Papp Csilla

Agua de Florida - Florida víz - Florida water

Agua de Florida - Florida víz - Florida water
Agua de Florida - Florida víz - Florida water

Bár Peruban készül ez az ikonikus „illat”, mégis elmondható, hogy egész Dél-Amerikát átjárja ennek a térparfümnek a jellegzetes citrusos-narancsos illata, mely az elmúlt években nem csak itthon, hanem egész Európában közkedvelt lett, miután az ide érkező dél-amerikai sámánok megismertették az emberekkel.

Ők ugyanis előszeretettel használják ezt a permetet: ezzel nyitják meg majd zárják be szertartásaikat, a szertartás közben vagy egy gyógyítás során pedig aurát és teret tisztítanak vele.

Ezen nem csodálkozhatunk, hiszen a benne lévő illóolajok révén illata felfrissít, életre kelt, javítja a hangulatot, a jelenbe hoz és központosít.

Európai emberként mi leginkább ezt látjuk, de Dél-Amerikában még ennél is jobban elterjedt a használata: az átlagemberek is gyakran hívják segítségül különféle élethelyzetekben. például az ottani édesanyák gyakran tesznek belőle 2-3 cseppet gyermekük halántékára, mert azt tartják róla, hogy elűzi a rossz álmokat és távol tartja a gonosz szellemeket.

És hogy milyen összetevők teszik ennyire különlegessé ezt a térpermetet ? Alapillatként felfedezhető benne a pézsma, az ámbra és  benzoé, de használatakor mégis a citrusos illatjegyek dominálnak: a bergamott, a citrom, a szegfűszeg, a fahéj, a levendula, a rózsa, és narancsvirág illóolaja, már amennyiben hinni lehet az interneten keringő információknak, de a valódi Agua de Florida azaz Florida víz összetétele titkos.

Viszont nem Peruban találták fel, még ha manapság oda is kötődik.

A FLORIDA WATER nevű kölnit ugyanis egy Robert I. Murray nevű parfümőr mutatta be New Yorkban 1808-ban, és válaszként készült az Európában akkor hódító Eau de Cologne-ra, azaz a Kölnisch Wasser-re, amely uniszex illatként igen gyorsan közkedvelt lett Amerikában, mert megfelelt az akkoriban hódító viktoriánus erkölcsnek.

És hogy hogyan lett egy New York-i parfümőr kölnijéből a dél-amerikai sámánok szakrális illata ?

Nos erre vonatkozóan nem találtam információkat. Ami viszont biztos, hogy az eredeti márkatulajdonosi felirattal kerül forgalomba: Murray & Lanman, ahogy annak idején Észak-Amerikában is, ahol az 1880-1890-es években a világ leghíresebb kölnijeként hirdették.

Amennyiben a sámánisztikus tradícióhoz kötődve tisztításra, energetizálásra szeretnéd használni, egy szórófejes adagoló segítségével fújhatod az aurádba, a körülötted lévő térbe, de egy tálba is helyezheted némi kámforral vegyítve, ez utóbbi esetben folyamatosan fog illatozni, de akár egy bambuszpálcikás üveget is feltölthetsz vele.

tértisztítástérparfümtér illatosításLégfertőtlenítésagua de florida

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások