A héten többek között újabb adag PALHOJARI is született.
Nem véletlenül kapta anno a TŰZ ÓCEÁNJA nevet, hiszen két igen különleges, szent, tüzes növény táncából születik, és mindkettő az ARANY minőséget hordozza.
Mivel keverékként erőteljes ( TŰZ ) SÁRKÁNY energiát idéz meg, ezért nem készülhet másból, csakis az egyik legjobb omani tömjénből, a SUPERIOR-ból, ami maga is gyönyörű napsárga.
Régebben - amikor máshonnan jött és sokkal szebb volt - kevertük a small hojariból is, de a mostani small hojari egyszerűen nem méltó hozzá.
Mivel a SUPERIOR HOJARI szépséges nagy cseppekből áll, ezért a keverés fontos előfeltétele a gyanta megfelelő mozsarazása, hogy szépen, egyenletesen keveredjen a Palo Santoval. Így lesz füstölve is harmonikus az illata.
Használhatjuk tértisztításhoz, auratisztításhoz - ez esetben faszénen érdemes füstölni.
Rácsos edényen füstölve picit lassabban dolgozza át a teret, de akkor jobban érvényesül a harmonizáló hatása és a mennyei illata.
Tudtad, hogy ha ilyen ütemben folytatjuk a fogyasztást és a kitermelést, akkor 50 év múlva nagy valószínűséggel nem lesz több TÖMJÉNFA a Földön ?
Mert nagyon sok fát évente 10x is megcsapolnak a korábbi 2-3x helyett, és néhány évente pihenni sem hagyják őket. Pedig ahol a tömjén honos, ott évente csak 100mm csapadék esik ( itthon kb. 800-1400mm !!! ), és ez a túlcsapolás kimerüléssel és kiszáradással fenyegeti a fákat.
Mindezt azért, hogy minél több és minél olcsóbb tömjén kerüljön a piacra....
Pedig az Ókorban a tömjén drágább volt az aranynál, és ennek megfelelően bántak is vele, nagy becsben tartották, akárcsak a mirhát, a szantált vagy az aloéfát.
Nem véletlenül. Hiszen ezek a szakrális növények magukban hordozzák az isteni minőséggel való kapcsolódás lehetőségét itt a Földön, támogatva az embert a spirituális útján.
A valódi fehér szantál és az aloéfa / sasfa / oudh is csak azért elérhető megint az utóbbi időben, mert indonéziai ültetvényeken elkezdték őket visszatelepíteni.
Vadon az eredeti termőhelyükön szinte már egyáltalán nem nőnek, holott az elmúlt sok ezer évben rendületlenül támogatták az emberiséget.
Az utóbbi időben igen közkedveltté vált Palo Santo-ra is ez a sors vár.
Ha nem vagyunk hajlandóak tudatosan változtatni. Ellenőrzött forrásból minőséget drágábban vásárolni. Kevesebbet fogyasztani.
Akkor a TÖMJÉN - amely sok ezer / tízezer éve szolgálja az emberiséget - s amely a SZELLEM MEGTESTESÜLÉSE AZ ANYAGBAN minőséget közvetíti és ezáltal az ember lelkét Istenhez emeli- végérvényesen eltűnik a Föld színéről....
Az előző bejegyzésben az ománi tömjén csúcskategóriájáról - a ZÖLD ROYAL HOJARI-ról - írtam, de a héten érkezett azt ezt követő minőségi kategóriából is - ami lényegében nem más, mint az 1. osztályú Boswellia sacra - ez pedig a SUPERIOR HOJARI.
Jól látható a képen, hogy a gyanta cseppek hasonlóan nagyok, tiszták és szépek, mint a ROYAL-nál, de a színe sárgás, ami időnként ezüstösen csillog ( A fotó ezt nem adja annyira jól vissza, mint a zöldnél, élőben ez a tömjén világosabb. ).
Az arab világban leginkább csak ezt a két minőséget használják ( meg persze azt, amit ki sem engednek Ománból ) - füstölik, eszik, iszzák, rágják - a többiből vagy illóolajat desztillálnak, vagy eladják külföldre, esetleg bakhoort készítenek belőle.
Látva és érezve az ománi tömjén többi kategóriához ( Amber Hojari, Black Hojari, Small Hojari ) képesti tisztaságot és szépséget, ezen igazából nincs is mit csodálkozni.
Illata könnyed citrusos, energiája pedig fenséges - nem véletlenül hívják a TÖMJÉNEK KIRÁLYNŐJÉNEK.
Vélhetően Jézushoz is ezt a szent tömjént - azaz Boswellia Sacra-t, ománi tömjént - vittek ajándékba a három királyok, hiszen neki csak a legjobbat vihették.
Ha szeretnél az ománi tömjén energiájában jobban elmerülni, akkor inkább ezt a minőségi kategóriát ajánlom - nem véletlenül keverjük a közkedvelt TŰZ ÓCEÁNJÁT is Superior Hojariból.
A minőségi tömjénre is igaz, hogy annyival intenzívebb az illata és az energiája, hogy jóval kevesebb is elég belőle, így összességében nem kerül annyival többe, mint amennyire elsőre tűnik.
A Palo Santo-t nem véletlenül hívják "Szent fának", nagyon erőteljes és méltóságteljes füstölőanyag, melyet ezért leggyakrabban önmagában füstölünk.
Keverékekben ( vagy legalábbis finom és harmonikus keverékekben ) ritkán találkozhatunk vele, mert igen nehéz olyan kompozíciót összehozni, melybe bele tud simulni. De hogyan is várhatnánk el ezt egy királytól ?
Vannak azonban kivételek, ezek egyike a TŰZ ÓCEÁNJA, ahol a Napkirály Palo Santo örömtáncot jár a tömjének királynőjével, a mennyei AL-HOJARI-val.
S hogy mi születik a világ legfinomabb tömjénjének, az AL-HOJARINAK és a dél-amerikai indián sámánok szent fájának, a PALO-SANTO-nak a nászából ? Mi történik, amikor ez a két csodálatos TŰZ elemű, külön-külön is igen erőteljes anyag keveredik, összeolvad és átlényegül ?
Egy elsöprő erejű tisztító és transzformáló füstölőkeverék:
A füstölőket a kezdetek óta használják az imádság, jóga, meditáció, tisztítás/tisztulás és rituálék során helytől, időtől és filozófiától függetlenül. Egy füstölőpálcika eszközünk lehet ahhoz, hogy kapcsolódjunk Énünkhöz, isteni mivoltunkhoz, gondolatban szeretteinkhez és egy felajánlásis Istennek. A füstölőpálcika egy integrált része tapasztalatainknak így muszály, hogy tiszta legyen!
A Fiore d’Oriente –ét 1988-ban alapította Riccardo indiai családok egy csoportjával közösen, azért, hogy a legjobb füstölőket gyártsák és vásárlóikat csakis a legfrissebb és legtisztább termékekkel lássák el. Füstölőpálcikáik kézzel készülnek, 1,6 – 1,8 gramm súlyúak és kb. 65-80 percig füstölnek.
A füstölőpálcikák békét és nyugalmat hoznak életünkbe, ha békésen és higgadtan készülnek a legmagasabb minőségű alapanyagokból. A Balgalore-ban, Indiában, található laboratóriumuk felelőssége, hogy a kiváló alapanyagokat kiválogassák, melyekből később a Masala keverékek készülnek a füstölőpálcikákhoz.
Masalájukat mézzel, ritka fák porával, illóolajjal, fűszerekkel és prémium növényi gyantákkal készítik annak érdekében, hogy egy tapintásra puha és enyhén ragadós, különleges illatot árasztó különleges minőségű pálcika kerüljön ki a szorgos kezek alól. Csakis természetes alapanyagokkal dolgoznak, kémiai illatanyagok és ásványi olajok nélkül. Masalájuk egy több mint 400 éves titkos receptúrát követ, melyben az ősi védikus tanítások szerint figyelembe veszik a Hold fázisokat, a Nap és más bolgyók pályáját, és más ősi titkokat.
A Masala egy élő keverék így az előállítás során gondoskodással és nyugalommal kell vele bánni. A hozzávalókat titokban adagolják meghatározott időpontokban. A masalát agyagedényben készítik el és tárolják, körülbelül 15 napba telik, mire a bambuszpálcikákra sodorható állagúvá érik a keverék.
Az elkészült füstölőpálcikák szárítása további 7 napot igényel, mialatt a pálcikákat folyamatosan forgatják a megfelelő szikkadás érdekében. Ez az egyik legfontosabb lépés a tartós illatmegőrzésének érdekében, mely időjárástól függően, meleg vagy hűvös és nyirkos, 1 -2 hétig is eltarthat. A szikkadást követően a pálcikákat azonnal aromatartó csomagba teszik, hogy megőrizzék frissességüket. Így fordulhat elő, hogy a megvásárolt pálcikán még puha a masala!
A füstölőpálcikák egy héten belül érkeznek csomagolásra olaszországi műhelyükbe, hogy mindig friss áru álljon rendelkezésükre! Érdekességként megmutatjuk, hogy honnan szerzik be a különleges minőségű alapanyagokat, kattints ide!
Ősi formulákat és receptúrákat használnak, mindamellett, hogy folyamatosan keresik és kísérleteznek az új illatkombinációkkal és vibráló aromákkal. Igyekeznek ötvözni a hagyományokat az új kikísérletezett ötletekkel, miközben hűen őrzik az ősi alapelveket.
Hozzászólások