Blog címkék: kopál

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 3 / 3 bejegyzés

ISPALLA PALO SANTO füstölők Peruból

???? A PALO SANTO most már világszerte igen közkedvelt füstölőszer, és a leggyakrabban a maga natúr formájában füstölik, ami valljuk be kissé macerásabb, mint meggyújtani egy füstölőpálcikát.
???? Igazából a természetes füstölés bármelyik formája macerásabb, mint egy füstölőpálcika, talán ezért is van, hogy a pálcikák továbbra is igen közkedveltek.
???? Meg hát vannak olyan helyzetek, amikor tényleg a pálcika a legcélszerűbb füstölési mód.
???? Akárhogyan is van, a PALO SANTO népszerűségének növekedésével egyre több PALO SANTO füstölőpálcika jelent meg a kínálatban, melyek nagy többsége sajnos részben vagy egészben szintetikus.
???? A 100% tisztaságú, Indiában készülő pálcikákkal ( pl. FIORE, HOLY SMOKES ) pedig az a "baj", hogy a masala technológiából fakadóan max. 30% PALO SANTO a tartalmuk, és ez érződik is illaton, hiszen nem "hozzák" azt az intenzív PALO SANTO illatot, amit az ember a fa füstöléséből már jól ismer.
???? Ezért örültünk, hogy a kevés meglévő prémium PALO SANTO pálcikánk mellé megérkeztek ezek a perui kézműves manufaktúrában készülő füstölők, melyek minden várakozásunkat messze felülmúlták.
???? A többes szám szándékos, mert a sima PALO SANTO mellett érkezett még PALO SANTO-KOPÁL és PALO SANTO-MIRHA pálcika is, és további fajták érkezését is várjuk.
???? Mindegyik pálcika 100% természetes és tiszta ( a SERFOR minősítés szinte magától értetődő ), világosan kikommunikált összetevőkből készül ( PALO SANTO faőrlemény, fagyanta, illóolaj és cukor kötőanyagnak ), az illatuk pedig egyenesen mennyei.
???? Kifinomult, balzsamos és tiszta illat, mely önmagában mutatja a minőséget, és az általa közvetített energiát.
???? Ár - érték arányban is igen kedvező, a 10 db pálcika ára 1.291 Ft, és egy darab kb. 30 percig ég, ami pont elegendő egy füstölésre.
???? És még a csomagolásra is figyeltek ????

???? A PALO SANTO / KOPÁL pálcikánál a PALO SANTO-hoz perui sötét kopál gyantát ( SAUMERIO ) kevernek, így adva újabb dimenziókat és további energiákat és illatokat az alap füstölőhöz.
???? A sötét kopál illatban egy meleg, édeskés-balzsamos lágyságot hoz, energiában pedig erősíti a PALO SANTO megnyugtató, stresszoldó minőségét.
???? Kiválóan alkalmas ezért esti füstöléshez, de a sötét kopál transzformációs minősége miatt akár szertartásokhoz, rituálékhoz is.
???? A PALO SANTO / MIRHA pálcikánál a PALO SANTO-hoz perui mirha gyantát kevernek, így adva újabb dimenziókat és további energiákat és illatokat az alap füstölőhöz.
???? A perui mirháról azt érdemes tudni, hogy botanikailag nem mirha, azaz nem commiphora - hiszen a tömjénhez hasonlóan mirha sincs az amerikai kontinensen - de az ottani őslakosok megtalálták azokat a növényeket, melyek ezeket a minőségeket képviselik.
???? A tömjén helyett kopál gyantát füstölnek, míg a mirha helyett a perui mirhának nevezett ( nyilván az őslakosok másképp hívják ) növény - ami vélhetően egy szömörce fajta - gyantáját, mely hasonló szellemi energetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a mirha.
???? Illata valamivel édesebb, lágyabb, nem olyan fanyar mint a valódi mirháé, ezért tőlünk is sokan inkább azt viszik a boltban a klasszikus mirha helyett - mert ez a gyanta a kopálokhoz hasonlóan külön is kapható.
???? A Palo Santoval együtt füstölve támogatja és erősíti a Palo Santo stresszoldó, megnyugtató minőségét és behoz egy meleg, földelő energiát.

Mit füstölnek a templomban ?

???? Mostanában megint megszaporodtak az erre vonatkozó kérdések nálunk, lévén mégiscsak egy zömében katolikus ország vagyunk.
???? Tehát konkrétan azt kérik tőlünk, hogy olyan tömjént adjunk, amilyet a templomban füstölnek.
???? Ilyen azonban nincs, mivel a templomokban rendszerint tömjénkeveréket füstölnek. Az ortodox és görög katolikus templomokban görög tömjént, a római katolikus templomokban pedig afrikai vagy indiai tömjén és egyéb füstölőszerek keverékét.
????A tömjén a keresztény liturgia fontos részét képezi, hiszen magát Isten jelenlétét szimbolizálja, a tömjénezés szerepe pedig a megtisztulás / megtisztítás, valamint az imádság közvetítése Isten felé.
???? Ezen kívül a tömjénezés a test - lélek - szellem egységét hivatott erősíteni azáltal, hogy szinte minden érzékszervünkkel észleljük ( látás, szaglás, hallás, ízlelés ) és ezáltal kizökkenünk a hétköznapok rohanásából, és ha rövid időre is, de megpihenünk a MOST-ban.
????A tömjénhez azért adnak más anyagokat, mert tisztában vannak vele, hogy a tömjén egy igen erőteljes füstölőanyag, mint illatában mind pedig energetikájában, és ezért nem mindenki tudja tisztán elviselni ( rosszullétet, köhögést okozhat ), a hozzáadott egyéb gyanták és növények ezt hivatottak mérsékelni, lágyítani.
????A leggyakrabban sztóraxot, benzoét, mirhát, masztixot, szantálfát, levendulavirágot és borókahajtást használnak, de perui kopál és dammar is előfordulhat a templomi tömjénkeverékekben.
???? Sok bevált receptúrát készen is lehet vásárolni a keresztény kegytárgy boltokban ( pl. Pontifical, a 3 királyok, Basilica, Lourdes Gold, Balthazar ), mi azonban kivezettük őket a választékunkból, mert nem voltunk megelégedve a minőségükkel ( ami a tömeggyártás vele járó következménye - a jogok miatt ugyanis csak egyetlen egy helyen készülnek Európában ), és mert gyakran szintetikus illataromákat is tartalmaznak valódi növényi alapanyagok helyett.
???? A kínálatunkban most szereplő prémium minőségű tömjénkeverékek egy része egy erre szakosodott, kézműves manufaktúrában készülnek Európában, ahol a minőség garantált és egyenletes. A másik részét pedig mi magunk keverjük.
????Sok templomnak és kolostornak van viszont saját, titkos receptúrája, gyakran saját termesztésű növényekkel, illóolajokkal, melyet évszázadok óta őriznek, finomítanak, ezek közül csak néhány kapható kereskedelmi forgalomban, mint pl. a Glastonbury vagy Abbey.

ABALONE / PAUA kagyló

A sámánisztikus tradíciókban szerte az egész világon füstölőedényként használják ezt a csodálatosan szép és méltóságteljes kagylóhéjat, meghívva vele a víz elem és a végtelen óceán energiáját a szertartásokba.
A héj oldalsó részén végigfutó kicsi lyukak kifejezetten praktikusak ebből a szempontból, mert a füstölés során megfelelő szellőzést biztosítanak, és a héj maga pedig nagyon kemény, jól ellenáll a hőnek, ami egy füstölőedénynél alapfeltétel.

Többféleképpen füstölhetünk benne:

  • a meggyújtott fehér zsálya vagy más növényi köteget elhelyezzük benne és hagyjuk végigégni
  • kevés homok vagy föld „béléssel” faszenes füstölésre is alkalmassá tehetjük
  • ha nem sajnáljuk a szép belsőt, akkor a növényeket közvetlenül is meggyújthatjuk benne

Az észak-amerikai indiánok különböző szertartások alkalmával leggyakrabban a négy szent növényt azaz a fehér zsályát, a cédrushajtást, az illatos szentperjét és a dohányt füstölték benne, gyakran némi kopál gyantával együtt.

Az ABALONE ( vagy más néven PAUA ) kagylóban való füstölés számukra szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a benne való füstöléskor egyesülhet a négy elem: a kagyló testesíti meg a vizet, a homok a földet, az elhamvadó növényi részek a tüzet, a füst pedig a levegőt. Így a négy elem egyesülésével, az energetikai teljességben tisztulhat meg a test, a lélek és a szellem is.

Az ABALONE kagyló, vagy magyarul tengeri fülcsiga a Haliotis nemzetség tagja, mely a világon sokfelé megtalálható ( pl. Új-Zéland, Fülöp-szigetek, Dél-Afrika, Mexikó ).
A kívül barnás-fehéres, jellegtelen „csigaháza” sima, gyöngyház színű, azúrkék foltokban játszó csodaszép belsőt takar, mely lelőhelytől és fajtától függően különféle mértékben csillogó és szivárványos, a legszebb kagylókat Új-Zélandon találjuk ( Haliotis Iris ), melyet előszeretettel csiszolnak ékszernek is.

Méretben is széles a választék, az egészen picitől ( XS -5x7 cm ) kezdve az egészen nagyig ( XL -13x18 cm ) mindenki találhat magának tetszőt.
Előszerettel helyezik fából készült ún. kobra-lábra.

További érdekesség, hogy az új-zélandi maorik például kedvenc csemegéjükként fogyasztják, de a távol-keleti éttermek étlapján is gyakran megtaláljuk, hiszen meszes külseje finom, ízletes belsőt rejt.

Fotó: flickr

1 - 3 / 3 bejegyzés