Papp Csilla

Afrodiziáló növények a szerelem ünnepére

Afrodiziáló növények a szerelem ünnepére
Afrodiziáló növények a szerelem ünnepére

A görög szigetek partjaihoz közel vadul tajtékzik a víz, egy kagyló emelkedik ki. Benne a gyönyörű Aphrodité bukkan elő, lenyűgöző szépségével. A görög mitológia istennője a szerelem és szépség attribútumait képviseli. Aphrodité neve összecseng a földi szerelemmel, az érzéki örömökkel, az életörömmel és szexualitással. Aphrodité nevéből vezethető le az afrodiziákum szó is, mellyel olyan növényeket és anyagokat minősítenek, melyek a tapasztalatok szerint élénkítik a nemi vágyat, kitágítják az érzékelést, hogy minél teljesebben élhessük meg a földi örömöket és a földi lét érzékszervi tapasztalásait.

Az afrodiziáló hatású növények stimulálják az érzékeket, bizonyos mértékig kitágítják az érzékelést, így megnyitva Lényünket a szexualitás és az érzékiség mélyebb szintjei, egy teljesebb megtapasztalás felé ( nemcsak szexuális értelemben ). A vágyfokozó hatású növények füstölésekor felszabaduló feromonok stimulálják az agyi idegpályákat, mely beindíthatja a vágyak élénkítését. A füstölés révén felszabaduló illatok hatását aromás, balzsamos olajok használatával tovább lehet fokozni, mely még jobban hat a fizikai szinten. A krétai nők rutinjához tartozott például, hogy a balzsamos szuhar cserjéjének gyantájával, a labdanummal átfüstölték egész testüket, hajukat, viseletüket, majd fedetlen dekoltázsukat labdanum olajjal készült balzsammal kenték be. Érdekes, hogy nem hagyatkoztak kizárólagosan a parfümök csábító illatára. Mit tudhattak, ami mára szinte kiveszett a női lét titkos eszköztárából?

A régi tradíciókból felmaradt írásos emlékek tanúsága szerint az akkoriban vágyfokozás céljából használt növények java része ma már kereskedelmi forgalomban nem kapható vagy fogyasztása nem ajánlott, a fentebb említett tudattágító és intenzív érzékelést fokozó hatásuk miatt, ilyen például a koka cserje levele, a mákból kinyert ópium, a kannabisz, hasis, varázsgomba, nadragulya, csattanómaszlag, légyölő galóca.

Mi az, amit füstölhetünk napjainkban, ami tudatmódosító hatás nélkül is felkorbácsolhatja érzékeinket?

Édesebb, fűszeres aromájú, élénkítő, afrodiziáló hatású gyantákat mint az opoponax, mirha, benzoe és a labdanum. Édeskés-aromás illatú frissítő, aktivizáló, áthangoló tulajdonságú növényeket, mint a guajakfa, damiana, koriander, kakaóbabhéj. A potenciafaként ismert Muira Puama-t. A termékenységgel és női minőségekkel összerezdülő finom virágokat, mint a rózsaszirom és jázminvirág. A klasszikusnak számító pacsulit, pézsmát helyettesítő ambrettát, oudh-ot, vagyis aloéfát.

Az indiai hagyományok nyomán a szantálfa is füstölhető afrodiziáló hatása miatt. Ugyan Európában és Nyugaton leginkább meditáció támogatására füstölik. Az autentikus jógának a Tantrikus tanok is részét képezték, melynek része a meditatív állapotban végzett gyakorlás. Így támogatva az eredeti tantrikus tanokban szereplő végső állapot elérését.

Szerelmi témájú, vágyfokozó, élénkítő kész füstölő keverékek közül is válogathatunk: Sába királynője, Szívnyitó, Érzéki ámbra, Vanília álom, Ambrózia, Rózsatömjén, Gyengédség, 1001 éjszaka -Seherezádé titka, Aphrodité - Szépség & Szerelem, Rózsasziromtömjén.

A növények vágygerjesztő hatását egy nepáli mítosz is megőrizte. A világot létrehozó, pusztító Shíva a világ tetején, a Himalája csúcsai között élt feleségével, Parvati-val. Shíva előszeretettel barangolta a tájat, és idejét nimfák és más istennők társaságában mulatta felesége legnagyobb bánatára. Így Parvati olyan szert keresett, mellyel Shivát otthonában tudhatja. Kutatásának eredményeként bukkant rá a kenderre, melynek virágos növényét választotta. Mikor Shíva legközelebb hazatért kalandjairól, Parvati átadja kedvesének a kenderből készült bongot, hogy füstölje el. A belélegzett füst fékezhetetlen vágyat gerjesztett Shívában, szent extázisban egyesült Parvati-val, a Paradicsom kapui nyíltak meg előtte. Szent rítusukat ezután is mérhetetlen örömmel gyakorolták az idők végezetéig.

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások