FEHÉR ZSÁLYA
2. osztályú

nove212
Készleten
Ár:
2.992 FT
Darabszám:

Az álatulunk 2. osztályúnak minősített fehér zsálya levelek ( szárral ) nem olyan szép fehérek és nincsenek is olyan szépen megszárítva. Illatuk is sokkal gyengébb, mint az általunk elfogadhatónak tartott minőség.

Szívünk szerint ez a kategóriát nem is tartanánk, de a beérkező szállítmányok minősége sajnos elég nagy szórást mutat, amire egyelőre kevés ráhatásunk van.

Levelek, szárak, levél és szár darabok. Könnyen morzsolható keverékekhez is használható. Apróbb levelek és leveles szárak aránya szállítmányonként eltérő lehet. 

A fehér zsálya leveleket szárukon a kötegekhez hasonlóan is füstölhetjük, vagy akár 1-1 levelet is meggyújthatunk és rátehetjük tűzálló felületre, vagy kézben tarva tisztíthatjuk az aurát. A perui kopállal különösen harmonikus kombinációt alkot.

( Salvia apiana )

 A kaliforniai fehér zsálya néven is ismert növény Kalifornia déli részén, a napos-meleg területeken, végig a tengerparton, főként a Santa Barbara és a Baja-félsziget területén terem meg. 60 és 90 cm közötti magasságra növekszik, gazdag magtermése embernek és állatnak egyaránt élelmet ad. Az indián gyógyító hagyományban  tonizáló, gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt használták. Teát főztek belőle vagy borogatásként tették fel, hűsítő hatása közismert volt. Leveleit gyakran rágták a száj fertőtlenítése vagy a légzés megkönnyítése céljából. Asztma és tüdőproblémák esetén a gyógyító sámánok füstölőkeverékekben használták. Rituális füstölőszerként az észak-amerikai indián hagyományban különleges fontos szerepet tölt be, tisztító szertartások, izzasztókunyhók elmaradhatalan kísérője. A híres indián naptánc közben a táncosok fehér zsályát rágnak, hogy szomjukat csillapítsák ( a tánc alatt nem ehetnek és ihatnak ). Bár hatása és felhasználási köre erősen hasonlít európai rokonához, mégis sokkal erősebb tisztító és védelmező hatást tulajdonítanak neki, ezért használata Európában is igen elterjedt. Egyedül a női hold ciklus ( menstruáció ) alatt nem javallott a használata.
Gyakran készítenek belőle különféle méretű kötegeket ( választékunkban több ilyen is megtalálható ), illetve sokféle kombinációban más növényekkel ( cédrussal, borókával, más zsályafajtákkal ). A zsálya füstölés tradícionális kelléke az édesvízi Abalone kagykó.

Kapcsolódó termékek

Kapcsolódó blogbejegyzések

Kapcsolódó tudástárbejegyzések