Blog címkék: Palo Santo fa

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 6 / 24 bejegyzés

SZANTÁLFA VAGY PALO SANTO - EZ ITT A KÉRDÉS

???? Gyakran keresnek nálunk "SZANTÁLFÁT", amire ha jobban rákérdezünk, akkor igen gyorsan kiderül, hogy igazából PALO SANTO-ról van szó.

???? Ez utóbbinak ugyanis sok elnevezése forog közszájon, ilyen például a "szent fa - holywood" vagy Szent Pál fája, de sokan szantálfának is hívják, ami ugyan botanikalilag nem állja meg a helyét, de ha azt nézzük, hogy a PALO SANTO hasonló kiemelt helyet foglal el Dél-Amerikában mint a FEHÉR SZANTÁLFA Indiában, akkor akár még érthető is a keveredés.

???? A két fa azonban egyáltalán semmilyen növénytani rokonságban nem áll egymással - ez a latin nevükből egyértelműen kiderül - s ahogyan a fotón is látszik, kinézetük is eléggé eltérő, az illatukról nem is beszélve.

???? Mindkét növény és illat igen ikonikus és jellegzetes - aki egyszer szagolta őket, biztosan nem felejti el - bár valódi fehér szantáfához jó minőségben igen nehéz mostanában hozzájutni, ezért rengeteg a hamisítvány.

???? Nálunk biztosan valódit kapsz: a képen látható Mysore minőségű 30 grammos darab ( nagyobbik fa ) ára mintegy 12.000 Ft !

???? Ehhez képest a PALO SANTO szinte fillérekbe kerül, de ha ilyen tempóban folyik a kitermelése, akkor ott is rövidesen jelentős áremelkedés várható.

???? Ha többet szeretnél tudni róluk, akkor a PALO SANTO-ról tavaly ősszel volt egy hosszabb cikksorozat, a SZANTÁLFÁRÓL pedig idén tavasszal, ha esetleg lemaradtál róla, visszakeresheted őket a blogban:
???? Bármelyiket is választod, érdemes figyelni arra, hogy valódit vegyél - különösen a szantál esetében - valamint a minőségre is, mert ez utóbbi nagyban befolyásolja a növény hatásának intenzitását.

???? Használd őket szeretettel és mértékkel, és adj hálát a Földanyának a kincseiért????

Mi a különbség a FIORE D'ORIENTE 2 féle PALO SANTO pálcikája között ?

???? Többen joggal vetették fel a kérdést, hogy miért van a FIORE D'ORIENTE választékában 2 féle PALO SANTO füstölőpálcika, és hogy mi a különbség közöttük - azon kívül, hogy a MISZTIKUS INDIA széria valamivel olcsóbb - 1 doboz / 10 db 1.990 Ft.
???? Halkan jegyzem meg, hogy szantálfából 3 féle van :-)
???? Abban ugyanis megegyeznek, hogy mindkét pálcika 100% természetes és tiszta, ez a FIORE D'ORIENTE-nél alap.
???? Nos, ahogyan arról már korábban is írtam, a MARCO POLO széria minden tagja ECOCERT minősítésű, ami azt jelenti, hogy minden összetevőjük bevizsgált, minősített és biztonsági adatlappal is rendelkezik. Ez jelenleg a világon egyedülálló !
???? A minőségnek és a minősítésnek pedig ára van, ezért többe is kerül: 1 doboz / 10 db - 2.190 Ft.
???? Ezen kívül a MARCO POLO szériába nem tesznek illóolajat, és ezen PALO SANTO pálcika masalája nem tartalmaz mézet sem, tehát teljesen VEGÁN.
???? Míg a MISZTIKUS INDIA PALO SANTO-ja egy tradícionális, ősi MÉZ-es masala receptúrára épül, mely illóolajat is tartalmaz, ami szintén 100% tiszta és természetes.
???? Ez sajnos nem magától értetődő, mert a boltokban elérhető indiai füstülőpálcikák többsége ( kb. 99%-a ) szintetikus illatolajjal készül, sőt a pálcika alap is részben vagy egészben szintetikus.

ISPALLA PALO SANTO füstölők Peruból

???? A PALO SANTO most már világszerte igen közkedvelt füstölőszer, és a leggyakrabban a maga natúr formájában füstölik, ami valljuk be kissé macerásabb, mint meggyújtani egy füstölőpálcikát.
???? Igazából a természetes füstölés bármelyik formája macerásabb, mint egy füstölőpálcika, talán ezért is van, hogy a pálcikák továbbra is igen közkedveltek.
???? Meg hát vannak olyan helyzetek, amikor tényleg a pálcika a legcélszerűbb füstölési mód.
???? Akárhogyan is van, a PALO SANTO népszerűségének növekedésével egyre több PALO SANTO füstölőpálcika jelent meg a kínálatban, melyek nagy többsége sajnos részben vagy egészben szintetikus.
???? A 100% tisztaságú, Indiában készülő pálcikákkal ( pl. FIORE, HOLY SMOKES ) pedig az a "baj", hogy a masala technológiából fakadóan max. 30% PALO SANTO a tartalmuk, és ez érződik is illaton, hiszen nem "hozzák" azt az intenzív PALO SANTO illatot, amit az ember a fa füstöléséből már jól ismer.
???? Ezért örültünk, hogy a kevés meglévő prémium PALO SANTO pálcikánk mellé megérkeztek ezek a perui kézműves manufaktúrában készülő füstölők, melyek minden várakozásunkat messze felülmúlták.
???? A többes szám szándékos, mert a sima PALO SANTO mellett érkezett még PALO SANTO-KOPÁL és PALO SANTO-MIRHA pálcika is, és további fajták érkezését is várjuk.
???? Mindegyik pálcika 100% természetes és tiszta ( a SERFOR minősítés szinte magától értetődő ), világosan kikommunikált összetevőkből készül ( PALO SANTO faőrlemény, fagyanta, illóolaj és cukor kötőanyagnak ), az illatuk pedig egyenesen mennyei.
???? Kifinomult, balzsamos és tiszta illat, mely önmagában mutatja a minőséget, és az általa közvetített energiát.
???? Ár - érték arányban is igen kedvező, a 10 db pálcika ára 1.291 Ft, és egy darab kb. 30 percig ég, ami pont elegendő egy füstölésre.
???? És még a csomagolásra is figyeltek ????

???? A PALO SANTO / KOPÁL pálcikánál a PALO SANTO-hoz perui sötét kopál gyantát ( SAUMERIO ) kevernek, így adva újabb dimenziókat és további energiákat és illatokat az alap füstölőhöz.
???? A sötét kopál illatban egy meleg, édeskés-balzsamos lágyságot hoz, energiában pedig erősíti a PALO SANTO megnyugtató, stresszoldó minőségét.
???? Kiválóan alkalmas ezért esti füstöléshez, de a sötét kopál transzformációs minősége miatt akár szertartásokhoz, rituálékhoz is.
???? A PALO SANTO / MIRHA pálcikánál a PALO SANTO-hoz perui mirha gyantát kevernek, így adva újabb dimenziókat és további energiákat és illatokat az alap füstölőhöz.
???? A perui mirháról azt érdemes tudni, hogy botanikailag nem mirha, azaz nem commiphora - hiszen a tömjénhez hasonlóan mirha sincs az amerikai kontinensen - de az ottani őslakosok megtalálták azokat a növényeket, melyek ezeket a minőségeket képviselik.
???? A tömjén helyett kopál gyantát füstölnek, míg a mirha helyett a perui mirhának nevezett ( nyilván az őslakosok másképp hívják ) növény - ami vélhetően egy szömörce fajta - gyantáját, mely hasonló szellemi energetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a mirha.
???? Illata valamivel édesebb, lágyabb, nem olyan fanyar mint a valódi mirháé, ezért tőlünk is sokan inkább azt viszik a boltban a klasszikus mirha helyett - mert ez a gyanta a kopálokhoz hasonlóan külön is kapható.
???? A Palo Santoval együtt füstölve támogatja és erősíti a Palo Santo stresszoldó, megnyugtató minőségét és behoz egy meleg, földelő energiát.

Aromafume - régi tradíció új köntösben

???? Az AROMAFUME egy indiai családi vállalkozás, mely 5 generáció óta, 1907-től kezdve foglalkozik aromás nyersanyagokkal, olajokkal és füstölőkkel.
???? Etikájuk, értékeik és a minőség iránti elkötelezettségük kiállta az idő próbáját, és segített nekik a vállalkozás bővítésében és korszerűsítésében, abban a formában, amelyben ma is működnek.
???? Útjuk az illóoolaj lepárlás művészetével és a természetes aromás világgal a jemeni Aden városában kezdődött, amely az akkori Brit gyarmatbirodalom kereskedelmi útvonalának nagyon fontos kikötője volt.
???? Őseik itt egzotikus fűszerekkel, illatos fákkal és aromás gyantákkal és növényekkel kereskedtek, az évek során pedig saját recepteket és keverékeket fejlesztettek ki annak érdekében, hogy ők maguk és mások is élvezhessék ezeket az illatokat otthonukban.
???? A mostani generáció újragondolta az illatok és a természetes anyagok keverésének régi művészetét, és piacra dobták a tömjén alapú füstölőbriketteket, mely az arab bakhoorok indiai adaptációja.
Aromafume fehér zsálya brikett égetővel
???? Az AROMAFUME más gyártóktól eltérően ( akik féltőn vigyázzák füstölőik receptúráját ) teljesen publikussá teszi brikettjeinek összetételét, mely a klasszikus illatpiramis elvén alapul.
???? Ezek az illatbrikettek természetes növényi részekből ( gyanták, szárítmányok ) és illóolajokból készülnek, állatkísérlet mentesen, FAIR TRADE díjazás mellett. A gyártásuk során semmilyen módon nem károsítják a környezetet.
???? Illatuk jellegzetes, híven tükrözi az indiai illatvilágot ???? Ez azt is jelenti, hogy például egy fehér zsálya vagy palo santo brikett inkább csak halványan emlékeztet az eredeti növény illatára, mert sok más összetevőt is kevernek még hozzá. Helyesebb lenne úgy fogalmazni, hogy palo santot is tartalmaz. ????
Aromafume royal sandal brikett illatpiramis
???? Ahogyan a képen is látható, többféle lehetőségünk van ezeknek az aromás briketteknek a füstölésére:
???? használhatjuk a gyártó által kifejezetten hozzájuk készült rézlapkás füstölőedényen, ebben az esetben egy darab brikett "füstölési" ideje kb. 45-60 perc. A füstölést azért tettem idéző jelbe, mert igazából nem füstölni fog, csak illatozni.
???? füstölhetjük őket klasszikusan faszénen, ebben az esetben lesz füstképződés, de az időtartam jóval rövidebb, mintegy 5 perc, de légtértől és egyéni igénytől függően elég lehet egy brikett a légtér illatosítására. Ha kevésnek éreznénk, akkor feltehetünk még egy brikettet a még izzó faszénre.
???? harmadik lehetőségként füstölhetjük őket az arab régióban az ottani bakhoorokhoz használt elektromos füstölőedényekkel ( nekünk még nincs ilyenünk ), ez esetben szintén 5-7 perc lesz a füstölési idő
???? de a briketteket negyedik lehetőségként füstölőrácsos edényre is tehetjük, ez esetben szintén 45-60 perc illatozással számolhatunk.
Aromafume brikett füstölési módok
???? Az AROMAFUME a különféle füstölő briketteken kívül még tér- és auratisztító spray-ket, térparfümöket ( nag champa ), illóolajokat és különféle aromás olajokat ( 7 csakrához ) gyárt, mi közülük csak a tértisztító spray-ket forgalmazzuk.
???? A brikettekhez hasonlóan ezek a spray-k ( palo santo, fehér zsálya, fehér zsálya-rózsa, fehér zsálya-levendula ) is az indiai ízlésvilág szerint kialakított kompozíciók, melyek bár az energetizálás végett kristályesszenciát is tartalmaznak, illatuk mégis kevéssé emlékeztet a tiszta a fehér zsálya, palo santo, rózsa vagy levendula illatára, viszont teljesen alkoholmentesek.
???? Ha a teljesen tiszta növény illatára és energiájára vágysz, akkor a Jiri&Friends tértisztító spray-it válaszd, ez utóbbiak viszont alkoholt is tartalmaznak.
Aromafume Palo Santo tértisztító spray

PALO SANTO és a fenntarthatóság

????PALO SANTO ÉS A FENNTARTHATÓSÁG????
????Hiszem, hogy minden akkor jelenik meg az életünkben, amikor annak eljött az ideje.
????Ezért nem gondolom, hogy véletlen lenne, hogy a Palo Santo, mely évezredek óta szerves részét képezi a dél-amerikai emberek életének, most jutott el a nyugati világba, ahol óriási sikernek örvend. Ugyanis az emberek többsége is ösztönösen érzi, hogy milyen támogató növényre van szüksége, "vezeti őket az orruk".
????A Palo Santo szívtér tisztító és harmonizáló hatására nagyobb szükségünk van most, mint valaha.
????Nyilván van ennek egy olyan vetülete, hogy óriási keresletet generálva veszélyeztetődik a fafaj, mint ahogyan ez történt a libanoni cédrussal, az indiai valódi fehér szantállal, illetve az aloéfával ( oudh ).
????Erre a válasz azonban szerintem nem a teljes "nem használat", hiszen az csak a másik véglet.
????A megoldás mindig középen van, ez pedig jelen esetben a felelős és tudatos vásárlás és használat.
????A tudatos használat azt jelenti, hogy tisztában vagyunk vele, hogy ezek a "királyi anyagok" nagyon erőteljesek, elég belőlük keveset füstölni, a Palo Santónál ez max 3-4 perc, így egy darab fa még napi használat mellett is hetekre elegendő.
????A másik pedig a tudatos vásárlás, hogy olyan terméket vásárolunk, ahol az eladó garantálja a fenntartható beszerzési forrást, ilyen például most a perui SERFOR minősítés, valamint hajlandóak vagyunk ennek az árát is megfizetni.
????Ez nem jelenti azt, hogy más dél-amerikai országból nem érkezhet "tiszta" áru, de ott még nagyobb bizalomra van szükség, ami a beszerzési láncot illeti.
????És azt se felejtsük el, hogy a Palo Santo kitermelése és feldolgozása rengeteg embernek ad munkát és megélhetést Dél-Amerikában, felelős vásárlással ezt is támogatjuk.
Fotó: Flickr / Fabricio Vera

PALO SANTO és a szív harmóniája

????A Palo Santo szívteret tisztító és harmonizáló minősége kerül előtérbe a MENNYEI BÉKE füstölőkeverékben.
????Talán ezért is örvend ekkora népszerűségnek a Palo Santo, hiszen a mostani erőteljes változások is azt tanítják nekünk embereknek, hogy egyre jobban hallgassunk a szívünkre.
????Ahogy A kis hercegben is elhangzik:
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
????Ezt annyival egészíteném ki, hogy ez csak akkor tud működni, ha a szívtér tiszta és harmonikus.
???? A Palo Santo pedig ebben tud segíteni...A legtöbb ember ösztönösen érzi ezt, vezeti őket az orruk...
????Ha még bővebben szeretnél olvasni erről a csodálatos keverékről, egy korábbi bejegyzésben elérheted:
Ha pedig füstölni támadt kedved, akkor itt rendelheted meg:
Kép: Pixabay / S. Hermann & F. Richter
1 - 6 / 24 bejegyzés