Papp Csilla

Prémium Palo Santo chips

Prémium Palo Santo chips
Prémium Palo Santo chips
???? A prémium tömjénekkel együtt további prémium minőségű füstölőszereket is kaptunk, ezek egyike a PALO SANTO CHIPS.
???? Azért használjuk rá inkább a chips kifejezést- mert ahogyan a fotón is jól látszik -aprítása nem egyenletes, mint a sima vágott Palo Santo-nál, hanem változó: kisebb és nagyobb darabokat is tartalmaz.
???? Ez semmilyen problémát nem okoz füstöléskor: tehetjük rácsra vagy faszénre, magában vagy keverékben is - például a közkedvelt MENNYEI BÉKE füstölőkeverék is ezt a chips-et tartalmazza.
???? Ugyanonnan kapjuk, ahonnan a Prémium Palo Santot is - itt a minőség és a fenntarthatóság garantált.
???? Mert önmagában a SERFOR minősítés sajnos nem garantálja a PALO SANTO minőségét - nem egy olyan Palo Santo fa volt már a kezemben, aminek bár elvileg volt minősítése, de illata nem???? A csomagolás meg a weboldal sok mindent elbír, de az illat magáért beszél.
???? A SERFOR minősítésnél számomra sokkal fontosabb a beszerzési lánc megbízhatósága, hogy folyamatosan jó minőséget kapjunk fenntartható forrásból Fair Trade keretek között.
???? Ezért most már csak 2 helyről szerzünk be Palo Santo-t ( a simát és a prémiumot ), de erről később többet írok majd.
???? Szépséggel, áldással
Csilla
???? Florasense
Palo Santo faperui szent fa

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Mi a Palo Santo, honnan és hogyan kerül kezünkbe?

A Palo Santo fája és mind inkább illata a mai napig egzotikusnak számít, annak ellenére, hogy egyre elérhetőbbé válik az európai felhasználók számára. A fűszeresen meleg illatú Dél-Amerika nyugati partvidékéről, elsősorban Peruból, Ecuadorból és Kolumbia egyes részeiről származik. Ezen kívül Brazília és Argentína erdejeiben is megtalálható különleges fája. Egy nagyon lassan növő fafajtáról beszélünk, melynek hím egyedei a száz évet is túlélhetik (Arról, hogy hím-e vagy nő, később írunk majd). Éppen ezért is tartják nagy becsben ezt a fát.

A Palo Santo spanyolul szent fát jelent ( palo - fa, santo - szent ), mely kifejezéssel más helyeken más fákat is illetnek, de ebben az esetben a Bursera graveolens-ról van szó, mely hasonlóan a tömjénhez és mirhához a balzsamfák ( Burseraceae) családjába tartozik, így nem meglepő módon nem csak a fájával, hanem a gyantájával is találkozhatunk.

A Palo Santo fáját még különlegesebbé teszi az a kémiai folyamat, mely a már kidőlt fában indul be.  A még élő fa gyanta tartalma elenyésző, így az a Palo Santo fa, amit kivágtak, illat és hatóanyag tartalmát tekintve jóval elmarad a természetes úton kidőlt fákétól. Ugyanis azokban a fákban, melyek a maguk idejében dőltek ki, évek során, (3-10 évről beszélünk) lassú metamorfózison, átalakuláson esnek át. Ez az idő szükséges ahhoz, hogy a fában jelen lévő gyanta koncentráltabbá váljon. Ennek köszönhető a jól ismert, átható aromás illat.

Ennek tudatában mi, itt Európában is talán nagyobb tisztelettel fogunk a Palo Santo fához fordulni mindennapjaink során, értékelve a természeti és az emberi erőforrásokat, melyeknek hála mi is jóllétünk emelésére használhatjuk.

Ezt óvandó, Peruban 2014 óta külön hatóság ( SERFOR ) felügyeli a Palo Santo gazdálkodását és importját, erről bővebben egy következő bejegyzésben olvashatsz.

Szerző: Papp Csilla
Szerkesztette: Molnár Enikő Dorottya

Hogyan füstölhetjük a PALO SANTO-t ?

Bár a leggyakrabban a kézzel hasogatott fa darabkákat használják / használjuk, mivel egy öngyújtón kívül másra nincs is hozzá szükség, de azért ezen kívül is van több más lehetséges mód a Palo Santo fa füstölésére:
???? őrleményét leginkább faszénre lehet helyezni vagy házilag füstölőkúpot készíthetünk belőle
???? vágott verziója kiválóan füstöl rácson és faszénen is
???? gyantáját füstölhetjük rácsos edényen vagy faszénen
???? füstölőpálca vagy kúp formájában is füstölhetjük.
Ez utóbbiak ( pálcikák és kúpok ) minőségi különbségeiről külön bejegyzésben olvashatsz.
Amire minden esetben érdemes figyelni:
????Hosszabb tértisztítás kivételével max. 3-4 percig ajánljuk füstölni, mert igen erős a hatása.
????Persze aki bírja, használhatja tovább is, de akik nincsenek hozzászokva, vagy érzékenyebbek, azoknál akár rosszullétet is okozhat.
????Attól, hogy valami természetes, még nem jelenti azt, hogy túladagolva nem lesz nem kívánt mellékhatása - nincs másképp a természetes füstölőszereknél sem????
A Palo Santo füstölését a következő videóban nézheted meg:
A különféle füstölési lehetőségekről pedig az alábbi videóban tájékozódhatsz:

PALO SANTO és a Tűz óceánja

????A Palo Santo-t nem véletlenül hívják "Szent fának", nagyon erőteljes és méltóságteljes füstölőanyag, melyet ezért leggyakrabban önmagában füstölünk.
????Keverékekben ( vagy legalábbis finom és harmonikus keverékekben ) ritkán találkozhatunk vele, mert igen nehéz olyan kompozíciót összehozni, melybe bele tud simulni. De hogyan is várhatnánk el ezt egy királytól ?????
????Vannak azonban kivételek, ezek egyike a TŰZ ÓCEÁNJA, ahol a Napkirály Palo Santo örömtáncot jár a tömjének királynőjével, a mennyei AL-HOJARI-val.
????S hogy mi születik a világ legfinomabb tömjénjének, az AL-HOJARINAK és a dél-amerikai indián sámánok szent fájának, a PALO-SANTO-nak a nászából ? Mi történik, amikor ez a két csodálatos TŰZ elemű, külön-külön is igen erőteljes anyag keveredik, összeolvad és átlényegül ?
????Egy elsöprő erejű tisztító és transzformáló füstölőkeverék:
a TŰZ ÓCEÁNJA.
????Egy valódi SÁRKÁNY energia. Mégpedig TŰZSÁRKÁNY????
Ha úgy érzed, használd:
A keverékről ennél bővebben egy korábbi blogbejegyzésben olvashatsz:

Hozzászólások