Hol kezdődik a holisztikus tisztulás?

Hol kezdődik a holisztikus tisztulás?
Hol kezdődik a holisztikus tisztulás?

Hagyományosan a böjt a fizikai testünkre és az elszántabbak esetében valamilyen fokú szellemi/érzelmi munkára összpontosul.  Azonban amennyire miénk a testünk, annyira miénk az életterünk is, mely fizikai lenyomata önmagunknak ( és családunknak stb., akik életünk részei). Tehát, ha holisztikusan szemléljük a böjtöt, akkor érdemes a fizikai aspektust kiterjeszteni környezetünkre is.

Ahogyan életmódunkat módosítjuk ( ki-ki a saját igényeihez, élethelyzetéhez, lehetőségeihez, energia rendszeréhez igazítva ) annak érdekében, hogy a tisztulás elindulhasson testünkben, ezzel egy időben ajánlott lakásunkat és akár munkahelyünket is górcső alá venni, és egy alapos nagytakarítással beindítani a térben megrekedt, állott energiák mozgását. Hiszen a fizikai és finomenergetikai szintek szoros kölcsönhatásban állnak egymással. Pont ennek a kölcsönhatásnak köszönhetően, felesleges egy egyetemesen igaz sorrendet ráerőltetni magunkra, hogy a takarítás vagy a szelektálás történjen előbb!? Ez is, mint mi magunk is egyéni!

Ha úgy érzed, hogy neked előbb fel kell készülnöd a fizikai dolgok válogatására, akkor kezdj a takarítással, ha pedig, úgy érzed, bele vágnál a közepébe, akkor kezdj a szortírozással és folytasd a nagytakarítással. A lényeg, hogy csakis úgy csináld, ahogy Neked jól esik.

Mint kiderült, mi hasonlóan vagyunk bedrótozva itt a Florasense háza táján, először A-Z-ig kitakarítjuk a lakást, nagyjából, mint egy tavaszi nagytakarítós projekt. És ezután szánunk időt arra, hogy kategóriánként elkezdjünk szortírozni a tárgyak, ruhák stb. között. Így hát ezzel jövünk legközelebb, hozunk néhány hasznos praktikát, ami megkönnyíti, gördülékenyebbé teszi a felesleges holmik szelektálását. Az elengedés ezen folyamatát már füstöléssel is támogatni fogjuk. 

tértisztításböjttérrendezésholisztikus megtisztulás

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Holisztikus megtisztulás a nagyböjt időszakában

Hamvazószerdával belépünk egy közel hathetes időszakba, ami a teljes megtisztulást célozza. Ez a dátum, kb. a 4. század óta rögzült a köztudatban. Miért is esik pont szerdára? Hagyományok szerint Húsvét vasárnapjától 6 hetet vissza számolva ( 6 x 7 = 42 ), a kieső nem böjti napnak számító vasárnapokat levonva ( 36 nap ), majd hozzáadva 4 napot, hogy meglegyen a 40 nap (szombat-péntek-csütörtök-szerda). Így esik közel 1600 éve szerdai napra a 40 napos böjt kezdete.

Hamvazószerda egyetlen liturgikus kelléke a hamu, mely az előző évi virágvasárnap elégetett barkából való. Az ősi hagyományok szerint ezt a hamut szórták fejükre a vétkeiket Hamvazószerdán kinyilvánító emberek ( hamvazkodás ). Ezzel a tettel adózva megtisztulási szándékuk előtt. A mai korban ezt a homlokra hamuval rajzolt kereszt szimbolizálja. A hamu jelentését kiegészíti a tűz transzformáló minősége is, mely a megtisztulást és újjászületést szimbolizálja, ezzel is utalva a böjt lényegére, mely lényünk legteljesebb megtisztulását jelenti.

Napjainkra a böjt teljes lényünket megtisztító folyamata leszűkült az anyagi szintekre, így leginkább és leggyakrabban csak az étrendre korlátozódik.

Jézus szavait idézve: “Ti is értelem nélkül vagytok-é még? Mégsem értitek-é, hogy minden, ami a szájon bemegy, a gyomorba jut, és az árnyékszékbe vettetik? Amik pedig a szájból jőnek ki, a szívből származnak, és azok fertőztetik meg az embert.” Ez a megnyilvánulás is tükrözi, hogy az étel fontossága el van túlozva, ezáltal eltolódik a böjt valódi fókusza a belső, lelki és szellemi munkáról, mely önvizsgálatra, önértékelésre és tudatos változtatásra invitál bennünket. A böjtölés akaratunk próbára tétele, mely a test és lélek egységének megerősítését is szolgálja.

Hozzászólások