Blog címkék: Nag Champa

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 6 / 6 bejegyzés

Nag Champa füstölő minőségi különbségek

???? Ahogy a cikksorozat korábbi részeiből kiderült, a Nag Champa egy mesterien megalkotott szinergikus illatpiramis, ami nagyon sok embert elvarázsol, ezért egyre többen és többféleképpen gyártják füstölőként is.
???? Ahogyan az olajoknál, szappanoknál, parfümöknél, kozmetikumoknál is egyre több a szintetikus összetevőt is tartalmazó termék, igaz ez sajnos a füstölőkre is.
???? A paletta igen széles, akárcsak a többi ( fehér zsálya, palo santo ) füstölőpálcikánál, kezdve az egészen olcsó mártott pálcikától, amely semmilyen füstölőszernek nevezhető növényi alapanyagot és természetes illóolajat nem tartalmaz, folytatva az olyan pálcikán át, amelyben a füstölőszer természetes, de az illóolaj szintetikus, egészen a 100% tiszta ( füstölőszer és illóolaj ) pálcikákig.
???? Ez utóbbiak táborát erősíti a Fiore D'oriente Nag Champa pálcikája, mely a gyártó többi termékéhez hasonlóan 100% természetes, és ráadásul még prémium minőségű alapanyagokból is készül, etikus körülmények között.
???? Mert természetesen az alapanyagok minősége sem mindegy, és az sem, hogy milyen körülmények között, milyen figyelemmel, tisztelettel és szeretettel készülnek a pálcikák.
???? A gyártó ( és a forgalmazó ) feladata ezt az értéket és tudást közvetíteni az emberek felé.
???? Így teszünk mi is, amikor képviseljük Riccardo Sabatini, a Fiore D'Oriente tulajdonosának hitvallását:
"A FÜSTÖLÉS NEM MÁS, MINT AZ ÉG FELÉ SZÁLLÓ IMA, EZÉRT MUSZÁJ, HOGY TISZTA LEGYEN"
A videóban rövid betekintést nyerhettek abba, hogyan készülnek ezek a pálcikák:

Milyen formában érhető el a Nag Champa ?

???? Bár a Nag Champát a legtöbben füstölőpálcikaként ismerik vagy ismerték meg, de közkedveltsége okán már számtalan más formában is elérhető.
???? Igyekeztem összegyűjteni a lehetőségeket, ezek közül nálunk nem mindegyik elérhető, az okokat és az esetleges "buktatókat" az adott terméknél részletezem:
???? füstölőpálcika: ami klasszikus indiai bambuszpálcikás füstölő, ennek a minőségi kritériumairól egy külön posztban írok majd
???? füstölőkúp
???? visszaáramló füstölőkúp
???? füstölő dhoop: ez egy "vastagabb", bambuszpálcika nélküli füstölő ( a tibeti pálcikáknál is vastagabb ) kb. 4-5 mm átmérőjű
???? Füstölőbrikett: ez jelenleg csak az Aromafume-tól elérhető, ami 100% természetes
???? füstölőkeverék: rendszerint por formájában, melyet rácsos edényen vagy faszénen füstölhetünk
???? illóolajkeverék vagy illatolajkeverék: itt kérdéses általában a természetesség és a minőség
???? parfümolaj: ez is lehet részben vagy egészben szintetikus
???? masszázsolaj: itt figyelni kell a bázisolaj minőségére és a benne lévő illóolajéra is - sajnos rendszerint szintetikus összetevőkkel készülnek - és hogy kozmetikumként Európában engedélyezve van-e
???? térparfüm: itt is nagyon kell figyelni a természetességre, hogy természetes illóolajokat tartalmazzon, a választékunkban lévő Aromafume térparfüm 100% természetes
???? szappan: itt is figyelni kell magára az alapszappanra ( gyakran tartalmaznak még mindig SLS-t ), és a benne lévő illóolajak természetességére, illetve arra, hogy kozmetikumként Európában engedélyezve van-e egyáltalán
???? illatgyertya: itt is figyelni kell a gyertya vagy mécses alapanyagára ( már elérhetők a tiszta és környezetbarát repcegyertyák ), de a benne lévő illatok még mindig sokszor szintetikusak
???? Eldöntened mindig neked kell, hogy természetességben meddig mész el...

Miben rejlik a Nag Champa titka ?

????" INDIA - MINDEN ILLAT ANYJA " - így hívják ezt az óriási szubkontinenst, amely nagyságánál és elhelyezkedésénél fogva számtalan klimatikus régiónak ad otthont - kezdve a Himalája lábától le egészen Ceylonig - ezáltal pedig széles tárházát kínálja a különféle aromás növényeknek.
???? Korán felismerték ezt az ott élő emberek, ezáltal az illatok több ezer év óta kísérik őket életük minden területén és aspektusában, legyen az étkezés, szeretkezés, testápolás, szakralitás vagy gyógyítás.
???? Egész India egy hatalmas illatkavalkád, ahol minden régiónak, minden városnak, minden utcának és azon belül minden háznak megvan a maga illata.
???? Természetesen az ehhez kapcsolódó tudást is generációról-generációra finomítják és adják tovább, ezáltal lettek ők már évezredekkel ezelőtt az "illatok nagymesterei".
???? A tudás egy jó része írásos formában is fennmaradt az ősi szankrit iratokban, de van olyan része is, mely személyes átadás formájában öröklődött, például 1-1 családon vagy templomon belül.
???? Ebből a hatalmas tudásból született meg a NAG CHAMPA, melynek története az idő ködjébe vész, de hogy nem évtizedekkel ezelőtt volt, az biztos ????
???? Aki megalkotta ezt az illatpiramist ( ld. előző posztban ),az legalább akkora mestere volt ennek a tudásnak, mint aki "megálmodta" Egyiptomban a KYPHI-t, hiszen mindkettő a maga 14-16 összetevőjével végtelenül komplex, elvarázsoló és több ezer év után is rabul ejti az embereket a világ minden tájékán.
???? Ez azt jelenti, hogy a NAG CHAMPA ( és természetesen az egyiptomi KYPHI is ) minden tekintetben ( illat és energia ) kiegyensúlyozott és harmonikus keverék, ezt hívjuk valódi szinergiának.
???? Ilyet alkotni olyan összetevőkből, amelyek önmagukban is nagyon erőteljesek és elementárisak, mint a fehér szantálfa, a tömjén, a tulsi ( indiai szent bazsalikom ), vanília, jázmin vagy vetiver, csak egy olyan mester képes, akinek hatalmas tudás és tapasztalás van a birtokában.
fotó: Rudolph Ernst - The perfume makers

Mi is az a Nag Champa ?

???? A NAG CHAMPA az egyik legismertebb és legkedveltebb indiai ( nemcsak füstölő ) illat, mely valószínűleg a CHAMPAKA virágról ( Magnolia champaca ) kapta a nevét, annak ellenére, hogy az ebből a virágból nyert illóolajat nem is tartalmazza.
???? S mégis honnan a kapcsolat ?
???? Maga a Champaka virág is nagyon közkedvelt az indiai szubkontinensen, mert az ÖRÖM virágának tartják, a Nag Champa pedig egy olyan füstölő, mely összetétele és elkészítése révén közvetíti ezt a minőséget.
???? A NAG előtag ugyanis arra utal, hogy ez az "Istenek" számára készült, nekik tetsző illat, akárcsak az Ambrózia.
???? S hogy ez mennyire jól sikerült, mutatja az illat közkedveltsége, széles elfogadottsága, hiszen nagyon sok ember számára befogadható, akárcsak az Ambrózia vagy a Palo Santo, ami azt jelzi, hogy erőteljesen "dolgozik" SZÍV szinten ????
???? Pontos összetétele gyártónként változhat - ez azt is jelenti, hogy a Nag Champa nem egy márkanév ( ! ) - de azért létezik illatpiramis, mely megmutatja az összetevőket.
???? Az illatpiramisból is látszik, hogy a Nag Champa illat egyik fő összetevője a fehér szantálfa, mely a tömjén mellett az egyik legszakrálisabb és ikonikusabb füstölőszer, s melynek minősége és mennyisége alapvetően határozza meg egy Nag Champa füstölő minőségét.
???? Maga a Nag Champa egy mesterien megalkotott szinergikus keverék, melyben az összetevők hatása összeadódik és megsokszorozódik, de azért talán érdemes az egyes összetevőkre külön-külön is ránézni picit, hogy milyen lelki-szellemi minőséget hordoznak:
 
???? kurkuma: melegség, tűz, lendület
???? fehér szantálfa: belső középpont, belső erő
???? vetiver: földelés, érzelmi középpont
???? vanília: biztonság, érzékiség
???? pézsma: érzékiség, afrodiziákum
???? tömjén: tisztaság, tudatosság, tér
???? pacsuli: földelés, a félelmek oldása
???? guajakfa: életerő, afrodiziákum
???? rózsa: a szív harmóniája, szeretet
???? levendula: nyugalom, tisztaság
???? geránium: stresszoldás
???? jázmin: bizalom, szerelem, erotika
???? ylang-ylang: nyugalom, pozitivitás
???? bazsalikom ( tulsi ): gyógyulás, életerő

Aromafume - régi tradíció új köntösben

???? Az AROMAFUME egy indiai családi vállalkozás, mely 5 generáció óta, 1907-től kezdve foglalkozik aromás nyersanyagokkal, olajokkal és füstölőkkel.
???? Etikájuk, értékeik és a minőség iránti elkötelezettségük kiállta az idő próbáját, és segített nekik a vállalkozás bővítésében és korszerűsítésében, abban a formában, amelyben ma is működnek.
???? Útjuk az illóoolaj lepárlás művészetével és a természetes aromás világgal a jemeni Aden városában kezdődött, amely az akkori Brit gyarmatbirodalom kereskedelmi útvonalának nagyon fontos kikötője volt.
???? Őseik itt egzotikus fűszerekkel, illatos fákkal és aromás gyantákkal és növényekkel kereskedtek, az évek során pedig saját recepteket és keverékeket fejlesztettek ki annak érdekében, hogy ők maguk és mások is élvezhessék ezeket az illatokat otthonukban.
???? A mostani generáció újragondolta az illatok és a természetes anyagok keverésének régi művészetét, és piacra dobták a tömjén alapú füstölőbriketteket, mely az arab bakhoorok indiai adaptációja.
Aromafume fehér zsálya brikett égetővel
???? Az AROMAFUME más gyártóktól eltérően ( akik féltőn vigyázzák füstölőik receptúráját ) teljesen publikussá teszi brikettjeinek összetételét, mely a klasszikus illatpiramis elvén alapul.
???? Ezek az illatbrikettek természetes növényi részekből ( gyanták, szárítmányok ) és illóolajokból készülnek, állatkísérlet mentesen, FAIR TRADE díjazás mellett. A gyártásuk során semmilyen módon nem károsítják a környezetet.
???? Illatuk jellegzetes, híven tükrözi az indiai illatvilágot ???? Ez azt is jelenti, hogy például egy fehér zsálya vagy palo santo brikett inkább csak halványan emlékeztet az eredeti növény illatára, mert sok más összetevőt is kevernek még hozzá. Helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy palo santot is tartalmaz. ????
Aromafume royal sandal brikett illatpiramis
???? Ahogyan a képen is látható, többféle lehetőségünk van ezeknek az aromás briketteknek a füstölésére:
???? használhatjuk a gyártó által kifejezetten hozzájuk készült rézlapkás füstölőedényen, ebben az esetben egy darab brikett "füstölési" ideje kb. 45-60 perc. A füstölést azért tettem idéző jelbe, mert igazából nem füstölni fog, csak illatozni.
???? füstölhetjük őket klasszikusan faszénen, ebben az esetben lesz füstképződés, de az időtartam jóval rövidebb, mintegy 5 perc, de légtértől és egyéni igénytől függően elég lehet egy brikett a légtér illatosítására. Ha kevésnek éreznénk, akkor feltehetünk még egy brikettet a még izzó faszénre.
???? harmadik lehetőségként füstölhetjük őket az arab régióban az ottani bakhoorokhoz használt elektromos füstölőedényekkel ( nekünk még nincs ilyenünk ), ez esetben szintén 5-7 perc lesz a füstölési idő
???? de a briketteket negyedik lehetőségként füstölőrácsos edényre is tehetjük, ez esetben szintén 45-60 perc illatozással számolhatunk.
Aromafume brikett füstölési módok
???? Az AROMAFUME a különféle füstölő briketteken kívül még tér- és auratisztító spray-ket, térparfümöket ( nag champa ), illóolajokat és különféle aromás olajokat ( 7 csakrához ) gyárt, mi közülük csak a tértisztító spray-ket forgalmazzuk.
???? A brikettekhez hasonlóan ezek a spray-k ( palo santo, fehér zsálya, fehér zsálya-rózsa, fehér zsálya-levendula ) is az indiai ízlésvilág szerint kialakított kompozíciók, melyek bár az energetizálás végett kristályesszenciát is tartalmaznak, illatuk mégis kevéssé emlékeztet a tiszta a fehér zsálya, palo santo, rózsa vagy levendula illatára, viszont teljesen alkoholmentesek.
???? Ha a teljesen tiszta növény illatára és energiájára vágysz, akkor a Jiri&Friends tértisztító spray-it válaszd, ez utóbbiak viszont alkoholt is tartalmaznak.
Aromafume Palo Santo tértisztító spray

Varázslatos Nag Champa

A Nag Champa sokak által közkedvelt füstölő, egyike a legkeresettebb illatoknak. Világutazó barátaink otthonába lépve gyakran csiklandozhatja meg orrunkat a Nag Champa jellegzetes, virágcsokrokat megszégyenítő illata, mely felidézheti Indiába tett utazásaink egy-egy pillanatát, a nyüzsgő piactól a templomok teréig. Ismerkejd meg a benne rejlő anyagokkal, azok illat és energetikai minőségével.

Hogy mitől is olyan különleges a Nag Champa!?

A keverék alapját a kurkuma (meleg, tüzes, fűszeres), vanília (ellazulás, harmónia, egység), pézsma, vetiver (fanyar, fűszeres illat, földelés) és szantálfa (belső béke, belső erő) adják. Az illatjegy szívét rózsa (érzékiség, bizalom, szeretet), pacsuli (balzsamos illat, földelés, erotika, szenvedély), olibanum, vagyis tömjén (tisztaság, tudatosság, felemelkedés), guajakfa (édeskés, fűszeres illat, érzékiség, erotika, afrodiziáló) képezi. Ha ez a kavalkád még nem lenne elegendő, mindezt a levendula (tisztulás, ellazulás, gyógyulás), geránium (stresszoldó), jázmin (bizalom, szerelem, erotika, afrodiziáló), ylang-ylang (nyugtatás, pozitivitás) és a bazsalikom illatjegyek koronázzák meg.

A benne lévő több, mint 10 alap illat egy markáns karakterré olvadva segíti a belső terek illatosítását és más kellemetlen szagok elfedését. A gondosan összeválogatott összetevők hatásukat tekintve egy kellemesen nyugtató  közeget teremtenek, melyben biztonságban és szeretetben érezhetjük magunkat. Ezt az ellazult állapotot a rózsa, guajakfa, pacsuli és jázmin afrodiziáló hatása élénkítheti, pezsdítheti fel.

Kedvenc Nag Champa füstölőnket egyre több formában és kiszerelésben megtalálhatjuk, füstölőpálcika (hagyományos bambuszpálcikás és dhoop, mely vastagabb, pálcika nélküli préselt kiszerelésű) vagy füstölőkúp, füstölőkeverék és füstölőbrikett. Utóbbiak füstöléséhez szükséges a füstölőrácsos edény használata, melyen a rácsra helyezve az alatta égő teamécsesnek köszönhetően indul be a füstölés.

Ne feledd, füstöléskor is fontos, hogy minél természetesebb anyagokat válassz otthonod, lakótered vagy munkahelyed illatosítására, hiszen nem akarjuk szervezetünket és energia testjeinket tovább terhelni vegyszerekkel, ragasztó vagy égést segítő anyagokkal. Természetes anyagok füstölésével mindezt elkerülhetjük, sőt, a növények minőségükből fakadóan nemcsak orrunkat kényeztetik, de lelkünkre, szellemünre és a minket körülvevő térre is jótékony hatást tudnak gyakorolni a belőlük (növények majdnem minden része, gyantájuktól a gyökerén és rügyén át a virágáig, terméséig) felszabaduló energiák, melyet a tűz ereje transzformál, változtat át és juttatja a Térbe.


1 - 6 / 6 bejegyzés