Papp Csilla

Szantál vagy nem szantál ?

Szantál vagy nem szantál ?
Szantál vagy nem szantál ?
????Hányféle szantálfa létezik ? A kérdés jogos, és azzal folytatnám, hogy szantálfa-e egyáltalán ? ????
????Ezekbe a fránya botanikai dolgokba mindig belebotlunk, amikor növényekkel foglalkozunk????
???? Márpedig muszáj ránézni erre is, hogy tudjuk, egyáltalán milyen hatásra számíthatunk, hiszen minden növénycsaládnak megvan a maga jellegzetes hatása, a "küldetése", amiért itt van a Földön.
???? Visszatérve a szantálfára 3 fő csoportot különbözetünk meg:
???? Fehér szantálfa ( vagy kelet-indiai szantál ) - ide tartozik az Indiában őshonos santalum album ( a legfinomabb ), a hawaii santalum paniculatum és az ausztrál santalum spicatum
Ezek valódi szantál fajok és közvetítik szantál különleges minőségét, a cikksorozat további részében ezekről, ezen belül is a santalum albumról fogok bővebben írni.
???? Vörös szantálfa - Pterocarpus santalinus, mely csak a hétköznapi nevében szantál, igazából a pillangósvirágúak családjába tartozik, és mint ilyen a rózsafához áll közel.
???? Nyugat-indiai szantálfa - amyris balsamifera, ami a karibi szigetek hegyvidékén honos, és botanikailag szintén nem szantál.
Fotó: Von Dinesh Valke from Thane, India - Santalum album, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/
szantálfa

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Fehér szantálfa jótékony hatásai

????A valódi és jó minőségű fehér szantálfát keleten ősidők óta nagy becsben tartják, a legszentebb szakrális anyagok között dobogós helyet foglal el. Nyilván nem véletlenül????
???? Nyugatra ugyan csak a XV. században jutott el, vagy legalábbis akkor említik írásos feljegyzésekben, de sikere azóta itt is töretlen, különösen azóta, hogy a keleti jógikus tanítások ekkora teret hódítottak.
???? De mi az a minőség, az a tulajdonság, ami miatt ennyire szeretik keleten ? ( és most már világszerte ? )
???? Ez pedig nem más, mint a valódi fehér szantálfa kiegyensúlyozó és központosító hatása, mely segíti nemcsak a meditációt, hanem azt a tudatállapotot, hogy az egész élet egy meditáció legyen.
???? A fehér szantálfa ezzel egyidőben erőteljesen földel is, és úgy segít középen maradni, hogy ne önmagunkra ( egonkra ) fókuszáljunk, hanem képesek legyünk magunkat az egész részeként látni, érzékelni, hogy rá tudjuk bízni magunkat az ÉLET áramlására.
???? Ebből talán érthető, hogy miért füstöltek és füstölnek a mai napig is Indiában, Tibetben, Kínában és Japánban annyit vele, illetve hogy miért használják olaját és magát a fát is számtalan formában.
???? Viszont nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez a hatás csak a valódi és jó minőségű anyag esetén működik????
???? Egyébként pedig marad a placebo, ami azért szintén nem elhanyagolható????

Fehér szantálfa - új utak

???? Ahogy az előző bejegyzésben is már említettem, Indiában a fehér szantálfa már az 1970-es években védetté lett nyilvánítva, ezért kitermelését államilag szabályozták, ami azt is jelentette, hogy jóval kevesebb jutott a nemzetközi piacra, az is jórészt sajnos fekete kereskedelmen keresztül, ami azon kívül, hogy egyáltalán nem etikus ( hiszen illegálisan, rablógazdálkodás keretében vágják ki a fákat ), de az árat is nagyon felhajtotta.
???? Mivel a szantálfa ősidők óta keresett termék nem csak Indiában, ezért sok embert arra sarkallt, hogy új utakat keressen, mely biztosítja a jó minőségű és ellenőrzött gazdálkodást, a fenntarthatóságot és az elfogadható árat.
???? Ez a törekvés szantálfa ültetvények formájában kelt életre Indonéziában és Ausztráliában, ahol mind a Santalum spicatum, mind pedig az aromásabb Santalum album fajt is tudatosan termeszteni kezdték, mégpedig úgy, hogy az ottani kormányok támogatják és szabályozzák a telepítést és a kitermelést.
???? Erről olvashattatok bővebben az AROMATIKA magazin 5.4.-es, 2018 téli számában.
???? A nálunk készleten lévő Santalum spicatum és a most beérkezett Santalum album is ilyen ültetvényről származik.

Fehér szantálfa - minőségi különbségek

????A növényi készítményeknél, legyen az akár tea, tinktúra, illóolaj vagy füstölő, nagyon fontos az alapanyag minősége.
???? A szakrális anyagoknál, mint amilyen a fehér szantálfa is, pedig még annál is fontosabb????
???? A valódi, jó minőségű fehér szantált a fa aromás gesztjéből nyerik, mely leghamarabb 5-10 év után kezd "kifejlődni" a fa belsejében, és minél idősebb, annál nagyobb és annál több aromás olajat tartalmaz.
???? Ennek megfelelően a fehér szantálfa minősége is széles határok között mozoghat, kezdve a szintetikus aromával átitatott hamisítványtól ( mi is belefutottunk már ilyenbe ???? ) a prémium minőségű MYSORE -ig vagy MYSORE QUALITY-ig.
???? Ez utóbbi azt jelenti, hogy vagy közvetlenül Indiából érkezik ( ami igen ritka ), vagy nem Indiából jön, de mégis olyan a minősége. Ezt a minőségi kategóriát is megtalálhatjátok már nálunk, mely annyira finom, hogy csak üveg csomagolásban tesszük elérhetővé.
???? A MYSORE minőség egy külön alfaját jelöli az amúgy is különleges Santalum album fának, melynek barnább a törzse, kisebbek a levelei, és kevesebb helyen marad meg, mint a többi társa, mert jóval érzékenyebb a talajviszonyokra, és a klimatikus körülményekre.
???? Cserébe viszont a 40 éves fák gesztje sokkal több olajat tartalmaz, így sokkal illatosabb-aromásabb lesz, ezért hívják MYSORE minőségnek.
???? Nálunk jelenleg a következő minőségi kategóriák elérhetők:
???? Santalum spicatum Ausztráliából - illata és intenzitása hasonló az alacsony olajtartalmú santalum album-hoz.
???? Santalum album alacsony olajtartalommal Indonéziából: ez fiatal ( 5-15 éves ) fák gesztjének aprítéka, finom, de nem túl intenzív illattal.
???? Santalum album magas olajtartalommal Indonéziából: ez idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, nagyon finom, intenzív illattal.
???? Santalum album MYSORE minőség Indonéziából: ez is idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, különösen finom és még intenzívebb illattal.
???? Santalum album MYSORE Indiából:  ez is idős ( min. 40 éves ) fák gesztjének aprítéka, különösen finom és a legintenzívebb illattal.

Hozzászólások