Papp Csilla

Mi is az a Nag Champa ?

Mi is az a Nag Champa ?
Mi is az a Nag Champa ?
???? A NAG CHAMPA az egyik legismertebb és legkedveltebb indiai ( nemcsak füstölő ) illat, mely valószínűleg a CHAMPAKA virágról ( Magnolia champaca ) kapta a nevét, annak ellenére, hogy az ebből a virágból nyert illóolajat nem is tartalmazza.
???? S mégis honnan a kapcsolat ?
???? Maga a Champaka virág is nagyon közkedvelt az indiai szubkontinensen, mert az ÖRÖM virágának tartják, a Nag Champa pedig egy olyan füstölő, mely összetétele és elkészítése révén közvetíti ezt a minőséget.
???? A NAG előtag ugyanis arra utal, hogy ez az "Istenek" számára készült, nekik tetsző illat, akárcsak az Ambrózia.
???? S hogy ez mennyire jól sikerült, mutatja az illat közkedveltsége, széles elfogadottsága, hiszen nagyon sok ember számára befogadható, akárcsak az Ambrózia vagy a Palo Santo, ami azt jelzi, hogy erőteljesen "dolgozik" SZÍV szinten ????
???? Pontos összetétele gyártónként változhat - ez azt is jelenti, hogy a Nag Champa nem egy márkanév ( ! ) - de azért létezik illatpiramis, mely megmutatja az összetevőket.
???? Az illatpiramisból is látszik, hogy a Nag Champa illat egyik fő összetevője a fehér szantálfa, mely a tömjén mellett az egyik legszakrálisabb és ikonikusabb füstölőszer, s melynek minősége és mennyisége alapvetően határozza meg egy Nag Champa füstölő minőségét.
???? Maga a Nag Champa egy mesterien megalkotott szinergikus keverék, melyben az összetevők hatása összeadódik és megsokszorozódik, de azért talán érdemes az egyes összetevőkre külön-külön is ránézni picit, hogy milyen lelki-szellemi minőséget hordoznak:
 
???? kurkuma: melegség, tűz, lendület
???? fehér szantálfa: belső középpont, belső erő
???? vetiver: földelés, érzelmi középpont
???? vanília: biztonság, érzékiség
???? pézsma: érzékiség, afrodiziákum
???? tömjén: tisztaság, tudatosság, tér
???? pacsuli: földelés, a félelmek oldása
???? guajakfa: életerő, afrodiziákum
???? rózsa: a szív harmóniája, szeretet
???? levendula: nyugalom, tisztaság
???? geránium: stresszoldás
???? jázmin: bizalom, szerelem, erotika
???? ylang-ylang: nyugalom, pozitivitás
???? bazsalikom ( tulsi ): gyógyulás, életerő
Nag Champa

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Milyen formában érhető el a Nag Champa ?

???? Bár a Nag Champát a legtöbben füstölőpálcikaként ismerik vagy ismerték meg, de közkedveltsége okán már számtalan más formában is elérhető.
???? Igyekeztem összegyűjteni a lehetőségeket, ezek közül nálunk nem mindegyik elérhető, az okokat és az esetleges "buktatókat" az adott terméknél részletezem:
???? füstölőpálcika: ami klasszikus indiai bambuszpálcikás füstölő, ennek a minőségi kritériumairól egy külön posztban írok majd
???? füstölőkúp
???? visszaáramló füstölőkúp
???? füstölő dhoop: ez egy "vastagabb", bambuszpálcika nélküli füstölő ( a tibeti pálcikáknál is vastagabb ) kb. 4-5 mm átmérőjű
???? Füstölőbrikett: ez jelenleg csak az Aromafume-tól elérhető, ami 100% természetes
???? füstölőkeverék: rendszerint por formájában, melyet rácsos edényen vagy faszénen füstölhetünk
???? illóolajkeverék vagy illatolajkeverék: itt kérdéses általában a természetesség és a minőség
???? parfümolaj: ez is lehet részben vagy egészben szintetikus
???? masszázsolaj: itt figyelni kell a bázisolaj minőségére és a benne lévő illóolajéra is - sajnos rendszerint szintetikus összetevőkkel készülnek - és hogy kozmetikumként Európában engedélyezve van-e
???? térparfüm: itt is nagyon kell figyelni a természetességre, hogy természetes illóolajokat tartalmazzon, a választékunkban lévő Aromafume térparfüm 100% természetes
???? szappan: itt is figyelni kell magára az alapszappanra ( gyakran tartalmaznak még mindig SLS-t ), és a benne lévő illóolajak természetességére, illetve arra, hogy kozmetikumként Európában engedélyezve van-e egyáltalán
???? illatgyertya: itt is figyelni kell a gyertya vagy mécses alapanyagára ( már elérhetők a tiszta és környezetbarát repcegyertyák ), de a benne lévő illatok még mindig sokszor szintetikusak
???? Eldöntened mindig neked kell, hogy természetességben meddig mész el...

Miben rejlik a Nag Champa titka ?

????" INDIA - MINDEN ILLAT ANYJA " - így hívják ezt az óriási szubkontinenst, amely nagyságánál és elhelyezkedésénél fogva számtalan klimatikus régiónak ad otthont - kezdve a Himalája lábától le egészen Ceylonig - ezáltal pedig széles tárházát kínálja a különféle aromás növényeknek.
???? Korán felismerték ezt az ott élő emberek, ezáltal az illatok több ezer év óta kísérik őket életük minden területén és aspektusában, legyen az étkezés, szeretkezés, testápolás, szakralitás vagy gyógyítás.
???? Egész India egy hatalmas illatkavalkád, ahol minden régiónak, minden városnak, minden utcának és azon belül minden háznak megvan a maga illata.
???? Természetesen az ehhez kapcsolódó tudást is generációról-generációra finomítják és adják tovább, ezáltal lettek ők már évezredekkel ezelőtt az "illatok nagymesterei".
???? A tudás egy jó része írásos formában is fennmaradt az ősi szankrit iratokban, de van olyan része is, mely személyes átadás formájában öröklődött, például 1-1 családon vagy templomon belül.
???? Ebből a hatalmas tudásból született meg a NAG CHAMPA, melynek története az idő ködjébe vész, de hogy nem évtizedekkel ezelőtt volt, az biztos ????
???? Aki megalkotta ezt az illatpiramist ( ld. előző posztban ),az legalább akkora mestere volt ennek a tudásnak, mint aki "megálmodta" Egyiptomban a KYPHI-t, hiszen mindkettő a maga 14-16 összetevőjével végtelenül komplex, elvarázsoló és több ezer év után is rabul ejti az embereket a világ minden tájékán.
???? Ez azt jelenti, hogy a NAG CHAMPA ( és természetesen az egyiptomi KYPHI is ) minden tekintetben ( illat és energia ) kiegyensúlyozott és harmonikus keverék, ezt hívjuk valódi szinergiának.
???? Ilyet alkotni olyan összetevőkből, amelyek önmagukban is nagyon erőteljesek és elementárisak, mint a fehér szantálfa, a tömjén, a tulsi ( indiai szent bazsalikom ), vanília, jázmin vagy vetiver, csak egy olyan mester képes, akinek hatalmas tudás és tapasztalás van a birtokában.
fotó: Rudolph Ernst - The perfume makers

Nag Champa füstölő minőségi különbségek

???? Ahogy a cikksorozat korábbi részeiből kiderült, a Nag Champa egy mesterien megalkotott szinergikus illatpiramis, ami nagyon sok embert elvarázsol, ezért egyre többen és többféleképpen gyártják füstölőként is.
???? Ahogyan az olajoknál, szappanoknál, parfümöknél, kozmetikumoknál is egyre több a szintetikus összetevőt is tartalmazó termék, igaz ez sajnos a füstölőkre is.
???? A paletta igen széles, akárcsak a többi ( fehér zsálya, palo santo ) füstölőpálcikánál, kezdve az egészen olcsó mártott pálcikától, amely semmilyen füstölőszernek nevezhető növényi alapanyagot és természetes illóolajat nem tartalmaz, folytatva az olyan pálcikán át, amelyben a füstölőszer természetes, de az illóolaj szintetikus, egészen a 100% tiszta ( füstölőszer és illóolaj ) pálcikákig.
???? Ez utóbbiak táborát erősíti a Fiore D'oriente Nag Champa pálcikája, mely a gyártó többi termékéhez hasonlóan 100% természetes, és ráadásul még prémium minőségű alapanyagokból is készül, etikus körülmények között.
???? Mert természetesen az alapanyagok minősége sem mindegy, és az sem, hogy milyen körülmények között, milyen figyelemmel, tisztelettel és szeretettel készülnek a pálcikák.
???? A gyártó ( és a forgalmazó ) feladata ezt az értéket és tudást közvetíteni az emberek felé.
???? Így teszünk mi is, amikor képviseljük Riccardo Sabatini, a Fiore D'Oriente tulajdonosának hitvallását:
"A FÜSTÖLÉS NEM MÁS, MINT AZ ÉG FELÉ SZÁLLÓ IMA, EZÉRT MUSZÁJ, HOGY TISZTA LEGYEN"
A videóban rövid betekintést nyerhettek abba, hogyan készülnek ezek a pálcikák:

Hozzászólások