Papp Csilla

Minőségi különbségek - fehér zsálya füstölőpálcikák

Minőségi különbségek - fehér zsálya füstölőpálcikák
Minőségi különbségek - fehér zsálya füstölőpálcikák
????Ha már fehér zsálya, akkor ejtsünk pár szót a forgalomban lévő különféle pálcikákról, mert nagyon sokan azt használják.
????Arról már írtam korábban, hogy az olcsó ún. mártott pálcikák ( 200-300 Ft árkategória ) semmilyen olyan anyagot nem tartalmaznak, amit füstölőszernek hívunk, azaz valódi növényi gyantát vagy szárítmányt, helyette csak kötőanyag, égéssegítő és illataroma van, melyek rendszerint szintetikusak, így nem hogy jótékony hatásuk nincs, de még az egészségre is ártalmasak lehetnek. Ez a 0% kategória.
???? 100% maga a tiszta növény ( itt is eltérő minőségekkel - lásd korábbi bejegyzés )
???? Mivel egy pálcika sosem lehet 100%-os, mert kötőanyag és égéssegítő nélkül nem tudnak pálcikát fizikailag előállítani, ezért e két végpont között igen széles skálán tud mozogni, hogy egy pálcika mennyi füstölőszert is tartalmaz.
????A nálunk raktáron lévő jó minőségű masala pálcikák közül a Holy Smokes például 30%-ban, míg a Jiri&Friends 50% feletti arányban tartalmaz fehér zsályát, ami természetesen az árban is megmutatkozik.
???? Minél nagyobb arányban tartalmazza a pálcika a növényt, annál inkább valódi fehér zsálya illata van füstölve. Ezt persze sokszor csak azok érzékelik, akik füstölték már valaha a valódi növényt magában.
???? Az ár első körben jó iránymutató lehet, hiszen az igazán jó minőségű pálcikák ára dobozonként 1.000 Ft fölött kezdődik.
???? Szóval ne azt nézzétek csak, ami rá van írva a dobozra, vagy hogy milyen szépre sikeredett a csomagolás, hanem szagoljatok ! Az orrotok megmutatja a minőséget.
fehér zsálya

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Napi tisztító tipp: fehér zsálya + sárkányvér

Bár a két füstölőszert akár rácson vagy faszénen is füstölhetnénk együtt, mégis ez a sárkányvér gyantába mártott fehér zsálya köteg forma terjedt el legjobban. Talán azért, mert így a legpraktikusabb, hiszen önmagában is könnyen füstölhető.
A köteg alapját adó kaliforniai fehér zsálya ( salvia apiana ), az észak-amerikai indiánok egyik legszentebb és leggyakrabban használt füstölőszere Európában is igen közkedvelt lett az utóbbi években. Bár fanyar illata a tömjénéhez hasonlóan igen megosztó ( azaz valaki vagy szereti, vagy ki nem állhatja ), tisztító hatása megkérdőjelezhetetlen. Mivel víz elemű növényről van szó, ezért erőteljesen dolgozik és tisztít érzelmi szinteken, de ami még talán ennél is fontosabb ajándék / üzenet / mágikus hatás, hogy kitisztítva a „zavaró érzelmeket”, ahogy a buddhisták nevezik őket, segít, hogy középre kerülve, egy semleges ( isteni ) nézőpontból hozhassuk meg döntéseinket. Felismerve, hogy melyek az igazán fontos dolgok az életben/életünkben vagy éppen az adott helyzetben.
A sárkányvér gyanta ( Daemonorops draco ) színe jelzi, hogy a szóban forgó füstölőszer tüzes, marsikus energiát hordoz, bár a gyanta enyhén fanyar illata nem túl erőteljes. Nem is az illatáért füstölik már évezredek óta, hanem az olyan mágikus hatásáért, mint például az erő, a sebezhetetlenség, a bátorság, tettrekészség, a teremtőerő, ez utóbbi miatt nemcsak a tisztító, védelmező, hanem a szerelmi keverékek elmaradhatatlan összetevője is.
Ebben a különleges kombinációban a TŰZ ÉS VÍZ egyesül dinamikus egyensúlyban 

Napi összehangoló tipp: fehér zsálya - cédrus

Az észak-amerikai indiánok egyik ikonikus füstölős kombinációja ez a keverék, melyet kicsi világos kopállal rácson vagy faszénen is füstölhetünk, de leggyakrabban mégis kötegben használjuk.

Aki olvasta korábban a fehér zsálya – sárkányvér bejegyzést, az átugorhatja a következő pár sort :-)

----> A kaliforniai fehér zsálya ( Salvia apiana ), az észak-amerikai indiánok egyik legszentebb és leggyakrabban használt füstölőszere Európában is igen közkedvelt lett az utóbbi években. Bár fanyar illata a tömjénéhez hasonlóan igen megosztó ( azaz valaki vagy szereti, vagy ki nem állhatja ), tisztító hatása megkérdőjelezhetetlen.


----> Mivel víz elemű növényről van szó, ezért erőteljesen dolgozik és tisztít érzelmi szinteken, de ami még talán ennél is fontosabb ajándék / üzenet / mágikus hatás, hogy kitisztítva a „zavaró érzelmeket”, ahogy a buddhisták nevezik őket, segít, hogy középre kerülve, egy semleges ( isteni ) nézőpontból hozhassuk meg döntéseinket. Felismerve, hogy melyek az igazán fontos dolgok az életben/életünkben vagy éppen az adott helyzetben.

S hogy mit tud ehhez hozzáadni a cédrushajtás, ami igazából nem is cédrus ?

----> Nos, a kaliforniai gyantás ciprus ( calocedrus decurrens ), mert hogy jelen esetben erről a csodás aromás fáról van szó, erőteljes feminin energiát képvisel ( FÖLD minőséggel ), meleg, balzsamos-fűszeres illata ellazít, hamonizál. Az indiánok úgy tartják, hogy a cédrus a fehér zsálya női párja, tehát együtt füstölve őket kiegyensúlyozhatjuk bennünk és körülöttünk a yin-yang, azaz férfi-női energiákat, ami segít a középre kerülésben. Ezért aztán az indiánoknál az izzasztókunyhó szertartások elmaradhatatlan kelléke. További mágikus képessége, hogy képes a 4 elemet egyensúlyba hozni, valamint összekötni a test-lélek-szellem hármasságot bennünk, hogy kapcsolódhassunk belső erőnkhöz.

Minőségi különbségek - fehér zsálya levél

A fotó szerintem magáért beszél:

???? Bal oldalon egy átlagos kaliforniai fehér zsálya ( Salvia apiana ) látható, nem túl nagy, nem túl szépen száradt és nem túl ezüstös levelekkel. Sajnos manapság ez az átlagos minőség, amit igazából az indiánok csak úgy hívnak a "tábortűzre való".

????Középen az általunk első osztályúnak hívott, vagy másképp AA+, szépen száradt, nagy, ezüstös levelekkel, és erőteljesebb mégis finomabb illattal. Látszik, hogy gondosan nevelték, szedték, szárították. Ennek persze az árát is meg kell fizetni, kb. 1,5x annyiba kerül, mint az előző.

????Jobb oldalon pedig a valódi prémium minőségű látható, ami Európában is kevés helyen elérhető. Ezt a fehér zsályát ugyanis egy kaliforniai indián hölgy aratja szívből fakadó mély tisztelettel és szeretettel, kapcsolódva a növény szellemével. Ránézésre talán nem akkora a különbség az AA+hoz képest, de aki egyszer is a kezébe fogja és füstöli, nos az biztosan érezni fogja. Az illata ugyanis hihetetlenül "selymes", szinte elképzelhetetlenül finom a "szúrós" szagú átlagoshoz képest. Ehhez persze kb. 3*4-es ár társul.

A prémium fehér zsályáról egy korábbi blogbejegyzésben bővebben is olvashatsz:
Fotó: Florasense

Hozzászólások