Papp Csilla

Mi van vagy inkább mi nincs egy olcsó füstölőpálcikában?

Mi van vagy inkább mi nincs egy olcsó füstölőpálcikában?
Mi van vagy inkább mi nincs egy olcsó füstölőpálcikában?

Egy füstölőpálcika elkészítéséhez általában a következő anyagokra van szükség:

 • növényi részek ( gyanta, gyökér, szár, levél, virág, termés )
 • illatos olajok ( illóolaj, macerátum vs. szintetikus aroma )
 • kötőanyagok ( pl. méz, gummi arabicum, makko por, tragant mézga vs szintetikus ragasztó )
 • égéssegítő ( pl. faszén, salétrom, faőrlemény )
 • fa / bambusz pálcika - ha indiai típusú készül

Egy füstölőpálcika minősége ( nem meglepő módon  ) attól függ, hogy mennyi és milyen minőségű alapanyag kerül bele.
Ha az olcsó pálcikáknál maradunk, akkor abban csak pálcikát, szénport, esetleg még valamilyen olcsó faőrleményt, valamilyen szintetikus ragasztót és szintetikus aromát találunk ( ún. mártott pálcikák ). Valahogyan ki kell matekozni Indiában, hogy Magyarországon egy kereskedő tudjon bruttó 167 Ft-ért adni egy dobozt belőle...
Amitől füstölő lenne, azaz valódi növényi részek és olajok, abból sajnos semmi nincs benne.
Természetesen a ragasztó megtartja a szénport a pálcikán, és illata is van a szintetikus aromáknak, és hát úgyis néz ki, mintha...
De nem az.
A valódi füstölő ennél sokkal többről szól, amihez elengedhetetlen, hogy valódi növényi részeket tartalmazzon.
Mert hogyan is hívták a régi korokban a füstölőt ? - " Az Isten felé szálló ima "
És hát azon túl, hogy ima nem lesz belőle ( szerintem ), egy sor nem túl áldásos hatása is lehet, de erről a következő cikkben...

fotó: pinterest

További blog bejegyzéseink

Lehet-e valódi szantálfa egy olcsó füstölőpálcikában ?

A kérdés természetesen költői, és valószínűleg sokan tudják rá a választ: NEM. És rózsa sem, és jázmin sem, és aloéfa sem, meg még sok minden más sem.

Mert miről is szól a füstölés ? VALÓDI ÉS LEHETŐLEG JÓ MINŐSÉGŰ növényi részek ( gyanta, gyökér, szár, fa, levél, virág, termés ) tűz általi elhamvasztásáról. Így egész egyszerűen, csak a fizikai szintre koncentrálva.

Amikor azon gondolkodtam, hogyan is tudom ezt egyszerűen elmagyarázni, jött az ötlet, hogy annyi sok-sok év után vegyek egy doboz hatszögletű pálcikát ( mert hát fotózni akartam, az nem volt kétséges ), így hát szombaton délelőtt a veresegyházi piacon elbattyogtam a megfelelő kereskedőhöz, aki előtt eddig mindig csak tovasétáltam, és elvettem egy doboz "szantálfa" pálcikát. 200 Ft ( bruttó ) ár volt kiírva, majd az árus megkérdezte, hogy nem akarnék-e inkább 3 csomaggal venni, mert akkor 500 Ft-ba kerülne ( a 3 db )... Mosolyogva mondtam, hogy elég lesz 1 doboz, fizettem és tovalépkedtem.

És akkor jött a megoldás is, hogy számoljunk kicsit 

1. Szóval, ha 3 db-ot veszünk, akkor egy doboz bruttó ( ! ) 167 Ft-ba kerül, ebből 35 Ft az ÁFA ( ha megfizetik  ), tehát marad nettó 132 Ft.
2. Az árus nagykerben vásárol, tehát van egy nagyker ára is, én 120 Ft / db-ról hallottam, de akciósan , nagy tételben, áfa és számla nélkül ( hisz Magyarországon élünk ) biztosan lehet még ennél is olcsóbb...
3. A nagyker vagy egy hollandiai nagykereskedéstől vásárol vagy közvetlenül Indiából és ő is keres rajta...
4. Indiában, ha nem közvetlenül a gyártótól vásárol, akkor még az ottani kereskedő cég is keres rajta...
5. A pálcikáknak Indiából el kell jutniuk Magyarországra, ez sem két fillér...
6. A 20 db pálcika papír csomagolásban és hatszögletű papír dobozban van, aminek szintén költsége van...
7. Az embereknek, gépeknek, amelyek előállítják szintén költsége van, még ha Indiáról beszélünk akkor is...
8. És ha egy pálcika kb. 1 gramm, aminek a fele maga pálca, és csak a másik fele "füstölőanyag", akkor sem jön ki a matek, egyszerűen túl olcsó, hogy igaz legyen.

Akkor kérdezem én, hogy mi van a dobozban ? 

Amit füstölőanyagnak vagy szernek hívunk, az biztosan nem, mert csak összehasonlításképpen, ha éppen hozzá lehet jutni valódi indiai Mysore fehér szantálhoz, annak kg-ja ott Mysore-ban legalább 400€ ( kb. 140.000 Ft ), ha nem több, illóolajként pedig még horribilisebb az ára, nálunk a Santalum album illóolajból 5 ml ( kb. 100 csepp ) 12.900 Ft.

Szóval a valódi, jó minőségű növényi "alapanyagok" nem meglepő módon pénzbe kerülnek. Minél ritkábbak, és minél jobb minőségűek, annál többe. Határ a csillagos ég.

És hogy akkor mi van ezekben a pálcikákban ? Ez már a következő írás témája... 

Röviden a füstölőpálcikák minőségéről

Ha esetleg azon gondolkodsz, hogy az ünnep fényét füstölővel emelnéd, esetleg megajándékoznál vele ismerősöket, barátokat, akkor a következő dolgokra érdemes figyelned, ha fontos számodra a minőség és a természetesség:

 • A kiválasztott füstölő tartalmaz-e egyáltalán olyat, amit füstölőszernek hívunk ( növényi gyantát, gyökeret, levelet, virágot, termést )? Vagy csak égéssegítőből, kötőanyagból, és szintetikus aromákból áll, mint a mártott pálcikák ( hatszögletű dobozban ) általában ?Benzoe Siam gyanta
 • Milyen égéssegítőt tartalmaz ? Szenet, salétromot vagy esetleg valamilyen faőrleményt ? Ezt azonnal látod a színéből, hiszen a szén alapú pálcikák feketék. A jobb minőségű pálcikákat faszén helyett faőrleménnyel készítik.
 • Milyen kötőanyagot tartalmaz, hogy összeálljon a pálcika ? Szintetikusat, vagy valamilyen természetes anyagot, mint az arabmézga vagy tragantmézga ?
 • Valódi illóolajjal vagy szintetikussal készül ? Ha az utóbbival, akkor milyen minőségűvel ? Az indiai típusú pálcikák többsége illatolajjal vagy illóolajjal készül, a tibeti típusúakba általában nem tesznek olajos illatosítót. A japán pálcikáknál ilyet is és olyat is találhatunk. Ha egy pálcika pl. gyöngyvirág illatú, melyből nem létezik illóolaj, akkor biztos lehetsz benne, hogy szintetikus anyaggal van dolgod.
 • A pálcikában milyen mennyiségű és minőségű füstölőszer ( növényi gyanta, gyökér, szár, levél, virág ) van ? Minél több és jobb minőségű, annál erősebb a hatása, és természetesen annál drágább is. Tartalmazhat egy pálcika 5%-ot is, de 50 %-ot is, vagy még annál is többet, mint a nálunk lévő prémium palo santo pálcikák. Ez utóbbi olyan erőteljes, hogy egy pálcikát csak 2-3 alkalomra tudsz elhasználni. És igen, 7 db 3.990 Ft...

A pálcikák minőségét elég jól mutatja az áruk, a 600 Ft / doboz pálcikákban már találunk valamennyi füstölőszernek nevezett anyagot, de az erőteljes illatát rendszerint szintetikus olaj adja ( tisztelet a kevés kivételnek ). Ha ennél többet és jobbat szeretnél, akkor az 1.000 Ft felett/ doboz pálcikák között keresgélj.

Ha bármi további kérdésed lenne, szívesen segítünk.
Áldott adventi készülődést kívánok,

Csilla

Gondolatébresztő a mártott és szénpor alapú pálcikákról

Az egész úgy kezdődött, hogy akartam írni egy posztot, hogy ejnye-bejnye ilyen-meg olyan rossz a mártott, szénalapú pálcika.

Erre fel a csütörtöki szállítmánnyal érkeztek új ÉDESFŰ / SWEETGRASS pálcikák az USA--ból, melyek láthatóan szénporral készültek ( a fotón, ami alapján megrendeltem, nem volt ennyire egyértelmű ). És akkor muszáj volt elgondolkodnom, hogy mi van ???

Ha én megírom, hogy ejnye-bejnye, meg szir-szar, akkor hogyan maradhatunk hitelesek, ha kirakjuk a polcra az amúgy észak-amerikai indiánok által készített kézműves pálcikákat ?

Szóval az Élet/Univerzum/ Isten megint csak elém tette, hogy semmi sem fekete vagy fehér ( bár a szénpor fekete, és a vele készült pálcika is az ), és hogy szürkének is sok árnyalata ( 50 ?  ) lehet.

Úgyhogy az ítélkezés helyett csak gondolatébresztőket írok, ki ki döntse el maga, hogy mi mellett teszi le a voksát.

 1. A mártott pálcikák MINDIG szintetikus illatolajat tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy aromaterápiás hatásuk biztosan nincs, a rossz minőségű, olcsó illatolaj sok embernél okozhat fejfájást, vagy más egészségügyi panaszt. Ezzel szemben viszont az áll, hogy a ma forgalomban lévő parfümök és légtérillatosítók többsége is szintetikus olajokkal készül, s azért valljuk be, hogy nem lesznek tömegével rosszul tőlük az emberek. Illat van, terápiás hatás nincs. De lehet, hogy nem is mindenkinek kell.
 2. Igen, az elfüstölt és a levegőben nagy koncentrációban jelen lévő szénpor ( szmog ) szerintem is okozhat egészségügyi problémát, megterheli a tüdőt ( a dohányzáshoz hasonlóan ). Ezért a szénporral készült pálcikák füstölésénél biztosan érdemes gyakrabban szellőztetni, és a füstölés gyakorisága sem mindegy. Valamint az sem, hogy milyen intenzitással lélegezzük be a füstös levegőt.
 3. Amit viszont észrevettem, és videón is bemutatok, hogy az új pálcika ( a videón a jobboldali ), annak ellenére, hogy szénporral készült, sokkal lassabban és kevesebb füsttel ég, mint a másik, ergo jóval kevesebb szénpor kerül a levegőbe. Szóval itt is különféle minőségek vannak.
 4. Kérdés, hogy a szénpor mellett van-e még más vegyszer az adott pálcikában, amely elfüstölve a levegőn keresztül a tüdőbe tud kerülni ? Okozhat-e az további problémát ? Okozhatnak-e a szintetikus illatolajok egyéb problémákat a fejfájáson kívül ( amit nagyjából tudnak ) ? Vannak-e erre vonatkozóan vizsgálatok ? Gyanítom, hogy nincsenek.
 5. Ne felejtsük el az egyéni érzékenységet sem, hiszen ugyanarra az ingerre, hatásra egész különbözően reagálunk, ami az egyiknek túl kevés, az másnak már túl sok lehet.
 6. Illetve, hogy a nagyvárosi embereknek ez mekkora plusz terhelést jelent a városi szmoghoz képest ? Vagy vidéken, ahol fával vagy szénnel tüzelnek, és azért szmogos a levegő ?

Szóval megannyi kérdés, melyre mindenkinek magának kell megtalálnia választ. Egy biztos, hogy nálunk azért mártott pálcika nem lesz 

Csilla

Videó: Florasense
Fotó: Shutterstock

Hozzászólások