Papp Csilla

Mi a különbség a FIORE D'ORIENTE 2 féle PALO SANTO pálcikája között ?

Mi a különbség a FIORE D'ORIENTE 2 féle PALO SANTO pálcikája között ?
Mi a különbség a FIORE D'ORIENTE 2 féle PALO SANTO pálcikája között ?
???? Többen joggal vetették fel a kérdést, hogy miért van a FIORE D'ORIENTE választékában 2 féle PALO SANTO füstölőpálcika, és hogy mi a különbség közöttük - azon kívül, hogy a MISZTIKUS INDIA széria valamivel olcsóbb - 1 doboz / 10 db 1.990 Ft.
???? Halkan jegyzem meg, hogy szantálfából 3 féle van :-)
???? Abban ugyanis megegyeznek, hogy mindkét pálcika 100% természetes és tiszta, ez a FIORE D'ORIENTE-nél alap.
???? Nos, ahogyan arról már korábban is írtam, a MARCO POLO széria minden tagja ECOCERT minősítésű, ami azt jelenti, hogy minden összetevőjük bevizsgált, minősített és biztonsági adatlappal is rendelkezik. Ez jelenleg a világon egyedülálló !
???? A minőségnek és a minősítésnek pedig ára van, ezért többe is kerül: 1 doboz / 10 db - 2.190 Ft.
???? Ezen kívül a MARCO POLO szériába nem tesznek illóolajat, és ezen PALO SANTO pálcika masalája nem tartalmaz mézet sem, tehát teljesen VEGÁN.
???? Míg a MISZTIKUS INDIA PALO SANTO-ja egy tradícionális, ősi MÉZ-es masala receptúrára épül, mely illóolajat is tartalmaz, ami szintén 100% tiszta és természetes.
???? Ez sajnos nem magától értetődő, mert a boltokban elérhető indiai füstülőpálcikák többsége ( kb. 99%-a ) szintetikus illatolajjal készül, sőt a pálcika alap is részben vagy egészben szintetikus.
Palo Santo faperui szent fa

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Hogyan füstölhetjük a PALO SANTO-t ?

Bár a leggyakrabban a kézzel hasogatott fa darabkákat használják / használjuk, mivel egy öngyújtón kívül másra nincs is hozzá szükség, de azért ezen kívül is van több más lehetséges mód a Palo Santo fa füstölésére:
???? őrleményét leginkább faszénre lehet helyezni vagy házilag füstölőkúpot készíthetünk belőle
???? vágott verziója kiválóan füstöl rácson és faszénen is
???? gyantáját füstölhetjük rácsos edényen vagy faszénen
???? füstölőpálca vagy kúp formájában is füstölhetjük.
Ez utóbbiak ( pálcikák és kúpok ) minőségi különbségeiről külön bejegyzésben olvashatsz.
Amire minden esetben érdemes figyelni:
????Hosszabb tértisztítás kivételével max. 3-4 percig ajánljuk füstölni, mert igen erős a hatása.
????Persze aki bírja, használhatja tovább is, de akik nincsenek hozzászokva, vagy érzékenyebbek, azoknál akár rosszullétet is okozhat.
????Attól, hogy valami természetes, még nem jelenti azt, hogy túladagolva nem lesz nem kívánt mellékhatása - nincs másképp a természetes füstölőszereknél sem????
A Palo Santo füstölését a következő videóban nézheted meg:
A különféle füstölési lehetőségekről pedig az alábbi videóban tájékozódhatsz:

Palo Santo minőség

????A prémium PALO SANTO érkezése kapcsán már írtam nemrég a minőségi különbségekről, de most megint elő kell vennem, mert héten bejött a boltba egy hűséges vásárlónk, aki jelezte, hogy a legutóbb vásárolt Palo Santo nem olyan jó, mint amilyet korábban nálunk vett.
???? Meggyújtottuk, és valóban elég gyengén füstölt és halovány illata volt, de legalább nem csöpögött fekete lé belőle, mint ahogyan azt valaki nálunk egyszer elmesélte ( nem nálunk vásárolta ).
???? Neki is elmagyaráztam, hogy az "átlagos" Palo Santo minősége - SERFOR ide vagy fenntarthatóság oda - eléggé felhígult, amóta ennyire megnőtt iránta a kereslet.
???? Nem csak szállítmányonként, de egy-egy nagyobb szállítmányon belül is nagyon nagy a minőségi szórás, aminek sok oka lehet, amibe most nem mennék bele részletesen, mert eléggé szerteágazó.
???? Ebben az árkategóriában a minőség egyenletességére vajmi kevés ráhatásunk van, a bejövő fákat pedig egyenként nem gyújthatjuk meg...
???? A lényeg, hogy nagyon örülünk, hogy vannak ilyen "érzékeny" vásárlóink, de nekik ( ahogy ennek a vásárlónknak is ) a PRÉMIUM PALO SANTO-t ajánljuk, mely egy olyan beszállítónktól érkezik, ahol a fenntarthatóság mellett a minőség is stabilan garantált.
???? Mert hogy ez a kettő nem mindig találkozik.
???? De ennek természetesen, ára van, ahogyan a fehér zsályánál is, és ez sokszor 1,5-2x szorzót jelent.
???? Én azt gondolom, hogy ez utóbbi a ténylegesen reális ár, melyen hosszútávon, jó minőségben és fenntartható módon lehetne ehhez a csodálatos füstölőszerhez hozzájutni.

PALO SANTO és a fenntarthatóság

????PALO SANTO ÉS A FENNTARTHATÓSÁG????
????Hiszem, hogy minden akkor jelenik meg az életünkben, amikor annak eljött az ideje.
????Ezért nem gondolom, hogy véletlen lenne, hogy a Palo Santo, mely évezredek óta szerves részét képezi a dél-amerikai emberek életének, most jutott el a nyugati világba, ahol óriási sikernek örvend. Ugyanis az emberek többsége is ösztönösen érzi, hogy milyen támogató növényre van szüksége, "vezeti őket az orruk".
????A Palo Santo szívtér tisztító és harmonizáló hatására nagyobb szükségünk van most, mint valaha.
????Nyilván van ennek egy olyan vetülete, hogy óriási keresletet generálva veszélyeztetődik a fafaj, mint ahogyan ez történt a libanoni cédrussal, az indiai valódi fehér szantállal, illetve az aloéfával ( oudh ).
????Erre a válasz azonban szerintem nem a teljes "nem használat", hiszen az csak a másik véglet.
????A megoldás mindig középen van, ez pedig jelen esetben a felelős és tudatos vásárlás és használat.
????A tudatos használat azt jelenti, hogy tisztában vagyunk vele, hogy ezek a "királyi anyagok" nagyon erőteljesek, elég belőlük keveset füstölni, a Palo Santónál ez max 3-4 perc, így egy darab fa még napi használat mellett is hetekre elegendő.
????A másik pedig a tudatos vásárlás, hogy olyan terméket vásárolunk, ahol az eladó garantálja a fenntartható beszerzési forrást, ilyen például most a perui SERFOR minősítés, valamint hajlandóak vagyunk ennek az árát is megfizetni.
????Ez nem jelenti azt, hogy más dél-amerikai országból nem érkezhet "tiszta" áru, de ott még nagyobb bizalomra van szükség, ami a beszerzési láncot illeti.
????És azt se felejtsük el, hogy a Palo Santo kitermelése és feldolgozása rengeteg embernek ad munkát és megélhetést Dél-Amerikában, felelős vásárlással ezt is támogatjuk.
Fotó: Flickr / Fabricio Vera

Hozzászólások