Blog címkék: tömjén gyanta

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 6 / 13 bejegyzés

Mit füstölnek a templomban ?

???? Mostanában megint megszaporodtak az erre vonatkozó kérdések nálunk, lévén mégiscsak egy zömében katolikus ország vagyunk.
???? Tehát konkrétan azt kérik tőlünk, hogy olyan tömjént adjunk, amilyet a templomban füstölnek.
???? Ilyen azonban nincs, mivel a templomokban rendszerint tömjénkeveréket füstölnek. Az ortodox és görög katolikus templomokban görög tömjént, a római katolikus templomokban pedig afrikai vagy indiai tömjén és egyéb füstölőszerek keverékét.
????A tömjén a keresztény liturgia fontos részét képezi, hiszen magát Isten jelenlétét szimbolizálja, a tömjénezés szerepe pedig a megtisztulás / megtisztítás, valamint az imádság közvetítése Isten felé.
???? Ezen kívül a tömjénezés a test - lélek - szellem egységét hivatott erősíteni azáltal, hogy szinte minden érzékszervünkkel észleljük ( látás, szaglás, hallás, ízlelés ) és ezáltal kizökkenünk a hétköznapok rohanásából, és ha rövid időre is, de megpihenünk a MOST-ban.
????A tömjénhez azért adnak más anyagokat, mert tisztában vannak vele, hogy a tömjén egy igen erőteljes füstölőanyag, mint illatában mind pedig energetikájában, és ezért nem mindenki tudja tisztán elviselni ( rosszullétet, köhögést okozhat ), a hozzáadott egyéb gyanták és növények ezt hivatottak mérsékelni, lágyítani.
????A leggyakrabban sztóraxot, benzoét, mirhát, masztixot, szantálfát, levendulavirágot és borókahajtást használnak, de perui kopál és dammar is előfordulhat a templomi tömjénkeverékekben.
???? Sok bevált receptúrát készen is lehet vásárolni a keresztény kegytárgy boltokban ( pl. Pontifical, a 3 királyok, Basilica, Lourdes Gold, Balthazar ), mi azonban kivezettük őket a választékunkból, mert nem voltunk megelégedve a minőségükkel ( ami a tömeggyártás vele járó következménye - a jogok miatt ugyanis csak egyetlen egy helyen készülnek Európában ), és mert gyakran szintetikus illataromákat is tartalmaznak valódi növényi alapanyagok helyett.
???? A kínálatunkban most szereplő prémium minőségű tömjénkeverékek egy része egy erre szakosodott, kézműves manufaktúrában készülnek Európában, ahol a minőség garantált és egyenletes. A másik részét pedig mi magunk keverjük.
????Sok templomnak és kolostornak van viszont saját, titkos receptúrája, gyakran saját termesztésű növényekkel, illóolajokkal, melyet évszázadok óta őriznek, finomítanak, ezek közül csak néhány kapható kereskedelmi forgalomban, mint pl. a Glastonbury vagy Abbey.

Napi összehangoló tipp: Druidák bölcsessége

Ez a különleges keverék tisztelgés és emlékezés az ősi kelta tudás őrzői előtt, akiknek a rájuk bízott csoport szellemi vezetése volt a feladatuk. Életük szerves része volt a fátyolon túli világgal való kapcsolódás, így a szellemi vezettetés átjárta a hétköznapok cselekvéseit is. Hatalmas tudásuk rendszerint bölcsességgel és alázattal párosult.
Kapcsolódtak a növények és ásványok szelleméhez, így hívták őket segítségül életük különböző aspektusaiban: gyógyításhoz, rituálékhoz, „hétköznapi” mágiákhoz. A fák különösen nagy tiszteletnek örvendtek, a füstölés pedig elengedhetetlen része volt nemcsak a druidák, hanem az átlagemberek életének is.

Ez a 9 ( mágikus szám ) összetevőből álló füstölőkeverék ezt az ősi szellemiséget idézi meg:

  • MASZTIX, a klasszikus „channeling” gyanta, melyet még Delphoi jósdájában is füstöltek,így segítve a más dimenziókhoz való kapcsolódást
  • TÖMJÉN: a szinte elmaradhatatlan, az Éggel való kapcsolódást segítő
  • VASFŰ: a druidák egyik kedvenc növénye, az erőt és sebezhetetlenséget adó
  • BORÓKABOGYÓ: a nyugalmat, erőt, hitet és bizalmat adó, isteni utat mutató
  • ZSÁLYA: a tisztító „herba sacra”, szent növény
  • SZEGFŰSZEG: a továbblépést segítő, lendületet adó
  • FAHÉJVIRÁG: a határokat kitágító
  • GALANGA: a korlátokat és szenvedést lebontó, erőbe állító
  • TÖLGYFAZUZMÓ: a múltat magunk mögött hagyó, transzformációt segítő

Ez a fanyar illatú füstölőkeverék úgy segít stabilan a középpontban maradni, hogy közben végig a FLOW-ban, változásban is vagyunk.
Hiszen ahogyan a Smaragdtáblán is írva van:
„Semmi sem állandó, csak a változás, minden mozgásban van, minden rezeg”

Napi összehangoló tipp: Rendteremtő füstölőkeverék

Egy újabb prémium minőségű füstölőkeverék külső-belső rendrakás céljából.
Ennek a tartóoszlopa az Anasztázia könyvekből már jól ismert ZENGŐ CÉDRUS gyantája, amely igazából a szibériai cirbolyafenyő ( pinus cembra sibirica ) sötét színű és hihetetlenül fanyar-fűszeres illatú gyantája. Ez a fa, bár nevével ellentétben nem cédrus ( azzal a cikkel még tartozom, hogy mi cédrus, és mi az, amit csak annak hívnak ), de mégis csodálatos földelő és központosító energiát közvetít, füstölése közben egyszerűen azt érezzük, hogy minden rendben van – bennünk és körülöttünk.

E köré rendeződnek a további prémium összetevők:

----> valódi superior Hojari TÖMJÉN Omanból, mely az Éggel való kapcsolódásban segít

-----> a szívteret tisztító és harmonizáló aranysárga PALO SANTO

-----> az ellazulást hozó, és a gondolati / mentális szinteket tisztító és harmonizáló francia LEVENDULAVIRÁG

-----> a kitartást és túlélést szimbolizáló alpesi CIRBOLYAFENYŐ fája

-----> a nyugalmat, belső erőt, stabilitást és bizalmat adó valódi LIBANONI CÉDRUSFA, az „istenek fája”

Ez a kompozíció kiválóan alkalmas a mostani időkben napi „auratisztísztításra” vagy rendszeres beltéri füstölésre, de egy alapos tértisztítás után is csodálatosan újra rendezi a teret.

Aki nem hiszi, járjon utána, azaz füstölje :-)

Napi összehangoló tipp: Mennyei béke

Egy csodálatos, valóban mennyei füstölőkeverék, melynek tartóoszlopát a múltkori posztban bemutatott aranysárga MAYDI tömjén ( Boswellia frereana ) adja. Ha esetleg nem olvastad, akkor most itt a lehetőség, hogy megnézd az előző blogbejegyzésben.

Erő, bizalom, bizonyosság, megnyugvás – ezt közvetíti feléd jellegzetes fanyar-fűszeres illatával, és e köré a hihetetlenül stabil tartóoszlop köré rendeződik a további 3 összetevő:

---> a szívteret tisztító és harmonizáló aranysárga PALO SANTO

---> az ellazulást hozó, és a gondolati / mentális szinteket tisztító és harmonizáló LEVENDULA

---> valamint a lelket balzsamozó SZTÓRAX.

Nagyon egyszerűnek tűnő ( csak 4 összetevő – ez füstölőknél inkább kevés mint sok ), mégis nagyon rafinált keverék ez, mely az első pillanatban rabul ejt egyszerre fanyar-fűszeres de mégis édes-balzsamos illatkompozíciójával.

Ez nem csak a jól „összeválogatott” összetevők arányán múlik, hanem azok minőségén is, hiszen növény és növény között is óriási különbség lehet, mind illatban, mind energiában és hatásban.

A MENNYEI BÉKE egy valóban PRÉMIUM keverék, mely válogatott összetevőkből készül: Fair Trade Palo Santo chips és Maydi tömjén, valódi francia levendulavirágok, és a legfinomabb sztórax balzsamos tánca gondoskodik arról, hogy összehangolódhass a benned élő Istennel.

Napi összehangoló tipp: MAYDI tömjén

Sokak számára ismeretlen ez a gyönyörű, aranysárga színű szomáliai tömjénfajta, a boswellia frereana. Pedig legalább annyira csodálatos, mint az omani Hojari ( Boswellia sacra ), méltó párja neki:ha a Hojari a tömjének királya, akkor a MAYDI pedig a tömjének királynője.

Igazi királyi fenséget és méltóságot sugárzik meleg, aranysárga színével, és jellegzetes illatával, melyet ha egyszer illatoltunk, ugyanúgy nem tudjuk elfelejteni, mint a Hojarit. Prémium kategóriája, a MAYDI MUSHAAD, a maga szinte gigantikus gyanta darabjaival nemcsak illatban, hanem vizuálisan is felejthetetlen élményt nyújt.

Különlegessége abban rejlik, hogy füstölve egymagában képes arra, hogy megnyugtasson és központosítson bennünket, nőies lágysággal, de mégis egy királynő erejével belesimítva az arany középpontba, lényünk MAG-jába. Egyszerűen fenséges....Nem kell mellé semmi más, csak Ő.

Persze tehetünk még hozzá pici mirhát és rózsaszirmot, vagy valódi fehér szantálfát, és akkor rácson sem fog átcsöpögni.

Napi összehangoló tipp : tömjén + mirha

A NAGY KLASSZIKUS KOMBINÁCIÓ. Csupa nagybetűvel. Nem véletlenül, hiszen mindkét gyanta az ősi szakrális anyagok közé tartozik, melyeket évezredek óta használnak különféle formában.
Oldalakat lehetne róluk írni, órákat mesélni, és még akkor sem érnénk a végére annak a sok csodának, melynek birtokában vannak.
Együtt füstölve őket, egyesül és kiegyensúlyozódik a YIN ( mirha – női ) és a YANG ( tömjén – férfi ) energia, így nem meglepő, hogy ezt ÍZISZ és OZIRISZ keveréknek hívták az ősi Egyiptomban, ahol gyakran füstölték ilyen formában, és persze azóta is sok más kultúrában.
Picit más megközelítésben a tömjén az ÉG, a NAP, a spirituális, szellemi világ, a mirha pedig a FÖLD, a földi, fizikai világ, tehát együtt füstölve őket összeköti bennünk az eget a földdel, kiegyensúlyoz, harmonizál, megnyugtat és stresszmentesít.
Segít, hogy a hétköznapok során is középen maradva, belső / felső bölcsességünkre hagyatkozva éljük életünket. Támogat, hogy az isteni bölcsesség és rend cselekedeteinken keresztül megnyilvánulhasson a fizikai világban.
Füstölhetjük naponta az otthonunkban, de a napi auratisztítás rituáléjához is kiválóan alkalmas, hiszen tisztít, földel, kiegyensúlyoz egyszerre.
Ehhez a keverékhez általában valamelyik világos tömjént szoktuk használni ( sacra, carterii, serrata, dalzielli ), így minden tekintetben ( színben is ) megmutatkozik az ellentétek egyensúlya.
Legerőteljesebb hatása a faszenes füstölés során nyilvánul meg, de rácsos edényen is használhatjuk őket.
Ha pedig mégis pálcika vagy kúp formájában szeretnénk füstölni, akkor nagyon figyeljünk a minőségre és a tisztaságra, mert nagyon kevés olyan termék van a piacon, melyek képesek ezeket a finomenergetikai minőségeket megfelelően közvetíteni.

1 - 6 / 13 bejegyzés