Blog címkék: szantálfa

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 6 / 8 bejegyzés

SZANTÁLFA VAGY PALO SANTO - EZ ITT A KÉRDÉS

???? Gyakran keresnek nálunk "SZANTÁLFÁT", amire ha jobban rákérdezünk, akkor igen gyorsan kiderül, hogy igazából PALO SANTO-ról van szó.

???? Ez utóbbinak ugyanis sok elnevezése forog közszájon, ilyen például a "szent fa - holywood" vagy Szent Pál fája, de sokan szantálfának is hívják, ami ugyan botanikalilag nem állja meg a helyét, de ha azt nézzük, hogy a PALO SANTO hasonló kiemelt helyet foglal el Dél-Amerikában mint a FEHÉR SZANTÁLFA Indiában, akkor akár még érthető is a keveredés.

???? A két fa azonban egyáltalán semmilyen növénytani rokonságban nem áll egymással - ez a latin nevükből egyértelműen kiderül ( PALO SANTO - Bursera graveolens, FEHÉR SZANTÁLFA - Santalum album ) - s ahogyan a fotón is látszik, kinézetük is eléggé eltérő, az illatukról nem is beszélve.

???? A SZANTÁL egy jóval keményebb fa - ezért leginkább vágott vagy porított formában érdemes füstölni, míg a PALO SANTO fadarabokat hagyományosan "direktben" gyújtják meg, de természetesen ez utóbbiból is létezik vágott és őrlemény a rácsos és a faszenes füstöléshez.
???? Mindkét növény és illat igen ikonikus és jellegzetes - aki egyszer szagolta őket, biztosan nem felejti el - bár valódi fehér szantáfához jó minőségben igen nehéz mostanában hozzájutni, ezért rengeteg a hamisítvány.

???? Nálunk biztosan valódit kapsz: a képen látható Mysore minőségű 30 grammos darab ( nagyobbik fa ) ára mintegy 12.000 Ft !

???? Ehhez képest a PALO SANTO szinte fillérekbe kerül, de ha ilyen tempóban folyik a kitermelése, akkor ott is rövidesen jelentős áremelkedés várható.

???? Ha többet szeretnél tudni róluk, akkor a PALO SANTO-ról tavaly ősszel volt egy hosszabb cikksorozat, a SZANTÁLFÁRÓL pedig idén tavasszal, ha esetleg lemaradtál róla, visszakeresheted őket a blogban:
???? Bármelyiket is választod, érdemes figyelni arra, hogy valódit vegyél - különösen a szantál esetében - valamint a minőségre is, mert ez utóbbi nagyban befolyásolja a növény hatásának intenzitását.

???? Használd őket szeretettel és mértékkel, és adj hálát a Földanyának a kincseiért????

Fehér szantálfa - minőségi különbségek

????A növényi készítményeknél, legyen az akár tea, tinktúra, illóolaj vagy füstölő, nagyon fontos az alapanyag minősége.

???? A szakrális anyagoknál, mint amilyen a fehér szantálfa is, pedig még annál is fontosabb????

???? A valódi, jó minőségű fehér szantált a fa aromás gesztjéből nyerik, mely leghamarabb 5-10 év után kezd "kifejlődni" a fa belsejében, és minél idősebb, annál nagyobb és annál több aromás olajat tartalmaz.
???? Ennek megfelelően a fehér szantálfa minősége is széles határok között mozoghat, kezdve a szintetikus aromával átitatott hamisítványtól ( mi is belefutottunk már ilyenbe ???? ) a prémium minőségű MYSORE -ig vagy MYSORE QUALITY-ig.
???? Ez utóbbi azt jelenti, hogy vagy közvetlenül Indiából érkezik ( ami igen ritka ), vagy nem Indiából jön, de mégis olyan a minősége. Ezt a minőségi kategóriát is megtalálhatjátok már nálunk, mely annyira finom, hogy csak üveg csomagolásban tesszük elérhetővé.
???? A MYSORE minőség egy külön alfaját jelöli az amúgy is különleges Santalum album fának, melynek barnább a törzse, kisebbek a levelei, és kevesebb helyen marad meg, mint a többi társa, mert jóval érzékenyebb a talajviszonyokra, és a klimatikus körülményekre.
???? Cserébe viszont a 40 éves fák gesztje sokkal több olajat tartalmaz, így sokkal illatosabb-aromásabb lesz, ezért hívják MYSORE minőségnek.
???? Nálunk jelenleg a következő minőségi kategóriák elérhetők:
???? Santalum spicatum Ausztráliából - illata és intenzitása hasonló az alacsony olajtartalmú santalum album-hoz.
???? Santalum album alacsony olajtartalommal Indonéziából: ez fiatal ( 5-15 éves ) fák gesztjének aprítéka, finom, de nem túl intenzív illattal.
???? Santalum album magas olajtartalommal Indonéziából: ez idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, nagyon finom, intenzív illattal.
???? Santalum album MYSORE minőség Indonéziából: ez is idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, különösen finom és még intenzívebb illattal.
???? Santalum album MYSORE Indiából:  ez is idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, különösen finom és a legintenzívebb illattal.

Fehér szantálfa jótékony hatásai

????A valódi és jó minőségű fehér szantálfát keleten ősidők óta nagy becsben tartják, a legszentebb szakrális anyagok között dobogós helyet foglal el. Nyilván nem véletlenül????
???? Nyugatra ugyan csak a XV. században jutott el, vagy legalábbis akkor említik írásos feljegyzésekben, de sikere azóta itt is töretlen, különösen azóta, hogy a keleti jógikus tanítások ekkora teret hódítottak.
???? De mi az a minőség, az a tulajdonság, ami miatt ennyire szeretik keleten ? ( és most már világszerte ? )
???? Ez pedig nem más, mint a valódi fehér szantálfa kiegyensúlyozó és központosító hatása, mely segíti nemcsak a meditációt, hanem azt a tudatállapotot, hogy az egész élet egy meditáció legyen.
???? A fehér szantálfa ezzel egyidőben erőteljesen földel is, és úgy segít középen maradni, hogy ne önmagunkra ( egonkra ) fókuszáljunk, hanem képesek legyünk magunkat az egész részeként látni, érzékelni, hogy rá tudjuk bízni magunkat az ÉLET áramlására.
???? Ebből talán érthető, hogy miért füstöltek és füstölnek a mai napig is Indiában, Tibetben, Kínában és Japánban annyit vele, illetve hogy miért használják olaját és magát a fát is számtalan formában.
???? Viszont nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a hatás csak a valódi és jó minőségű anyag esetén működik????
???? Egyébként pedig marad a placebo, ami azért szintén nem elhanyagolható????

Fehér szantálfa - új utak

???? Ahogy az előző bejegyzésben is már említettem, Indiában a fehér szantálfa már az 1970-es években védetté lett nyilvánítva, ezért kitermelését államilag szabályozták, ami azt is jelentette, hogy jóval kevesebb jutott a nemzetközi piacra, az is jórészt sajnos fekete kereskedelmen keresztül, ami azon kívül, hogy egyáltalán nem etikus ( hiszen illegálisan, rablógazdálkodás keretében vágják ki a fákat ), de az árat is nagyon felhajtotta.
???? Mivel a szantálfa ősidők óta keresett termék nem csak Indiában, ezért sok embert arra sarkallt, hogy új utakat keressen, mely biztosítja a jó minőségű és ellenőrzött gazdálkodást, a fenntarthatóságot és az elfogadható árat.
???? Ez a törekvés szantálfa ültetvények formájában kelt életre Indonéziában és Ausztráliában, ahol mind a Santalum spicatum, mind pedig az aromásabb Santalum album fajt is tudatosan termeszteni kezdték, mégpedig úgy, hogy az ottani kormányok támogatják és szabályozzák a telepítést és a kitermelést.
???? Erről olvashattatok bővebben az AROMATIKA magazin 5.4.-es, 2018 téli számában.
???? A nálunk készleten lévő Santalum spicatum és a most beérkezett Santalum album is ilyen ültetvényről származik.

Fehér szantálfa - India világa

???? Minden kultúrának megvoltak és megvannak ma is azok az ún. ikonikus növényei, melyek mélyen integrálódtak az ottani emberek életébe, sokszor és sokféleképpen használva őket. Ehhez persze az is kell, hogy az adott növény ott honos legyen ????
???? Ilyen volt az ókori Babilonban és Közel-Keleten a libanoni cédrus, Krétán a labdanum, Egyiptomban a tömjén és a mirha, Tibetben a szálafa, Indiában pedig a fehér szantálfa, vagy egyszerűen csak szantál.
???? Amikor szantálról írnak, vagy beszélnek - márpedig ilyet sokat találhatunk több száz vagy ezer év előttről a különféle szankszrit iratokban, mint pl. a Nirukta - akkor az alatt mindig a fehér szantálfát értik, mely elkísérte és kíséri még ma is az ottani emberek életét a születéstől kezdve egészen a halálig.
???? A Gangesznél történő hamvasztások során például gyakran tesznek a halott mellé ebből a drága aromás fából, hogy segítsen a léleknek egy magasabb szinten újjászületnie.
???? De a hétköznapi élet minden területén is napi szinten használják az ottani emberek, legyen az füstölő, gyógyszer, kozmetikum ( púder, olaj ), parfüm vagy afrodiziákum. Nem telhet el nap szantál nélkül ????
???? A szantál szinte eggyé vált Indiával és az ottani emberekkel, és az egyik legszebb ajándék, amit India a világnak valaha adott.
???? Ennek persze sajnos az lett az eredménye, hogy növekvő keresletet kielégítendő a túlzott kitermelés szinte a kihalás szélére juttatta ezt a fafajt is a tradícionális élőhelyein: Mysore és Karnataka környékén, ezért az indiai kormány védetté nyilvánította és korlátozta a kitermelést és a kivitelt.
???? Világszinten azonban nincs még védetté nyilvánítva, és mivel a kereslet nemhogy csökken, hanem inkább növekszik az utóbbi évtizedekben, ezért új utakat keresnek ennek a kielégítésére.
???? De erről a következő posztban olvashatsz.
fotó: Simon / pixabay

Szantál vagy nem szantál ?

????Hányféle szantálfa létezik ? A kérdés jogos, és azzal folytatnám, hogy szantálfa-e egyáltalán ? ????
????Ezekbe a fránya botanikai dolgokba mindig belebotlunk, amikor növényekkel foglalkozunk????
???? Márpedig muszáj ránézni erre is, hogy tudjuk, egyáltalán milyen hatásra számíthatunk, hiszen minden növénycsaládnak megvan a maga jellegzetes hatása, a "küldetése", amiért itt van a Földön.
???? Visszatérve a szantálfára 3 fő csoportot különbözetünk meg:
???? Fehér szantálfa ( vagy kelet-indiai szantál ) - ide tartozik az Indiában őshonos santalum album ( a legfinomabb ), a hawaii santalum paniculatum és az ausztrál santalum spicatum
Ezek valódi szantál fajok és közvetítik szantál különleges minőségét, a cikksorozat további részében ezekről, ezen belül is a santalum albumról fogok bővebben írni.
???? Vörös szantálfa - Pterocarpus santalinus, mely csak a hétköznapi nevében szantál, igazából a pillangósvirágúak családjába tartozik, és mint ilyen a rózsafához áll közel.
???? Nyugat-indiai szantálfa - amyris balsamifera, ami a karibi szigetek hegyvidékén honos, és botanikailag szintén nem szantál.
Fotó: Von Dinesh Valke from Thane, India - Santalum album, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/
1 - 6 / 8 bejegyzés