Papp Csilla

Mi van vagy inkább mi nincs egy olcsó füstölőpálcikában?

Mi van vagy inkább mi nincs egy olcsó füstölőpálcikában?
Mi van vagy inkább mi nincs egy olcsó füstölőpálcikában?

Egy füstölőpálcika elkészítéséhez általában a következő anyagokra van szükség:

  • növényi részek ( gyanta, gyökér, szár, levél, virág, termés )
  • illatos olajok ( illóolaj, macerátum vs. szintetikus aroma )
  • kötőanyagok ( pl. méz, gummi arabicum, makko por, tragant mézga vs szintetikus ragasztó )
  • égéssegítő ( pl. faszén, salétrom, faőrlemény )
  • fa / bambusz pálcika - ha indiai típusú készül

Egy füstölőpálcika minősége ( nem meglepő módon  ) attól függ, hogy mennyi és milyen minőségű alapanyag kerül bele.
Ha az olcsó pálcikáknál maradunk, akkor abban csak pálcikát, szénport, esetleg még valamilyen olcsó faőrleményt, valamilyen szintetikus ragasztót és szintetikus aromát találunk ( ún. mártott pálcikák ). Valahogyan ki kell matekozni Indiában, hogy Magyarországon egy kereskedő tudjon bruttó 167 Ft-ért adni egy dobozt belőle...
Amitől füstölő lenne, azaz valódi növényi részek és olajok, abból sajnos semmi nincs benne.
Természetesen a ragasztó megtartja a szénport a pálcikán, és illata is van a szintetikus aromáknak, és hát úgyis néz ki, mintha...
De nem az.
A valódi füstölő ennél sokkal többről szól, amihez elengedhetetlen, hogy valódi növényi részeket tartalmazzon.
Mert hogyan is hívták a régi korokban a füstölőt ? - " Az Isten felé szálló ima "
És hát azon túl, hogy ima nem lesz belőle ( szerintem ), egy sor nem túl áldásos hatása is lehet, de erről a következő cikkben...

fotó: pinterest

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Röviden a füstölőpálcikák minőségéről

Ha esetleg azon gondolkodsz, hogy az ünnep fényét füstölővel emelnéd, esetleg megajándékoznál vele ismerősöket, barátokat, akkor a következő dolgokra érdemes figyelned, ha fontos számodra a minőség és a természetesség:

  • A kiválasztott füstölő tartalmaz-e egyáltalán olyat, amit füstölőszernek hívunk ( növényi gyantát, gyökeret, levelet, virágot, termést )? Vagy csak égéssegítőből, kötőanyagból, és szintetikus aromákból áll, mint a mártott pálcikák ( hatszögletű dobozban ) általában ?Benzoe Siam gyanta
  • Milyen égéssegítőt tartalmaz ? Szenet, salétromot vagy esetleg valamilyen faőrleményt ? Ezt azonnal látod a színéből, hiszen a szén alapú pálcikák feketék. A jobb minőségű pálcikákat faszén helyett faőrleménnyel készítik.
  • Milyen kötőanyagot tartalmaz, hogy összeálljon a pálcika ? Szintetikusat, vagy valamilyen természetes anyagot, mint az arabmézga vagy tragantmézga ?
  • Valódi illóolajjal vagy szintetikussal készül ? Ha az utóbbival, akkor milyen minőségűvel ? Az indiai típusú pálcikák többsége illatolajjal vagy illóolajjal készül, a tibeti típusúakba általában nem tesznek olajos illatosítót. A japán pálcikáknál ilyet is és olyat is találhatunk. Ha egy pálcika pl. gyöngyvirág illatú, melyből nem létezik illóolaj, akkor biztos lehetsz benne, hogy szintetikus anyaggal van dolgod.
  • A pálcikában milyen mennyiségű és minőségű füstölőszer ( növényi gyanta, gyökér, szár, levél, virág ) van ? Minél több és jobb minőségű, annál erősebb a hatása, és természetesen annál drágább is. Tartalmazhat egy pálcika 5%-ot is, de 50 %-ot is, vagy még annál is többet, mint a nálunk lévő prémium palo santo pálcikák. Ez utóbbi olyan erőteljes, hogy egy pálcikát csak 2-3 alkalomra tudsz elhasználni. És igen, 7 db 3.990 Ft...

A pálcikák minőségét elég jól mutatja az áruk, a 600 Ft / doboz pálcikákban már találunk valamennyi füstölőszernek nevezett anyagot, de az erőteljes illatát rendszerint szintetikus olaj adja ( tisztelet a kevés kivételnek ). Ha ennél többet és jobbat szeretnél, akkor az 1.000 Ft felett/ doboz pálcikák között keresgélj.

Ha bármi további kérdésed lenne, szívesen segítünk.
Áldott adventi készülődést kívánok,

Csilla

Lehet-e valódi szantálfa egy olcsó füstölőpálcikában ?

A kérdés természetesen költői, és valószínűleg sokan tudják rá a választ: NEM. És rózsa sem, és jázmin sem, és aloéfa sem, meg még sok minden más sem.

Mert miről is szól a füstölés ? VALÓDI ÉS LEHETŐLEG JÓ MINŐSÉGŰ növényi részek ( gyanta, gyökér, szár, fa, levél, virág, termés ) tűz általi elhamvasztásáról. Így egész egyszerűen, csak a fizikai szintre koncentrálva.

Amikor azon gondolkodtam, hogyan is tudom ezt egyszerűen elmagyarázni, jött az ötlet, hogy annyi sok-sok év után vegyek egy doboz hatszögletű pálcikát ( mert hát fotózni akartam, az nem volt kétséges ), így hát szombaton délelőtt a veresegyházi piacon elbattyogtam a megfelelő kereskedőhöz, aki előtt eddig mindig csak tovasétáltam, és elvettem egy doboz "szantálfa" pálcikát. 200 Ft ( bruttó ) ár volt kiírva, majd az árus megkérdezte, hogy nem akarnék-e inkább 3 csomaggal venni, mert akkor 500 Ft-ba kerülne ( a 3 db )... Mosolyogva mondtam, hogy elég lesz 1 doboz, fizettem és tovalépkedtem.

És akkor jött a megoldás is, hogy számoljunk kicsit 

1. Szóval, ha 3 db-ot veszünk, akkor egy doboz bruttó ( ! ) 167 Ft-ba kerül, ebből 35 Ft az ÁFA ( ha megfizetik  ), tehát marad nettó 132 Ft.
2. Az árus nagykerben vásárol, tehát van egy nagyker ára is, én 120 Ft / db-ról hallottam, de akciósan , nagy tételben, áfa és számla nélkül ( hisz Magyarországon élünk ) biztosan lehet még ennél is olcsóbb...
3. A nagyker vagy egy hollandiai nagykereskedéstől vásárol vagy közvetlenül Indiából és ő is keres rajta...
4. Indiában, ha nem közvetlenül a gyártótól vásárol, akkor még az ottani kereskedő cég is keres rajta...
5. A pálcikáknak Indiából el kell jutniuk Magyarországra, ez sem két fillér...
6. A 20 db pálcika papír csomagolásban és hatszögletű papír dobozban van, aminek szintén költsége van...
7. Az embereknek, gépeknek, amelyek előállítják szintén költsége van, még ha Indiáról beszélünk akkor is...
8. És ha egy pálcika kb. 1 gramm, aminek a fele maga pálca, és csak a másik fele "füstölőanyag", akkor sem jön ki a matek, egyszerűen túl olcsó, hogy igaz legyen.

Akkor kérdezem én, hogy mi van a dobozban ? 

Amit füstölőanyagnak vagy szernek hívunk, az biztosan nem, mert csak összehasonlításképpen, ha éppen hozzá lehet jutni valódi indiai Mysore fehér szantálhoz, annak kg-ja ott Mysore-ban legalább 400€ ( kb. 140.000 Ft ), ha nem több, illóolajként pedig még horribilisebb az ára, nálunk a Santalum album illóolajból 5 ml ( kb. 100 csepp ) 12.900 Ft.

Szóval a valódi, jó minőségű növényi "alapanyagok" nem meglepő módon pénzbe kerülnek. Minél ritkábbak, és minél jobb minőségűek, annál többe. Határ a csillagos ég.

És hogy akkor mi van ezekben a pálcikákban ? Ez már a következő írás témája... 

Füstölőpálcikák valódi növényi gyantából

A füstölés kultúrája az emberiség hajnala óta kíséri történetünket. Az évezredek során szinte minden kultúrában jelentős szerephez jutott a természetes növényi anyagok füstölése különféle szertartások, rituálés során, de például olyan hétköznapi tevékenységnek is szerves része volt, mint a gabonatárolók fertőtlenítése, melyhez tömjén gyantát használtak.

Modern korunkban is lehetőségünk van arra, hogy kapcsolódjunk a növények természetes illatával és gyógyító minőségeivel a füstölés révén. Ennek legtisztább formája és prémium kategóriája a füstölőszerek faszénen vagy rácsos edényen való füstölése. De nem mindenkinek van kedve, ideje és energiája ehhez, ezért sokan a füstölőpálcikákat részesítik előnyben. A pálcikákon belül is külön kategóriát képeznek azok a pálcák, melyek tiszta növényi gyantából készülnek, hogy így adják vissza a nemes füstölőgyanta nagyszerűségét.

Szerencsére ezt az igényt hamar felismerték, így már hozzájuthatunk olyan természetes növényi alapanyagokból készült tiszta, prémium füstölőpálcikákhoz, melyekhez valódi növényi gyantákat adnak hozzá. Ezáltal nemcsak egy tisztább-természetesebb térillatosító alternatívához juthatunk hozzá, hanem ezekhez a növényi gyanták által képviselt, szellemi-energetikai minőségekhez is kapcsolódhatunk hétköznapjainkban. Mik ezek a gyanták és milyen energiához juthatunk általuk? Lássuk!

Mirha (Commiphora myrrha)

Mirha füstölőgyantaA mirha füstölve meleg, édes-keserű, balzsamos-fűszeres illatot áraszt, de önmagában ritkán füstölik, általában keverékekben találkozunk vele, mivel a szantálfához hasonlóan az a különleges képessége, hogy az egyes alkotóelemeket képes egységbe rendezni. A mirha a földelő keverékeknek is elmaradhatatlan összetevője. Füstöléskor a mirha aktív és vidám hangulatot teremt, belátóvá, önzetlenné tesz. Balzsamos, tisztító, fertőtlenítő és világosító hatása van, kinyitja az ajtót a szellemhez, eltünteti a gondjainkat és lágyítja az érzéseinket. Gyógyítja női minőségeinket, női generációs vonalunkat. 

Sztórax (Liquidambar orientalis)

A sztórax gyanta a világ legkellemesebb illatú füstölőanyagainak egyike, amiért is évezredek óta keresett árucikk. Aromája nagyon édes, balzsamos és érzéki. Füstjének hatására nyomban elillan a rosszkedv és a bánat. Oldja az érzelmi feszültségeket, romantikus és érzéki hangulatot teremt, ezért gyakran találkozunk vele különféle keverékekben, de a sztóraxgyantával átitatott faszéndarabkákat magukban is füstölhetjük.

Benzoin Siam (Styrax tonkinensis)

Benzoe Siam füstölőgyantaA benzoét néha az intellektus füstölőjének is nevezik, mivel frissen tartja a szellemet. Illatának csábító és euforizáló hatása van, energiát ad, elűzi a negatív gondolatokat, lelki nyugalmat és békét nyújt.

Ami a különböző fajtájú benzoékat illeti, mind színben, mind pedig illatban elég különbözőek, jelenleg általában 3 fajtája kapható:
1. BENZOE SUMATRA: szürkés gyantaszemek, erőteljes friss, fűszeres illattal
2. BENZOE SUMATRA MANDULA: narancsvörös színű gyantaszemek, erőteljes édes-fűszeres-vaníliás illattal
3. BENZOE SIAM: sötét vöröses-barnás gyantaszemek szintén erőteljes édes-fűszeres-vaníliás illattal.

Dammar (Canarium strictum)

Damam fehér füstölőgyantaMaláj nyelven a dammar neve "FÉNYT" jelent, és a gyantának valóban van egyfajta fénytörő tulajdonsága, sokkal fontosabb azonban ennél az energetikai "fényesítő" hatása. A dammar könnyű, citrusos illata jókedvre derít, megnyugtat, nevéhez hűen fényt hoz a lélek sötétségébe. A dammar kiváló választás a szomorúság, búskomorság és depresszió elűzéséhez.

Halmaddi (Ailanthus malabarica)

A halmaddi fája a dél-indiai Karnataka erdejében növő gyantás fa. Neve, Ailanthus visszavezethető az Ambonese törzs ailanto szavára, jelentése "Istenek fája" vagy "Mennyei fa". Aromás kérgét és gyantáját is hasznosítják. Illatjellegében hasonló a Nag Champa közismert illatához, azonban a Halmaddi önmagában képviseli ezt az illatkaraktert, míg a nag champa illatát virágos keverékkel érik el. Nagyon finom, különleges és kellemes aromájú füstölőszer.

Hozzászólások