Papp Csilla

A Föld napja és a tömjén

A Föld napja és a tömjén
A Föld napja és a tömjén
???? Tudtad, hogy ha ilyen ütemben folytatjuk a fogyasztást és a kitermelést, akkor 50 év múlva nagy valószínűséggel nem lesz több TÖMJÉNFA a Földön ?
???? Mert nagyon sok fát évente 10x is megcsapolnak a korábbi 2-3x helyett, és néhány évente pihenni sem hagyják őket. Pedig ahol a tömjén honos, ott évente csak 100mm csapadék esik ( itthon kb. 800-1400mm !!! ), és ez a túlcsapolás kimerüléssel és kiszáradással fenyegeti a fákat. Mindezt azért, hogy minél több és minél olcsóbb tömjén kerüljön a piacra...

???? Pedig az Ókorban a tömjén drágább volt az aranynál, és ennek megfelelően bántak is vele, nagy becsben tartották, akárcsak a mirhát, a szantált vagy az aloéfát.
???? Nem véletlenül. Hiszen ezek a szakrális növények magukban hordozzák az isteni minőséggel való kapcsolódás lehetőségét itt a Földön, támogatva az embert a spirituális útján.
???? A valódi fehér szantál és az aloéfa / sasfa / oudh is csak azért elérhető megint az utóbbi időben, mert indonéziai / vietnámi ültetvényeken elkezdték őket visszatelepíteni. Vadon az eredeti termőhelyükön szinte már egyáltalán nem nőnek ( vagy nem engedik kitermelni őket ), holott az elmúlt sok ezer évben rendületlenül támogatták az emberiséget.
???? Az utóbbi időben igen közkedveltté vált Palo Santo-ra is ez a sors vár. Már nem csak az elhalt fákat dolgozzák fel, hanem masszívan kivágják őket, és nem pihentetik évekig - ahogyan az "elő van írva"- ezért romlik a minősége évről-évre, és egyre nehezebb jó minőséghez hozzájutni.
???? A változás bennünk kezdődik és általunk valósul meg:

 ????  Kevesebbet használunk belőlük, és előtérbe helyezzük a honos növényeket, melyeknek jóval kisebb az ökológiai lábnyoma.

????  Tényleg csak akkor füstöljük őket, amikor rájuk van szükség. Tisztítsunk, füstöljünk éberségből, intuícióból, ne pedig megszokásból.

????  Hajlandóak vagyunk a jobb minőségért magasabb árat fizetni : a jobb minőségből általában kevesebb kell, mert az illat és az energia sokkal erősebb, ezáltal nem csak spórolunk, hanem magasabb rezgésszintre is emelkedünk.

???? Ezért nincs nálunk "vásárlást ösztönző" rendszeres akció sem, meg kuponkód, meg reklám hegyek, és részesítjük előnyben a minőséget a mennyiséggel szemben.

???? És végtelenül hálás vagyok mindenkinek, akik támogatnak engem, bennünket ezen az úton.

???? Füstöljünk együtt természetesen, fenntartható módon, éberségből, intuícióból.

???? Szépséggel, áldással

???? Csilla

???? Florasense
Palo Santo fatömjén gyantatömjénszantálfa

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Napi összehangoló tipp : tömjén + mirha

A NAGY KLASSZIKUS KOMBINÁCIÓ. Csupa nagybetűvel. Nem véletlenül, hiszen mindkét gyanta az ősi szakrális anyagok közé tartozik, melyeket évezredek óta használnak különféle formában.
Oldalakat lehetne róluk írni, órákat mesélni, és még akkor sem érnénk a végére annak a sok csodának, melynek birtokában vannak.
Együtt füstölve őket, egyesül és kiegyensúlyozódik a YIN ( mirha – női ) és a YANG ( tömjén – férfi ) energia, így nem meglepő, hogy ezt ÍZISZ és OZIRISZ keveréknek hívták az ősi Egyiptomban, ahol gyakran füstölték ilyen formában, és persze azóta is sok más kultúrában.
Picit más megközelítésben a tömjén az ÉG, a NAP, a spirituális, szellemi világ, a mirha pedig a FÖLD, a földi, fizikai világ, tehát együtt füstölve őket összeköti bennünk az eget a földdel, kiegyensúlyoz, harmonizál, megnyugtat és stresszmentesít.
Segít, hogy a hétköznapok során is középen maradva, belső / felső bölcsességünkre hagyatkozva éljük életünket. Támogat, hogy az isteni bölcsesség és rend cselekedeteinken keresztül megnyilvánulhasson a fizikai világban.
Füstölhetjük naponta az otthonunkban, de a napi auratisztítás rituáléjához is kiválóan alkalmas, hiszen tisztít, földel, kiegyensúlyoz egyszerre.
Ehhez a keverékhez általában valamelyik világos tömjént szoktuk használni ( sacra, carterii, serrata, dalzielli ), így minden tekintetben ( színben is ) megmutatkozik az ellentétek egyensúlya.
Legerőteljesebb hatása a faszenes füstölés során nyilvánul meg, de rácsos edényen is használhatjuk őket.
Ha pedig mégis pálcika vagy kúp formájában szeretnénk füstölni, akkor nagyon figyeljünk a minőségre és a tisztaságra, mert nagyon kevés olyan termék van a piacon, melyek képesek ezeket a finomenergetikai minőségeket megfelelően közvetíteni.

Napi tisztító tipp: Al Hojari tömjén + Palo Santo

Ez nem egy ősi, klasszikus keverék, hiszen a PALO SANTO, a dél-amerikai sámánok szent fája csak az utóbbi néhány évtizedben lett Európában ismert és elismert növény.
Hihetetlenül nagy sikertörténet az övé, hiszen igen rövid idő alatt meghódította az európai emberek szívét, mert ellentétben a tömjénnel vagy a fehér zsályával, szinte kivétel nélkül mindenkinek tetszik jellegzetes édes-fűszeres illata, és ez azt is jelenti, hogy befogadható számukra az általa közvetített energia.
És hogy miben áll a Palo Santo varázslata ? Abban, hogy ez a NAP minőségű gyönyörű, aranysárga „fadarab” a maga igen tüzes módján szinte játszi könnyedséggel tisztítja ki a haragot, a stresszt és a többi negatív érzelmet a szívtérből, hogy helyét a nyugalom, a béke és az öröm foglalhassa el. Ahogy dél-amerikai sámánok tartják: elűzi és távol tartja a rossz szellemeket és bevonzza a jókat 
A légiesen könnyed, citrusos illatú omani AL-HOJARI-t pedig évezredek óta a világ egyik legfinomabb tömjénjének tartják, mely régen drágább volt az aranynál is. Ő maga a nagybetűs TÖMJÉN, ahogy a neve is mutatja Boswellia SACRA. A szent tömjén, melyet Jézushoz is vittek. A tömjének között is az egyik LEG-LEG-LEG ( a másik az aranyszínű szomáliai Maydi ). Egy igazi fényhozó, isteni minőséget közvetítő anyag.
S mi születik a világ legfinomabb tömjénjének, az AL-HOJARINAK és a dél-amerikai indián sámánok szent fájának, a PALO-SANTO-nak a nászából ? Mi történik, amikor ez a két csodálatos TŰZ elemű, külön-külön is igen erőteljes anyag keveredik, összeolvad és átlényegül ? Egy elsöprő erejű tisztító és transzformáló füstölőkeverék, a TŰZ ÓCEÁNJA.
Aminek nem mellesleg isteni illata is van 

Superior Hojari - az 1. osztályú ománi tömjén

???? Az előző bejegyzésben az ománi tömjén csúcskategóriájáról - a ZÖLD ROYAL HOJARI-ról - írtam, de a héten érkezett azt ezt követő minőségi kategóriából is - ami lényegében nem más, mint az 1. osztályú Boswellia sacra - ez pedig a SUPERIOR HOJARI.
???? Jól látható a képen, hogy a gyanta cseppek hasonlóan nagyok, tiszták és szépek, mint a ROYAL-nál, de a színe sárgás, ami időnként ezüstösen csillog ( A fotó ezt nem adja annyira jól vissza, mint a zöldnél, élőben ez a tömjén világosabb. ).
???? Az arab világban leginkább csak ezt a két minőséget használják ( meg persze azt, amit ki sem engednek Ománból ???? ) - füstölik, eszik, iszzák, rágják - a többiből vagy illóolajat desztillálnak, vagy eladják külföldre, esetleg bakhoort készítenek belőle.
???? Látva és érezve az ománi tömjén többi kategóriához ( Amber Hojari, Black Hojari, Small Hojari ) képesti tisztaságot és szépséget, ezen igazából nincs is mit csodálkozni.
???? Illata könnyed citrusos, energiája pedig fenséges - nem véletlenül hívják a TÖMJÉNEK KIRÁLYNŐJÉNEK.
???? Vélhetően Jézushoz is ezt a szent tömjént - azaz Boswellia Sacra-t, ománi tömjént - vittek ajándékba a három királyok, hiszen neki csak a legjobbat vihették.
???? Ha szeretnél az ománi tömjén energiájában jobban elmerülni, akkor inkább ezt a minőségi kategóriát ajánlom - nem véletlenül keverjük a közkedvelt TŰZ ÓCEÁNJÁT is Superior Hojariból.
???? A minőségi tömjénre is igaz, hogy annyival intenzívebb az illata és az energiája, hogy jóval kevesebb is elég belőle, így összességében nem kerül annyival többe, mint amennyire elsőre tűnik.
???? Szépséggel, áldással
Csilla
???? Florasense

Hozzászólások