Papp Csilla

Vízkereszt, avagy a 3 királyok ünnepe?

Vízkereszt, avagy a 3 királyok ünnepe?
Vízkereszt, avagy a 3 királyok ünnepe?

Ez a nap a kereszténység előtti időben a 12 mágikus éjszaka lezárása volt, s mint ilyet a 3 sorsistennőnek szentelték ( lévén matriarchális szemlélet ). Ezen a napon a bennünk és körülöttünk megszülető FÉNY már elég erős és stabil, ezért a Sorsistennőket kérték, hogy az új életet - új évet megáldják. Sorsistennőkkel több régi tradícióban is találkozhatunk, pl. a görögöknél, keltáknál, germánoknál, ekkor még a női minőség, női energia sokkal inkább előtérben volt. 3 minőségként képviselték a fiatal lányt, az anyát és az öreg, bölcs öregasszonyt, a múltat, jelent, jövőt, valamint a bőséget, egészséget és az életörömöt.

A kereszténység szimbolikájában már a patriarchális szemléletnek megfelelően a 3 napkeleti bölcs ( 3 férfi ) hozza az ajándékokat és vele együtt áldásukat a megszülető fényt megtestesítő Jézusnak. Az ARANY a királyságot vagy a gondolkodást szimbolizálta, a MIRHA az emberi jótetteket és áldozatkészséget, a TÖMJÉN pedig a szentséget, az Istenhez szóló imádságot és szeretni akarást. Picit másképp nézve a MIRHA a Föld, a TÖMJÉN az Ég, az ARANY pedig a Földet az Éggel összekötő, az égi Paradicsomot a Földre lehozó ARANNYÁ vált ólom-ember szimbóluma.

A kereszténységben Vízkereszt napján szokásban volt a szentelmények hazavitele is a templomból: a szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak, minden betegségre használták. Hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára. A következő januárig üvegben vagy nagy korsóban tartották, ami megmaradt a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték, hogy vize meg ne romoljon. A házakat vízzel és sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedjük le a karácsonyfát.

Bárhonnan is nézzük tehát, ez a nap a mindenféleképpen az életigenlés, megszentelés és áldás napja, melyhez igazából nincs szükségünk másra, mint tiszta és nyílt szívű ÖNMAGUNK-ra.

Ha teheted, szánj ma arra pár percet az életedből, hogy elcsendesülve hálát adsz és megáldod életedet, családodat, házadat, s minden számodra fontos dolgot. Ehhez a nem feltétlenül hosszú, de annál inkább szívből jövő rituáléhoz az ÁLDÁS, a TÖMJÉN-MIRHA-ARANY az ÉG és FÖLD, a FÖLDANYA vagy a BOLDOGASSZONY füstölőkeverékek kitűnő energetikai-szellemi támogatást tudnak nyújtani. Vagy egyszerűen füstölheted valamelyik tömjén és mirha keverékét.

Fotó: vol.at

Hozzászólások