Ingyenes szállítás
30.000 Ft felett belföldön
csomagpontra
Fehér szantálfa
vágott
10 g
Santalum spicatum - Ausztrália
édes-balzsamos-fás illat
belső béke, hazatérés, belső erő
( Santalum spicatum)
Ez a fehér szantálfa Ausztráliából érkezik, ahol fenntartható körülmények között ültetvényeken nevelik őket.
Az alacsony olajtartalmú fák 5-15 évesen kerülnek kivágásra, ekkor már van illatos gesztjük, ami a fehér szantálfa jellegzetes olaját tartalmazza ( a külső részben nincs ! ). Az olajtartalom viszonylag még alacsony ( ez az idő előrehaladtával növekszik ), de már jól érezhető a jellegzetes szantál illat. Ez az illatos-aromás geszt kerül aprításra. A szantálfa törzs külső részét más módon használják fel.
Minősége, aromája az Indonéziából érkező alacsony olajtartalmú Santalum album-hoz hasonló.
A kereskedelemben kapható fehér szantálok többsége vagy egyszerű hamisítvány, vagy pedig az aroma nélküli külső részt adják el fehér szantálként, ami igaz is, csak éppen mivel egyáltalán nem tartalmazza a gesztben lévő olajat, illatban és energiában fényévekre van az aromás résztől.
A jó minőségű fehér szantálfa igen értékes, a legfinomabb füstölőket készítik belőle Indiában, Tibetben és Japánban.
A fehér szantálfa azért olyan közkedvelt, mert erőteljesen földel, segít középen maradni, mégpedig úgy, hogy ne önmagunkra ( egonkra ) fókuszáljunk, hanem képesek legyünk magunkat az egész részeként látni, érzékelni, hogy rá tudjuk bízni magunkat az ÉLET áramlására.
Kapcsolódó blogbejegyzések
Lehet-e valódi szantálfa egy olcsó füstölőpálcikában ?
A kérdés természetesen költői, és valószínűleg sokan tudják rá a választ: NEM. És rózsa sem, és jázmin sem, és aloéfa sem, meg még sok minden más sem.
Mert miről is szól a füstölés ? VALÓDI ÉS LEHETŐLEG JÓ MINŐSÉGŰ növényi részek ( gyanta, gyökér, szár, fa, levél, virág, termés ) tűz általi elhamvasztásáról. Így egész egyszerűen, csak a fizikai szintre koncentrálva.
Amikor azon gondolkodtam, hogyan is tudom ezt egyszerűen elmagyarázni, jött az ötlet, hogy annyi sok-sok év után vegyek egy doboz hatszögletű pálcikát ( mert hát fotózni akartam, az nem volt kétséges ), így hát szombaton délelőtt a veresegyházi piacon elbattyogtam a megfelelő kereskedőhöz, aki előtt eddig mindig csak tovasétáltam, és elvettem egy doboz "szantálfa" pálcikát. 200 Ft ( bruttó ) ár volt kiírva, majd az árus megkérdezte, hogy nem akarnék-e inkább 3 csomaggal venni, mert akkor 500 Ft-ba kerülne ( a 3 db )... Mosolyogva mondtam, hogy elég lesz 1 doboz, fizettem és tovalépkedtem.
És akkor jött a megoldás is, hogy számoljunk kicsit
1. Szóval, ha 3 db-ot veszünk, akkor egy doboz bruttó ( ! ) 167 Ft-ba kerül, ebből 35 Ft az ÁFA ( ha megfizetik ), tehát marad nettó 132 Ft.
2. Az árus nagykerben vásárol, tehát van egy nagyker ára is, én 120 Ft / db-ról hallottam, de akciósan , nagy tételben, áfa és számla nélkül ( hisz Magyarországon élünk ) biztosan lehet még ennél is olcsóbb...
3. A nagyker vagy egy hollandiai nagykereskedéstől vásárol vagy közvetlenül Indiából és ő is keres rajta...
4. Indiában, ha nem közvetlenül a gyártótól vásárol, akkor még az ottani kereskedő cég is keres rajta...
5. A pálcikáknak Indiából el kell jutniuk Magyarországra, ez sem két fillér...
6. A 20 db pálcika papír csomagolásban és hatszögletű papír dobozban van, aminek szintén költsége van...
7. Az embereknek, gépeknek, amelyek előállítják szintén költsége van, még ha Indiáról beszélünk akkor is...
8. És ha egy pálcika kb. 1 gramm, aminek a fele maga pálca, és csak a másik fele "füstölőanyag", akkor sem jön ki a matek, egyszerűen túl olcsó, hogy igaz legyen.
Akkor kérdezem én, hogy mi van a dobozban ?
Amit füstölőanyagnak vagy szernek hívunk, az biztosan nem, mert csak összehasonlításképpen, ha éppen hozzá lehet jutni valódi indiai Mysore fehér szantálhoz, annak kg-ja ott Mysore-ban legalább 400€ ( kb. 140.000 Ft ), ha nem több, illóolajként pedig még horribilisebb az ára, nálunk a Santalum album illóolajból 5 ml ( kb. 100 csepp ) 12.900 Ft.
Szóval a valódi, jó minőségű növényi "alapanyagok" nem meglepő módon pénzbe kerülnek. Minél ritkábbak, és minél jobb minőségűek, annál többe. Határ a csillagos ég.
És hogy akkor mi van ezekben a pálcikákban ? Ez már a következő írás témája...
Szantál vagy nem szantál ?
Fehér szantálfa - minőségi különbségek
A szakrális anyagoknál, mint amilyen a fehér szantálfa is, pedig még annál is fontosabb
Kapcsolódó tudástárbejegyzések
Mit füstölhetünk? 2. rész - Növényi szárítmányok
A természetes füstölőanyagok másik fajtája és a keverékek egyik összetevője a növényi szárítmányok. Ezek rendszerint olyan növények szárított és aprított részei ( gyökér, szár, levél, virág ), melyek tradícionálisan gyógynövényként és/vagy fűszernövényként is használatosak, ilyen pl. a levendula, zsálya, kakukkfű, citromfű, borókabogyó stb, de füstölünk olyan növényt is, ilyen pl. a tuja, mely belsőleg alkalmazva mérgező lenne, füstölve azonban nem. Bizonyos növényeknek több részét is füstölhetjük, ilyen pl. a borókafa, borókahajtás, borókabogyó, vagy akár a növényi szárítmány mellett a gyantája is ismert füstölőanyag ( fenyőgyanta-fenyőtűlevél, cédrusgyanta-cédrushajtás ).
A növényeket ritkán füstöljük önmagukban, általában valamilyen gyantával keverve kerülnek a faszénre vagy a füstölőrácsra, mely megvédi őket attól, hogy túlságosan megégjenek. Ez alól csak néhány növény kivétel. Ilyen pl. a fehér zsálya, melyet gyakran füstölnek úgy, hogy egy-egy levelet meggyújtanak és hőálló edénybe tesznek, illetve azok a növények ( cédrus, kék zsálya, sivatagi zsálya, marcipán zsálya, hegyi balzsam, tuja stb. ) melyeket a különféle indián és más sámánisztikus hagyományokban ún. kötegben ( smudge ) füstölnek ( ezek lehetnek egyféle vagy többféle növényből ), valamint a Palo Santo, mely a dél-amerikai indiánok szent fája. Ezt a hasított, balzsamos-fűszeres illatú fadarabot hagyományosan meggyújtják, és addig hagyják izzani ( nem kell félni, nem lángol ), ameddig csak szükség van rá.
Füstöléskor a tűz transzformáló energiája által felszabadulnak a növényekből a bennük tárolt szellemi minőségek, melyek erőteljesen hatnak az ember finomenergetikai rendszerére és a bennünket körülvevő környezet morfogenetikus mezejére. S bár a füstölésnek fizikai hatása is van, az előbb említett lelki-szellemi minőség sokkal fontosabb a fizikainál. Ezért különösen fontos, hogy valódi és tiszta alapanyagokat füstöljünk, mert csak azokból tudnak felszabadulni a tiszta információk.
Mit füstölhetünk? 1. rész - Növényi gyanták
A természetes füstölőanyagok egyik fajtája és a keverékek egyik összetevője a növényi gyanta, mint például a tömjén, a mirha, a kopál vagy a fenyőgyanta. Nagyon sok fajtája létezik, csak tömjénből találhatunk vagy 20-30 félét. Mindegyiknek más az illata és természetesen más hatással is van ránk, hiszen más információt közvetít felénk.
Közös tulajdonságuk, hogy egy fa vagy cserje "izzadja" ki magából, hogy a kérgén keletkező véletlen vagy szándékos sérülést begyógyítsa. Ha van kertünk és gyümölcsfánk, akkor azon is láthatunk ilyen gyantacseppeket. A növényi gyantákat évezredek óta használják az emberek, nemcsak füstölésre, hanem belsőleg gyógyításra is( pl. a tömjénnek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van, a sandaraknak görcsoldó, a guggulnak összehúzó és tisztító ), akárcsak a gyógynövényeket. Külsőleg is használták őket pl. krémekbe, balzsamokba, de a bútorkészítésben is régóta segíti a mesteremberek munkáját ( pl. dammar, masztix, sandarak, sárkányvér ).
A legtöbb gyantát magában is füstölhetjük, ekkor érezzük igazán az eredeti, tiszta illatukat, de némelyek nagyon megfolyhatnak ( pl. masztix, benzoe, elemi ), ezért füstölőrácsos edény használata esetén ilyenkor érdemes kicsi alufóliát tenni alájuk, vagy növényi szárítmányokkal együtt füstölni, ilyenkor a növény jótékonyan felissza a gyantát, ami pedig megvédi a növényt a megégéstől. A megfelelően összeállított keverékekben a gyanták és a növények egymás hatását kiegészítik és erősítik, így alkotva szinergiát és létrehozva egy új, magasabb szellemi, energetikai minőséget.
Hogyan füstöljünk rácsos edényen?
A hagyományos faszenes füstölés modern, kisebb légterű helyiségekben is könnyedén megvalósítható megoldása a füstölőrácsos edény, alkalmazása nagyban megkönnyíti és élvezetessé teszi a füstölést. A füstölőrács használatával nem éri olyan intenzív hőhatás az elfüstölni vágyott alapanyagokat, így azok nem csak megperzselődnek, megégnek, hanem az egyenletes hő hatására illatuk kibomlik, kivirágzik, és hosszabban érződik, mint a faszénen való füstölés esetében. Ehhez az újfajta füstöléshez egy füstölőrácsos edényre vagy egy meglévő aromalámpára van csak szükségünk, melynek levehető a tálkája, és a helyére a füstölőrács (rozsdamentes acél vagy réz) kerül. Lakásunk, kezelő helyiségünk vagy irodánk (ha minden körülmény megfelelő) ékköve lesz az általunk kiválasztott egyedi rácsos edény, találsz zsírkőből, rézből vagy magyar keramikus által kézzel készített gyönyörő edényeket, amik mind ideálisan vannak kiképezve a füstöléshez.
Szükséged lehet még adagolókanálra, nagy fém kefére, edény alátétre, mécsesre, csipeszre és mécsesalátétre.
Az edényben füstölőrács alá elhelyezzük a meggyújtott teamécsest, majd pedig a rácsra tesszük a füstölnivalót, mely lehet önmagában tiszta, natúr gyanta ( pl. tömjén vagy mirha ), vagy egy előre elkészített keverék. Egy füstölés alkalmával 1-2 adagolókanálnyi (mokkáskanálnyi) anyagot tegyünk a rácsra. A legideálisabb, ha a teamécses lángja és a füstölőrács között kb. 8-9 cm a távolság, ez elég hőt biztosít a növények elfüstöléséhez, illatanyagaik kíméletesen jutnak a légbe, továbbá a füstölőrács használatával kevesebb füst keletkezik, így nem hat zavarólag egy kisebb légtérben sem.
Fontos megemlíteni és kiemelni a teamécses szerepét a füstölés során! Tapasztalataink alapján, minden gyertyának egyénisége van, más hővel, más intenzitással égnek. Így előfordulhat, hogy adott gyertya percek alatt megperzseli a rácson lévő anyagot, míg a következő be sem indítja a füstölést. Ha túl erősnek ítéljük gyertyánkat, oltsuk el és vágjuk vissza a kanócot, a kisebb láng moderáltabb hőleadást eredményez. Abban az esetben, ha pár perc elteltével sem indul be a füstölés, emeljük meg a teamécsest egy erre a célra kialakított kerámia koronggal vagy bármilyen hőálló, nem éghető koronggal, légy kreatív (mi már használtunk befőttes üveg kupaktól elkezdve másik mécses táljkájáig sok mindent), a lényeg, hogy csökkentsük a láng és az anyag közti távolságot.
A rácson elhelyezett anyagok égési ideje függ a mécses erősségétől, attól, hogy a választott füstölőanyag milyen arányban tartalmaz gyantát ( minél magasabb a gyanta tartalma, annál hosszabb a füstölési ideje, ebből következik, minél kevesebb gyantát látunk vagy teszünk keverékünkbe, annál gyorsabban elfüstöl ).
A füstölőrácsos edényhez használt füstölőanyagok teljesen természetesek, semmilyen mesterséges adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak !