Blog címkék: térparfüm

Ismerkedj meg a régmúlt idők hagyományos alapanyagaival és szertartásaival, melyek egykoron tökéletesen kiegészítettek, megtisztítottak és magaslatokba emeltek testet, lelket és szellemet. Célunk, hogy a mai kor embereként új formában, a füstölőrácsos edény segítségével te is átélhesd őseink rítusait, szertartásait, és megismerhesd a növények és fák gyantáinak áldásos és kiegyensúlyozó hatását a hétköznapokban is.

További blog bejegyzéseink

1 - 1 / 1 bejegyzés

Agua de Florida - Florida víz - Florida water

Bár Peruban készül ez az ikonikus „illat”, mégis elmondható, hogy egész Dél-Amerikát átjárja ennek a térparfümnek a jellegzetes citrusos-narancsos illata, mely az elmúlt években nem csak itthon, hanem egész Európában közkedvelt lett, miután az ide érkező dél-amerikai sámánok megismertették az emberekkel.

Ők ugyanis előszeretettel használják ezt a permetet: ezzel nyitják meg majd zárják be szertartásaikat, a szertartás közben vagy egy gyógyítás során pedig aurát és teret tisztítanak vele.

Ezen nem csodálkozhatunk, hiszen a benne lévő illóolajok révén illata felfrissít, életre kelt, javítja a hangulatot, a jelenbe hoz és központosít.

Európai emberként mi leginkább ezt látjuk, de Dél-Amerikában még ennél is jobban elterjedt a használata: az átlagemberek is gyakran hívják segítségül különféle élethelyzetekben. például az ottani édesanyák gyakran tesznek belőle 2-3 cseppet gyermekük halántékára, mert azt tartják róla, hogy elűzi a rossz álmokat és távol tartja a gonosz szellemeket.

És hogy milyen összetevők teszik ennyire különlegessé ezt a térpermetet ? Alapillatként felfedezhető benne a pézsma, az ámbra és  benzoé, de használatakor mégis a citrusos illatjegyek dominálnak: a bergamott, a citrom, a szegfűszeg, a fahéj, a levendula, a rózsa, és narancsvirág illóolaja, már amennyiben hinni lehet az interneten keringő információknak, de a valódi Agua de Florida azaz Florida víz összetétele titkos.

Viszont nem Peruban találták fel, még ha manapság oda is kötődik.

A FLORIDA WATER nevű kölnit ugyanis egy Robert I. Murray nevű parfümőr mutatta be New Yorkban 1808-ban, és válaszként készült az Európában akkor hódító Eau de Cologne-ra, azaz a Kölnisch Wasser-re, amely uniszex illatként igen gyorsan közkedvelt lett Amerikában, mert megfelelt az akkoriban hódító viktoriánus erkölcsnek.

És hogy hogyan lett egy New York-i parfümőr kölnijéből a dél-amerikai sámánok szakrális illata ?

Nos erre vonatkozóan nem találtam információkat. Ami viszont biztos, hogy az eredeti márkatulajdonosi felirattal kerül forgalomba: Murray & Lanman, ahogy annak idején Észak-Amerikában is, ahol az 1880-1890-es években a világ leghíresebb kölnijeként hirdették.

Amennyiben a sámánisztikus tradícióhoz kötődve tisztításra, energetizálásra szeretnéd használni, egy szórófejes adagoló segítségével fújhatod az aurádba, a körülötted lévő térbe, de egy tálba is helyezheted némi kámforral vegyítve, ez utóbbi esetben folyamatosan fog illatozni, de akár egy bambuszpálcikás üveget is feltölthetsz vele.

1 - 1 / 1 bejegyzés