A minőségi természetes gyertya 5 ismertetőjele

A minőségi természetes gyertya 5 ismertetőjele
A minőségi természetes gyertya 5 ismertetőjele

Alig, ha találunk olyan embert, aki ne szeretné az illatokat, aki ne tudna elmerülni a levendula nyugtató és oldó illatában, vagy ne ébresztené fel elméjét a kámfor és a menta friss, roppanós aromája!

Mi a helyzet a gyertyákkal és azok illatosított változataival? Összeszedtük a legfontosabb ismertetőjeleit annak, hogy mikor lehet gyanús az illatos gyertya!

Eper, mangó, cseresznye, gesztenye, dió, zöldtea, sütőtök, ibolya, gyöngyvirág, orgona, alma, maracuja, szeder, áfonya, gesztenye és a lista talán a végtelenségig fokozható, mind olyan növények/gyümölcsök, melyeknek természetüknél fogva nincs illóolaj tartalma!

Mit jelent ez? 99% , hogy szintetikus, művi illatanyagot felhasználva készült gyertyával van dolgunk. Állj meg egy pillanatra és gondoljkodj!

Ugyan az illatgyertyákról szól ez az ötös lista, de itt megjegyeznénk, hogy ugyanígy gyanakvásra ad okot, ha hasonló illatú füstölőpálcikát vásárolsz, mint például kávé, kókusz vagy dohány. Ezek is vélhetően szintetikus aromától illatoznak.

Első és legegyszerűbb szempont, ha a józan paraszti eszedre és némi illat ismeretedre hagyatkozol. Melyek azok a (gyógy)növények (is) melyeket ismersz, látad már illóolaj formájában? Ezek lehetnek, csak hogy néhány példa itt álljon, kamilla, eukaliptusz, levendula, narancsvirág, bergamott, pacsuli, tömjén, mirha, szantál stb. Ezek jó eséllyel természetesek, lásd részletesebben a következő pontban.

A valódi, természetes, terápiás minőségű illóolajok alkalmazásával készült gyertyákon fel van tüntetve az összetevők listáján a használt illóolaj.

Profik esetében még a növény latin nevét is feltüntetik. Egyrészt az azonosíthatóság érdekében, másrészt, mint minden növény, az illóolajuk is válthat ki allergiás reakciót. Így ha bármilyen allergiánk van, érdemes ezt is észben tartani, mikor válogatunk!

+1 árulkodó jel: A valódi illóolajjal készült gyertyák illata természetüknél fogva szolid és finom. A teret belengi illatuk, azonban messze nem olyan tolakodóan, mint a szintetikus aromás gyertyák.

Karácsonyi hangulat, Tavaszi pezsgés, Harmatos reggel, Kávévarázs …. Mind erős érzelmi reakciót vált ki az éppen válogató vásárlóból. Azonban ha nem találod a csomagoláson az összetevők listáját, megnevezve (legalább) a legfőbb illóolajokat, akkor valami nem stimmel, valószínű szintetikus illatanyagokkal van dolgod.

Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy nem létezik valódi, terápiás illóolajok keverékével készült, fantázianévbe öltöztetett gyertyaköltemény. Előfordulnak, egyre több helyen! A 2. és 4. pontok jó támaszként szolgálhatnak, hogy meg tudd különböztetni őket a szintetikusaktól!

Az ár egy jó mércéje lehet annak, hogy mennyire természetes a gyertya. A paraffin alapú (ami a legolcsóbb gyertya alapanyag, lásd korábbi cikkünket) illatosított gyertya mérettől és mennyiségtől függően 500-2000 Ft. körül kapható. A drágább verzió pedig gyakran az ízléses csomagolás miatt kerül többe, nem a minőségi alapanyagok miatt.

Ha minden fronton természetes gyertyát keresel, akkor darabjáért könnyedén fizethetsz 3-5000 Ft.-ot is. Ezek javarészt fenntartható, növényi viaszból készülnek (szója, repce, kókusz) és természetes, terápiás minőségű illóolajjal vannak illatosítva.

Gondolj csak bele, a bulgáriai rózsa illóolajának 1 ml-je kerül kb. 18-23.000 Ft-ba, vagy a mysore-i szantálfa kilója megközelíti az 500 €-t. Ezek a valódi növények és illóolajaik ára. Ennek tükrében érthetővé válik, miért kerül annyiba a minőségi illatgyertya amennyibe!

Itt ne a szuper grafikával ellátott, csillogóan káprázatos dobozra gondolj. Hanem a természet megjelenésére, üveg vagy fém tégelybe öntött gyertya, műanyag mentes, védjegyekkel és szimbólumokkal ellátott, így is felhívva figyelmedet és tájékoztatva a felhasznált alapanyagok minőségéről.

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Mi teszi a gyertyát természetessé?

Van e kényeztetőbb egy gyertyafényes vacsoránál Kedvesünkkel, vagy játékosan táncoló gyertyafénnyel körül ölelt illatosan gőzölgő fürdővíznél? A pihentető félhomály segít a napi stressz és gondok hátrahagyásában és az ellazulásban.

A villanyt lekapcsolva azonban belépünk a mécsesek és gyertyák labirintusába… Paraffin, szója, pálma, méhviasz, nem is szólva a mindenféle illatosított és színezett darabokról. A gyertyákra pillantva a tisztaság jut eszünkbe, azonban kicsit mélyebbre ásva néhány meglepő eco-igazságra bukkanhatunk.

A legelterjedtebbek a mártott gyertyák és a teamécsesek, melyek sztearinból (állati vagy növényi zsír) vagy paraffinból (kőolaj származék) készülnek. Ez utóbbi, a legolcsóbb, legelterjedtebb gyertyakészítési alapanyag. Egyes kutatások során a nagy mennyiségben használt paraffin gyertyák kimutatható mértékű károsanyagot bocsátottak ki zárt, kontrollált környezetbe. A kutatás során tapasztalt eredményeket a passzív dohányzás hatásaihoz hasonlították.

Ahhoz, hogy könnyebben el tudj igazodni a gyertyák színes, illatos világában, listába szedtük, hogy mik azok, amikre mindenképp érdemes odafigyelni!

Általában a legjobb és fenntarthatóbb alternatívák. Azonban fontos kiemelni a megfelelő, fenntartható termelést! Dél-Amerika és Ázsia őserdeit az erdőírtások fenyegetik, hogy ellássák az egyre növekvő keresletet. Győződj meg arról, hogy fenntartható gazdálkodásból származik. Ezt az RSPO vagy Green Palm, a két legnagyobb fenntartható pálmaolajért tevékenykedő szervezet, logója jelöli a terméken. Bővebben: https://greenpalm.org/

Valószínűleg a legtisztább, legkörnyezetbarátabb és luxus kategórába tartozó viasz, amit napjainkban használhatunk, ezért is olyan drága. Lassan és tisztán ég, kellemesen árasztva tisztán mosott pamutot idéő illatát.

Természetes, megújuló és biológiai úton lebomló, lassabban és kevesebb hővel ég, ami elősegíti az illatok egyenletes kibocsátását. Ha európai repcéból készült terméket választasz, akkor egyrészt GMO mentes (genetikailag nem módosított) terméket választasz, másrészt a világot sem utazta körbe.

Mivel a méhviasz nem vegán, így nem ajánlható mindenkinek. Mégis természetes, biológiai úton lebomló viasz, ami lassan ég, és bizonyíthatóan légtisztító hatása is van (ellenben a mérgező anyagokat kibocsátó parafinnal). Füst- és korommentes, legjobb a természetes, színezetlen és enyhe mézillatú változata. Színe attól függően változhat, hogy a méhek miből táplálkoztak.

Annak ellenére, hogy természetes, megújuló és biológiai úton lebomló viasz, ami lassan és tisztán ég, nem a fenntarthatóságáról híresült el. Egyre több kétség merül fel, hiszen Dél-Amerikában és Ázsiában, ahol tradicionálisan termesztették, kontrolt vesztetté vált az erdőírtás mértéke, a tápoldatok és növényírtószerek használata, azért, hogy a növekvő keresletet (persze nem csak gyertya tekintetében) ki tudják elégíteni. Ezért mindig bizonyosodj meg arról, hogy honnan származik a szója viaszból készült gyertya! Például az Egyesült államokban a mai napig engedélyezett a GMO alkalmazása.

Gyakran állati- és növényi zsiradék elegyéből készül, így nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy vegán lenne. Így is, a sztearint részesítsük előnyben a paraffin gyertyához képest. Figyeld a csomagoláson lévő jelöléseket!

A szintetikus illatanyagokkal szemben a természetes illóolajokat növényekből vonják ki. Ez a koncentrált illóolaj nagyon erős hatású lehet, így elővigyázatosan kell vele bánni. Az illóolajokat egyre többen és gyakrabban használják terápiás minőségük miatt.

A kanóc ideálisan ólomtól és fémektől mentes, természetes alapanyagból készül, mint a pamut, kender és a fa. Érdemes visszavágni a kanócot, hogy tisztábban égjen, és nem huzatos helyen égetni, így elkerülve a kormolást.

Hozzászólások