Papp Csilla

Palo Santo minőség

Palo Santo minőség
Palo Santo minőség
????A prémium PALO SANTO érkezése kapcsán már írtam nemrég a minőségi különbségekről, de most megint elő kell vennem, mert héten bejött a boltba egy hűséges vásárlónk, aki jelezte, hogy a legutóbb vásárolt Palo Santo nem olyan jó, mint amilyet korábban nálunk vett.
???? Meggyújtottuk, és valóban elég gyengén füstölt és halovány illata volt, de legalább nem csöpögött fekete lé belőle, mint ahogyan azt valaki nálunk egyszer elmesélte ( nem nálunk vásárolta ).
???? Neki is elmagyaráztam, hogy az "átlagos" Palo Santo minősége - SERFOR ide vagy fenntarthatóság oda - eléggé felhígult, amóta ennyire megnőtt iránta a kereslet.
???? Nem csak szállítmányonként, de egy-egy nagyobb szállítmányon belül is nagyon nagy a minőségi szórás, aminek sok oka lehet, amibe most nem mennék bele részletesen, mert eléggé szerteágazó.
???? Ebben az árkategóriában a minőség egyenletességére vajmi kevés ráhatásunk van, a bejövő fákat pedig egyenként nem gyújthatjuk meg...
???? A lényeg, hogy nagyon örülünk, hogy vannak ilyen "érzékeny" vásárlóink, de nekik ( ahogy ennek a vásárlónknak is ) a PRÉMIUM PALO SANTO-t ajánljuk, mely egy olyan beszállítónktól érkezik, ahol a fenntarthatóság mellett a minőség is stabilan garantált.
???? Mert hogy ez a kettő nem mindig találkozik.
???? De ennek természetesen, ára van, ahogyan a fehér zsályánál is, és ez sokszor 1,5-2x szorzót jelent.
???? Én azt gondolom, hogy ez utóbbi a ténylegesen reális ár, melyen hosszútávon, jó minőségben és fenntartható módon lehetne ehhez a csodálatos füstölőszerhez hozzájutni.

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Palo Santo és a SERFOR minősítés

????Az elmúlt mintegy 2 évtizedben a PALO SANTO igen közkedvelt lett szerte az egész világon, így Európában is, mely kihívás elé állította a dél-amerikai kormányokat: vagy szabályozzák ennek a csodálatos fának a kitermelését és forgalmazását, vagy már az unokáink sem fogják látni.
????Ez a probléma azonban nemcsak a Palo Santot érinti, hanem a tömjént, a fehér szantálfát és az aloéfát is. Ennek oka az egyre több ember, a mértéktelen fogyasztás, és az, hogy ezekhez az anyagokhoz, melyek korábban az aranynál is drágábbak voltak, az emberek fillérekért akarnak hozzájutni.
????Választ erre a kihívásra csak a perui kormány adott, mely életre hívta az Országos Erdészeti és Vadvédelmi Szolgálatot (SERFOR), aki 2014. július 26-án kezdte meg működését.
????A SERFOR azóta ellenőrzi a Palo Santo kitermelését, felhasználását és forgalmazását Peruban, így az általuk minősített fa ( és az abból készült ékszer vagy más termék ) garantáltan olyan fából készül, ami természetesen dőlt ki és hagyták legalább 3 évet pihenni a földön, hogy gazdagabb legyen az aromája.
????A nálunk készleten lévő összes PALO SANTO termék SERFOR minősített, ezt a beszállítóink garantálják.
????Illúzióink azonban ne legyenek: Dél-Amerika nagy, és a többi országban mint pl. Ecuador vagy Bolívia semmilyen korlátozás nem él, így szabadon lehet kizsákmányolni a Földet.
????Vásárlóként te döntesz, hogy mit és mennyiért vásárolsz, minek adsz energiát és minek nem.
Fotó: Flickr

PALO SANTO és a szív harmóniája

????A Palo Santo szívteret tisztító és harmonizáló minősége kerül előtérbe a MENNYEI BÉKE füstölőkeverékben.
????Talán ezért is örvend ekkora népszerűségnek a Palo Santo, hiszen a mostani erőteljes változások is azt tanítják nekünk embereknek, hogy egyre jobban hallgassunk a szívünkre.
????Ahogy A kis hercegben is elhangzik:
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
????Ezt annyival egészíteném ki, hogy ez csak akkor tud működni, ha a szívtér tiszta és harmonikus.
???? A Palo Santo pedig ebben tud segíteni...A legtöbb ember ösztönösen érzi ezt, vezeti őket az orruk...
????Ha még bővebben szeretnél olvasni erről a csodálatos keverékről, egy korábbi bejegyzésben elérheted:
Ha pedig füstölni támadt kedved, akkor itt rendelheted meg:
Kép: Pixabay / S. Hermann & F. Richter

Mi a Palo Santo, honnan és hogyan kerül kezünkbe?

A Palo Santo fája és mind inkább illata a mai napig egzotikusnak számít, annak ellenére, hogy egyre elérhetőbbé válik az európai felhasználók számára. A fűszeresen meleg illatú Dél-Amerika nyugati partvidékéről, elsősorban Peruból, Ecuadorból és Kolumbia egyes részeiről származik. Ezen kívül Brazília és Argentína erdejeiben is megtalálható különleges fája. Egy nagyon lassan növő fafajtáról beszélünk, melynek hím egyedei a száz évet is túlélhetik (Arról, hogy hím-e vagy nő, később írunk majd). Éppen ezért is tartják nagy becsben ezt a fát.

A Palo Santo spanyolul szent fát jelent ( palo - fa, santo - szent ), mely kifejezéssel más helyeken más fákat is illetnek, de ebben az esetben a Bursera graveolens-ról van szó, mely hasonlóan a tömjénhez és mirhához a balzsamfák ( Burseraceae) családjába tartozik, így nem meglepő módon nem csak a fájával, hanem a gyantájával is találkozhatunk.

A Palo Santo fáját még különlegesebbé teszi az a kémiai folyamat, mely a már kidőlt fában indul be.  A még élő fa gyanta tartalma elenyésző, így az a Palo Santo fa, amit kivágtak, illat és hatóanyag tartalmát tekintve jóval elmarad a természetes úton kidőlt fákétól. Ugyanis azokban a fákban, melyek a maguk idejében dőltek ki, évek során, (3-10 évről beszélünk) lassú metamorfózison, átalakuláson esnek át. Ez az idő szükséges ahhoz, hogy a fában jelen lévő gyanta koncentráltabbá váljon. Ennek köszönhető a jól ismert, átható aromás illat.

Ennek tudatában mi, itt Európában is talán nagyobb tisztelettel fogunk a Palo Santo fához fordulni mindennapjaink során, értékelve a természeti és az emberi erőforrásokat, melyeknek hála mi is jóllétünk emelésére használhatjuk.

Ezt óvandó, Peruban 2014 óta külön hatóság ( SERFOR ) felügyeli a Palo Santo gazdálkodását és importját, erről bővebben egy következő bejegyzésben olvashatsz.

Szerző: Papp Csilla
Szerkesztette: Molnár Enikő Dorottya

Hozzászólások