Papp Csilla

Újdonság - Palo Santo / Rózsa / Jázmin / Levendula pálcikák

Újdonság - Palo Santo / Rózsa / Jázmin / Levendula pálcikák
Újdonság - Palo Santo / Rózsa / Jázmin / Levendula pálcikák
???? Ígértem, hogy írok bővebben az új ISPALLA pálcikákról is, amint sikerült őket feltennem a shopba.

???? Előre kell bocsájtanom, hogy rózsa / jázmin fronton általában igen szkeptikus vagyok, mert drága illóolajaik révén ritkán kerülnek 100% természetes formájukban a füstölőpálcikákba és a füstölőszerekbe ( ld. görög tömjének ), leginkább szintetikus aromákkal helyettesítik őket, hol jobb, hol rosszabb minőségben. Bár sajnos inkább ez utóbbi a jellemzőbb az olcsó indiai pálcikáknál.

???? Ezért mielőtt rendeltem volna belőlük az európai képviselettől, írtam a gyártónak is közvetlenül, és rákérdeztem a pontos összetételre, de ők biztosítottak afelől, hogy valódi virágporokkal és 100% tisztaságú illóolajokkal készülnek a pálcikák, és hogy ennek ellenére azért tud ilyen viszonylag kedvező lenni az áruk, mert helyi termelőktől szerzik be a virágokat és az illóolajat. Ezek után már tényleg kíváncsi voltam ????

???? Az árubeérkezés után az illat is meggyőzött bennünket Szandival - egyik sem túl erős, inkább diszkrét, "tiszta" illatuk van, ami számunkra jelzés értékű a minőségről. Ami azt jelenti, hogy sem a pálcikáknak füstölés nélkül, sem pedig a doboznak nincs tolakodó, erős illata - ami kellemetlenül töltené be a teret -, és füstölve is kifejezetten visszafogottan kellemesek. A Palo Santo természetesen erősen érződik, de hát végülis az adja a pálcikák alapját.

???? Jó ellenpélda erre az Organic Goodness: itt ugyanis már néhány doboz pálcikától büdös az egész raktár, ezért ( is ) futtatjuk ki. Mert hiába elvileg 96%-ban természetes ( legalábbis a csomagolás szerint - ami köztudottan mindent is elbír...- mert a gyártó itt nem is válaszolt nekem ), ha oltári büdös van tőle a raktárban. Azt pedig nem szeretjük.

???? Ami további pozitívum, hogy az új tetszetős, környezetbarát csomagoláson túl a receptúra is változott: a korábbi 30 perc helyett immáron kb. 50 percig ég egy pálcika. És stabilan végig ég, mert a régebbieknél előfordult néha, hogy elaludt a pálcika magától és újra kellett gyújtani. A mostaniaknál ilyet nem tapasztaltunk.

???? Véleményünk szerint még ezzel a diszkrét illattal is annyira intenzívek ezek az új pálcikák, hogy akár 2x-re is elég őket elfüstölni.

???? Mindegyik virág más-más energiával egészíti ki a Palo Santo hatását, erről a weboldalon az adott terméknél írtam bővebben.

???? Szépséggel, áldással

???? Csilla

???? Florasense
Palo Santo fa

Kapcsolódó termékek

További blog bejegyzéseink

Mi van vagy inkább mi nincs egy olcsó füstölőpálcikában?

Egy füstölőpálcika elkészítéséhez általában a következő anyagokra van szükség:

  • növényi részek ( gyanta, gyökér, szár, levél, virág, termés )
  • illatos olajok ( illóolaj, macerátum vs. szintetikus aroma )
  • kötőanyagok ( pl. méz, gummi arabicum, makko por, tragant mézga vs szintetikus ragasztó )
  • égéssegítő ( pl. faszén, salétrom, faőrlemény )
  • fa / bambusz pálcika - ha indiai típusú készül

Egy füstölőpálcika minősége ( nem meglepő módon  ) attól függ, hogy mennyi és milyen minőségű alapanyag kerül bele.
Ha az olcsó pálcikáknál maradunk, akkor abban csak pálcikát, szénport, esetleg még valamilyen olcsó faőrleményt, valamilyen szintetikus ragasztót és szintetikus aromát találunk ( ún. mártott pálcikák ). Valahogyan ki kell matekozni Indiában, hogy Magyarországon egy kereskedő tudjon bruttó 167 Ft-ért adni egy dobozt belőle...
Amitől füstölő lenne, azaz valódi növényi részek és olajok, abból sajnos semmi nincs benne.
Természetesen a ragasztó megtartja a szénport a pálcikán, és illata is van a szintetikus aromáknak, és hát úgyis néz ki, mintha...
De nem az.
A valódi füstölő ennél sokkal többről szól, amihez elengedhetetlen, hogy valódi növényi részeket tartalmazzon.
Mert hogyan is hívták a régi korokban a füstölőt ? - " Az Isten felé szálló ima "
És hát azon túl, hogy ima nem lesz belőle ( szerintem ), egy sor nem túl áldásos hatása is lehet, de erről a következő cikkben...

fotó: pinterest

ISPALLA PALO SANTO füstölők Peruból

???? A PALO SANTO most már világszerte igen közkedvelt füstölőszer, és a leggyakrabban a maga natúr formájában füstölik, ami valljuk be kissé macerásabb, mint meggyújtani egy füstölőpálcikát.
???? Igazából a természetes füstölés bármelyik formája macerásabb, mint egy füstölőpálcika, talán ezért is van, hogy a pálcikák továbbra is igen közkedveltek.
???? Meg hát vannak olyan helyzetek, amikor tényleg a pálcika a legcélszerűbb füstölési mód.
???? Akárhogyan is van, a PALO SANTO népszerűségének növekedésével egyre több PALO SANTO füstölőpálcika jelent meg a kínálatban, melyek nagy többsége sajnos részben vagy egészben szintetikus.
???? A 100% tisztaságú, Indiában készülő pálcikákkal ( pl. FIORE, HOLY SMOKES ) pedig az a "baj", hogy a masala technológiából fakadóan max. 30% PALO SANTO a tartalmuk, és ez érződik is illaton, hiszen nem "hozzák" azt az intenzív PALO SANTO illatot, amit az ember a fa füstöléséből már jól ismer.
???? Ezért örültünk, hogy a kevés meglévő prémium PALO SANTO pálcikánk mellé megérkeztek ezek a perui kézműves manufaktúrában készülő füstölők, melyek minden várakozásunkat messze felülmúlták.
???? A többes szám szándékos, mert a sima PALO SANTO mellett érkezett még PALO SANTO-KOPÁL és PALO SANTO-MIRHA pálcika is, és további fajták érkezését is várjuk.
???? Mindegyik pálcika 100% természetes és tiszta ( a SERFOR minősítés szinte magától értetődő ), világosan kikommunikált összetevőkből készül ( PALO SANTO faőrlemény, fagyanta, illóolaj és cukor kötőanyagnak ), az illatuk pedig egyenesen mennyei.
???? Kifinomult, balzsamos és tiszta illat, mely önmagában mutatja a minőséget, és az általa közvetített energiát.
???? Ár - érték arányban is igen kedvező, a 10 db pálcika ára 1.291 Ft, és egy darab kb. 30 percig ég, ami pont elegendő egy füstölésre.
???? És még a csomagolásra is figyeltek ????

???? A PALO SANTO / KOPÁL pálcikánál a PALO SANTO-hoz perui sötét kopál gyantát ( SAUMERIO ) kevernek, így adva újabb dimenziókat és további energiákat és illatokat az alap füstölőhöz.
???? A sötét kopál illatban egy meleg, édeskés-balzsamos lágyságot hoz, energiában pedig erősíti a PALO SANTO megnyugtató, stresszoldó minőségét.
???? Kiválóan alkalmas ezért esti füstöléshez, de a sötét kopál transzformációs minősége miatt akár szertartásokhoz, rituálékhoz is.
???? A PALO SANTO / MIRHA pálcikánál a PALO SANTO-hoz perui mirha gyantát kevernek, így adva újabb dimenziókat és további energiákat és illatokat az alap füstölőhöz.
???? A perui mirháról azt érdemes tudni, hogy botanikailag nem mirha, azaz nem commiphora - hiszen a tömjénhez hasonlóan mirha sincs az amerikai kontinensen - de az ottani őslakosok megtalálták azokat a növényeket, melyek ezeket a minőségeket képviselik.
???? A tömjén helyett kopál gyantát füstölnek, míg a mirha helyett a perui mirhának nevezett ( nyilván az őslakosok másképp hívják ) növény - ami vélhetően egy szömörce fajta - gyantáját, mely hasonló szellemi energetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a mirha.
???? Illata valamivel édesebb, lágyabb, nem olyan fanyar mint a valódi mirháé, ezért tőlünk is sokan inkább azt viszik a boltban a klasszikus mirha helyett - mert ez a gyanta a kopálokhoz hasonlóan külön is kapható.
???? A Palo Santoval együtt füstölve támogatja és erősíti a Palo Santo stresszoldó, megnyugtató minőségét és behoz egy meleg, földelő energiát.

Mi a Palo Santo, honnan és hogyan kerül kezünkbe?

A Palo Santo fája és mind inkább illata a mai napig egzotikusnak számít, annak ellenére, hogy egyre elérhetőbbé válik az európai felhasználók számára. A fűszeresen meleg illatú Dél-Amerika nyugati partvidékéről, elsősorban Peruból, Ecuadorból és Kolumbia egyes részeiről származik. Ezen kívül Brazília és Argentína erdejeiben is megtalálható különleges fája. Egy nagyon lassan növő fafajtáról beszélünk, melynek hím egyedei a száz évet is túlélhetik (Arról, hogy hím-e vagy nő, később írunk majd). Éppen ezért is tartják nagy becsben ezt a fát.

A Palo Santo spanyolul szent fát jelent ( palo - fa, santo - szent ), mely kifejezéssel más helyeken más fákat is illetnek, de ebben az esetben a Bursera graveolens-ról van szó, mely hasonlóan a tömjénhez és mirhához a balzsamfák ( Burseraceae) családjába tartozik, így nem meglepő módon nem csak a fájával, hanem a gyantájával is találkozhatunk.

A Palo Santo fáját még különlegesebbé teszi az a kémiai folyamat, mely a már kidőlt fában indul be.  A még élő fa gyanta tartalma elenyésző, így az a Palo Santo fa, amit kivágtak, illat és hatóanyag tartalmát tekintve jóval elmarad a természetes úton kidőlt fákétól. Ugyanis azokban a fákban, melyek a maguk idejében dőltek ki, évek során, (3-10 évről beszélünk) lassú metamorfózison, átalakuláson esnek át. Ez az idő szükséges ahhoz, hogy a fában jelen lévő gyanta koncentráltabbá váljon. Ennek köszönhető a jól ismert, átható aromás illat.

Ennek tudatában mi, itt Európában is talán nagyobb tisztelettel fogunk a Palo Santo fához fordulni mindennapjaink során, értékelve a természeti és az emberi erőforrásokat, melyeknek hála mi is jóllétünk emelésére használhatjuk.

Ezt óvandó, Peruban 2014 óta külön hatóság ( SERFOR ) felügyeli a Palo Santo gazdálkodását és importját, erről bővebben egy következő bejegyzésben olvashatsz.

Szerző: Papp Csilla
Szerkesztette: Molnár Enikő Dorottya

Hozzászólások