Papp Csilla

Prémium Palo Santo chips

Prémium Palo Santo chips
Prémium Palo Santo chips
???? A prémium tömjénekkel együtt további prémium minőségű füstölőszereket is kaptunk, ezek egyike a PALO SANTO CHIPS.
???? Azért használjuk rá inkább a chips kifejezést- mert ahogyan a fotón is jól látszik -aprítása nem egyenletes, mint a sima vágott Palo Santo-nál, hanem változó: kisebb és nagyobb darabokat is tartalmaz.
???? Ez semmilyen problémát nem okoz füstöléskor: tehetjük rácsra vagy faszénre, magában vagy keverékben is - például a közkedvelt MENNYEI BÉKE füstölőkeverék is ezt a chips-et tartalmazza.
???? Ugyanonnan kapjuk, ahonnan a Prémium Palo Santot is - itt a minőség és a fenntarthatóság garantált.
???? Mert önmagában a SERFOR minősítés sajnos nem garantálja a PALO SANTO minőségét - nem egy olyan Palo Santo fa volt már a kezemben, aminek bár elvileg volt minősítése, de illata nem???? A csomagolás meg a weboldal sok mindent elbír, de az illat magáért beszél.
???? A SERFOR minősítésnél számomra sokkal fontosabb a beszerzési lánc megbízhatósága, hogy folyamatosan jó minőséget kapjunk fenntartható forrásból Fair Trade keretek között.
???? Ezért most már csak 2 helyről szerzünk be Palo Santo-t ( a simát és a prémiumot ), de erről később többet írok majd.
???? Szépséggel, áldással
Csilla
???? Florasense
Palo Santo faperui szent fa

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Hogyan füstölhetjük a PALO SANTO-t ?

Bár a leggyakrabban a kézzel hasogatott fa darabkákat használják / használjuk, mivel egy öngyújtón kívül másra nincs is hozzá szükség, de azért ezen kívül is van több más lehetséges mód a Palo Santo fa füstölésére:
???? őrleményét leginkább faszénre lehet helyezni vagy házilag füstölőkúpot készíthetünk belőle
???? vágott verziója kiválóan füstöl rácson és faszénen is
???? gyantáját füstölhetjük rácsos edényen vagy faszénen
???? füstölőpálca vagy kúp formájában is füstölhetjük.
Ez utóbbiak ( pálcikák és kúpok ) minőségi különbségeiről külön bejegyzésben olvashatsz.
Amire minden esetben érdemes figyelni:
????Hosszabb tértisztítás kivételével max. 3-4 percig ajánljuk füstölni, mert igen erős a hatása.
????Persze aki bírja, használhatja tovább is, de akik nincsenek hozzászokva, vagy érzékenyebbek, azoknál akár rosszullétet is okozhat.
????Attól, hogy valami természetes, még nem jelenti azt, hogy túladagolva nem lesz nem kívánt mellékhatása - nincs másképp a természetes füstölőszereknél sem????
A Palo Santo füstölését a következő videóban nézheted meg:
A különféle füstölési lehetőségekről pedig az alábbi videóban tájékozódhatsz:

Palo Santo és a SERFOR minősítés

????Az elmúlt mintegy 2 évtizedben a PALO SANTO igen közkedvelt lett szerte az egész világon, így Európában is, mely kihívás elé állította a dél-amerikai kormányokat: vagy szabályozzák ennek a csodálatos fának a kitermelését és forgalmazását, vagy már az unokáink sem fogják látni.
????Ez a probléma azonban nemcsak a Palo Santot érinti, hanem a tömjént, a fehér szantálfát és az aloéfát is. Ennek oka az egyre több ember, a mértéktelen fogyasztás, és az, hogy ezekhez az anyagokhoz, melyek korábban az aranynál is drágábbak voltak, az emberek fillérekért akarnak hozzájutni.
????Választ erre a kihívásra csak a perui kormány adott, mely életre hívta az Országos Erdészeti és Vadvédelmi Szolgálatot (SERFOR), aki 2014. július 26-án kezdte meg működését.
????A SERFOR azóta ellenőrzi a Palo Santo kitermelését, felhasználását és forgalmazását Peruban, így az általuk minősített fa ( és az abból készült ékszer vagy más termék ) garantáltan olyan fából készül, ami természetesen dőlt ki és hagyták legalább 3 évet pihenni a földön, hogy gazdagabb legyen az aromája.
????A nálunk készleten lévő összes PALO SANTO termék SERFOR minősített, ezt a beszállítóink garantálják.
????Illúzióink azonban ne legyenek: Dél-Amerika nagy, és a többi országban mint pl. Ecuador vagy Bolívia semmilyen korlátozás nem él, így szabadon lehet kizsákmányolni a Földet.
????Vásárlóként te döntesz, hogy mit és mennyiért vásárolsz, minek adsz energiát és minek nem.
Fotó: Flickr

SZANTÁLFA VAGY PALO SANTO - EZ ITT A KÉRDÉS

???? Gyakran keresnek nálunk "SZANTÁLFÁT", amire ha jobban rákérdezünk, akkor igen gyorsan kiderül, hogy igazából PALO SANTO-ról van szó.

???? Ez utóbbinak ugyanis sok elnevezése forog közszájon, ilyen például a "szent fa - holywood" vagy Szent Pál fája, de sokan szantálfának is hívják, ami ugyan botanikalilag nem állja meg a helyét, de ha azt nézzük, hogy a PALO SANTO hasonló kiemelt helyet foglal el Dél-Amerikában mint a FEHÉR SZANTÁLFA Indiában, akkor akár még érthető is a keveredés.

???? A két fa azonban egyáltalán semmilyen növénytani rokonságban nem áll egymással - ez a latin nevükből egyértelműen kiderül ( PALO SANTO - Bursera graveolens, FEHÉR SZANTÁLFA - Santalum album ) - s ahogyan a fotón is látszik, kinézetük is eléggé eltérő, az illatukról nem is beszélve.

???? A SZANTÁL egy jóval keményebb fa - ezért leginkább vágott vagy porított formában érdemes füstölni, míg a PALO SANTO fadarabokat hagyományosan "direktben" gyújtják meg, de természetesen ez utóbbiból is létezik vágott és őrlemény a rácsos és a faszenes füstöléshez.
???? Mindkét növény és illat igen ikonikus és jellegzetes - aki egyszer szagolta őket, biztosan nem felejti el - bár valódi fehér szantáfához jó minőségben igen nehéz mostanában hozzájutni, ezért rengeteg a hamisítvány.

???? Nálunk biztosan valódit kapsz: a képen látható Mysore minőségű 30 grammos darab ( nagyobbik fa ) ára mintegy 12.000 Ft !

???? Ehhez képest a PALO SANTO szinte fillérekbe kerül, de ha ilyen tempóban folyik a kitermelése, akkor ott is rövidesen jelentős áremelkedés várható.

???? Ha többet szeretnél tudni róluk, akkor a PALO SANTO-ról tavaly ősszel volt egy hosszabb cikksorozat, a SZANTÁLFÁRÓL pedig idén tavasszal, ha esetleg lemaradtál róla, visszakeresheted őket a blogban:
???? Bármelyiket is választod, érdemes figyelni arra, hogy valódit vegyél - különösen a szantál esetében - valamint a minőségre is, mert ez utóbbi nagyban befolyásolja a növény hatásának intenzitását.

???? Használd őket szeretettel és mértékkel, és adj hálát a Földanyának a kincseiért????

Hozzászólások