Papp Csilla

Zsálya vagy nem zsálya, ez itt a kérdés

Zsálya vagy nem zsálya, ez itt a kérdés
Zsálya vagy nem zsálya, ez itt a kérdés

Szerettem volna kitenni még egy tisztító tippet a fehér zsálya – sivatagi zsálya köteg bemutatásával, ami rögtön felvetette azt a problémát, amivel a boltban gyakran szembesülünk, ez pedig a nem tudatos növényismeret és növényhasználat.

Ugyanis gyakran tapasztaljuk, hogy bejön valaki a boltba, és kér valamit, mert olvasták valahol, vagy ajánlotta valaki és ezért füstölni szeretné.

Ilyen például az amerikai sivatagi zsálya ( leginkább kötegben ), angol nevén Desert sage, latin nevén artemisia tridentata. Ez utóbbiból kiderül – bár ha a kötegben jobban megnézi valaki, aki ismeri a növényeket, akkor látja is, hogy nem zsályáról van szó – hanem egy ürömfajtáról, amely a mi honos feketeürmönkhöz hasonló. És egy ürömnek egész más kinézete, illata, hatása, feladata, szellemisége, üzenete van, mint egy zsályának, legyen az a fizikai, lelki vagy szellemi szint.

Míg füstölve a zsálya egyik legfontosabb aspektusa a tisztítás, addig az ürömé a transzformáció, az átalakulás.

Kötegben együtt füstölve tehát nagyon jól kiegészítik egymást, csak legyünk tudatában annak, hogy nem 2 fajta zsályát füstölünk, hanem egy zsályát és egy ürmöt.

Ha gyógyító vagy mágikus munkát végzünk, elengedhetetlen ezen különbségek ismerete, és az arra való éberség, hogy mit is vásárolunk / használunk voltaképpen.

Mi éppen ezért a boltban nagyon figyelünk arra, hogy minden növénynél és gyantánál rajta legyen a latin név a csomagoláson, és az is legyen benne, ami rá van írva, akárcsak a gyógyteáknál vagy a jó minőségű illóolajoknál.

A sivatagi zsályánál a félrevezető névhasználat a helytelen angol névből eredeztethető, ahonnan tükörfordítással vette át nagyon sok másik nyelv, így a magyar de akár a német is.

Hasonló problémával találkozunk cédrus fronton, de erről majd egy másik írásban lesz szó.

A képen jól látható a két növény közötti különbség, még ha nem is ízlelhető, szagolható.

tértisztításfehér zsálya

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások