Holisztikus megtisztulás a nagyböjt időszakában

Holisztikus megtisztulás a nagyböjt időszakában
Holisztikus megtisztulás a nagyböjt időszakában

Hamvazószerdával belépünk egy közel hathetes időszakba, ami a teljes megtisztulást célozza. Ez a dátum, kb. a 4. század óta rögzült a köztudatban. Miért is esik pont szerdára? Hagyományok szerint Húsvét vasárnapjától 6 hetet vissza számolva ( 6 x 7 = 42 ), a kieső nem böjti napnak számító vasárnapokat levonva ( 36 nap ), majd hozzáadva 4 napot, hogy meglegyen a 40 nap (szombat-péntek-csütörtök-szerda). Így esik közel 1600 éve szerdai napra a 40 napos böjt kezdete.

Hamvazószerda egyetlen liturgikus kelléke a hamu, mely az előző évi virágvasárnap elégetett barkából való. Az ősi hagyományok szerint ezt a hamut szórták fejükre a vétkeiket Hamvazószerdán kinyilvánító emberek ( hamvazkodás ). Ezzel a tettel adózva megtisztulási szándékuk előtt. A mai korban ezt a homlokra hamuval rajzolt kereszt szimbolizálja. A hamu jelentését kiegészíti a tűz transzformáló minősége is, mely a megtisztulást és újjászületést szimbolizálja, ezzel is utalva a böjt lényegére, mely lényünk legteljesebb megtisztulását jelenti.

Napjainkra a böjt teljes lényünket megtisztító folyamata leszűkült az anyagi szintekre, így leginkább és leggyakrabban csak az étrendre korlátozódik.

Jézus szavait idézve: “Ti is értelem nélkül vagytok-é még? Mégsem értitek-é, hogy minden, ami a szájon bemegy, a gyomorba jut, és az árnyékszékbe vettetik? Amik pedig a szájból jőnek ki, a szívből származnak, és azok fertőztetik meg az embert.” Ez a megnyilvánulás is tükrözi, hogy az étel fontossága el van túlozva, ezáltal eltolódik a böjt valódi fókusza a belső, lelki és szellemi munkáról, mely önvizsgálatra, önértékelésre és tudatos változtatásra invitál bennünket. A böjtölés akaratunk próbára tétele, mely a test és lélek egységének megerősítését is szolgálja.

böjttradícióholisztikus megtisztulás

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások