Blog címkék: mirha

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 5 / 5 bejegyzés

ISPALLA PALO SANTO füstölők Peruból

???? A PALO SANTO most már világszerte igen közkedvelt füstölőszer, és a leggyakrabban a maga natúr formájában füstölik, ami valljuk be kissé macerásabb, mint meggyújtani egy füstölőpálcikát.
???? Igazából a természetes füstölés bármelyik formája macerásabb, mint egy füstölőpálcika, talán ezért is van, hogy a pálcikák továbbra is igen közkedveltek.
???? Meg hát vannak olyan helyzetek, amikor tényleg a pálcika a legcélszerűbb füstölési mód.
???? Akárhogyan is van, a PALO SANTO népszerűségének növekedésével egyre több PALO SANTO füstölőpálcika jelent meg a kínálatban, melyek nagy többsége sajnos részben vagy egészben szintetikus.
???? A 100% tisztaságú, Indiában készülő pálcikákkal ( pl. FIORE, HOLY SMOKES ) pedig az a "baj", hogy a masala technológiából fakadóan max. 30% PALO SANTO a tartalmuk, és ez érződik is illaton, hiszen nem "hozzák" azt az intenzív PALO SANTO illatot, amit az ember a fa füstöléséből már jól ismer.
???? Ezért örültünk, hogy a kevés meglévő prémium PALO SANTO pálcikánk mellé megérkeztek ezek a perui kézműves manufaktúrában készülő füstölők, melyek minden várakozásunkat messze felülmúlták.
???? A többes szám szándékos, mert a sima PALO SANTO mellett érkezett még PALO SANTO-KOPÁL és PALO SANTO-MIRHA pálcika is, és további fajták érkezését is várjuk.
???? Mindegyik pálcika 100% természetes és tiszta ( a SERFOR minősítés szinte magától értetődő ), világosan kikommunikált összetevőkből készül ( PALO SANTO faőrlemény, fagyanta, illóolaj és cukor kötőanyagnak ), az illatuk pedig egyenesen mennyei.
???? Kifinomult, balzsamos és tiszta illat, mely önmagában mutatja a minőséget, és az általa közvetített energiát.
???? Ár - érték arányban is igen kedvező, a 10 db pálcika ára 1.291 Ft, és egy darab kb. 30 percig ég, ami pont elegendő egy füstölésre.
???? És még a csomagolásra is figyeltek ????

???? A PALO SANTO / KOPÁL pálcikánál a PALO SANTO-hoz perui sötét kopál gyantát ( SAUMERIO ) kevernek, így adva újabb dimenziókat és további energiákat és illatokat az alap füstölőhöz.
???? A sötét kopál illatban egy meleg, édeskés-balzsamos lágyságot hoz, energiában pedig erősíti a PALO SANTO megnyugtató, stresszoldó minőségét.
???? Kiválóan alkalmas ezért esti füstöléshez, de a sötét kopál transzformációs minősége miatt akár szertartásokhoz, rituálékhoz is.
???? A PALO SANTO / MIRHA pálcikánál a PALO SANTO-hoz perui mirha gyantát kevernek, így adva újabb dimenziókat és további energiákat és illatokat az alap füstölőhöz.
???? A perui mirháról azt érdemes tudni, hogy botanikailag nem mirha, azaz nem commiphora - hiszen a tömjénhez hasonlóan mirha sincs az amerikai kontinensen - de az ottani őslakosok megtalálták azokat a növényeket, melyek ezeket a minőségeket képviselik.
???? A tömjén helyett kopál gyantát füstölnek, míg a mirha helyett a perui mirhának nevezett ( nyilván az őslakosok másképp hívják ) növény - ami vélhetően egy szömörce fajta - gyantáját, mely hasonló szellemi energetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a mirha.
???? Illata valamivel édesebb, lágyabb, nem olyan fanyar mint a valódi mirháé, ezért tőlünk is sokan inkább azt viszik a boltban a klasszikus mirha helyett - mert ez a gyanta a kopálokhoz hasonlóan külön is kapható.
???? A Palo Santoval együtt füstölve támogatja és erősíti a Palo Santo stresszoldó, megnyugtató minőségét és behoz egy meleg, földelő energiát.

Mit füstölnek a templomban ?

???? Mostanában megint megszaporodtak az erre vonatkozó kérdések nálunk, lévén mégiscsak egy zömében katolikus ország vagyunk.
???? Tehát konkrétan azt kérik tőlünk, hogy olyan tömjént adjunk, amilyet a templomban füstölnek.
???? Ilyen azonban nincs, mivel a templomokban rendszerint tömjénkeveréket füstölnek. Az ortodox és görög katolikus templomokban görög tömjént, a római katolikus templomokban pedig afrikai vagy indiai tömjén és egyéb füstölőszerek keverékét.
????A tömjén a keresztény liturgia fontos részét képezi, hiszen magát Isten jelenlétét szimbolizálja, a tömjénezés szerepe pedig a megtisztulás / megtisztítás, valamint az imádság közvetítése Isten felé.
???? Ezen kívül a tömjénezés a test - lélek - szellem egységét hivatott erősíteni azáltal, hogy szinte minden érzékszervünkkel észleljük ( látás, szaglás, hallás, ízlelés ) és ezáltal kizökkenünk a hétköznapok rohanásából, és ha rövid időre is, de megpihenünk a MOST-ban.
????A tömjénhez azért adnak más anyagokat, mert tisztában vannak vele, hogy a tömjén egy igen erőteljes füstölőanyag, mint illatában mind pedig energetikájában, és ezért nem mindenki tudja tisztán elviselni ( rosszullétet, köhögést okozhat ), a hozzáadott egyéb gyanták és növények ezt hivatottak mérsékelni, lágyítani.
????A leggyakrabban sztóraxot, benzoét, mirhát, masztixot, szantálfát, levendulavirágot és borókahajtást használnak, de perui kopál és dammar is előfordulhat a templomi tömjénkeverékekben.
???? Sok bevált receptúrát készen is lehet vásárolni a keresztény kegytárgy boltokban ( pl. Pontifical, a 3 királyok, Basilica, Lourdes Gold, Balthazar ), mi azonban kivezettük őket a választékunkból, mert nem voltunk megelégedve a minőségükkel ( ami a tömeggyártás vele járó következménye - a jogok miatt ugyanis csak egyetlen egy helyen készülnek Európában ), és mert gyakran szintetikus illataromákat is tartalmaznak valódi növényi alapanyagok helyett.
???? A kínálatunkban most szereplő prémium minőségű tömjénkeverékek egy része egy erre szakosodott, kézműves manufaktúrában készülnek Európában, ahol a minőség garantált és egyenletes. A másik részét pedig mi magunk keverjük.
????Sok templomnak és kolostornak van viszont saját, titkos receptúrája, gyakran saját termesztésű növényekkel, illóolajokkal, melyet évszázadok óta őriznek, finomítanak, ezek közül csak néhány kapható kereskedelmi forgalomban, mint pl. a Glastonbury vagy Abbey.

Az advent füstölőszerei - mirha

Az adventi időszak igazából már november 1-jével ( Samhain, Ősök napja ) elkezdődik, tehát nem 4 hanem 6 hétig tart. A görög katolikus tradícióban a mai napig 6 gyertyát gyújtanak.

A természetben ez a teljes elcsendesülés és befelé fordulás és a várakozás ideje, és ha csak egyetlen füstölőszert lehetne ehhez az időszakhoz rendelni, akkor kétség kívül a mirha lenne az.

A mirha nehéz, súlyos, kesernyés, fanyar illatával és energiájával maga a megtestesült Föld, a befogadó és körbeölelő női minőség, mely megtart és segít, hogy biztonságos közegéből újjászülethessünk.

A mirha hatása hihetetlenül sokrétű, hiszen segít abban:

  • hogy lenyugodjunk, elengedjük a görcsöket, a stresszt és megpihenjünk
    hogy földeltek legyünk, hogy 2 lábbal álljunk a földön és jól boldoguljunk a fizikai síkon
  • hogy szeressük és elfogadjuk a testünket,
  • hogy kapcsolódjunk a bennünk lévő női minőséggel és a női felmenőkkel

Ritkán füstöljük tisztán, mert illata a legtöbb ember számára nehezen befogadható ( miért is ? ), pedig a mirha földi létünk kulcsát rejti magában. Nem véletlenül az egyik legrégebben használt szakrális növény. Sokan tudják, hogy az Ókorban a tömjén drágább volt az aranynál. Azt azonban már jóval kevesebben, hogy a mirha még a tömjénnél is drágább volt...

Választékunkban a valódi és tiszta gyanta mellett jó pár mirhával készült keveréket , valódi gyantából készült, 100% tisztaságú füstölőpálcikát és a belőle készült illóolajat is megtalálhatod.

Napi összehangoló tipp : tömjén + mirha

A NAGY KLASSZIKUS KOMBINÁCIÓ. Csupa nagybetűvel. Nem véletlenül, hiszen mindkét gyanta az ősi szakrális anyagok közé tartozik, melyeket évezredek óta használnak különféle formában.
Oldalakat lehetne róluk írni, órákat mesélni, és még akkor sem érnénk a végére annak a sok csodának, melynek birtokában vannak.
Együtt füstölve őket, egyesül és kiegyensúlyozódik a YIN ( mirha – női ) és a YANG ( tömjén – férfi ) energia, így nem meglepő, hogy ezt ÍZISZ és OZIRISZ keveréknek hívták az ősi Egyiptomban, ahol gyakran füstölték ilyen formában, és persze azóta is sok más kultúrában.
Picit más megközelítésben a tömjén az ÉG, a NAP, a spirituális, szellemi világ, a mirha pedig a FÖLD, a földi, fizikai világ, tehát együtt füstölve őket összeköti bennünk az eget a földdel, kiegyensúlyoz, harmonizál, megnyugtat és stresszmentesít.
Segít, hogy a hétköznapok során is középen maradva, belső / felső bölcsességünkre hagyatkozva éljük életünket. Támogat, hogy az isteni bölcsesség és rend cselekedeteinken keresztül megnyilvánulhasson a fizikai világban.
Füstölhetjük naponta az otthonunkban, de a napi auratisztítás rituáléjához is kiválóan alkalmas, hiszen tisztít, földel, kiegyensúlyoz egyszerre.
Ehhez a keverékhez általában valamelyik világos tömjént szoktuk használni ( sacra, carterii, serrata, dalzielli ), így minden tekintetben ( színben is ) megmutatkozik az ellentétek egyensúlya.
Legerőteljesebb hatása a faszenes füstölés során nyilvánul meg, de rácsos edényen is használhatjuk őket.
Ha pedig mégis pálcika vagy kúp formájában szeretnénk füstölni, akkor nagyon figyeljünk a minőségre és a tisztaságra, mert nagyon kevés olyan termék van a piacon, melyek képesek ezeket a finomenergetikai minőségeket megfelelően közvetíteni.

Légfertőtlenítés az influenza szezon idején?

Tél víz idején, amikor lépten nyomon köhögés és prüszkölés hallatszik körülöttünk bizony van, hogy nem szívesen vennénk levegőt, nehogy mi is elkapjuk a bacilusok egy újabb adagját. Tehetünk-e bármit ilyenkor megelőzésképpen, hogy csökkentsük a baktériumok esélyeit?

 A természetes növényi részek füstölésével járó jótékony hatásokat már őseink is előszeretettel kamatoztatták, nem csak rituális szertartások eszközeként nyúltak a füstölőszerekhez, hanem azok antiszeptikus és antivirális hatásáért is. Az ősi Egyiptomban például tömjén füstjével fertőtlenítették a gabonatároló edényeket. Egyes svájci kórházakban a 2000-es évek elején még a tömjén és borókabogyó erőteljes légfertőtlenítő hatású keverékét használták, mint egy természetes és gyengéd módja a kórház légterének tisztítására.

 Még mielőtt a konkrét növényeket sorra vennénk, fontos kihangsúlyozni, hogy a keresett antivirális és antiszeptikus hatás csak valódi, 100% természetes növényi füstölőszerek illetve illóolajok használatakor jelentkezik. Bármilyen szintetikus illóolaj vagy füstölőszer használatakor csupán az illattal gazdagodhatunk.

 Melyek azok a növények melyeket ajánlott a téli járványok idején gyakrabban füstölni? Jó kiindulási pont lehet, hogy az energetikai tértisztítás során használható növények jellemzően a fizikai szinteken is hasonló tisztító hatással bírnak. Ezek például a tömjén, fehér zsálya és a Palo Santo.

 Az egyik legnépszerűbb tértisztító anyag a tűz elemű tömjén, melynek füstjétől még az ördög is menekül, ahogy a közmondás tartja. Egy 2018-as kutatás1 során kimutatták, hogy a tömjének, azon belül is a Boswellia carterii füstölésekor a légtérben jelenlévő baktériumok mennyisége 91,43%-al csökkent, míg illóolajának párologtatásakor ugyanez az érték 67,5% volt. Ugyanezen elven a tömjén kivonatot tartalmazó alkoholos térparfümöknek is lehet légfertőtlenítő hatása. 

A középkori járványok megfékezésekor is gyakran füstöltek, a tömjén intenzív tisztító hatását a borókabogyó, szintén tűz elemű, erőteljes tisztító és védelmező minőségével kiegészítve. Ezt a Légfertőtlenítő kész keveréket Omani tömjén és borókabogyó alkotja, melyet otthon füstölés előtt érdemes mozsárban kissé megtörni, hogy az anyagokban lévő aromás olajak és más hatóanyagok még könnyebben szabadulhassanak fel, így a tiszta levegőt könnyed-élénkítő citrusos illat is betölti majd.

Egy másik kutatás2 során a tömjén ( Boswellia papyrifera ) és a mirha (Commiphora myrrha ) elegyének hatását vizsgálták, melyek egymást erősítő szinergiát mutattak. 

A másik két erőteljes energetikai tisztító hatással bíró növény, a Fehér zsálya3 fizikai hatásait vizsgáló kutatások bíztató eredményre jutottak, míg a Palo Santo fizikai szintű hatásáról csak a hagyományok és a szóbeszéd számol be4. A modern kor kutatói erre irányuló kutatást még nem végeztek. Így a kaliforniai Fehér zsálya és a perui Palo Santo légfertőtlenítő célú felhasználását az olvasó belátására bízzuk.

A légtér fertőtlenítése akkor is hozzájárulás lehet, amikor valaki a családban már megbetegedett. Ezesetben a belélegzett gyengéd természetes füstölőszer füstje a légutakon keresztül fejtheti ki antivirális és antibakteriális hatását. A néphagyomány és a több évszázados tapasztalat támasztja alá ezt a hatást.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29530608

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22288378

3https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786419.2016.1269096?scroll=top&needAccess=true

4 Aromatika magazin, 2015.2.3.

1 - 5 / 5 bejegyzés