Papp Csilla

Ősi hagyományok, melyek napjainkban is élnek

Ősi hagyományok, melyek napjainkban is élnek
Ősi hagyományok, melyek napjainkban is élnek

Te is észrevetted, korunk azon sajátosságát, hogy mindenre evidenciát keresünk, biztosak akarunk lenni mindenben ? A Palo Santo fája ez alól is kivételt képez, alig található a jelen kor szigorú követelményeit kielégítő kutatást róla. Érdekesség képpen, a fahéj illóolajáról közel 2000 kutatás áll rendelkezésre. Ezzel szemben a Palo Santo-ról mindösszesen 6 !, melyek az alkalmazott kutatási módszerek miatt veszítenek relevanciájukból (pl.: egyik sem tartalmaz klinikai teszteket) (Merry C., Healthy but Smart weboldal, 2018)

A Palo Santo fájáról kevés információ áll rendelkezésünkre, azonban az ismeretes, hogy a Csendes-óceán térségében 10 000 évvel ezelőtt létezett civilizáció természet közeli módon, azzal összhangban, meglehetősen spirituális közegben élt és működött. A fa gyantájának hasznosítására vonatkozó forrásokból egyedül Augustin de Zarate feljegyzéseire hagyatkozhatunk: „A tengerparti őslakosok a templomokban és otthonaikban szent füstölőnek használták. A sámánok a gyanta olaját egyfajta útravalóként a halottak szájába csorgatták, hogy a rossz szagú túlvilágban segítsék őket.” Aromatika magazin 2015. 2.3.

A Palo Santo szent fája már ősidők óta a dél-amerikai indián gyógyítók egyik fő füstölőanyaga. A sámánisztikus hagyományokban a növények szelleméhez kapcsolódnak a gyógyítók, és az így létrejövő csatornán keresztül engedik a növény lényét, hogy az elvégezze a gyógyítást, fizikai, érzelmi és szellemi szinteken. A Palo Santo fa legismertebb minősége, amiért annyira közkedvelt lett napjainkra, az a tisztítás. A fát meggyújtva, az abból felszálló fehér füst által felszabadított aromás gyanta és a fa szelleme végzi el a tisztító, gyógyító folyamatokat. Alkalmazásának csak fantáziánk szab határt, aurát, teret, tárgyakat, kristályokat, embereket is tisztíthatunk vele. Az energetikai tértisztítás egyik alapvető kelléke.

Egy eddig még kevésbé ismert tényt is fontos kiemelni a Palo Santo-ról. Az intenzív tisztító minőségéért szeretjük és tiszteljük annyira, azonban ehhez egy másik értékes tulajdonság is kapcsolódik. Legtöbbször egy növényt használunk tisztításra, majd egy másikat, hogy a megtisztított teret feltöltsük egy új minőséggel. Ezzel szemben a Palo Santo nem csak tisztítja az energiateret, hanem pozitív energiát bevonzó tulajdonságát is hasznosíthatjuk a tisztítással egy időben.

Szerző: Papp Csilla és Molnár Enikő Dorottya

Palo Santo faperui szent fatradíció

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

A Palo Santo és a teljesség energiája

Sokat elárul egy növényről az, ahol és ahogyan él. A PALO SANTO ( Bursera Graveolens ) Dél-amerikában rengeteg napfény ölelésében növekszik, így sok NAP energiát és minőséget hordoz magában. ☀️
????Ezen kívül a természetes populációja is igen különleges: egyivarú-kétlaki növényként léteznek hím ( férfi ) és női egyedek ( nem meglepő módon mindkettőre szükség van a szaporodásához ), viszont a PALO SANTO esetében egy hím ivarú fát 8 nőivarú ( 1+8= 9️⃣ ) társa veszi körül és így növekednek, törekednek a teljesség felé. A hímivarú fa jóval túléli a nőivarú egyedeket, előbbi a 100 évet is megéli, míg utóbbiak maximum 50 évig élnek.????
A nőivarú fák minősége, illata és hatóanyag tartalma viszont sokkal gazdagabb a hímivarúénál. Ez szemmel is látható különbséget eredményez, a ???? fa sárgásabb színű, szerkezete tömörebb és az aromás gyantában gazdagabb, míg a ???? törékenyebb szerkezetű, sápadt fehér színű, gyengébb aromával.
Mit is jelent a 9️⃣-es szám szimbolikája? A tőszámok sorát zárva magába foglalja az összes előző szám ( 1-8 ) energiáját, így képviseli az egyetemesség, a feloldódás, a szellemi kiteljesedés és erő, a spiritualitás, az önzetlenség és szeretet minőségét. A 9-es szám azt a tudást képviseli, hogy minden létező egy közös tőről fakad, és mindenben ott van minden, ahogy a zen mondás is tartja:
“ Minden benne van mindenben, és minden ott van bennem ”


Szerző: Papp Csilla és Molnár Enikő Dorottya 

Mi a Palo Santo, honnan és hogyan kerül kezünkbe?

A Palo Santo fája és mind inkább illata a mai napig egzotikusnak számít, annak ellenére, hogy egyre elérhetőbbé válik az európai felhasználók számára. A fűszeresen meleg illatú Dél-Amerika nyugati partvidékéről, elsősorban Peruból, Ecuadorból és Kolumbia egyes részeiről származik. Ezen kívül Brazília és Argentína erdejeiben is megtalálható különleges fája. Egy nagyon lassan növő fafajtáról beszélünk, melynek hím egyedei a száz évet is túlélhetik (Arról, hogy hím-e vagy nő, később írunk majd). Éppen ezért is tartják nagy becsben ezt a fát.

A Palo Santo spanyolul szent fát jelent ( palo - fa, santo - szent ), mely kifejezéssel más helyeken más fákat is illetnek, de ebben az esetben a Bursera graveolens-ról van szó, mely hasonlóan a tömjénhez és mirhához a balzsamfák ( Burseraceae) családjába tartozik, így nem meglepő módon nem csak a fájával, hanem a gyantájával is találkozhatunk.

A Palo Santo fáját még különlegesebbé teszi az a kémiai folyamat, mely a már kidőlt fában indul be.  A még élő fa gyanta tartalma elenyésző, így az a Palo Santo fa, amit kivágtak, illat és hatóanyag tartalmát tekintve jóval elmarad a természetes úton kidőlt fákétól. Ugyanis azokban a fákban, melyek a maguk idejében dőltek ki, évek során, (3-10 évről beszélünk) lassú metamorfózison, átalakuláson esnek át. Ez az idő szükséges ahhoz, hogy a fában jelen lévő gyanta koncentráltabbá váljon. Ennek köszönhető a jól ismert, átható aromás illat.

Ennek tudatában mi, itt Európában is talán nagyobb tisztelettel fogunk a Palo Santo fához fordulni mindennapjaink során, értékelve a természeti és az emberi erőforrásokat, melyeknek hála mi is jóllétünk emelésére használhatjuk.

Ezt óvandó, Peruban 2014 óta külön hatóság ( SERFOR ) felügyeli a Palo Santo gazdálkodását és importját, erről bővebben egy következő bejegyzésben olvashatsz.

Szerző: Papp Csilla
Szerkesztette: Molnár Enikő Dorottya

A Palo Santo legendája

Ősi idők óta használják ezt a varázslatos erejű fát, a perui szent fát, a Palo Santot. A dél-amerikai indián gyógyítók egyik alapkellékeként vált ismertté a nyugati világban és indult hódító útjára energetikailag tisztító, fehér füstjével. Ismerd meg a Palo Santo fa legendáját, hagyd, hogy még jobban elvarázsoljon.

Népi monda szerint, világunk hajnalán még csak nagyon kevés ember élt a Földön. Cosokait, az akkor élt leghelyesebb és legerényesebb férfi beleszeretett egy ifjú szolgáló leányba. Ő azonban visszautasította Cosokait érzelmeit, szomorúsága ágynak döntötte a férfit, komoly betegségekkel viaskodott. A halálos ágyán fekve többször is hívatta az ifjú leányt, aki nem kegyelmezve a férfinak, nem tett eleget az utolsó kívánságnak.

Kérlek, mondjátok meg Neki, hogy nem akarok meghalni, de Yago (Isten) elveszi az életemet. Mindig Vele leszek, illatos virágokkal ékesítem homlokát. Elijesztem Tőle a bogarakat. Aromásabb lesz a víz, mi ajkához ér. A mennybe a Nareg szertartás fenséges füstje visz majd. Ott leszek ahol Ő, és megadok Neki mindent, amit kér.”  

Miután elhangoztak utolsó szavai, felemésztette a láz, és az ifjú leány nevét kántálva távozott. Ott, ahol eltemették, egy fa nőtt, melynek kellemes lágy illata volt. Mikor égették, mély és édes aromás illat szabadult fel belőle. Ez volt a Palo Santo fa, a szeretet és kedvesség szimbóluma. Emelkedett értéke és nemessége miatt a Toba* törzs tagjai szentként tisztelik a Palo Santo fáját, és Cosakait-nak hívják, így tisztelegve a legenda előtt.*A Toba törzs, az argentin Chaco régió őslakosai

Forrás: https://highermindincense.com/holy-wood-palo-santo/

Szerző: Molnár Enikő Dorottya

Hozzászólások