint por formájában, melyet rácsos edényen vagy faszénen füstölhetünk
???? illóolajkeverék vagy illatolajkeverék: itt kérdéses általában a természetesség és a minőség
???? parfümolaj: ez is lehet részben vagy egészben szintetikus
???? masszázsolaj: itt figyelni kell a bázisolaj minőségére és a benne lévő illóolajéra is - sajnos rendszerint szintetikus összetevőkkel készülnek - és hogy kozmetikumként Európában engedélyezve van-e
???? térparfüm: itt is nagyon kell figyelni a természetességre, hogy természetes illóolajokat tartalmazzon, a választékunkban lévő Aromafume térparfüm 100% természetes
???? szappan: itt is figyelni kell magára az alapszappanra ( gyakran tartalmaznak még mindig SLS-t ), és a benne lévő illóolajak természetességére, illetve arra, hogy kozmetikumként Európában engedélyezve van-e egyáltalán
???? illatgyertya: itt is figyelni kell a gyertya vagy mécses alapanyagára ( már elérhetők a tiszta és környezetbarát repcegyertyák ), de a benne lévő illatok még mindig sokszor szintetikusak
???? Eldöntened mindig neked kell, hogy természetességben meddig mész el...

Nag Champa füstölő minőségi különbségek

???? Ahogy a cikksorozat korábbi részeiből kiderült, a Nag Champa egy mesterien megalkotott szinergikus illatpiramis, ami nagyon sok embert elvarázsol, ezért egyre többen és többféleképpen gyártják füstölőként is.
???? Ahogyan az olajoknál, szappanoknál, parfümöknél, kozmetikumoknál is egyre több a szintetikus összetevőt is tartalmazó termék, igaz ez sajnos a füstölőkre is.
???? A paletta igen széles, akárcsak a többi ( fehér zsálya, palo santo ) füstölőpálcikánál, kezdve az egészen olcsó mártott pálcikától, amely semmilyen füstölőszernek nevezhető növényi alapanyagot és természetes illóolajat nem tartalmaz, folytatva az olyan pálcikán át, amelyben a füstölőszer természetes, de az illóolaj szintetikus, egészen a 100% tiszta ( füstölőszer és illóolaj ) pálcikákig.
???? Ez utóbbiak táborát erősíti a Fiore D'oriente Nag Champa pálcikája, mely a gyártó többi termékéhez hasonlóan 100% természetes, és ráadásul még prémium minőségű alapanyagokból is készül, etikus körülmények között.
???? Mert természetesen az alapanyagok minősége sem mindegy, és az sem, hogy milyen körülmények között, milyen figyelemmel, tisztelettel és szeretettel készülnek a pálcikák.
???? A gyártó ( és a forgalmazó ) feladata ezt az értéket és tudást közvetíteni az emberek felé.
???? Így teszünk mi is, amikor képviseljük Riccardo Sabatini, a Fiore D'Oriente tulajdonosának hitvallását:
"A FÜSTÖLÉS NEM MÁS, MINT AZ ÉG FELÉ SZÁLLÓ IMA, EZÉRT MUSZÁJ, HOGY TISZTA LEGYEN"
A videóban rövid betekintést nyerhettek abba, hogyan készülnek ezek a pálcikák:

Hozzászólások