A prémium PALO SANTO érkezése kapcsán már írtam nemrég a minőségi különbségekről, de most megint elő kell vennem, mert héten bejött a boltba egy hűséges vásárlónk, aki jelezte, hogy a legutóbb vásárolt Palo Santo nem olyan jó, mint amilyet korábban nálunk vett.
Meggyújtottuk, és valóban elég gyengén füstölt és halovány illata volt, de legalább nem csöpögött fekete lé belőle, mint ahogyan azt valaki nálunk egyszer elmesélte ( nem nálunk vásárolta ).
Neki is elmagyaráztam, hogy az "átlagos" Palo Santo minősége - SERFOR ide vagy fenntarthatóság oda - eléggé felhígult, amóta ennyire megnőtt iránta a kereslet.
Nem csak szállítmányonként, de egy-egy nagyobb szállítmányon belül is nagyon nagy a minőségi szórás, aminek sok oka lehet, amibe most nem mennék bele részletesen, mert eléggé szerteágazó.
Ebben az árkategóriában a minőség egyenletességére vajmi kevés ráhatásunk van, a bejövő fákat pedig egyenként nem gyújthatjuk meg...
A lényeg, hogy nagyon örülünk, hogy vannak ilyen "érzékeny" vásárlóink, de nekik ( ahogy ennek a vásárlónknak is ) a PRÉMIUM PALO SANTO-t ajánljuk, mely egy olyan beszállítónktól érkezik, ahol a fenntarthatóság mellett a minőség is stabilan garantált.
Mert hogy ez a kettő nem mindig találkozik.
De ennek természetesen, ára van, ahogyan a fehér zsályánál is, és ez sokszor 1,5-2x szorzót jelent.
Én azt gondolom, hogy ez utóbbi a ténylegesen reális ár, melyen hosszútávon, jó minőségben és fenntartható módon lehetne ehhez a csodálatos füstölőszerhez hozzájutni.
Sokat elárul egy növényről az, ahol és ahogyan él. A PALO SANTO ( Bursera Graveolens ) Dél-amerikában rengeteg napfény ölelésében növekszik, így sok NAP energiát és minőséget hordoz magában.
Ezen kívül a természetes populációja is igen különleges: egyivarú-kétlaki növényként léteznek hím ( férfi ) és női egyedek ( nem meglepő módon mindkettőre szükség van a szaporodásához ), viszont a PALO SANTO esetében egy hím ivarú fát 8 nőivarú ( 1+8= ) társa veszi körül és így növekednek, törekednek a teljesség felé. A hímivarú fa jóval túléli a nőivarú egyedeket, előbbi a 100 évet is megéli, míg utóbbiak maximum 50 évig élnek.
A nőivarú fák minősége, illata és hatóanyag tartalma viszont sokkal gazdagabb a hímivarúénál. Ez szemmel is látható különbséget eredményez, a fa sárgásabb színű, szerkezete tömörebb és az aromás gyantában gazdagabb, míg a törékenyebb szerkezetű, sápadt fehér színű, gyengébb aromával.
Mit is jelent a -es szám szimbolikája? A tőszámok sorát zárva magába foglalja az összes előző szám ( 1-8 ) energiáját, így képviseli az egyetemesség, a feloldódás, a szellemi kiteljesedés és erő, a spiritualitás, az önzetlenség és szeretet minőségét. A 9-es szám azt a tudást képviseli, hogy minden létező egy közös tőről fakad, és mindenben ott van minden, ahogy a zen mondás is tartja:
“ Minden benne van mindenben, és minden ott van bennem ”
Bár a leggyakrabban a kézzel hasogatott fa darabkákat használják / használjuk, mivel egy öngyújtón kívül másra nincs is hozzá szükség, de azért ezen kívül is van több más lehetséges mód a Palo Santo fa füstölésére:
őrleményét leginkább faszénre lehet helyezni vagy házilag füstölőkúpot készíthetünk belőle
vágott verziója kiválóan füstöl rácson és faszénen is
gyantáját füstölhetjük rácsos edényen vagy faszénen
füstölőpálca vagy kúp formájában is füstölhetjük.
Ez utóbbiak ( pálcikák és kúpok ) minőségi különbségeiről külön bejegyzésben olvashatsz.
Amire minden esetben érdemes figyelni:
Hosszabb tértisztítás kivételével max. 3-4 percig ajánljuk füstölni, mert igen erős a hatása.
Persze aki bírja, használhatja tovább is, de akik nincsenek hozzászokva, vagy érzékenyebbek, azoknál akár rosszullétet is okozhat.
Attól, hogy valami természetes, még nem jelenti azt, hogy túladagolva nem lesz nem kívánt mellékhatása - nincs másképp a természetes füstölőszereknél sem
A Palo Santo füstölését a következő videóban nézheted meg:
A Palo Santo szívteret tisztító és harmonizáló minősége kerül előtérbe a MENNYEI BÉKE füstölőkeverékben.
Talán ezért is örvend ekkora népszerűségnek a Palo Santo, hiszen a mostani erőteljes változások is azt tanítják nekünk embereknek, hogy egyre jobban hallgassunk a szívünkre.
Ahogy A kis hercegben is elhangzik:
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
Ezt annyival egészíteném ki, hogy ez csak akkor tud működni, ha a szívtér tiszta és harmonikus.
A Palo Santo pedig ebben tud segíteni...A legtöbb ember ösztönösen érzi ezt, vezeti őket az orruk...
Ha még bővebben szeretnél olvasni erről a csodálatos keverékről, egy korábbi bejegyzésben elérheted:
A füstölőket a kezdetek óta használják az imádság, jóga, meditáció, tisztítás/tisztulás és rituálék során helytől, időtől és filozófiától függetlenül. Egy füstölőpálcika eszközünk lehet ahhoz, hogy kapcsolódjunk Énünkhöz, isteni mivoltunkhoz, gondolatban szeretteinkhez és egy felajánlásis Istennek. A füstölőpálcika egy integrált része tapasztalatainknak így muszály, hogy tiszta legyen!
A Fiore d’Oriente –ét 1988-ban alapította Riccardo indiai családok egy csoportjával közösen, azért, hogy a legjobb füstölőket gyártsák és vásárlóikat csakis a legfrissebb és legtisztább termékekkel lássák el. Füstölőpálcikáik kézzel készülnek, 1,6 – 1,8 gramm súlyúak és kb. 65-80 percig füstölnek.
A füstölőpálcikák békét és nyugalmat hoznak életünkbe, ha békésen és higgadtan készülnek a legmagasabb minőségű alapanyagokból. A Balgalore-ban, Indiában, található laboratóriumuk felelőssége, hogy a kiváló alapanyagokat kiválogassák, melyekből később a Masala keverékek készülnek a füstölőpálcikákhoz.
Masalájukat mézzel, ritka fák porával, illóolajjal, fűszerekkel és prémium növényi gyantákkal készítik annak érdekében, hogy egy tapintásra puha és enyhén ragadós, különleges illatot árasztó különleges minőségű pálcika kerüljön ki a szorgos kezek alól. Csakis természetes alapanyagokkal dolgoznak, kémiai illatanyagok és ásványi olajok nélkül. Masalájuk egy több mint 400 éves titkos receptúrát követ, melyben az ősi védikus tanítások szerint figyelembe veszik a Hold fázisokat, a Nap és más bolgyók pályáját, és más ősi titkokat.
A Masala egy élő keverék így az előállítás során gondoskodással és nyugalommal kell vele bánni. A hozzávalókat titokban adagolják meghatározott időpontokban. A masalát agyagedényben készítik el és tárolják, körülbelül 15 napba telik, mire a bambuszpálcikákra sodorható állagúvá érik a keverék.
Az elkészült füstölőpálcikák szárítása további 7 napot igényel, mialatt a pálcikákat folyamatosan forgatják a megfelelő szikkadás érdekében. Ez az egyik legfontosabb lépés a tartós illatmegőrzésének érdekében, mely időjárástól függően, meleg vagy hűvös és nyirkos, 1 -2 hétig is eltarthat. A szikkadást követően a pálcikákat azonnal aromatartó csomagba teszik, hogy megőrizzék frissességüket. Így fordulhat elő, hogy a megvásárolt pálcikán még puha a masala!
A füstölőpálcikák egy héten belül érkeznek csomagolásra olaszországi műhelyükbe, hogy mindig friss áru álljon rendelkezésükre! Érdekességként megmutatjuk, hogy honnan szerzik be a különleges minőségű alapanyagokat, kattints ide!
Ősi formulákat és receptúrákat használnak, mindamellett, hogy folyamatosan keresik és kísérleteznek az új illatkombinációkkal és vibráló aromákkal. Igyekeznek ötvözni a hagyományokat az új kikísérletezett ötletekkel, miközben hűen őrzik az ősi alapelveket.
Hozzászólások