Florasense

Wanchako Palo Santo

Wanchako Palo Santo
Wanchako Palo Santo

A Wanchako egy családi vállalkozás, amely PERU-ban található, Huanchacóban, Trujillóban, Peru északi partvidékén, közel ahhoz a területhez, amely a varázslatos és misztikus Palo Santo fa elsődleges élőhelye. A terveinket környéki innovatív kézművesek készítik, amelyek ökológiai termékeket fejlesztenek.

wanchako csapat
Társaságunk 15 évvel ezelőtt kezdett a Palo Santo fából és helyi magvakból kézműves termékeket készíteni. ( karkötők, nyakláncok, fülbevalók, gyöngyök, füstölők). Mai napig is 100%-ban természetes anyagokból készülnek a füstölők, elsősorban Palo Santo fából és külön féle andoki gyógynövényekből, mint például az eukaliptusz, muna, kakukkfű, rozmaring, kis rozmaring, babérlevél, wiracoa, wallpa chaqui, piyacuya stb. és helyi növényi gyantákból.

  

Küldetésünk:
Legfőbb célunk, hogy megtanítsuk a világnak, hogy lehetséges úgy megosztani a szent Palo Santo fa és a helyi gyógynövények áldását, hogy közben a természet se sérüljön. A természet és embertársak szempontjából is etikus gazdálkodást folytatunk 100%-ban vegyi anyagoktól mentesen, gazdaságilag is korrekt módon.

Szorosan együttműködünk a perui mezőgazdasági minisztériummal (SERFOR). Amely szervezet jogilag is védi a Palo Santo fákat és ellenőrzi azok fenntartható felhasználását. Palo Santo fa ültetvényünkön folyamatosan tápláljuk és támogatjuk a születő fácskákat, gondosan őrizve vegyszermentes fejlődésüket és életüket.
A válogatott Palo Santo faanyagok a Piura Peru mezőkről származnak, melyet a SERFOR szervezet felügyelt és tanúsított, ahol most erdőfelújítást végzünk, a palo santo fákat csak akkor lehet jól használni, ha az öreg Palo Santo fák ágai maguktól leestek és legalább 3-4 évig a földön maradtak, ily módon a rátelepedő különböző gomba fajok révén lassan alakulnak ki jótékony tulajdonságait. Így igazán magas minőségű szép kézműves termékek készülhetnek, amelyek színe és illata végtelenül kifinomult és harmonikus. Az ilyen magas minőségű fa alapanyagból készítjük a füstölőinket is nagyon jó, pihentető és tisztító illattal.

 

ELSŐ PALO SANTO ÓVODÁNK: 2018 októberétől tudatosan vállaltuk a felelősséget a palo santo fa felhasználásával kapcsolatban, látva annak veszélyeztetettségét. Az első palo santo óvoda Serranban, az Este Poblado Center a Morropon tartomány Salitral kerületében, Piura régióban található (2 óra a fővárosból Piura). A felelős gondozó a terepen élő ember, Reynaldo Huancas Julca mezőgazdasági technikus, 1000 kis palo santo ágat ültettünk. 2019 májusában egy magánterületen újra telepítjük a cseperedő 700 kis növényt. Itt kapcsolódva a palo santo szelleméhez, és megköszönve az első óvoda kidolgozásának lehetőségét.

  

 

A Palo Santo összetétele és tulajdonságai.

Számtalan előnye van számunkra a Palo Santo-nak. Ez a gyógyító fa magával ragadta a spanyolokat a honfoglalás során, és még ma, évvel később is csodálkozunk. Hihetetlen módon a fa minden részét használják ilyen vagy olyan módon, semmi sem salakanyag, éppen ellenkezőleg.

A fa a Bursera Graveolens nevet kapta, tudományos név, ami azt jelenti, hogy "zsák tele olajjal". A vizsgálatok kimutatták, hogy kémiai összetételükben influenza elemek (alfa-pinén), antiszeptikumok (Terminate-4-OL), nyugtatók (Carvone, amely egyben rovarirtó szer) és vírusellenes (szeszkviterpén) anyagok is találhatóak. Ezért az mondják róla, hogy természetes gyógyszer.

De ez még nem minden, a már említett hatóanyagok mellett van egy, amely kiemelkedik a többi közül. A limonene, akinek a fa rostjaiban való jelenléte, vizsgálatok szerint 62,88% -a segíthet megelőzni a gyomor, a máj, az emlő és a bőr daganatait, mindezt fizikai és lelki tisztító tulajdonságainak részeként.

A hagyomány szerint az ókorban a sámánok és a gyógyítók már ismerték a Palo Santo gyógyászati ​​előnyeit, és okosan használták olyan betegségek enyhítésére, mint az influenza, allergia, fejfájás és a csontok sérüléseire, elváltozásaira.

Korábban az őshonos kultúrák rusztikus módon használták fel a fát. Ma sokkal esztétikusabban készül a Palo Santo füstölő, amely meggyújtva olyan füstöt eredményez, amely megtisztítja a környezetet a baktériumoktól, kórokozóktól, gonosz szellemektől, rossz hangulatoktól és más negatív erőktől.
A Palo Santo lényegében a fájdalomcsillapításért felelős guayaheretico-sav. Ez az emberi endokrin rendszerre is hat, elősegítve bizonyos hormonok, például a dopamin és az endorfinok szekrécióját, lehetővé téve a depresszió kezelésének problémáit, a magány érzését, a stresszt és más problémákat feloldva. A fent említettek alapján esélyt kell adnunk a Palo Santo-nak, semmit sem veszítünk azzal, ha kipróbáljuk ezt a természetes gyógymódot.


Rene Gonzalez Dowling - vezérigazgató

Kapcsolódó termékek

További tudástár bejegyzéseink

A gyógyulás támogatása füstöléssel

A természetes füstölést, mint a hagyományos fitoterápia egyik ágát - a teák, borogatások, balzsamok és tinktúrák mellett - évezredek óta használják az emberek gyógyulásának elősegítésére. Legyen az fájó reumatikus végtag, húzódás, zúzódás, ekcéma vagy lázas betegség, a manapság jobban ismert és használt fitoterápiás praktikák mellett még rendszeresen meg is füstölték a fájó testrészt egy megfelelő növénnyel vagy füstölőkeverékkel

Ez a fizikai szintű alkalmazás mostanra a nyugati fitoterápiából szinte teljesen kiveszett, de a hagyományos kínai orvoslás ma is használja a moxázás, vagyis  melegítéses, égetéses gyógymód formájában.

Füstölés a gyógyulásért 

A füstölést leginkább a következő módokon használhatjuk a gyógyulás támogatására:

  • Életterünk levegőjét fertőtleníthetjük tömjén és borókabogyó keverékével, fehér zsályával, palo santoval, kámforral, de füstölhetünk a kórokozók elpusztítására 100% tiszta, jó minőségű füstölőpálcikát is, mely fertőtlenítő hatású növényekből készül.
  • Mivel a betegség általában sok félelemmel és negatív gondolattal jár együtt, érdemes megfelelő füstölővel teret is tisztítani - ezek a tisztító növények és keverékek fizikai szinten fertőtlenítenek is - hogy az így „felkönnyült” tér a gyógyulás felé vezessen.
  • Megfelelő növényekkel javíthatjuk a beteg hangulatát, oldhatjuk az ilyenkor gyakran fellépő depresszív gondolatokat: például egy vidám narancsos füstölőkeverékkel vagy pálcikával, a bátrabbak pedig füstölhetnek masztix gyantát, kamillát, körömvirágot, orbáncfüvet és angelikagyökeret, melyek szinte meghívják a napsugarat a szobába, és elűzik a búskomorságot.
  • A betegség során megcsappanó életerőt és lendületet pedig mirhával, fenyőgyantával, cédrussal, kakukkfűvel és rozmaringgal tudjuk „visszacsalogatni”. Ezek közül a cédrus vagy a fenyő pálcika formájában is elérhető, a többi növényt leginkább rácsos edényen ajánlott füstölni.
  • A fizikai szinten immunerősítő növényekből - mint például a cistus és az echinacea - ha éppen tea formájában fogyasztjuk őket, nem pedig valamilyen kivonatként, akkor tehetünk belőlük a füstölőrácsra is egy kis gyanta ( pl. kopál, dammar vagy tömjén ) kíséretében. Füstölve a lelki-szellemi ellenállóképességet erősítik.
  • A mirha és a vetiver abban tud segíteni, hogy egy ilyen sokszor nehéz helyzetben ne veszítsük el a talajt a lábunk alól,
  • Míg a levendula azon túl, hogy segít az ellazulásban, kitisztítja a körbe-körbe kavargó gondolatokat.
  • A sokak által közkedvelt szantálfa pedig visszahozza a harmóniát és békét a háborgó hétköznapokba, hogy a középpontunkba visszakerülve ismét optimistán nézzünk előre.

 aromandise narancs pálcika

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ezekkel a hatásokkal csak abban az esetben számolhatunk, ha 100% tiszta és természetes növényi részeket füstölünk, legyen az rácsos edényen, faszénen elfüstölt füstölőszer, pálcika vagy füstölőkúp. Beltéren - hacsak nem teret tisztítunk - nem ajánlatos faszénen füstölni, ezért inkább a rácsos edény használata valamint a füstölőpálcikák javasoltak. Ez utóbbiak közül a japán pálcikák különösen jók lehetnek, hiszen minimális füsttel égnek - sőt léteznek teljesen füstmentesen izzók is - ezek különösen abban az esetben lehetnek hasznosak, ha a légtérben füstérzékelő vagy légzési problémával küzdő beteg van. Ha pedig füstölünk, akkor legalább naponta egyszer szellőztessünk is.

Szerző: Papp Csilla

 füstölés rácsosedényen

Hozzászólások