Papp Csilla

Palo Santo minőség újratöltve

Palo Santo minőség újratöltve
Palo Santo minőség újratöltve
???? Ahogyan már a Föld napja posztban is említettem, a Palo Santo-t is elérte a túlfogyasztás réme - hiszen az elmúlt 10-15 évben hihetetlenül közkedvelt lett az egész világon.

???? Ez az óriási kereslet-növekedés azt vonta maga után, hogy most már nem csak a természetesen elhalt fákat dolgozzák fel, hanem kivágják őket, és nem pihentetik 3-7 évig, ahogyan azt kellene, hogy beinduljon az az átalakulási folyamat, aminek eredményeképpen finom aromás lesz a fa.

???? Az elmúlt évek során megfigyelhető volt, hogy az innen-onnan beszerezhető Palo Santo minősége egyre romlik: a fának alig, vagy egyáltalán nincs meg a jellegzetes illata füstöléskor.

???? Vagy ahogyan az egyik régi vásárlónk visszajelzett: 10 -ből 2 db, ha megfelelő.

???? Persze ezt csak azok tudhatják, akik a régi Palo Santo-n szocializálódtak, a szent fával most ismerkedőknek nem feltétlenül van viszonyítási alapjuk.

???? A legutolsó szállítmányok már úgy érkeztek - több helyről is - hogy a fa át van itatva illóolajjal, ami azonnal megcsapja az ember orrát, ha kinyitja a zacskót. És ez igazából még a jobbik eset, hiszen valódi illóolajat használtak, nem pedig valami szintetikus szart. ( Egyik vásárlónk említette, hogy vásárolt egyszer olyat, amiből meggyújtás után fekete lé folyt. Képzelhetjük, hogy mi lehetett benne... )

???? De az illóolaj illékony, és füstöléskor semmit sem segít, hogy aromásabb legyen a fa. Csak elfedi a gyenge minőséget - ideig - óráig.

???? A gyenge minőség pedig energetikailag is gyenge: alig, vagy egyáltalán nem tölti be a funkciót, amiért füstöljük.

????
Mivel ezt a tendenciát - folyamatosan romló és változékony minőséget - már évekkel ezelőtt észrevettük, és ebben több régi vásárlónk is megerősített bennünket, ezért már akkor elkezdtem olyan beszerzési források után kutatni, ahonnan STABILAN JÓ MINŐSÉGET tudunk kapni.

???? Így jött a képbe kb. 5 -6 éve a PRÉMIUM minőségű PERUI PALO SANTO. A minőség és fenntarthatóság mellett elkötelezett beszállító partnerünk révén érkező PALO SANTO-t garantáltan pihentetik, ezért a fa illata intenzív, mégis selymes és mély. És mindezt stabilan, folyamatosan, minden szállítmányban, évek óta.
???? A másik hasonlóan jó minőségű fa a tavaly óta az általunk közvetlenül importált ECUADORI PALO SANTO. Igazából meglepett, hogy mennyire jó, - én eleinte eléggé szkeptikus voltam - de mivel a második szállítmány is nagyon jó lett, ezért kissé megnyugodtam. Sőt. Nekem speciel jobban tetszik az illata ( lágyabb ), mint a perui prémiumé, de ez teljesen szubjektív vélemény. Intenzitásban hasonlóak.

???? Szóval, ha valódi jó minőségre vágysz, akkor e kettő közül válassz a shopban - ezt le is írtam a termékeknél - mert az átlagos minőségű fánál az illatintenzitás nem garantált.

???? S mivel igazából ezzel a minőségi kategóriával ( átlagos minőség ) egyre kevésbé tudok azonosulni, ezért biztosan eljön az az idő, amikor teljesen kifuttatjuk.

???? De ehhez az kell, hogy a jó minőségre stabil forrásaink legyenek. Addig pedig megkülönböztetjük őket, hogy tudatosan tudj választani.
???? Szépséggel, áldással

???? Csilla

???? Florasense
Palo Santo faPalo Santo ékszer

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Hogyan füstölhetjük a PALO SANTO-t ?

Bár a leggyakrabban a kézzel hasogatott fa darabkákat használják / használjuk, mivel egy öngyújtón kívül másra nincs is hozzá szükség, de azért ezen kívül is van több más lehetséges mód a Palo Santo fa füstölésére:
???? őrleményét leginkább faszénre lehet helyezni vagy házilag füstölőkúpot készíthetünk belőle
???? vágott verziója kiválóan füstöl rácson és faszénen is
???? gyantáját füstölhetjük rácsos edényen vagy faszénen
???? füstölőpálca vagy kúp formájában is füstölhetjük.
Ez utóbbiak ( pálcikák és kúpok ) minőségi különbségeiről külön bejegyzésben olvashatsz.
Amire minden esetben érdemes figyelni:
????Hosszabb tértisztítás kivételével max. 3-4 percig ajánljuk füstölni, mert igen erős a hatása.
????Persze aki bírja, használhatja tovább is, de akik nincsenek hozzászokva, vagy érzékenyebbek, azoknál akár rosszullétet is okozhat.
????Attól, hogy valami természetes, még nem jelenti azt, hogy túladagolva nem lesz nem kívánt mellékhatása - nincs másképp a természetes füstölőszereknél sem????
A Palo Santo füstölését a következő videóban nézheted meg:
A különféle füstölési lehetőségekről pedig az alábbi videóban tájékozódhatsz:

Palo Santo és a SERFOR minősítés

????Az elmúlt mintegy 2 évtizedben a PALO SANTO igen közkedvelt lett szerte az egész világon, így Európában is, mely kihívás elé állította a dél-amerikai kormányokat: vagy szabályozzák ennek a csodálatos fának a kitermelését és forgalmazását, vagy már az unokáink sem fogják látni.
????Ez a probléma azonban nemcsak a Palo Santot érinti, hanem a tömjént, a fehér szantálfát és az aloéfát is. Ennek oka az egyre több ember, a mértéktelen fogyasztás, és az, hogy ezekhez az anyagokhoz, melyek korábban az aranynál is drágábbak voltak, az emberek fillérekért akarnak hozzájutni.
????Választ erre a kihívásra csak a perui kormány adott, mely életre hívta az Országos Erdészeti és Vadvédelmi Szolgálatot (SERFOR), aki 2014. július 26-án kezdte meg működését.
????A SERFOR azóta ellenőrzi a Palo Santo kitermelését, felhasználását és forgalmazását Peruban, így az általuk minősített fa ( és az abból készült ékszer vagy más termék ) garantáltan olyan fából készül, ami természetesen dőlt ki és hagyták legalább 3 évet pihenni a földön, hogy gazdagabb legyen az aromája.
????A nálunk készleten lévő összes PALO SANTO termék SERFOR minősített, ezt a beszállítóink garantálják.
????Illúzióink azonban ne legyenek: Dél-Amerika nagy, és a többi országban mint pl. Ecuador vagy Bolívia semmilyen korlátozás nem él, így szabadon lehet kizsákmányolni a Földet.
????Vásárlóként te döntesz, hogy mit és mennyiért vásárolsz, minek adsz energiát és minek nem.
Fotó: Flickr

A Palo Santo ékszerek fizikai tisztítása

???? A tömjén ékszerek fizikai tisztításánál felvetődött a kérés, hogy írjak erről a Palo Santo ékszerek vonatkozásában is, ami azért jelentősen eltér az előbbitől.
???? A különbség abból adódik, hogy a Palo Santo ékszerek - legyenek akár a képen látható ásványkombinációsok is - kezeletlen fából készült gyöngyökből készülnek, mely fa gyöngyök nem igazán szeretik a vizet.
???? Ez nem csak a Palo Santo-ra igaz, hanem bármelyik kezeletlen fából készült ékszerre: szantálra, cédrusra, rózsafára, vagy akár tölgyre, diófára.
???? Tehát a fa ékszereket nem szabad, hogy tartósan víz érje, mert akkor tönkre mennek, elvetemednek, elrepednek. Nem ér velük fürödni, zuhanyozni, mosogatni - ezt a tömjén ékszerek simán kibírják, a műgyanta nem engedi szétmállani a gyantát.
???? Fizikai tisztításuk leginkább száraz dörzsölés legyen, esetleg nedves törlőkendő, és csak a legvégső esetben tartsuk őket folyóvíz alá, akkor is a lehető legrövidebb ideig, utána pedig gyorsan töröljük, szárítsuk meg őket. Áztatás szóba sem jöhet !
???? Ha így bánunk velük, és kényeztetésképpen időnként átdörzsöljük őket valódi, jó minőségű Palo Santo illóolajjal, akkor sokáig hű társaink maradnak, és még illatozni is fognak: hiszen mindegyik Palo Santo ékszer íly módon aromaékszerként is használható.
???? A képen egyébként a kétféle ametiszttel ( sima és levendula ) fűzve látható.

Hozzászólások