Papp Csilla

Gondolatébresztő a mártott és szénpor alapú pálcikákról

Gondolatébresztő a mártott és szénpor alapú pálcikákról
Gondolatébresztő a mártott és szénpor alapú pálcikákról

Az egész úgy kezdődött, hogy akartam írni egy posztot, hogy ejnye-bejnye ilyen-meg olyan rossz a mártott, szénalapú pálcika.

Erre fel a csütörtöki szállítmánnyal érkeztek új ÉDESFŰ / SWEETGRASS pálcikák az USA--ból, melyek láthatóan szénporral készültek ( a fotón, ami alapján megrendeltem, nem volt ennyire egyértelmű ). És akkor muszáj volt elgondolkodnom, hogy mi van ???

Ha én megírom, hogy ejnye-bejnye, meg szir-szar, akkor hogyan maradhatunk hitelesek, ha kirakjuk a polcra az amúgy észak-amerikai indiánok által készített kézműves pálcikákat ?

Szóval az Élet/Univerzum/ Isten megint csak elém tette, hogy semmi sem fekete vagy fehér ( bár a szénpor fekete, és a vele készült pálcika is az ), és hogy szürkének is sok árnyalata ( 50 ?  ) lehet.

Úgyhogy az ítélkezés helyett csak gondolatébresztőket írok, ki ki döntse el maga, hogy mi mellett teszi le a voksát.

  1. A mártott pálcikák MINDIG szintetikus illatolajat tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy aromaterápiás hatásuk biztosan nincs, a rossz minőségű, olcsó illatolaj sok embernél okozhat fejfájást, vagy más egészségügyi panaszt. Ezzel szemben viszont az áll, hogy a ma forgalomban lévő parfümök és légtérillatosítók többsége is szintetikus olajokkal készül, s azért valljuk be, hogy nem lesznek tömegével rosszul tőlük az emberek. Illat van, terápiás hatás nincs. De lehet, hogy nem is mindenkinek kell.
  2. Igen, az elfüstölt és a levegőben nagy koncentrációban jelen lévő szénpor ( szmog ) szerintem is okozhat egészségügyi problémát, megterheli a tüdőt ( a dohányzáshoz hasonlóan ). Ezért a szénporral készült pálcikák füstölésénél biztosan érdemes gyakrabban szellőztetni, és a füstölés gyakorisága sem mindegy. Valamint az sem, hogy milyen intenzitással lélegezzük be a füstös levegőt.
  3. Amit viszont észrevettem, és videón is bemutatok, hogy az új pálcika ( a videón a jobboldali ), annak ellenére, hogy szénporral készült, sokkal lassabban és kevesebb füsttel ég, mint a másik, ergo jóval kevesebb szénpor kerül a levegőbe. Szóval itt is különféle minőségek vannak.
  4. Kérdés, hogy a szénpor mellett van-e még más vegyszer az adott pálcikában, amely elfüstölve a levegőn keresztül a tüdőbe tud kerülni ? Okozhat-e az további problémát ? Okozhatnak-e a szintetikus illatolajok egyéb problémákat a fejfájáson kívül ( amit nagyjából tudnak ) ? Vannak-e erre vonatkozóan vizsgálatok ? Gyanítom, hogy nincsenek.
  5. Ne felejtsük el az egyéni érzékenységet sem, hiszen ugyanarra az ingerre, hatásra egész különbözően reagálunk, ami az egyiknek túl kevés, az másnak már túl sok lehet.
  6. Illetve, hogy a nagyvárosi embereknek ez mekkora plusz terhelést jelent a városi szmoghoz képest ? Vagy vidéken, ahol fával vagy szénnel tüzelnek, és azért szmogos a levegő ?

Szóval megannyi kérdés, melyre mindenkinek magának kell megtalálnia választ. Egy biztos, hogy nálunk azért mártott pálcika nem lesz 

Csilla

Videó: Florasense
Fotó: Shutterstock

Hozzászólások