Gondolom, hogy gyakran felvetődik ez a kérdés a weboldal böngészésekor, ha az ember fia / lánya arra adja a fejét, hogy pálcikát füstöl a tiszta növény helyett.
Nos a válasz nem könnyű, mert a minőségi, intenzitásbeli különbségek legtöbbször csak a pálcika meggyújtásakor derülnek ki, a fotóról sajnos eldönteni nem lehet.
Ha kézbe vesszük a dobozt, az már adhat némi iránymutatást - a legtöbb fehér zsályának nevezett pálcikának már a dobozban masszív WC illatosító szaga van ( szintetikus illatolaj ), vélhetően fehér zsályát soha nem is látott.
A FIORE pálcikáknak kézbevételkor alig érezhető zsálya illata van - mivel illóolajat nem tartalmaznak, csak fehér zsálya őrleményt - és a többi pálcikától eltérően nem masala pálcikák. Ez utóbbi jól látszik az összetevők listáján: Salvia apiana - kalifoniai fehér zsálya, Machilus Macrantha gyanta, bambusz, szén por ( kókuszhéjból ).
De még az olyan tiszta termékeknél sem mindegy, hogy mire esik a választásunk, mint a FIORE D'ORIENTE, ahol teszteltük a MISZTIKUS INDIA új és a MARCO POLO széria régi fehér zsálya pálcikáját.
Mivel mindkettő ICEA minősítetten 100% természetes, és igen hasonlóan néznek ki, és az összetevők listája is megegyezik, az első tippünk az volt, hogy ugyanaz van mindkét csomagolásban
Hát tévedtünk... A MARCO POLO sokkal-sokkal intenzívebb fehér zsálya illatú, ami már közvetlenül a pálcika meggyújtása után érezhető - ő amúgy ár-érték arányban szerintem a legjobb választás nálunk.
Az új MISZTIKUS INDIA pálcikánál is érezni egy idő után a zsálya illatot, de csak elég visszafogottan.
Nyilván kevesebb zsályát tartalmaz, és ennek megfelelően olcsóbb is.
Szóval mindenki maga döntse el, hogy illatintenzitásban / árban mire vágyik, és az alapján válasszon.
Bal oldalon egy átlagos kaliforniai fehér zsálya ( Salvia apiana ) látható, nem túl nagy, nem túl szépen száradt és nem túl ezüstös levelekkel. Sajnos manapság ez az átlagos minőség, amit igazából az indiánok csak úgy hívnak a "tábortűzre való".
Középen az általunk első osztályúnak hívott, vagy másképp AA+, szépen száradt, nagy, ezüstös levelekkel, és erőteljesebb mégis finomabb illattal. Látszik, hogy gondosan nevelték, szedték, szárították. Ennek persze az árát is meg kell fizetni, kb. 1,5x annyiba kerül, mint az előző.
Jobb oldalon pedig a valódi prémium minőségű látható, ami Európában is kevés helyen elérhető. Ezt a fehér zsályát ugyanis egy kaliforniai indián hölgy aratja szívből fakadó mély tisztelettel és szeretettel, kapcsolódva a növény szellemével. Ránézésre talán nem akkora a különbség az AA+hoz képest, de aki egyszer is a kezébe fogja és füstöli, nos az biztosan érezni fogja. Az illata ugyanis hihetetlenül "selymes", szinte elképzelhetetlenül finom a "szúrós" szagú átlagoshoz képest. Ehhez persze kb. 3*4-es ár társul.
A prémium fehér zsályáról egy korábbi blogbejegyzésben bővebben is olvashatsz:
Ha már fehér zsálya, akkor ejtsünk pár szót a forgalomban lévő különféle pálcikákról, mert nagyon sokan azt használják.
Arról már írtam korábban, hogy az olcsó ún. mártott pálcikák ( 200-300 Ft árkategória ) semmilyen olyan anyagot nem tartalmaznak, amit füstölőszernek hívunk, azaz valódi növényi gyantát vagy szárítmányt, helyette csak kötőanyag, égéssegítő és illataroma van, melyek rendszerint szintetikusak, így nem hogy jótékony hatásuk nincs, de még az egészségre is ártalmasak lehetnek. Ez a 0% kategória.
100% maga a tiszta növény ( itt is eltérő minőségekkel - lásd korábbi bejegyzés )
Mivel egy pálcika sosem lehet 100%-os, mert kötőanyag és égéssegítő nélkül nem tudnak pálcikát fizikailag előállítani, ezért e két végpont között igen széles skálán tud mozogni, hogy egy pálcika mennyi füstölőszert is tartalmaz.
A nálunk raktáron lévő jó minőségű masala pálcikák közül a Holy Smokes például 30%-ban, míg a Jiri&Friends 50% feletti arányban tartalmaz fehér zsályát, ami természetesen az árban is megmutatkozik.
Minél nagyobb arányban tartalmazza a pálcika a növényt, annál inkább valódi fehér zsálya illata van füstölve. Ezt persze sokszor csak azok érzékelik, akik füstölték már valaha a valódi növényt magában.
Az ár első körben jó iránymutató lehet, hiszen az igazán jó minőségű pálcikák ára dobozonként 1.000 Ft fölött kezdődik.
Szóval ne azt nézzétek csak, ami rá van írva a dobozra, vagy hogy milyen szépre sikeredett a csomagolás, hanem szagoljatok ! Az orrotok megmutatja a minőséget.
Jól megfigyelhető tendencia, hogy évről-évre egyre nehezebb jó minőségű kaliforniai fehér zsályához ( Salvia apiana ) hozzájutni, különösen levelekhez, de a kötegekhez is. Ami 10 évvel ezelőtt alap volt, azt ma már szinte levadászni is lehetetlen. ( A Palo Santo-nál hasonló a probléma ).
Ez nyilván a megnövekedett kereslettel hozható összefüggésbe, és azzal, hogy az emberek egyre többet egyre kevesebbért szeretnének megvásárolni. Ez pedig előbb vagy utóbb a minőség rovására megy.
S hogy miért fontos a jó minőség ? Mert sokkal erősebb a finomenergetikai hatása. Nyilván, ha fizikai szinten vizsgálnánk, akkor valószínűleg magasabb lenne a hatóanyag tartalma, különösen az illóolaj tartalma.
S hogy honnan látszik a különség ? A jó minőségű fehér zsálya levelei szépek, nagyok, gondosan vannak szárítva, fehéren-ezüstösen csillognak, erős intenzív illatuk van.
A rossz minőségű zsálya inkább sötétszürkés színű, gyűrötten szárított levelekkel és szinte alig van illata.
Mi már egy ideje a Jiri & Friends-től szerezzük be a fehér zsályát is, mert ők különösen figyelnek arra, hogy megfelelő helyről jó minőséget vásároljanak. Hiszen ez az alapja a további fehér zsályából készült termékeknek: tértisztító sprayknek, térparfümnek, szappannak. És hát amilyen a kiindulás, olyan a végtermék. Ahogyan a magyar mondja: szarból várat építeni nem lehet. Hozzátenném, hogy megfelelően aurát és teret tisztítani sem...
A legutóbbi 2 szállítmányunk szívet melengetően jó minőségű volt - 1. osztályú, nem is átlagos -, a régi szép időket idézte
A jövőben nálunk ez lesz az alap. Ami nem ilyen minőségű, azt 2. osztályúként, kedvezményesebb áron adjuk, bár szívem szerint nem is árulnám.
De sajnos nem mindig kapjuk ezt a minőséget ( mert ha a Jiri-nél elfogyott, akkor kénytelen vagyok máshonnan vásárolni - amit általában mindig megbánok ), és akkor az a minimum, hogy ezt megfelelően kommunikáljuk.
Természetesen a jobb minőség árban valamivel drágább, de nem annyival, mint amennyivel jobb.
Befotóztam mindkét dobozt, remélem, hogy kinagyítva jól látszódik a különbség, sajnos az illatintenzitás eltérése nem megy a fotókon.
De az azért beszédes, hogy amikor az egyik doboz kinyitottuk, a tér szinte azonnal megtelt a zsálya jellegzetes illatával, míg a másik esetben még közelre hajolva is alig éreztük, holott 1 kg-nyi zsálya van 1 dobozban...
Én személy szerint a jobb minőségű zsálya illatát nem csak sokkal intenzívebbnek, hanem selymesebbnek, lágyabbnak is érzékelem, míg a rossz minőségű zsálya illata sokkal gyengébb, mégis szúrósabb. Nem csodálom, hogy sokan emiatt ( is ) elfordulnak a fehér zsályától.
Hozzászólások
Jiri & Friends
A hollandiai származású Jiri Verstraaten alapította Jiri & Friends cég legfőbb célja, hogy az olyan nagy ismerettségnek örvendő, mégis annyira megosztó keleti gyártóktól származó, tömeggyártású un. mártott pálcikák helyett minőségi kézzel készített füstölőpálcikákkal lássa el az olyan embereket, mint Te magad is, aki szereti és élvezi a füstölőpálcikák, füstölőkúpok illatát és energiáját, mindamellett, hogy tudatosan választja a tiszta és természetes alternatívákat, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a károsanyagok kibocsátását, belélegzését stb. Termékeikhez kizárólag 100% természetes növényi anyagokat használnak fel, melyek Fair Trade minősítésűek.
A Fair Trade minősítésnek hála:
a természetet tiszteletben tartják (egyetlen fát sem vágnak ki, vagy az egész növényt nem távolítják el)
Palo Santo fa esetében minden eladott fa kilogrammonként 1 új fát ültetnek a fenntarthatóság jegyében
Jó munkakörülményeket és jó fizetést biztosítanak a munkavállalóknak
Nem terheli a környezetet
A termelők helyi oktatást nyújtanak a gyerekeknek a természeti értékek megóvásáról.
Aktívan tesznek a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmódért
Ha Jiri & Friends –et választod, akkor a tisztaságot, 100% természetességet, Fair Trade értékrendet és a szeretetet választod és büszkén tudhatod magadénak ezeket az értékeket.
Fiore d'Oriente
A füstölőket a kezdetek óta használják az imádság, jóga, meditáció, tisztítás/tisztulás és rituálék során helytől, időtől és filozófiától függetlenül. Egy füstölőpálcika eszközünk lehet ahhoz, hogy kapcsolódjunk Énünkhöz, isteni mivoltunkhoz, gondolatban szeretteinkhez és egy felajánlásis Istennek. A füstölőpálcika egy integrált része tapasztalatainknak így muszály, hogy tiszta legyen!
A Fiore d’Oriente –ét 1988-ban alapította Riccardo indiai családok egy csoportjával közösen, azért, hogy a legjobb füstölőket gyártsák és vásárlóikat csakis a legfrissebb és legtisztább termékekkel lássák el. Füstölőpálcikáik kézzel készülnek, 1,6 – 1,8 gramm súlyúak és kb. 65-80 percig füstölnek.
A füstölőpálcikák békét és nyugalmat hoznak életünkbe, ha békésen és higgadtan készülnek a legmagasabb minőségű alapanyagokból. A Balgalore-ban, Indiában, található laboratóriumuk felelőssége, hogy a kiváló alapanyagokat kiválogassák, melyekből később a Masala keverékek készülnek a füstölőpálcikákhoz.
Masalájukat mézzel, ritka fák porával, illóolajjal, fűszerekkel és prémium növényi gyantákkal készítik annak érdekében, hogy egy tapintásra puha és enyhén ragadós, különleges illatot árasztó különleges minőségű pálcika kerüljön ki a szorgos kezek alól. Csakis természetes alapanyagokkal dolgoznak, kémiai illatanyagok és ásványi olajok nélkül. Masalájuk egy több mint 400 éves titkos receptúrát követ, melyben az ősi védikus tanítások szerint figyelembe veszik a Hold fázisokat, a Nap és más bolgyók pályáját, és más ősi titkokat.
A Masala egy élő keverék így az előállítás során gondoskodással és nyugalommal kell vele bánni. A hozzávalókat titokban adagolják meghatározott időpontokban. A masalát agyagedényben készítik el és tárolják, körülbelül 15 napba telik, mire a bambuszpálcikákra sodorható állagúvá érik a keverék.
Az elkészült füstölőpálcikák szárítása további 7 napot igényel, mialatt a pálcikákat folyamatosan forgatják a megfelelő szikkadás érdekében. Ez az egyik legfontosabb lépés a tartós illatmegőrzésének érdekében, mely időjárástól függően, meleg vagy hűvös és nyirkos, 1 -2 hétig is eltarthat. A szikkadást követően a pálcikákat azonnal aromatartó csomagba teszik, hogy megőrizzék frissességüket. Így fordulhat elő, hogy a megvásárolt pálcikán még puha a masala!
A füstölőpálcikák egy héten belül érkeznek csomagolásra olaszországi műhelyükbe, hogy mindig friss áru álljon rendelkezésükre! Érdekességként megmutatjuk, hogy honnan szerzik be a különleges minőségű alapanyagokat, kattints ide!
Ősi formulákat és receptúrákat használnak, mindamellett, hogy folyamatosan keresik és kísérleteznek az új illatkombinációkkal és vibráló aromákkal. Igyekeznek ötvözni a hagyományokat az új kikísérletezett ötletekkel, miközben hűen őrzik az ősi alapelveket.
Hozzászólások