Papp Csilla

Black Sage köteg, avagy zsálya vagy nem zsálya ez itt a kérdés ?

Black Sage köteg, avagy zsálya vagy nem zsálya ez itt a kérdés ?
Black Sage köteg, avagy zsálya vagy nem zsálya ez itt a kérdés ?
???? Misztikusan hangzik ( FEKETE ZSÁLYA ) a legújabb kötegünk neve, pedig igazából nem az, bár a hatása valóban misztikus, de nem azért mert zsálya????
???? Mint sok, az USA-ból manapság Európába került, az ottani ősi sámánisztikus tradícióban használt növény angol neve ritkán fedi a botanikai valóságot, így aztán a legtöbb zsálya nem is zsálya, a legtöbb cédrus pedig nem is cédrus.
????Jelen esetben a BLACK SAGE kötegnél jobb lenne inkább a MUGWORT angol nevet használni, mert abból jobban kiderülne, hogy igazából FEKETE ÜRÖM-ről van szó.
???? Ez annál is fontosabb lenne, mert Black Sage ( Salvia mellifera ) valóban létezik, de amit kötegben kaptunk, az biztosan üröm, nem pedig zsálya.
???? Ez viszonylag jól látszik vizuálisan, ha pedig kétségeink lennének ( mi biztosra akartunk menni???? ), akkor elég egyszerűen meggyújtani és megszagolni ( mi megtettük ????,) illata egyértelműen a mi fekete ürmünkhöz ( Artemisia vulgaris ) hasonló, fanyar és fűszeres.
????S hogy ez miért fontos ?
????Mert ahogyan fitoterápiásan sem ugyanaz a hatása egy zsályának és egy ürömnek, füstölve sem az.
???? A zsályák elsődleges mágikus feladata a tisztítás ( ez a minőség minden fajtájukban közös ), az ürmöké pedig a transzformáció.
????Tudták ezt a legtöbb ősi tradícióban, ezért mindig kiemelt szerepük volt, legyen az indián sámánisztikus kultúra, Görögország, kelták, wicca, európai okkultizmus.
????Mivel a zsálya tisztító hatása mintegy előkészíti az üröm változást generáló hatását, gyakran füstölik is őket együtt, kötegben is gyakran találkozhatunk velük: pl. fehér zsálya / sivatagi zsálya ( ez utóbbi artemisia tridentata, tehát szintén üröm ).
kötegBlack SageFeketeürömMugwort

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Zsálya vagy nem zsálya, ez itt a kérdés

Szerettem volna kitenni még egy tisztító tippet a fehér zsálya – sivatagi zsálya köteg bemutatásával, ami rögtön felvetette azt a problémát, amivel a boltban gyakran szembesülünk, ez pedig a nem tudatos növényismeret és növényhasználat.

Ugyanis gyakran tapasztaljuk, hogy bejön valaki a boltba, és kér valamit, mert olvasták valahol, vagy ajánlotta valaki és ezért füstölni szeretné.

Ilyen például az amerikai sivatagi zsálya ( leginkább kötegben ), angol nevén Desert sage, latin nevén artemisia tridentata. Ez utóbbiból kiderül – bár ha a kötegben jobban megnézi valaki, aki ismeri a növényeket, akkor látja is, hogy nem zsályáról van szó – hanem egy ürömfajtáról, amely a mi honos feketeürmönkhöz hasonló. És egy ürömnek egész más kinézete, illata, hatása, feladata, szellemisége, üzenete van, mint egy zsályának, legyen az a fizikai, lelki vagy szellemi szint.

Míg füstölve a zsálya egyik legfontosabb aspektusa a tisztítás, addig az ürömé a transzformáció, az átalakulás.

Kötegben együtt füstölve tehát nagyon jól kiegészítik egymást, csak legyünk tudatában annak, hogy nem 2 fajta zsályát füstölünk, hanem egy zsályát és egy ürmöt.

Ha gyógyító vagy mágikus munkát végzünk, elengedhetetlen ezen különbségek ismerete, és az arra való éberség, hogy mit is vásárolunk / használunk voltaképpen.

Mi éppen ezért a boltban nagyon figyelünk arra, hogy minden növénynél és gyantánál rajta legyen a latin név a csomagoláson, és az is legyen benne, ami rá van írva, akárcsak a gyógyteáknál vagy a jó minőségű illóolajoknál.

A sivatagi zsályánál a félrevezető névhasználat a helytelen angol névből eredeztethető, ahonnan tükörfordítással vette át nagyon sok másik nyelv, így a magyar de akár a német is.

Hasonló problémával találkozunk cédrus fronton, de erről majd egy másik írásban lesz szó.

A képen jól látható a két növény közötti különbség, még ha nem is ízlelhető, szagolható.

Hozzászólások