Papp Csilla

Légfertőtlenítés az influenza szezon idején?

Légfertőtlenítés az influenza szezon idején?
Légfertőtlenítés az influenza szezon idején?

Tél víz idején, amikor lépten nyomon köhögés és prüszkölés hallatszik körülöttünk bizony van, hogy nem szívesen vennénk levegőt, nehogy mi is elkapjuk a bacilusok egy újabb adagját. Tehetünk-e bármit ilyenkor megelőzésképpen, hogy csökkentsük a baktériumok esélyeit?

 A természetes növényi részek füstölésével járó jótékony hatásokat már őseink is előszeretettel kamatoztatták, nem csak rituális szertartások eszközeként nyúltak a füstölőszerekhez, hanem azok antiszeptikus és antivirális hatásáért is. Az ősi Egyiptomban például tömjén füstjével fertőtlenítették a gabonatároló edényeket. Egyes svájci kórházakban a 2000-es évek elején még a tömjén és borókabogyó erőteljes légfertőtlenítő hatású keverékét használták, mint egy természetes és gyengéd módja a kórház légterének tisztítására.

 Még mielőtt a konkrét növényeket sorra vennénk, fontos kihangsúlyozni, hogy a keresett antivirális és antiszeptikus hatás csak valódi, 100% természetes növényi füstölőszerek illetve illóolajok használatakor jelentkezik. Bármilyen szintetikus illóolaj vagy füstölőszer használatakor csupán az illattal gazdagodhatunk.

 Melyek azok a növények melyeket ajánlott a téli járványok idején gyakrabban füstölni? Jó kiindulási pont lehet, hogy az energetikai tértisztítás során használható növények jellemzően a fizikai szinteken is hasonló tisztító hatással bírnak. Ezek például a tömjén, fehér zsálya és a Palo Santo.

 Az egyik legnépszerűbb tértisztító anyag a tűz elemű tömjén, melynek füstjétől még az ördög is menekül, ahogy a közmondás tartja. Egy 2018-as kutatás1 során kimutatták, hogy a tömjének, azon belül is a Boswellia carterii füstölésekor a légtérben jelenlévő baktériumok mennyisége 91,43%-al csökkent, míg illóolajának párologtatásakor ugyanez az érték 67,5% volt. Ugyanezen elven a tömjén kivonatot tartalmazó alkoholos térparfümöknek is lehet légfertőtlenítő hatása. 

A középkori járványok megfékezésekor is gyakran füstöltek, a tömjén intenzív tisztító hatását a borókabogyó, szintén tűz elemű, erőteljes tisztító és védelmező minőségével kiegészítve. Ezt a Légfertőtlenítő kész keveréket Omani tömjén és borókabogyó alkotja, melyet otthon füstölés előtt érdemes mozsárban kissé megtörni, hogy az anyagokban lévő aromás olajak és más hatóanyagok még könnyebben szabadulhassanak fel, így a tiszta levegőt könnyed-élénkítő citrusos illat is betölti majd.

Egy másik kutatás2 során a tömjén ( Boswellia papyrifera ) és a mirha (Commiphora myrrha ) elegyének hatását vizsgálták, melyek egymást erősítő szinergiát mutattak. 

A másik két erőteljes energetikai tisztító hatással bíró növény, a Fehér zsálya3 fizikai hatásait vizsgáló kutatások bíztató eredményre jutottak, míg a Palo Santo fizikai szintű hatásáról csak a hagyományok és a szóbeszéd számol be4. A modern kor kutatói erre irányuló kutatást még nem végeztek. Így a kaliforniai Fehér zsálya és a perui Palo Santo légfertőtlenítő célú felhasználását az olvasó belátására bízzuk.

A légtér fertőtlenítése akkor is hozzájárulás lehet, amikor valaki a családban már megbetegedett. Ezesetben a belélegzett gyengéd természetes füstölőszer füstje a légutakon keresztül fejtheti ki antivirális és antibakteriális hatását. A néphagyomány és a több évszázados tapasztalat támasztja alá ezt a hatást.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29530608

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22288378

3https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786419.2016.1269096?scroll=top&needAccess=true

4 Aromatika magazin, 2015.2.3.

Palo Santo fatömjén gyantafehér zsályaLégfertőtlenítéstömjénmirha

Kapcsolódó termékek

Hozzászólások