Balzsamos szuhar levél
( labdanum )

nove001
Kattints a képre a nagyobb méretért
Nincs raktáron
Ár:
994 FT
Darabszám:
Kiszerelés:

( Cistus ladanifer )

Az itthon elsősorban illóolajként ismert BALZSAMOS SZUHAR ( Cistus ladanifer ) gyantája. Ez a mediterrán régió hegyes részein honos, a szuharfélék családjába tartozó félcserje 1-3 méter magasra nő, virágja a csipkerózsáéhoz hasonló, és attól különleges, hogy a levelei ragadósak, különösen a nyári legnagyobb melegben, amikor is a gyantát a növény a hőség elleni védekezésül izzadja ki.

Mivel a LABDANUM gyanta az ókor óta az egyik legkeresettebb füstölőanyagok egyike, ezért ősidők óta gyűjtik egy speciális technikával, vagy pedig úgy, hogy a kecskéket végigkergetik a cserjék között, és utána kifésülik a szőrbe beleragadt gyantát. A labdanumot a hagyományos népi gyógyászat belsőleg a menstruáció elősegítésére használta, külsőleg pedig öregségi foltok és hajhullás ellen. Illóolajával, aromavizével manapság is sok természetes kozmetikumban és parfümben találkozhatunk, hiszen illata egészen különleges, semmihez sem hasonlítható, érzéki, balzsamos, fűszeres, mely minden füstöléskor más oldalát mutatja, egyszer fás-földes, máskor gyümölcsös, virágos, de akár mézes-mentás is lehet.

Tudták ezt a régi krétai-minószi kultúrában is, ahol az egyik legfontosabb füstölőanyagként Aphroditének, a szerelem istennőjének szentelték. A krétai nők reggel labdanumot füstölve illatosították be magukat és dekoltázsukat is labdanumot tartalmazó krémmel kenték be. A legfinomabb labdanum ma is Krétáról érkezik. Elfüstölve ( a gyantát, de akár a szárított levelet is ) meleg illata felébreszti belső tüzünket, földel, erősíti testtudatunkat és érzékelésünket, megnyitva bennünket az élet érzéki örömeinek és az élet teljességének.

ELEM: VÍZ

SÚLYPONT: ÉRZELMEK ( LÉLEK )

Kapcsolódó termékek